Telur coklat dan putih: Apakah perbezaannya?

Secara semula jadi, pewarna telur bergantung kepada keadaan di mana burung hidup. Tugas utama shell berwarna -warni adalah untuk menggabungkan sebaik mungkin dengan landskap sekitar dan memberi anak ayam peluang untuk bertahan. Ayam tidak mempunyai keperluan sedemikian. Mereka tidak perlu bersembunyi dan keadaan hidup yang selamat telah membuahkan hasil. Warna telur dalam ayam berwarna putih atau coklat. Persoalannya sering timbul sama ada terdapat perbezaan selain warna shell.

Lapisan domestik disimpan dalam keadaan yang sama, makan makanan yang sama, tetapi pemilik menerima telur warna yang berbeza. Sebab utama adalah warna burung itu sendiri. Mottled dan gelap bulu adalah tanda bahawa telur akan menjadi coklat, kuning air. Baka dengan bulu putih juga mempunyai warna shell yang sama. Mereka hanya kekurangan pigmen semulajadi.

Protoporphyrin bertanggungjawab untuk warna coklat. Pada masa yang sama, penambahan struktur lapisan atas berlaku pada peringkat terakhir perkembangan telur. Pada mulanya ia berwarna putih, dan pewarna diprogramkan pada tahap genetik.

Menarik: Ketepuan perubahan pigmen coklat bergantung pada musim.

Telur mana yang lebih baik

Komposisi produk adalah sama. Bergantung pada baka, naungan shell, saiz telur, dan kekerapan yang mana lapisan meletakkannya berbeza -beza. Baka telur tulen bertelur hampir setiap hari, telur daging membiak separuh seberapa kerap.

Rasa dan manfaat kesihatan diet yang sama akan bertepatan sepenuhnya. Aspek ini dipengaruhi oleh keseimbangan diet ayam, mendapatkan semua vitamin dan suplemen yang diperlukan. Tidak ada perbezaan dalam komposisi, kerana kandungan nutrien telur terbentuk jauh sebelum penambahan pigmen. Apa jenis telur untuk dibeli – persoalan keutamaan suri rumah tertentu. Perkara utama ialah mereka mempunyai semua sijil veterinar yang diperlukan, disimpan dalam keadaan yang betul untuk tempoh yang ketat. Jangan lupa bahawa produk ini juga mempunyai jangka hayat dan ia adalah sama untuk telur dengan mana -mana naungan shell. RAW disimpan di dalam peti sejuk sehingga 30 hari.

Apabila memilih telur, warna mereka adalah kepentingan sekunder. Pertama sekali, perhatikan integriti shell luar, konsistensi kualiti dan harga. Adalah lebih selamat untuk membeli produk dari pengeluar besar, yang menghargai reputasi mereka. Apabila membeli dari ladang swasta, adalah wajar untuk bertanya tentang sijil veterinar. Dengan cara ini, telur putih mempunyai kelebihan besar di pasaran sebelum Paskah. Mereka boleh dicelupkan dalam warna yang dipilih dan pigmen semulajadi tidak memutarbelitkan warna. Dan dalam kehidupan seharian, tidak kira apa jenis shell telur yang ada. Perkara utama ialah ia segar.

Мakanan Berkhasiat