Sup Vodka: mengapa, bila dan berapa banyak vodka untuk ditambah?

Ucha adalah salah satu hidangan pertama yang paling popular dan meluas. Hidangan sedemikian bukan sahaja sangat berkhasiat dan lazat, tetapi juga sihat kerana kehadiran di dalamnya bahan utama – ikan, yang mengandungi sejumlah besar vitamin dan unsur surih. Ramai orang sering menambah vodka kepada sup ikan. Tradisi ini disambut baik oleh nelayan dan tukang masak yang berpengalaman yang tidak sabar-sabar untuk mencuba hidangan. Jika anda menambah alkohol ke dalam sup ikan, anda boleh menemui rasa yang indah dan rasa yang luar biasa.

Malah tukang masak yang berpengalaman tidak selalu memahami mengapa mereka menambah alkohol kepada sup ikan. Vodka digunakan untuk beberapa sebab. Minuman beralkohol ini membolehkan anda memberikan sup ikan rupa yang lebih telus. Air biasanya menjadi keruh apabila memasak ikan segar. Menambah vodka kepada sup ikan juga berbaloi jika air berkualiti rendah digunakan dalam penyediaan hidangan. Alkohol menjadikan rasa yang lebih enak dan aroma yang menyenangkan. Pada masa yang sama, ikan tidak terlalu rebus dan mendapat keputihan tambahan. Terima kasih kepada kesan minuman keras, tulang ikan tidak akan hancur dalam kuali. Vodka membantu meningkatkan suhu dengan ketara, akibatnya sup mula mendidih lebih kuat. Alkohol juga ditambah sebagai antioksidan. Ia boleh menyahcemar air yang diambil dari badan air berdekatan.

Berapa banyak vodka yang perlu ditambah kepada sup ikan?

Adalah disyorkan untuk mencurahkan tidak lebih daripada 50-100 gram vodka setiap 2-3 liter yushka ikan. Jumlah alkohol sedemikian tidak akan disedari walaupun oleh seseorang yang tidak minum minuman beralkohol sama sekali. Di samping itu, alkohol akan menyejat dengan cepat. Anda harus menambah vodka ke dalam sup 10-15 minit sebelum anda selesai memasaknya. Pada masa ini, ia harus menguap dan memberikan hidangan rasa yang luar biasa.

Terdapat sejumlah besar resipi yang berbeza untuk memasak hidangan ikan tradisional ini. Mari kita berkenalan dengan yang paling popular di antara mereka.

Sup ikan klasik dari ikan sungai dengan kentang

Dengan vodka, anda boleh menyediakan sup yang sangat lazat dari ikan sungai. Untuk ini, anda memerlukan bahan-bahan berikut:

 • Ikan air tawar (pike, crucian carp, pike-perch) – 700 gram;
 • kentang – 2-3 pcs;
 • satu bawang dan satu lobak merah;
 • herba (dill, pasli);
 • garam, lada hitam dalam kacang dan tanah;
 • 2-3 keping daun bay;
 • 3-5 liter air;
 • 50 ml vodka.

Untuk memulakan, ikan yang dibersihkan dan dibasuh dengan baik hendaklah dimasukkan ke dalam periuk dengan air dan diletakkan di atas dapur. Rebus selama 25 minit lagi selepas mendidih. Dadu kentang kecil, lobak merah bersama-sama dengan keseluruhan bawang hendaklah diletakkan dalam bekas dengan yushka. Kemudian anda perlu menambah vodka, lada hitam, daun bay dan garam secukup rasa.

Apabila hidangan telah mencapai kesediaan, ia harus dimatikan dan dibiarkan selama kira-kira 10 minit. Dill, pasli ditambah kepada sup ikan. Hidangan ini juga boleh dihiasi dengan hirisan limau atau buah zaitun dalam tin.

Sup ikan merah

Ia tidak perlu memasak sup ikan dari fillet salmon atau salmon bungkuk. Cukuplah untuk membeli beberapa kepala. Bahan-bahan yang diperlukan:

 • 2-3 kepala mana-mana ikan merah;
 • kentang – 2 pcs;
 • lobak merah – 2 pcs;
 • Bawang – 1 pc;
 • 50 g vodka;
 • garam, bawang hijau, daun bay, lada hitam keseluruhan;
 • pasli dan dill.

Kepala atau serpihan ikan merah dicuci dengan baik dan dibersihkan. Kemudian lobak merah, kentang dan pasli perlu dihiris menjadi cincin. Apabila air mendidih, masukkan bawang dan pasli ke dalamnya. Selepas 10 minit mendidih dengan api sederhana, masukkan lobak merah cincang. Kemudian masukkan kepala ikan. Jangan letak tudung. Selepas 5 minit masukkan kentang cincang dan lada hitam. Biarkan sup ikan masak selama 25 minit, kemudian tambahkan baki herba dan tuangkan vodka ke dalam sup.

Мakanan Berkhasiat