Tilsiter: jenis keju apakah itu, diperbuat daripada apa, dan bagaimana rasanya?

Sederhana gemuk (30-60%), Tilsiter separa keras dicirikan oleh kerak padat coklat, potongan lembap kuning muda, tekstur padat yang licin. Badan produk disemat dengan lubang dan rekahan berbentuk tidak sekata.

Tilsiter berhutang penampilannya kepada peneroka Switzerland, Frau Westphal, yang menerima produk baharu itu hasil percubaan dengan resipi keju tradisional lain. Pada tahun 1840 dia juga memperoleh sebidang tanah di Tilsit (Sovetsk hari ini di Persekutuan Rusia), di mana dia memulakan tenusu yang mengkhususkan diri dalam pengeluaran keju jenis baru. Secara beransur-ansur, dengan pengembangan pengeluaran dan bilangan tenusu, eksport produk juga meningkat. Keju menjadi dikenali di banyak negara Eropah dan memenangi kasih sayang pengguna.

Selepas tamat Perang Dunia II, apabila bandar Prusia menjadi sebahagian daripada Kesatuan Soviet, pengeluaran produk tenusu dibekukan. Tilsiter terus dibuat di Switzerland, di mana resipi itu dieksport pada akhir abad ke-19. Keju separa keras jenama “Tilsiter Switzerland” dengan kandungan lemak 45% diterima pada tahun 1999. Nama Tilsiter tidak dilindungi secara sah sehingga kini. Di bawah jenama ini keju dihasilkan di rantau Kaliningrad, Jerman, Switzerland.

Varieti daripada

Terdapat tiga jenama tilsiter:

  1. Label hijau Label hijau yang diperbuat daripada susu pasteur mempunyai rasa lembut yang lembut.
  2. Keju Red Label yang lebih pedas dan sedap dibuat daripada susu yang tidak diproses.
  3. Produk paling halus untuk pencuci mulut manis dalam barisan keju Label Kuning dibuat daripada susu pasteur dengan krim ditambah.

Subspesies Tilsiter bergantung pada penuaan:

  • Soft Past-Tilsiter, matang selama 2 bulan;
  • krim susu Rahm-Tilsiter – 75 hari;
  • sederhana jarang – 100 hari;
  • Surchoix – 180 hari.

Jenama popular ialah AlpenTilsiter dengan tambahan herba, wain putih, Bio-Tilsiter dan Bio-Rahm-Tilsiter, diperbuat daripada susu organik dan bio-krim. Dua subspesies terakhir dicirikan oleh kandungan vitamin, mineral dan asid lemak tepu yang tinggi.

Mereka diperbuat daripada apa?

Keju separa keras dibuat daripada susu lembu yang tidak dipasteur atau dipasteur dengan atau tanpa penambahan krim, rennet, kultur mesofilik, garam.

Penstabil, pengawet, pewarna, lemak sayur-sayuran dalam komposisi adalah tanda-tanda palsu, yang pengeluar yang tidak bertanggungjawab sering menganggap keju asli.

Bagaimana rasanya

Sifat organoleptik produk tenusu secara langsung bergantung kepada teknologi memasak. Keju yang lebih muda diperbuat daripada susu pasteur dengan penuaan 2-3 bulan mempunyai rasa halus yang lembut, rasa halus. Tilsiter dari bahan mentah yang tidak dirawat, masak selama 5-6 bulan, ternyata lebih pedas, enak.

Pengenalan komponen tambahan (jintan, rempah ratus, herba) memperkayakan produk dengan aroma pedas, rasa.

Adakah Tilsiter cair?

Tilsiter cair dengan baik. Hartanah ini digunakan oleh suri rumah dan chef profesional semasa memasak piza, lasagna, sos keju, membakar daging, sayur-sayuran dan hidangan ikan di dalam ketuhar.

Apakah perbezaan antara tilsiter dan gouda

Kedua-dua jenis keju adalah daripada jenis separa keras. Keju tilsiter dari Jerman dengan kandungan lemak 30-60% dibuat secara eksklusif daripada susu lembu, gouda dari Belanda (20-51%) diperbuat daripada susu lembu, biri-biri atau kambing. Produk pertama mempunyai kerak coklat, badan berwarna kuning muda, yang kedua ditutup dengan lilin atau lateks, potongan berwarna kuning.

Tilsiter, sebagai tambahan kepada lubang, mempunyai rekahan pada struktur, rasanya lebih masin daripada manis, dengan rasa pedas guuda.

Apabila membandingkan faedah kesihatan, gouda mempunyai lebih banyak pyridoxine, magnesium, zink, tembaga dan kalium. Tilsiter ialah peneraju dalam lemak tak tepu, vitamin B1, B3, B12, dan A. Ia mempunyai kurang lemak tepu, kolesterol, natrium dan gula.

Мakanan Berkhasiat