Wiski: jenis, jenis, faedah kesihatan dan kontraindikasi

Penulis Amerika William Faulkner berkata: “Tiada perkara seperti wiski buruk. Sesetengah wiski hanya lebih baik daripada yang lain. Wiski betul-betul dianggap sebagai minuman yang mulia, popularitinya di dunia tidak boleh diukur, dan untuk memahami faedah atau bahayanya. kepada manusia adalah lebih sukar.

Sejarah pengeluaran dan tanah air wiski.

Sangat sukar untuk menamakan tanah air wiski, kerana terdapat dua negeri yang sangat sensitif terhadap minuman ini. Kami bercakap, sudah tentu, tentang Scotland dan Ireland. Orang Scotland dan Ireland memukul dada mereka dan bertengkar tentang siapa di antara mereka yang mencipta wiski legenda. Jika anda duduk dua wakil negeri-negeri ini dalam satu bar dan bertanya soalan ini, ada kemungkinan ia boleh bergaduh.

Scotland dan Ireland tidak boleh membanggakan sejumlah besar ladang anggur atau ladang buah-buahan, jadi wiski pada asalnya dibuat daripada barli. Setiap negara mempunyai versi sendiri tentang sejarah penampilan dan pengeluaran air hidup (begitulah perkataan wiski diterjemahkan dari bahasa Celtic).

Orang Scotland mengatakan bahawa mubaligh mengajar mereka cara penyulingan dan mengambilnya daripada Tentera Salib. Tentera Salib mengetahui tentangnya semasa perang salib mereka di Timur Tengah. Di sanalah orang Arab tempatan mengajar kaedah tersebut kepada kesatria. Ini adalah kisah yang begitu mudah, yang kembali ke kedalaman berabad-abad. Satu-satunya perkara yang diubah oleh orang Scotland ialah mereka menggunakan bir barli dan bukannya wain anggur. Penyebutan pertama air hidup bermula pada tahun 1494. Dan kaedah membuat wiski sangat mudah. Minuman itu diletakkan di dalam cerek tembaga dalam bentuk kiub, di mana api dibina. Stim minuman itu jatuh ke dalam sejenis ular dan kemudian ke dalam periuk khas. Cecair itu dipanggil wiski.

Pada mulanya wiski di Scotland digunakan sebagai ubat oleh sami-sami tempatan tetapi apabila penduduk tempatan merasainya dan menyedari betapa seronoknya diminum, mereka mula meminumnya secara kekal. Tidak lama kemudian minuman itu tersebar ke seluruh negara dan kelihatan seperti minuman keras biasa. Tidak lama kemudian wiski dipanggil scotch. Kemudian, pada tahun 1579 pihak berkuasa Scotland meluluskan undang-undang yang membenarkan hanya ahli bangsawan dan bangsawan tempatan menghasilkan scotch. Sudah tentu, ia tidak sesuai dengan petani biasa dan mereka mula menghasilkan wiski bawah tanah.

Orang Ireland umumnya percaya bahawa pencipta wiski ialah St. Patrick, santo penaung Ireland. Seperti yang dikatakan legenda, perkara pertama yang St. Patrick lakukan semasa menjejakkan kaki di Emerald Isle (sebagaimana dipanggil Ireland) ialah membuat wiski, menukar orang pagan kepada agama yang benar dan menyingkirkan pulau itu daripada ular berbisa. Orang Scotland mungkin telah mencipta wiski terlebih dahulu, tetapi sudah pasti orang Ireland mendahului mereka dari segi perdagangan antarabangsa. Mereka segera mula menghasilkan wiski untuk dijual ke England, yang seterusnya mengedarkan air hidup ke seluruh dunia.

Orang Scotland dan Ireland yang membawa minuman itu ke Dunia Baru, di mana sehingga hari ini mereka menghasilkan salah satu wiski terbaik di dunia.

Jenis dan Varieti Wiski

Terdapat sejumlah besar jenis dan jenis wiski, dan untuk memahami klasifikasinya kadang-kadang sukar walaupun untuk sommelier berpengalaman. Jenis wiski dibahagikan mengikut bahan mentah yang digunakan dan bagaimana ia dibuat.

