Sushi dan gulung: apakah itu, cara memasaknya atau di mana untuk memesannya?

Sushi dan gulung telah lama menjadi hidangan kegemaran di mana-mana meja dan bukan sahaja di Jepun. Walaupun tanah air mereka adalah negara matahari terbit. Ramai orang suka makan sushi atau gulung, tetapi tidak semua orang tahu perbezaannya antara satu sama lain.

Sebelum meneruskan untuk mempertimbangkan perbezaan kedua-dua hidangan, adalah wajar membiasakan diri dengan konsep.

Sushi – diperbuat daripada beras, ia direbus bersama dengan penambahan cuka untuk menjadikan produk melekit. Selepas itu, ketulan terbentuk. Di atasnya diletakkan pelbagai bahan marin, boleh jadi sejenis ikan, belut atau udang.

Gulung – adalah gulungan berpintal rumpai laut nori, beras dan pemadat, yang dipotong menjadi bahagian kecil.

Jenis

Pertama, perlu mempertimbangkan jenis gulung, sebenarnya, terdapat beberapa:

 1. Yaki-maki – ini dibakar dalam ketuhar dan dihidangkan panas.
 2. Nori-Maki – jenis yang paling biasa dengan timun ditambah, mereka mempunyai nori di atas.
 3. Uro-maki – dalam versi ini, rumpai laut berada di bahagian dalam, jenis yang paling biasa ialah Philadelphia.
 4. Themaki – merujuk kepada gulungan klasik, tetapi saiznya lebih besar dan mengandungi sejumlah besar topping.
 5. Futomaki – dalam gulung sedemikian, pengisian terdiri daripada beberapa bahan sekaligus.
 6. Hosomaki – inti mesti mengandungi alpukat.

Sushi tidak boleh membanggakan pelbagai jenis, ia hanya dibahagikan dengan jenis topping, yang mungkin terdiri daripada ikan, sotong atau udang. Namun, sesetengah restoran mungkin menawarkan pilihan ini:

 1. Sushi nigiri – ini adalah jenis tradisional, dengan nasi yang digulung menjadi bebola dan udang, daging sotong atau hirisan ikan laut diletakkan di atasnya.
 2. Sushi Tamago – mereka meletakkan telur dadar Jepun di atas bebola nasi dan mengikat semuanya dengan reben rumpai laut.
 3. Chirashi-sushi – sushi ini adalah bentuk yang tidak standard, nasi yang dibumbui dengan cuka ditaburkan dalam mangkuk kecil, dan ikan mentah dan sashimi diletakkan di atas.

Apakah perbezaan antara gulung dan sushi

Jika kita bercakap tentang persamaan dua hidangan Jepun boleh dibezakan oleh satu tanah air, mereka adalah pengganti yang sangat baik untuk makanan segera, sambil mengandungi unsur-unsur berguna dan cepat dimasak. Sekarang ia patut mempertimbangkan perbezaan utama:

Ciri-ciri penampilan.

Komponen utama untuk sushi, adalah beras, sebagai bahan tambahan untuknya mengambil makanan laut dan perasa. Secara luaran, mereka kelihatan seperti bola nasi dengan isian di atasnya. Kadang-kadang ia diikat dengan jalur rumpai laut.

Gulung dibalut dengan nori, dipintal ke dalam silinder, dan potong bahagian demi bahagian.

Komponen

Dalam kedua-dua hidangan, komponen utama adalah nasi. Garam, gula dan cuka juga ditambah kepada kedua-dua gulung dan sushi. Tetapi pengisian akan berbeza.

Dalam sushi, mereka hanya meletakkan makanan laut seperti salmon, belut, udang, dll.

Gulung mempunyai pelbagai jenis topping, yang boleh berupa keju, timun, alpukat, atau mana-mana campuran sayur-sayuran lain. Makanan laut boleh digantikan dengan ayam atau bacon. Sesetengah pengunjung juga menambah buah-buahan. Tetapi bahan berterusan dalam gulung adalah rumpai laut, yang diletakkan di bawah nasi.

