Terung pahit: Mengapa dan apa yang perlu dilakukan?

Terung keluarga Solanaceae berbentuk titis, berbentuk buah pir atau bulat dengan nilai pemakanan yang tinggi. Sebagai tambahan kepada asid amino, kompleks vitamin (A, PP, C, E, K, kumpulan B) dan mineral, sayur-sayuran mengandungi serat, Omega-3 dan Omega-6 asid lemak tak tepu. Buah rendah kalori (24 kcal) boleh menyokong kesihatan kulit, meningkatkan daya ingatan, mencegah perkembangan gangguan mental, kencing manis, kanser. Satu-satunya kelemahan terung adalah rasa khusus mereka. Masalah ini mempunyai beberapa penyelesaian untuk menghilangkan kepahitan atau meminimumkan rasa yang tidak menyenangkan.

Semasa pertumbuhan, solanin alkaloid toksik terkumpul dalam terung. Kepekatannya bergantung kepada beberapa faktor:

Keadaan cuaca yang tidak sesuai.

Terung adalah tanaman rumit yang menyukai haba (dari +20°C) dan tidak boleh bertolak ansur dengan perubahan suhu. Sekiranya tidak ada kemungkinan menggunakan bahan perlindungan semasa menanam di luar, lebih baik menanam anak benih di rumah hijau.

Penyiraman yang tidak mencukupi atau berlebihan

Tanah di bawah semak tidak boleh kering dan pada masa yang sama terung tidak bertolak ansur dengan kelembapan yang berlebihan, terutamanya kelembapan pada daun. Siram tanaman setiap hari pada waktu pagi dengan air suam pada suhu tidak lebih rendah daripada 24°C.

Lewat menuai.

Lebih banyak jagung terkumpul dalam buah-buahan yang terlalu masak. Mereka mempunyai kulit kasar, daging menjadi pahit. Pakar menasihatkan mengeluarkan terung dari semak dalam fasa kematangan teknikal sebelum benih menjadi gelap. Masa yang optimum ialah 40 hari selepas pembentukan ovari.

Salah ragam

Sesetengah jenis pada mulanya menganggap rasa pahit. Pilih tanaman tanpa alkohol yang tidak memerlukan prarawatan sebelum dimasak. Ini termasuk: Maria, Epic, Diamond, Mishutka, Sailor, Purple Wonder, Albatross, Gardener’s Dream dan lain-lain.

Apa yang perlu dilakukan untuk membuat terung tidak pahit

Beberapa cara yang berkesan dan telah diuji selama bertahun-tahun untuk merawat sayuran sebelum dimasak:

Gunakan garam

Terdapat 2 cara untuk menghilangkan solanin – kering dan basah. Dalam kes pertama, potong terung menjadi kepingan, masukkan ke dalam mangkuk dan tuangkan garam kasar supaya buah-buahan tidak terlalu masin. Selepas setengah jam, letakkan kepingan dalam colander, bilas dalam air yang mengalir dan keringkan dengan tuala kertas.

Kaedah basah melibatkan perendaman dalam air masin yang sejuk (1 sudu besar natrium klorida setiap 1 liter cecair). Untuk mengelakkan kepingan terapung, letakkan pemberat padanya. Selepas 30 minit, semua kepahitan akan masuk ke dalam air. Toskan dan picitkan sedikit terung. Perkara yang menarik tentang pilihan ini ialah ia mengurangkan jumlah minyak sayuran yang anda gunakan semasa menggoreng terung yang direndam.

bekukan

Potong sayur, ratakan di atas papan pemotong, dan hantar ke peti sejuk. Selepas 4 jam, nyahbekukan terung dan picit. Kepahitan akan pergi dengan cecair.

Gunakan pembekuan apabila mengekalkan bentuk tidak penting. Potongan yang dicairkan lebih biasa digunakan untuk membuat kaviar terung.

Blanch

Kaedah ini adalah alternatif kepada pembekuan, kerana kepingan tidak mengekalkan bentuk asalnya semasa rawatan haba selanjutnya. Potong terung menjadi kiub. Celupkannya dalam air mendidih, selepas 2 minit biarkan mereka dalam colander.

Kupas terung.

Cara paling radikal dan terpantas adalah dengan memotong kulit, yang mempunyai kepekatan solanin yang lebih tinggi daripada pulpa. Keluarkan kulit dengan pisau tajam dalam lapisan nipis. Pilihan ini hanya sesuai untuk hidangan yang menggunakan pulpa. Untuk terung yang disumbat, pilihan untuk menghilangkan kepahitan ini tidak baik.

Keluarkan kulit sebahagiannya.

Sebelum mengetin, potong kulit, tinggalkan jalur lebar 2 cm di antara kawasan yang dikupas. Untuk menghilangkan kepahitan sepenuhnya, celupkan buah dalam air masin selama 2-3 jam.

Anda boleh membetulkan rasa dengan merendam susu atau mengeluarkan bijinya. Sekiranya hidangan siap sedikit pahit, rasa yang tidak menyenangkan disembunyikan oleh rempah-rempah, produk tenusu yang ditapai, menambah sayur-sayuran panggang atau rebus lain (lada, lobak merah, tomato, kentang).

Kepahitan dalam terung tidak sepatutnya menjadi alasan untuk melepaskan produk sihat yang lazat. Gunakan sebarang kaedah pra-rawatan atau penanaman varieti yang dicadangkan di mana pengumpulan alkaloid beracun tidak disediakan secara genetik dalam plot taman.

Мakanan Berkhasiat