 1. Wiski malt dianggap yang terbaik dan termahal di dunia. Ia diperbuat daripada barli tulen, tidak dicampur dengan bijirin lain. Wiski malt dibahagikan kepada dua jenis: malt tunggal dan tong. Malt tunggal merujuk kepada wiski pertama yang dihasilkan dalam satu kilang penyulingan dan dicampur dengan jenis wiski lain yang mempunyai kematangan yang berbeza semasa proses pengeluaran. Wiski tong boleh dihasilkan oleh beberapa kilang penyulingan sekaligus dan mempunyai kekuatan dan kekayaan yang berbeza.
 2. Wiski Bijirin. Jenis ini hampir tidak berbau dan tidak berasa, dan kebanyakannya dibuat daripada jagung menggunakan hanya satu penyulingan. Jenis ini digunakan untuk mengadun dengan varieti lain.
 3. diadun. Wiski ini dihasilkan dengan mengadun varieti bijirin dan malt. Ia adalah jenis yang paling popular dan meluas dan mempunyai bahagian terbesar dari semua pengeluaran wiski di dunia – 90%.
 4. Bourbon. Dibuat secara eksklusif di Amerika berasaskan jagung. Dalam tong kayu oak khas, dibakar di dalam, wiski jenis ini boleh berumur selama bertahun-tahun. Dan jenama yang paling terkenal ialah Jim Beam yang semua orang pernah dengar.

Wiski juga dibahagikan kepada kumpulan mengikut negara. Lagipun, air hidup dengan cepat merebak ke seluruh planet dan menjadi salah satu minuman beralkohol yang paling popular.

 1. Scotland hanya dibuat di wilayah negara ini di bawah semua peraturan undang-undang.
 2. Ireland terkenal di seluruh dunia kerana rasa yang berterusan dan kaya.
 3. Wiski Amerika. Wakil Dunia Baru dibuat berdasarkan jagung. Ia cenderung untuk membangkitkan selera makan.
 4. Wiski Kanada adalah unik, kerana hanya jenis rai yang digunakan dalam proses pengeluaran, dan perundangan Kanada memerlukan setiap penyulingan untuk menua minuman selama sekurang-kurangnya tiga tahun.
 5. wiski Jepun. The Land of the Rising Sun juga ketagih dengan minuman itu dan telah memulakan pengeluarannya. Dan orang Asia berjaya sama seperti perintis Eropah, jadi spesies ini telah memenangi sebahagian besar pasaran Asia.

Wiski dan cognac: apakah perbezaannya

Orang awam yang mudah akan merasa sukar untuk membezakan antara kedua-dua jenis minuman. Tetapi sebenarnya, terdapat banyak perbezaan. Berikut adalah yang utama.

Bahan mentah dan kaedah pengeluaran

Mengenai bagaimana wiski dibuat, kami telah membincangkan secara terperinci sebelum ini, tetapi cognac pada ciri ini adalah bertentangan dengan air hidup. Perkara utama ialah ia dibuat dengan penyulingan jus buah. Dan dengan tempoh penuaan yang sama kos lebih daripada wiski (ini tidak terpakai kepada jenama global), kerana proses pengeluaran lebih lama dan lebih kompleks.

Wilayah pengeluaran

Wiski dibuat di seluruh dunia dan di hampir setiap benua. Geografi pengeluaran adalah hebat, seperti yang telah dikatakan sebelum ini. Dan dengan cognac semuanya jauh lebih rumit. Minuman yang dipanggil cognac boleh dihasilkan hanya di Perancis (kita bercakap tentang minuman elit yang sebenar), dan negara sangat berhati-hati tentang kualiti produknya.

Kekuatan

Seperti yang telah disebutkan, orang Perancis sangat mengambil berat tentang kualiti cognac mereka. Anehnya, penjualan cognac dengan kekuatan kurang daripada 40% adalah dilarang oleh undang-undang di Perancis. Secara umum, cognac sebenar mencapai 41-42% dan dianggap yang terbaik di dunia. Wiski tidak begitu pemilih: kekuatan minuman ini boleh dari 40 hingga 50%, dan beberapa jenis air hidup mencapai tanda 70%.

rasa

Ini adalah penunjuk yang sangat subjektif, kerana semua orang mempunyai pilihan yang berbeza dan memilih minuman mengikut citarasa mereka. Kebanyakan ahli minuman keras percaya bahawa cognac mempunyai rasa dan aroma yang lebih kaya, tetapi pilihan dan perasaan orang mungkin berbeza.

Komposisi dan kalori

Tiada vitamin larut lemak dalam wiski. Komposisi termasuk komponen bijirin, air dan gula. Terdapat kira-kira 235 kcal setiap 100 gram air hidup. Komposisi kimia juga termasuk kalium, magnesium, kalsium, besi, natrium, fosforus.

Bagaimanakah wiski berguna?

Pada awal artikel, anda mungkin pernah membaca bahawa wiski pada asalnya digunakan sebagai ubat oleh sami dari Scotland. Sudah tentu, minuman ini hampir tidak boleh dipanggil ubat perubatan, tetapi ia membawa manfaat yang cukup kepada tubuh.