Mungkin juga terdapat perbezaan dalam cara hidangan dihidangkan. Tetapi tambahan yang menyatukan ialah jeruk halia dan sos wasabi dengan rasa pedas. Sentiasa ada kicap dalam set untuk membuat nasi tidak kelihatan terlalu kering.

Cara memasak sushi dan gulung

Di rumah untuk menyediakan sushi dan gulung agak mungkin. Perkara utama ialah menguasai beberapa kemahiran dan memperoleh peralatan tertentu.

Gulungan .

Untuk menyediakan gulung anda memerlukan tikar buluh khas, yang dijual di kedai khusus. Kemudian dapatkan filem makanan dan pisau tajam.

Apabila memilih beras, keutamaan diberikan kepada jenis Jepun yang istimewa, tetapi jika tiada yang kedua, biji bulat tempatan akan sesuai. Pastikan beli helaian nori, zaman sekarang takde masalah nak cari bahan ni.

Urutan memasak nasi untuk gulung

Pertama, sediakan bahan-bahan berikut untuk resipi standard:

 • Beras – 250 g.
 • Garam – ½ sudu kecil.
 • Gula – ½ sudu besar.
 • Cuka beras – 2 sudu besar.

Urutan memasak:

 1. Beras hendaklah dibilas dalam air mengalir beberapa kali sehingga semua kanji habis dan airnya jernih.
 2. Masukkan nasi ke dalam periuk dan isi dengan air pada nisbah 1:2.5. Didihkan, kemudian kecilkan api dan tutup.
 3. Masak selama 10-15 minit, kemudian keluarkan periuk dari api dan biarkan di bawah tudung selama 10 minit.
 4. Semasa nasi masak, campurkan garam, gula dan cuka. Mereka harus dicampur dan diletakkan di atas api kecil sehingga garam dan gula larut sepenuhnya dalam cecair.
 5. Sekarang nasi perlu dicampur dengan cuka.

Selepas itu, bahan-bahan lain ditambah dan semua ini dipintal menjadi gulungan, yang dipotong menjadi kepingan kecil.

Sushi

Anda boleh membuat sushi di rumah, tetapi anda harus faham bahawa ia tidak akan menjadi seperti di restoran. Lagipun, di sana mereka disediakan oleh orang yang terlatih khas yang mengetahui semua selok-belok memasak sushi.

Tetapi adalah mungkin untuk membuat sesuatu yang serupa. Nasi hendaklah dimasak supaya ia melekat. Selepas direndam dalam cuka, ia mudah dibentuk menjadi bola. Pengisian diambil mengikut budi bicara anda. Untuk membentuk sushi, anda perlu membasahkan tangan anda dalam air dan memberikan nasi bentuk yang diingini. Di atas, diletakkan ikan, udang atau makanan laut lain, kemudian semuanya diperbaiki dengan jalur rumpai laut.

Mana nak order

Jika anda bukan peminat bereksperimen dengan memasak, lebih baik memesan roti gulung dan sushi. Jika sebelum ini anda perlu pergi ke pertubuhan Jepun yang istimewa, tetapi kini di banyak kafe dan restoran anda boleh menemui pelbagai pilihan untuk makanan ini pada menu. Hampir di mana-mana ada penghantaran. Sushi dan gulung boleh dipesan di Krasnodar di laman web prosushi.ru. Ini adalah pilihan yang paling mudah dan paling berpatutan. Anda juga boleh melawati kedai khusus atau pergi ke aplikasi tematik melalui telefon anda.

Ingat bahawa dari segi harga gulung akan lebih murah daripada sushi. Jika kos gulung dianggarkan 6-8 keping, bayaran untuk sushi adalah untuk satu unit.

Nilai tenaga sushi ditakrifkan sebagai 70 kcal setiap 100 gram. Yang paling berkhasiat dianggap “Philadelphia” kerana ia mempunyai jumlah makanan laut terbesar.

Nilai kalori gulung sukar ditentukan, ia akan bergantung pada topping.

Sebagai tambahan kepada faedah rasa, kedua-dua gulung dan sushi mempunyai keseluruhan rizab unsur dan vitamin berharga.

Мakanan Berkhasiat