Tabiat pemakanan yang tidak sihat yang menjejaskan penghadaman

Tahukah anda bahawa minum air dan minuman bersama makanan boleh menjejaskan penghadaman?

Fungsi penghadaman terutamanya bergantung kepada jus gastrik. Jus gastrik mengandungi asid perut. Ia boleh menjalankan pencernaan utama beberapa protein, lemak dan kanji yang seseorang makan. Kepekatan asid perut sangat penting untuk fungsi penghadaman.

Jika kita minum banyak cecair semasa makan, ia akan mencairkan jus gastrik dengan tidak ketara. Selepas pencairan, kepekatan jus gastrik akan berkurangan, dan penurunannya akan menjejaskan penghadaman beberapa makanan dan pecahan protein dan lemak.

Air minuman menjejaskan motilitas perut dan pencernaan

Cecair semasa makan bukan sahaja akan mencairkan jus gastrik, tetapi juga menjejaskan peristalsis gastrik.

Fungsi pencernaan perut bergantung kepada motilitas gastrik. Semasa proses peristaltik, makanan yang kita makan menjadi chyme. Jika anda minum banyak air, perut akan mengembang dengan tidak ketara.

Selepas perut mengembang, fungsi peristaltik juga terjejas. Oleh itu, minum semasa makan mempunyai kesan yang pasti terhadap penghadaman.

Adakah boleh minum sedikit air semasa makan?

Ya, tetapi jangan keterlaluan! Minum air dengan makanan memang menjejaskan sistem penghadaman anda, tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh minum air dengan makanan sama sekali, tetapi anda perlu mengawal jumlah yang anda minum.

Ia biasanya disyorkan untuk minum satu cawan kecil air 100-200 ml.

Segelas 300-400 mililiter air adalah terlalu banyak.

Pada masa yang sama, tidak disyorkan untuk minum air dalam jumlah yang banyak setengah jam sebelum makan dan setengah jam selepas makan.

Tabiat pemakanan yang menjejaskan penghadaman

Makan dengan penuh emosi

Kekal dalam mood yang baik orang boleh mewujudkan suasana makan yang santai, yang menggalakkan rembesan jus pencernaan manusia, serta penggunaan makanan dan pencernaan.

Sebaliknya, jika anda membawa kesedihan, kemarahan, panik dan emosi buruk lain ke meja, ia akan menjejaskan selera makan, penghadaman dan penghadaman. Tabiat makan dengan berat hati juga merugikan, dan mudah menyebabkan perut tersumbat dan juga sakit, yang tidak sihat.

Makan, menonton TV dan telefon bimbit

Kebanyakan orang mungkin berfikir bahawa penghadaman dan penyerapan hanyalah kerja saluran gastrousus, dan itu satu kesilapan besar. Seluruh proses pencernaan dan penyerapan dipersarafi oleh saraf autonomi, dan saraf autonomik dikawal oleh korteks serebrum. Jika anda menonton TV semasa makan, rembesan jus pencernaan akan berkurangan, yang akhirnya akan menyebabkan disfungsi gastrousus.

Makan terlalu cepat

Sekiranya anda makan terlalu cepat, makanan tidak dikunyah dan tidak cukup dihadam, yang juga menyeksa perut. Makanan memasuki saluran gastrousus tanpa mengunyah yang mencukupi, menyebabkan tekanan pada organ pencernaan. Dalam jangka panjang, ini membawa kepada penghadaman dan penyerapan yang lemah, gejala penurunan berat badan, ketidakselesaan gastrousus dan juga gastritis.

Teh sejurus selepas makan

Ramai orang berfikir bahawa minum teh selepas makan adalah sejenis keseronokan dan tradisi, tetapi minum teh selepas makan malam adalah tabiat buruk. Lebih baik minum teh sejam selepas makan utama.

Sebaik sahaja asid tannic dalam teh memasuki saluran gastrousus, ia menyekat rembesan jus gastrik dan usus, yang boleh menyebabkan sakit perut dengan mudah. Asid tannik bergabung dengan protein dalam daging, telur, produk soya, produk tenusu dan makanan lain untuk membentuk protein tanin dengan kesan astringen yang boleh melemahkan peristalsis usus, mudah menyebabkan najis kering dan menyebabkan sembelit.

Makan minuman sejuk dan pencuci mulut sejurus selepas makan

Makan secawan kira-kira 100 gram aiskrim selepas makan akan menurunkan suhu perut sebanyak 10-15°C, menyebabkan perut mengecut, mengurangkan rembesan jus gastrik, dan melambatkan penghadaman. Ia kelihatan sangat selesa di dalam mulut, tetapi perut mengambil masa 30 minit atau lebih untuk menyambung semula fungsi normal, yang boleh menyebabkan sakit perut, menjejaskan penyerapan nutrien dan juga kembung dan cirit-birit.

Jadi, jika anda mempunyai tabiat pemakanan ini juga, ubahlah dengan cepat!

Мakanan Berkhasiat