 1. Perlu diperhatikan dengan segera bahawa minuman ini benar-benar selamat untuk pesakit kencing manis. Oleh kerana kandungan gula dan karbohidrat yang minimum, setiap pesakit kencing manis mampu berehat bersama wiski yang baik.
 2. Para saintis telah menunjukkan bahawa wiski merangsang sejumlah besar neuron di otak, akibatnya seseorang mengingat dan mempelajari maklumat dengan lebih baik. Dan bukan tanpa sebab bahawa ramai orang hebat menyalahgunakan air hidup dan memberikan wiski julukan yang hebat.
 3. Wiski boleh mengeluarkan kolesterol, kerana ia baik untuk otot jantung dan membuka saluran darah. Atas sebab ini, ramai doktor malah mengesyorkan minum wiski kepada pesakit vena varikos, trombosis dan sesiapa sahaja yang mengalami peredaran darah yang perlahan dalam badan.
 4. Ia adalah elixir sebenar belia, kerana ia mengandungi sejumlah besar antioksidan. Mereka, seterusnya, menghalang penuaan pramatang badan, di samping itu, ia adalah pencegahan yang baik dari strok dan serangan jantung.
 5. Bagi pesakit Alzheimer atau sindrom Parkinson, wiski secara amnya merupakan salah satu ubat pencegahan utama yang boleh memanjangkan hayat selama 5 atau bahkan 10 tahun.
 6. Anda tidak akan percaya, tetapi wiski juga boleh mengatasi kanser. Ia menghalang penampilan tumor, dan apabila penyakit itu berkembang, ia tidak membenarkan akses darah ke sel-sel kanser.
 7. Kesan hebat pada sistem pencernaan, dan jika anda mengambil pukulan wiski setengah jam sebelum makan, ia akan menyebabkan peningkatan rembesan jus gastrik. Terima kasih kepada makanan ini akan dicerna dengan lebih cepat.
 8. Ramai orang tidak menyedari, tetapi wiski boleh membilas tekak untuk kesakitan yang khas, serta untuk mengeluarkan kahak. Minuman yang benar-benar ajaib.

Kemudaratan dan kontraindikasi

Bukan rahsia lagi bahawa penyalahgunaan alkohol membawa kepada akibat yang mengerikan. Ia sangat berbahaya kepada kesihatan, kerana pergantungan alkohol mula berkembang. Para saintis telah membuktikan bahawa penggunaan alkohol mewah (iaitu wiski) seterusnya menyumbang kepada perkembangan alkoholisme.

Kemudaratan yang disebabkan oleh penyalahgunaan wiski dibenarkan oleh gangguan buah pinggang, hati, serta sistem kardiovaskular. Menjadi sukar bagi seseorang untuk melakukan operasi biasa kerana gangguan semua sistem.

Kemudaratan wiski dan cola

Pada titik inilah kita harus memikirkan dengan lebih terperinci. Koktel ini dianggap sebagai salah satu yang paling popular di dunia, tetapi orang ramai tidak menyedari betapa berbahaya dan mengancam nyawanya.

Coca-Cola sendiri sangat berbahaya kepada tubuh, dan dalam kombinasi dengan wiski menyebabkan rasa lapar yang luar biasa. Kerana kandungan kalori Coke yang tinggi, ia membawa kepada berat badan berlebihan. Dan jika pada suatu petang yang menyeronokkan anda memutuskan untuk menyalahgunakan jumlah wiski dan cola, pada waktu pagi anda akan menunggu kesan mabuk yang dahsyat. Tiada interaksi yang baik daripada minuman ini tidak memberi petanda yang baik untuk orang yang mempunyai sistem jantung yang lemah. Menambah cola kepada wiski, lupakan semua faedah air hidup. Koktel benar-benar menjadi berbahaya kepada kesihatan.

Dan perkara utama yang perlu diingat: jika anda memutuskan untuk mencampurkan minuman ini, anda hanya akan merosakkan wiski, yang akan kehilangan semua rasa dan rasa yang kaya. Anda akan berakhir dengan minuman keras biasa.

Menggunakan Wiski dalam Kosmetologi

Seperti yang dikatakan sebelum ini, wiski adalah elixir sebenar belia. Tidak hairanlah bahawa air hidup mula digunakan secara aktif dalam kosmetologi. Jadi, ia mula mendapat populariti bungkus wiski. Prosedur sedemikian juga digunakan sebagai asas terapeutik kaedah semasa penjagaan muka dan kulit.

