Salmon yang dicairkan: apakah maksudnya?

Di kedai khusus atau di jabatan ikan pasar raya, selain salmon sejuk dan beku, mereka menjual salmon nyahbeku berbaring di atas katil ais. Tidak dimaklumkan tentang syarat baharu, pembeli sering bingung tentang produk yang hendak dipilih. Untuk memastikan mengekalkan rasa dan faedah kesihatan, kita mesti memahami apa itu penyahbekuan dan bagaimana ia mempengaruhi kualiti ikan.

Ikan merah sedap dalam bentuk masin rendah, direbus, digoreng, dibakar dan diasap. Sebagai tambahan kepada ciri gastronomi yang luar biasa, salmon mempunyai sifat yang bermanfaat untuk tubuh. Ikan mengandungi kompleks vitamin dan mineral yang kaya, protein dan asid lemak yang mudah dihadam, kebanyakannya adalah Omega-3.

Produk dalam kuantiti 100 gr meliputi keperluan harian dalam cobalamin (B12), asid lemak Omega-3, krom untuk 100%, dalam vitamin D dan selenium untuk 66%, dalam iodin untuk 33%.

Antioksidan dalam produk menyokong jantung, menghalang pembentukan plak kolesterol dalam saluran darah, mempunyai kesan anti-kanser.

Vitamin B mengawal pengujaan dan perencatan sistem saraf, mengawal paras gula dalam darah, dan mengambil bahagian dalam pengeluaran serotonin.

Calciferol menghalang perkembangan diabetes, multiple sclerosis, mineralisasi tulang dan enamel gigi, menyokong metabolisme fosforus-kalsium.

Pencinta ikan berumur lebih perlahan, mereka mengekalkan ketajaman penglihatan dan kejelasan mental lebih lama. Salmon mencegah nyanyuk, gangguan mental, penyakit jantung, buah pinggang, prostat dan kanser kolon.

Apakah penyahbekuan ikan dan mengapa ia perlu?

Penyahbekuan ialah proses yang bertentangan dengan pembekuan, iaitu penyahbekuan. Penyahbekuan menyediakan pemeliharaan sifat kesihatan dan lembapan dalam produk, yang dibentuk oleh mencairkan hablur ais.

Salmon diangkut dalam jarak yang jauh dari kawasan memancing, dan pembekuan adalah satu-satunya cara untuk membawa ikan kepada pengguna yang tidak rosak.

Pemproses ikan tidak hanya menggunakan ikan segar dalam operasi pengetinan mereka. Penyahbekuan adalah salah satu peringkat pengeluaran yang diperlukan, dan kualiti produk akhir bergantung pada prosedur yang betul.

Di kedai, salmon dinyahbeku untuk menaikkan harga dan meningkatkan permintaan pengguna kerana penampilan ikan yang lebih menarik. Dalam rantaian runcit, harga salmon nyahbeku adalah kurang daripada salmon segar, tetapi lebih tinggi daripada salmon beku.

Kaedah penyahbekuan

Terdapat beberapa pilihan untuk mencair beku dalam persekitaran pengeluaran atau pasar raya besar:

Dalam persekitaran udara.

Ikan dibentangkan di atas rak di dalam ruang khas, diarahkan kepadanya aliran udara dengan t – 8-20°C, kelembapan 90-95%. Disebabkan suhu rendah, penyahbekuan menjadi perlahan dan tidak sekata. Selalunya kaedah ini digunakan sebelum produk pengasinan.

Di atas ais

Salmon diletakkan dalam mandi ais dengan sehingga 60% daripada jumlah beratnya dalam ais pecah. Dengan kaedah ini ikan mengekalkan ciri kualitinya. Kelemahan kaedah ini ialah kos ais yang tinggi dan pembekuan bangkai ikan.

Dalam larutan garam

Rendaman dalam air masin adalah pilihan yang lebih cepat. Selepas 3 jam briket beku akan hancur menjadi bangkai ikan individu. Salmon dicairkan dalam air garam atau air laut yang dipanaskan hingga 15-18°C.

Dengan pemanasan frekuensi radio.

Ikan diberi makan pada tali pinggang penghantar yang bergerak antara dua elektrod yang disambungkan kepada penjana frekuensi radio. Apabila molekul air dalam produk beku melalui plat pemeluwap, ia mula bergetar, membebaskan haba. Penyahbekuan adalah seragam dan hanya mengambil masa seperempat jam. Kelemahan kaedah – penggunaan kuasa tinggi, 12% daripada kecacatan akibat minuman.

Ultrasonik

Penyahbekuan oleh gelombang bunyi 1500 Hz dengan kuasa 60 kW mengambil masa setengah jam. Haba dijana secara serentak di luar dan dalam sepanjang keseluruhan isipadu. Kaedah ini tidak digunakan secara meluas dalam pengeluaran kerana kecekapan rendah penjana ketuhar gelombang mikro.

Kaedah penyahbekuan yang paling murah dan paling mudah, yang tidak memerlukan peralatan mahal – penyahbekuan pada palet di dalam bilik pada suhu 10-18 darjah dalam udara pegun.

Kualiti ikan selepas penyahbekuan

Jika penyahbekuan dilakukan dengan betul, mengekalkan jus otot dan struktur protein, salmon masih baik, selamat dan boleh dimakan.

Produk yang dicairkan dimasak secara keseluruhan dan sekaligus. Ia tidak boleh dibekukan semula.

Bagaimana untuk membezakan salmon yang dicairkan daripada salmon yang disejukkan

Untuk mengelakkan kesilapan memilih produk sejuk, biasakan diri anda dengan tanda-tanda ikan yang dicairkan:

  1. Jurang dalam skala, kerosakan mekanikal pada kulit, yang disebabkan oleh proses teknologi.
  2. Apabila menekan dengan jari lubang yang terbentuk tidak dilicinkan, penyok kekal untuk masa yang lama.
  3. Di permukaan tidak ada filem berlendir, yang terdapat pada salmon sejuk.
  4. Ketiadaan bau iodin yang khas.

Ikan nyahbeku yang dibeli di kedai dikatakan lebih berkualiti daripada yang dicairkan di rumah. Tetapi dalam apa jua keadaan daging salmon yang telah dipanaskan dan dinyahbekukan akan menjadi lebih kering dan kurang juicy selepas dimasak berbanding ikan segar atau sejuk.

Мakanan Berkhasiat