Sembilan cara untuk membuat sup cair, sos atau kuah pekat

Semasa memasak, hidangan mungkin tidak selalu mendapat konsistensi yang diperlukan. Beberapa kaedah boleh digunakan untuk memekatkan kuah, sup atau sos, walaupun ketika memasak selesai.

Cara membuat sup lebih pekat

Apabila sup menjadi terlalu cair, terutamanya sup puri, terdapat beberapa cara untuk membetulkan keadaan:

Pasta Roux.

Pasta popular yang menjadi asas kepada sos béchamel yang terkenal. Untuk membuatnya, anda perlu mencairkan sekeping mentega dalam kuali, kemudian masukkan tepung. Anda perlu menguli semuanya sehingga pes menjadi pekat. Kemudian anda perlu menambah kuantiti susu 2% yang diperlukan. Konsistensi sos harus menyerupai adunan pancake.

tepung

Kaedah memekatkan sup ini sesuai jika ada sekurang-kurangnya 15 minit untuk tamat memasak. Campurkan zaitun atau mentega cair pada kadar setengah sudu setiap pinggan dengan jumlah tepung yang sama, campurkan dengan teliti dan tuangkan secara beransur-ansur ke dalam sup.

Sayur-sayuran

Anda boleh membuat sup lebih pekat dengan mengambil sayur-sayuran daripadanya dan mengisarnya dengan pengisar.

Apa yang perlu ditambah kepada sos untuk memekatkannya

Ada kalanya sos menjadi terlalu nipis. Terdapat beberapa cara untuk membetulkannya:

Tepung Bersemangat.

Digunakan untuk semua sos legap. Ia cukup untuk mencurahkan kira-kira 3 cm tepung pada kuali yang dipanaskan dan goreng sehingga keemasan. Kemudian masukkan ke dalam sos dan kacau.

Krim masam, keju lembut.

Untuk sos berkrim, krim masam tinggi lemak atau keju lembut boleh digunakan sebagai kaedah pemekat. Produk ini cenderung menjadi pejal apabila sejuk, yang boleh anda manfaatkan.

Sayur-sayuran

Dalam sesetengah sos adalah agak mungkin untuk menambah lebih banyak sayur-sayuran atau menggunakan yang sudah ada di dalamnya. Mereka harus dicincang dengan pengisar kepada konsistensi yang licin dan ditambah semula ke dalam sos.

kanji

Juga, untuk memekatkan sup, kanji jagung atau kentang digunakan. Kaedah ini digunakan dalam semua sos, walaupun sos jernih, tetapi cenderung untuk menenggelamkan rasa semula jadi hidangan. Tambah satu sudu kanji ke dalam segelas air sejuk, kacau dan perlahan-lahan tuangkan ke dalam sos panas.

Sebaik sahaja kanji atau tepung telah ditambah untuk memekatkan sos, anda perlu biarkan ia mendidih selama beberapa minit untuk memberikan konsistensi yang diingini.

Fakta Kehidupan! Kaedah penyejatan digunakan untuk sos tomato atau tkemali. Kaedah ini memerlukan perhatian yang berterusan. Sos masak mesti sentiasa dikacau supaya tidak melekat. Sebaik sahaja kelembapan berlebihan menyejat, ia boleh dikeluarkan dari dapur dan sejuk.

Cara memekatkan kuah

Cara biasa untuk memekatkan kuah adalah dengan menggunakan kanji. Tetapi anda harus mengambil kira bahawa ia sedikit menenggelamkan rasa hidangan. Satu sudu besar tepung jagung atau kentang hendaklah dicairkan dalam segelas air sejuk, kacau sehingga rata dan ditambah ke dalam kuah.

Anda juga boleh menggunakan serpihan beras atau oat. Mereka termasuk gluten, yang membolehkan anda memekatkan kuah. Selain itu, kepingan oat kaya dengan vitamin dan mineral. Mereka ditambah ke dalam hidangan secara beransur-ansur, kacau sedikit. Kemudian masak kuah sehingga siap kira-kira 10 minit, bergantung kepada kepingan. Jika kuah mempunyai konsistensi yang tidak sekata, ketulan muncul, anda boleh menggunakan pengisar.

Pekatkan kuah anda boleh gunakan sayur cincang dengan pengisar. Tetapi perlu diingat bahawa masa memasak kuah akan meningkat dengan ketara. Anda juga boleh menggunakan kaedah penyejatan, supaya lebihan air tersejat dari kuah.

Untuk memekatkan kuah sayuran, gunakan kentang parut mentah atau pes tomato.

Sup atau sos cecair tiada masalah. Mereka boleh dipekatkan dengan kanji, krim masam, puri sayuran dan kaedah lain. Gunakannya mengikut hidangan dan masa memasaknya.

Мakanan Berkhasiat