Salutan putih pada coklat: apakah maksudnya?

Salutan ringan pada bar coklat tidak berbahaya bagi pengguna, jika ia bukan acuan. Produk manis dengan bintik mendung di permukaan boleh dimakan tanpa rasa takut, jika ia mempunyai tarikh luput semasa. Perubahan warna menunjukkan bahawa coklat mengandungi mentega koko, yang sensitif terhadap perubahan kelembapan dan suhu.

Spora acuan terkumpul kelihatan seperti salutan gebu kehijauan. Acuan, yang membebaskan karsinogen, jika tertelan menyebabkan keracunan makanan, tindak balas alahan, penyakit perut, usus, hati dan buah pinggang. Penyedutan dan pengambilan spora kulat dalam LCD menimbulkan asma bronkial, pening, sakit kepala, gangguan pencernaan, loya.

Kehadiran acuan pada coklat adalah hasil daripada kesilapan teknologi atau pelanggaran kasar keadaan penyimpanan. Produk yang ditutup dengan bulu putih-hijau hendaklah dibuang.

Sedimentasi ialah bintik-bintik mendung putih kelabu, jalur, urat yang terdiri daripada gula terhablur atau unsur lemak mentega koko. Sisa keputihan pada jubin adalah tanda bahawa rawatan itu selamat dan semula jadi.

Mengapa deposit gris putih muncul

Pemutihan coklat gelap atau pahit berlaku apabila dipanaskan. Hasil daripada peningkatan suhu, zarah mentega koko bergerak dan menumpukan pada permukaan, menghasilkan kesan kelabu.

Punca utama beruban:

Melangkau atau memendekkan langkah conching

Untuk menstabilkan struktur produk, proses pembajaan diikuti dengan langkah conching. Dalam langkah ini jisim coklat diuli selama beberapa jam pada 32° C, kemudian dibentuk dan disejukkan. Di samping mencapai struktur homogen dan stabil, conching mengeluarkan aroma dan menjadikan bar licin. Jika langkah teknologi ini diabaikan atau campuran menjadi sejuk sebelum waktunya, titisan mentega koko yang tidak tertanam kukuh dalam struktur membawa kepada bintik air keruh di permukaan.

Kesalahan pengeluaran lain

Perubahan dalam warna dan kehilangan kilauan timbul semasa penyejukan pantas. Mengikut peraturan produk harus sejuk selama 24-48 jam. Jika proses dipercepatkan (dihantar ke storan suhu rendah atau peti sejuk beku), perubahan warna tidak boleh dielakkan. Tempoh pengecutan yang lama boleh disebabkan oleh pengacuan, pembungkusan pada permukaan kerja yang panas atau sejuk. Lemak dengan takat lebur yang rendah atau yang tidak sesuai dengan mentega koko boleh menyebabkan coklat bertukar warna kepada putih kelabu.

Turun naik suhu semasa penyimpanan

Jika coklat disimpan berhampiran radiator, di atas dapur, atau di ambang tingkap dalam cuaca cerah, suhu yang tinggi akan menyebabkan ia cair. Lemak mendapat mobiliti, kekisi kristal mentega koko pecah dan ia bergegas ke atas. Apabila bar sejuk, ia menjadi pejal, tetapi kelabu tidak ke mana-mana, kerana mentega mengambil bentuk kristal yang stabil tetapi tidak teratur. Kadar pembentukan bintik-bintik keputihan secara langsung berkaitan dengan keliangan coklat. Lemak meresap ke permukaan kerana kesan kapilari.

Pengaruh pengisian

Minyak takat lebur yang rendah dalam inti menyebabkan kelabu jika coklat dikacau. Lemak meresap ke bahagian atas dari retakan kecil dalam sayu. Tidak ada masalah seperti itu dengan pengacuan. Pengecualian adalah lapisan jisim coklat yang terlalu nipis.

Kecacatan.

Bar berbentuk tidak sekata dengan serpihan, calar atau cap jari akhirnya menghasilkan bintik-bintik keputihan pada permukaan dan bahagian bawah produk. Para saintis membuat spekulasi bahawa bentuk mentega koko yang stabil tumbuh menjadi bintik-bintik yang rosak semasa penghabluran.

Faktor yang menyebabkan coretan dan kesan pada jubin termasuk pengangkutan yang tidak betul yang tidak mematuhi kawalan suhu.

Punca gula beruban

Salutan kelabu atau berbutir berdebu pada coklat adalah tanda gula kendur, yang berlaku di kilang dalam kes:

 1. Kekurangan pembungkusan yang selamat pada produk konfeksi apabila ia dikeluarkan dari kemudahan penyimpanan yang disejukkan.
 2. Kemasukan gula perang higroskopik atau gred rendah.
 3. Kerpasan pemeluwapan apabila kelembapan tinggi di dalam penyejuk.
 4. Penggunaan pembungkusan lembap.

Salah satu punca perubahan warna yang paling biasa ialah kelembapan berlebihan semasa penyimpanan. Gula beruban dalam coklat gelap berlaku pada tahap kelembapan 85% atau lebih. Coklat susu berwarna kelabu jika nilainya lebih tinggi daripada 78%. Semakin lama item dibiarkan dalam kelembapan yang tinggi, semakin merosot dalam penampilan dan semakin melekit lapisan permukaannya. Apabila meletakkan jubin di tempat yang kering, sirap yang telah keluar menjadi pejal, menghablur dan bertukar menjadi kelabu.

Gula beruban adalah perkara biasa dalam coklat yang telah mengalami perubahan suhu yang cepat (lebih daripada 10°C). Produk manis dari peti sejuk tidak boleh dialihkan segera ke api. Ia mesti disimpan di dalam bilik yang gelap dan sejuk. Perkara yang sama berlaku untuk coklat yang diangkut dari sejuk ke tempat yang hangat. Produk harus dibiarkan selama beberapa jam dalam bungkusan dalam suasana perantaraan.

Cara menyimpan produk untuk mengelakkan pembentukan plak

Untuk mengelakkan resapan gula dan lemak semasa menyimpan coklat, kesilapan biasa tidak boleh dilakukan:

 1. Menyimpan produk di dalam peti sejuk.
 2. Biarkan tanpa kerajang selepas membuka bungkusan.
 3. Balut dalam filem makanan atau letakkan dalam beg plastik.
 4. Simpan bar coklat di ambang tingkap atau berhampiran pemanas.

Keadaan penyimpanan optimum untuk coklat:

 • suhu – 16-21 °C;
 • kelembapan – 60-70%;
 • pembungkusan kedap udara;
 • Tiada cahaya, tiada produk jiran dengan rasa yang cerah.

Tempat terbaik untuk menyimpan makanan adalah kabinet dapur dengan pinggan mangkuk atau peralatan dapur dengan pintu legap, terletak jauh dari bateri.

Lemak dan gula beruban bukan sebab untuk menghantar makanan ke tong sampah. Coklat sedemikian tidak menyebabkan keracunan makanan dan tidak membahayakan kesihatan. Kebanyakannya rupa rosak, rasa berubah tidak ketara.

Мakanan Berkhasiat