Wiski merawat jerawat dan menghilangkan kulit yang kelihatan letih. Prosedur balutan merangsang peredaran darah, peredaran mikro, metabolisme, dan menggalakkan pertumbuhan semula kulit. Mereka mempunyai ciri-ciri yang menyenangkan seperti penurunan berat badan dan peningkatan warna kulit. Balutan ini menyejukkan lapisan atas epidermis, yang mana badan bertindak balas dengan mempercepatkan metabolisme. Aliran darah bertambah baik, lemak berlebihan dibakar. Prosedur sedemikian pasti tidak akan membahayakan sesiapa pun, tetapi hanya memperbaiki penampilan kulit.

Cara minum wiski dengan betul

Ia adalah perlu untuk mengetahui cara minum wiski dengan betul. Tidak ramai yang tahu, tetapi proses ini mempunyai tradisi dan peraturannya sendiri seperti upacara minum teh di China. Tetapi jangan terlalu memikirkannya, hanya ada petua tentang cara minum wiski, dan terpulang kepada anda sama ada mahu mengikutinya atau tidak. Walau apa pun, dengan meminum minuman ini seseorang bertujuan untuk berehat, dan anda boleh memilih cara anda sendiri. Hanya peraturan am yang akan diterangkan di sini, dan mesti difahami bahawa negara yang berbeza minum wiski dengan cara mereka sendiri.

 1. Orang Scotland minum wiski pada setiap masa sepanjang tahun, dalam semua cuaca dan untuk semua keadaan. Minuman kebangsaan sangat dihormati di sini dan wiski malt tunggal dirawat dengan ketat. Terdapat ritual khas dengan jenis air hidup ini: wiski dituangkan ke dalam gelas segi dengan bahagian bawah tebal dalam jumlah yang besar. Mereka meminumnya hanya dengan air mineral suhu bilik: dengan cara ini, pada pendapat mereka, wiski mendedahkan rasa penuhnya. Ia lebih mudah dengan wiski campuran: mereka boleh mencampurkannya dengan air, kok, ais atau apa sahaja yang mereka suka.
 2. Dari segi sejarah, wiski di Ireland tidak sekuat di Scotland. Sebab itulah ia sering diminum tanpa bahan lain. Dan jika mereka melakukannya, hanya air dan ais yang ditambah supaya tidak merosakkan rasa dan aroma minuman legenda itu. Salah satu wiski kegemaran orang Ireland dipanggil kopi Ireland. Wiski ditambah kepada kopi, yang seterusnya hanya meningkatkan rasa dan rasa air hidup, serta sangat berguna dan boleh melindungi daripada selsema dan sakit tekak.
 3. Bourbon Amerika hampir selalu dicairkan dengan cola dan ditambah ais. Hakikatnya, seperti yang disebutkan di atas, orang Amerika membuat wiski dari jagung, yang menghasilkan rasa yang tidak sepenuhnya menyenangkan, yang seterusnya boleh dikompensasikan dengan cola.
 4. Sesetengah wiski mempunyai tradisi mereka sendiri. Sebagai contoh, legenda Jack Daniels biasanya diminum dalam bentuk tulen, dan jika anda ingin mencairkannya, anda tidak boleh menggunakan cola dalam keadaan apa pun. Coke boleh digantikan dengan jus lemon atau epal. Cubalah: anda pasti akan menyukainya.
 5. White Horse Scotch diadun dianggap paling popular di dunia dan mempunyai rasa yang tiada duanya. Perkara utama di sini adalah untuk tidak kehilangannya, jadi menggunakan apa-apa selain ais dan air tidak disyorkan.
 6. Ia adalah satu kemestian untuk meminum Jameson dalam bentuk tulen dan dalam keadaan apa pun untuk tidak menjamahnya seperti orang Ireland.
 7. Red Label ialah wiski unik yang diperbuat daripada 35 jenis berbeza. Kerana ini ia mempunyai rasa yang agak keras tidak semua orang boleh bersabar. Di sini tidak lagi dilarang untuk menambah cola atau jus buah-buahan lain.

Beri perhatian khusus kepada apa yang anda minum wiski anda. Ini biasanya dilakukan dengan kaca silinder yang mempunyai tapak yang sangat tebal. Ini dipanggil dram dan merupakan cara paling mudah untuk menggabungkan minuman. Bagi jenis wiski yang lebih mahal dan mahal, seseorang harus minum dari gelas bertangkai panjang yang menyerupai gelas wain. Bentuk sedemikian menghasilkan rasa dan aroma yang lebih cerah yang akan menggembirakan penikmat wiski sebenar.

Kudapan apa?

