Tembikai dengan roti hitam: apa yang perlu dimakan, faedah dan bahaya

Tembikai adalah buah beri yang popular, terdiri daripada 90% cecair. Buah ini membolehkan anda menghilangkan dahaga pada musim panas yang panas. Ia bukan sahaja lazat dan beraroma, tetapi juga berguna. Ia mengandungi magnesium, kalsium, kalium, natrium, besi, fosforus, vitamin A, C, E, B1, B2, B6, PP. Terima kasih kepada buah tembikai boleh meningkatkan sistem kardiovaskular, memulihkan penglihatan, meningkatkan imuniti dan menormalkan pergerakan usus.

Ramai orang lebih suka makan tembikai dengan roti. Mereka bersatu dengan baik dari segi rasa. Pakar pemakanan juga telah membangunkan diet tembikai dengan roti, di mana anda boleh menurunkan berat badan berlebihan, membersihkan usus daripada toksin dan memulihkan kesihatan fizikal. Sesetengah pakar mengatakan bahawa makan tembikai dengan roti hitam boleh menyebabkan gangguan pencernaan.

Bagaimanakah tembikai dan roti hitam berguna?

Lama-lama rancak menjadi perdebatan tentang kebaikan makan tembikai bersama roti. Ia adalah roti hitam yang paling kerap digunakan apabila makan buah tembikai yang berair. Berkat itu anda boleh membersihkan badan. Sebaliknya roti hitam mempunyai keupayaan untuk meningkatkan keasidan, jadi ia adalah kontraindikasi dalam banyak penyakit saluran gastrousus.

Terdapat pendapat bahawa roti hitam dengan tembikai boleh dimakan ketika menjalani diet untuk kenyang. Juga, beberapa pakar dalam bidang pemakanan mengatakan bahawa gabungan makanan ini membantu membersihkan buah pinggang dengan urolithiasis dan menghalang pembentukan dan pertumbuhan batu kencing.

Doktor mengesyorkan makan tembikai dengan roti hitam hanya jika tiada penyakit kronik dan gangguan GI. Gabungan gula semulajadi buah tembikai dan karbohidrat produk roti akan mengenyangkan badan dengan tenaga, cepat memuaskan rasa lapar dan meningkatkan mood untuk hari itu.

Ciri-ciri diet tembikai dengan roti hitam

Diet ini bertujuan untuk membersihkan organ perkumuhan dan saluran gastrousus. Semasa pembersihan ini, tiada makanan lain yang boleh dimakan. Diet tembikai dengan roti hitam berlangsung selama 7 hari. Pada masa yang sama adalah perlu untuk mematuhi peraturan berikut:

  1. Makan buah dengan banyak – sehingga 1 kg untuk setiap 10 kg berat badan.
  2. 250 g roti hitam perlu diedarkan pada beberapa hidangan.
  3. Menjelang akhir pembersihan anda perlu mengambil beberapa mandian air panas selama 30 minit untuk mengembangkan ureter dan menarik sebanyak mungkin darah ke sistem penapisan buah pinggang.

Anda juga boleh menambah serat dalam diet anda untuk mengelakkan sembelit dan perut kembung. Orang yang mempunyai keabnormalan kongenital sistem genitouriner tidak boleh menjalani prosedur sedemikian. Sebelum pembersihan kolon tembikai, adalah perlu untuk berunding dengan doktor. Pemeriksaan ultrasound pada organ perut, buah pinggang dan pundi kencing juga diperlukan.

Jika anda mengikuti diet tembikai dengan roti hitam dengan betul, anda boleh membersihkan perut anda daripada toksin, menormalkan saluran gastrousus dan mengubah penampilan anda.

Мakanan Berkhasiat