Soy lecithin dalam coklat: Apa itu dan mengapa ia diperlukan?

Dalam menghadapi persaingan sengit, pengeluar coklat perlu meningkatkan ciri -ciri kualiti, jangka hayat produk dengan bahan tambahan makanan. Salah satu daripada mereka, yang digunakan di seluruh dunia – lecithin, yang merupakan sebatian semulajadi minyak. Tetapi tidak semuanya begitu mudah. Sesetengah pengeluar produk manis menganggap pengenalan makanan yang tidak wajar dan berbahaya kepada kesihatan.

Lecithin kacang soya adalah cecair kekuningan atau kecoklatan, tanpa rasa dan cecair yang terdiri daripada fosfolipid dan triglycids buah-buahan yang mengandungi minyak. Tambahan itu diasingkan dalam proses membuat minyak kacang soya pada suhu rendah.

Komposisi lecithin dari kacang soya termasuk:

 • Konstituen struktur sel phosphatidylcholines;
 • garam asid fosforik;
 • Vitamin B4, K, E dan sel membran sel inositol (B8);
 • ester;
 • sterol;
 • pigmen;
 • lemak tepu;
 • Omega-3, 6, 9 Asid lemak tak tepu.

Produk ini adalah 100 peratus lemak. Nilai tenaga ialah 763 kcal.

E322 Aditif Makanan digunakan dalam pembuatan semua jenis coklat (pahit, susu, putih) untuk mengurangkan kelikatan, untuk mencegah penuaan sebagai antioksidan.

Lecithin digunakan bukan sahaja dalam pengeluaran konfeksi. Ia telah lama berjaya diperkenalkan ke dalam komposisi produk roti dan pasta untuk memperbaiki struktur doh, pembuatan wafel, marjerin, sosej. Produk ini digunakan dalam industri kimia dan farmaseutikal.

Para saintis menganggap Lecithin sebagai bahan tambahan makanan yang menjanjikan yang dapat meningkatkan kualiti produk, mewujudkan kombinasi baru.

Penggunaannya dalam pengeluaran coklat

Lecithin meningkatkan ciri -ciri kualiti coklat. Meningkatkan kebolehkerjaan, menjadikan konsistensi mudah untuk pembiakan, pencetakan.

Sebab lain untuk menambah E322, memudahkan pengeluaran coklat:

 1. Membantu mengikat komponen dengan kepadatan yang berbeza.
 2. Meningkatkan konsistensi, homogenitas struktur.
 3. Ekonomi, digunakan dalam dos kecil.
 4. Menghalang pembentukan gelembung, menebal jisim coklat apabila basah.
 5. Mengurangkan kos produk.
 6. Memanjangkan hayat produk.
 7. Menghilangkan kelabu coklat.

Aditif makanan digunakan secara aktif dalam pembuatan salutan coklat. Ia mengekalkan kelembapan, meningkatkan rasa dan membantu mewujudkan permukaan yang berkilat.

Dalam pengeluaran coklat, minuman keras koko, gula, dan mentega koko dicampur bersama. Bahan -bahan ini mempunyai kepadatan dan polariti yang berbeza. Apabila mereka digabungkan, zarah -zarah itu bersama -sama dan kelikatan massa meningkat, menjadikannya sukar untuk meneruskan langkah -langkah pengeluaran seterusnya. Lecithin soya menghalang pengikatan zarah, yang meliputi mereka dengan filem nipis di semua sisi. Akibatnya, aliran meningkat, menjadikannya lebih mudah untuk membentuk, membentuk bar coklat.

Harus diingat bahawa E322 ditambah pada peringkat akhir pengeluaran pada kadar 0.4-0.5% daripada jumlah jisim. Jika anda menambah produk lebih daripada norma, kesan sebaliknya akan berlaku, kelikatan jisim manis akan meningkat.

Lecithin soya: sifat dan kemudaratan berguna

Faedah

Kesan berguna lesitin pada tubuh manusia:

 1. Mengatur tahap kolesterol, menghalang perkembangan aterosklerosis.
 2. Menyokong fungsi kontraksi miokardium.
 3. Merangsang aktiviti otak, meningkatkan memori, menumpukan perhatian.
 4. Membekalkan tenaga cepat.
 5. Meningkatkan stamina, prestasi.
 6. Mengambil bahagian dalam penjanaan semula membran sel yang rosak.
 7. Membantu pencernaan lemak.
 8. Pergaduhan kemurungan.
 9. Menormalkan aliran hempedu, pertukaran gas dalam sistem pernafasan.
 10. Mengosongkan toksin.
 11. Mengambil bahagian dalam penyerapan vitamin A, K, E, D.
 12. Meningkatkan tahap hemoglobin.
 13. Menyembuhkan ketagihan nikotin.
 14. Meningkatkan kerja organ pembiakan.
 15. Menghalang diabetes.
 16. Mengatur pembekuan darah.
 17. Mengurangkan intensiti gejala dalam neurodermatitis, psoriasis.
 18. Membantu menangguhkan demensia yang tidak senonoh, Alzheimer, penyakit Parkinson.

Lecithin membentuk separuh daripada hati dan 30% struktur otak. Doktor mengesyorkannya untuk multiple sclerosis, neurosis, keracunan makanan, atrofi optik, dan untuk wanita hamil untuk perkembangan janin yang betul. Lecithin mengurangkan pemulihan selepas strok, melawan obesiti, penyakit sendi dan bronkopulmonari.

Tidak seperti soya, lesitin soya yang kekurangan protein semasa pengeluaran jarang menimbulkan reaksi alahan.

Kemudaratan bahan tambahan makanan

Selepas memproses dan menghancurkan kacang soya, kepingan nipis direndam dalam pelarut kimia. Peluntur sintetik digunakan untuk menukar warna kopi kepada kuning yang lebih menyenangkan. Ia tidak boleh dilupakan bahawa 95% daripada buah-buahan tanaman biji minyak diubah suai secara genetik. Lecithin daripada soya GMO merosakkan sistem endokrin dan penghadaman, meningkatkan kegelisahan, menyebabkan kemurungan, membawa kepada ketidaksuburan, gangguan metabolik.

Merawat dengan lesitin dalam komposisi mengubah struktur dan rasa menjadi lebih teruk, menjadikannya biasa-biasa saja. Pengguna sering merungut bahawa konsistensi coklat seperti plastisin atau lilin, cair teruk di dalam mulut. Ini boleh diatasi dengan menambah mentega koko. Ramuan mahal ini menghasilkan tekstur yang halus dan cair, menambah kecerahan pada rasa dan rasa, tetapi menjadikan pengeluaran kurang kos efektif dan menguntungkan.

Ia bernilai mengecualikan daripada coklat diet dengan bahan tambahan makanan E322 kanak-kanak, wanita hamil, orang tua, orang yang mempunyai alahan, intoleransi individu terhadap soya. Produk manis yang dikontraindikasikan untuk cholelithiasis, masalah dengan pankreas, buah pinggang, pundi hempedu, saluran gastrousus, gangguan metabolik.

Jangan takut coklat dengan lesitin soya, yang mempunyai sifat yang lebih bermanfaat daripada kontraindikasi dan kemungkinan bahaya. Tetapi jika terdapat keraguan tentang keaslian soya, anda boleh membeli makanan istimewa tanpa bahan tambahan makanan. Coklat sedemikian dibuat di kilang-kilang kecil dengan campuran komponen tidak lebih daripada 50 kg dan acuan tangan.

Мakanan Berkhasiat