Wiski secara tradisinya disertai dengan buah-buahan dan keju. Tetapi terdapat pelbagai jenis makanan ringan, dan disyorkan untuk memadankan produk yang berbeza dengan setiap jenis air hidup. Scotland dan Ireland sangat kaya dengan makanan laut. Atas sebab ini di negara-negara ini adalah kebiasaan untuk snek makanan laut. Salmon, salmon atau trout adalah disyorkan. Penikmat makanan laut yang sebenar akan gembira mengetahui bahawa anda boleh menggunakan koktel kerang dan udang, panggang.

Orang Amerika, meletakkan sebotol bourbon di atas meja, biasanya snek pada marshmallow, kek manis, coklat atau anggur.

Orang Jepun tidak bergerak jauh dari Scotland dan Ireland. Mereka mula menggunakan hidangan tradisional sebagai pembuka selera. Sushi sangat sesuai dengan sebotol wiski yang dihasilkan di Jepun.

Dan di seluruh dunia, seperti biasa untuk berkhidmat di bawah alkohol elit, gunakan kanape dengan ikan salai, keju dan buah-buahan. Dan itu juga akan menjadi pilihan yang tepat. Pembuka selera seperti itu kelihatan menyenangkan, ringan dan tidak berminyak.

Bagaimana untuk memilih dan menyimpan wiski

Kami telah bercakap tentang jenis wiski yang ada, jadi di sini anda harus dipandu oleh citarasa anda sendiri. Tetapi, sampai ke pasar raya, di mana di rak kedai terdapat berpuluh-puluh atau bahkan ratusan botol berbeza dengan minuman yang memikat, seseorang boleh menjadi keliru. Harus diingat bahawa tanda harga tidak selalu sesuai dengan kualiti. Biasanya harga termasuk nama jenama, yang boleh menaikkannya. Oleh itu, anda boleh menumpukan pada kos purata wiski dengan selamat jika anda mengejar matlamat untuk merasai. Dan, sudah tentu, perhatikan mengapa satu jenama menelan kos pesanan magnitud yang lebih rendah di satu kedai berbanding yang lain. Anda mungkin berhadapan dengan tiruan, yang boleh mengancam nyawa.

Ingat: terdapat banyak wiski yang dihasilkan oleh kilang penyulingan yang berbeza di bahagian yang berlainan di dunia yang rasanya sangat berbeza. Jadi, jika anda telah membeli wiski yang anda tidak suka, anda patut mencuba jenis air hidup yang berbeza.

Juga, selalunya orang berminat dengan persoalan tentang cara menyimpan wiski dengan betul. Tidak seperti wain, wiski tidak menjadi tua apabila ia berada dalam botol bersumbat. Dan ia tidak memerlukan banyak usaha untuk penyimpanannya. Apa yang diperlukan adalah untuk melindungi botol wiski dari matahari dan menyimpannya pada 5-20 darjah celcius, dalam kelembapan biasa. Dalam keadaan ini, air hidup tidak akan kehilangan rasa dan aroma selama bertahun-tahun. Tetapi dalam kes jika botol telah dibuka, semuanya menjadi lebih rumit. Hakikatnya ialah wiski akan berinteraksi secara aktif dengan oksigen, mengakibatkan proses pengoksidaan. Tiada cara universal untuk menyimpan wiski dengan betul. Pengumpul telah menghasilkan banyak helah, tetapi tiada satu pun cara akan membantu mencegah pengoksidaan. Cara paling mudah untuk tidak kehilangan rasa dan aroma minuman adalah dengan meminumnya dalam masa setahun.

Fakta menarik tentang wiski

 1. Terdapat kira-kira 5 ribu jenis wiski malt tunggal yang dihasilkan di seluruh dunia, 90% daripadanya adalah dari Scotland.
 2. Setiap saat kira-kira 30 botol wiski Scotch dibeli di seluruh dunia. Ini lebih daripada gabungan wiski Amerika dan Jepun.
 3. Di USSR mereka juga cuba menghasilkan wiski mereka sendiri yang dipanggil Wiski 73. Tetapi adalah mustahil untuk minum minuman sedemikian.
 4. Apabila Larangan diperkenalkan di Amerika, penduduk tempatan membuat langkah yang sangat bijak, menjual wiski di farmasi sebagai ubat.
 5. Wiski Maccalan berusia 60 tahun ialah wiski paling mahal di dunia. Harganya ialah 62 ribu ringgit untuk sebotol. Perlu diperhatikan bahawa hanya terdapat 40 botol sedemikian di dunia.
 6. Anda akan terkejut apabila mengetahui siapa pengeluar wiski terbesar di dunia. Ia adalah India.
Мakanan Berkhasiat