Salmon Chinook: foto, penerangan, sifat berguna dan resipi

Terdapat status tinggi dalam keluarga salmon mulia Pasifik, seperti salmon chinook. Fakta ini telah diakui oleh rakyat dari negara yang berbeza. Orang Jepun memberi chinook gelaran Putera Salmon, dan orang Amerika memanggilnya diraja.

Salmon Chinook: jenis ikan apakah itu, bagaimana rupanya dan di mana ia hidup

Salmon Chinook adalah yang terbesar daripada salmon Pasifik. Mereka adalah ikan migrasi dengan keupayaan untuk bertolak ansur dengan turun naik yang besar dalam kemasinan air. Mereka berenang dari kedalaman lautan ke sungai air tawar, mudah menyesuaikan diri dengan keadaan baru.

Bagaimana rupanya?

Saiz ikan dewasa – 100-150 cm, berat purata – 9-14 kg. Salmon Chinook kelihatan seperti batang kayu dengan bentuk bulat. Kepala besar bergerak dengan lancar dan membulat ke dalam badan. Rahangnya besar, seperti yang sepatutnya menjadi pemangsa. Warnanya kelabu dengan perak, dengan bintik kelabu gelap bentuk tidak tentu. Ekor kelihatan seperti segi tiga beralun. Matanya kecil, terletak di tepi atas rahang atas.

Semasa pemijahan, ikan salmon raja mekar: batang tubuhnya mengambil warna coklat dengan bintik merah, dan warna belakang dan kepala menjadi gelap.

Di mana ia tinggal?

Salmon chinook menghabiskan sebahagian besar masanya di laut. Ia ditemui di Sungai Amur, berhampiran Anadyr, di Kepulauan Komander, dan di perairan utara Pulau Hokkaido. Di Rusia, disebabkan pemburuan haram, salmon sockeye telah menjadi tetamu yang jarang ditemui, tetapi masih ditemui di pantai timur laut dan berenang ke pantai Kamchatka. Lebih kerap beting dari perairan Pasifik memasuki sungai Kanada, California dan Washington. Ikan berhijrah ke sungai sejuk air tawar untuk bertelur.

Apa yang mereka makan

Dalam persekitaran laut, semua ikan memakan ikan yang bersaiz lebih kecil, yang hanya semula jadi. Salmon Chinook, walaupun mulia, tidak terkecuali daripada peraturan ini. Anak ikan perlu membesar dan berkembang, pada awal kehidupan mereka memakan plankton yang hanyut bebas di dalam air. Apabila mereka berkembang, ikan mula memakan serangga dan krustasea. Juvana memangsa ikan kecil dan udang.

Makanan “Prince Salmon” dewasa adalah herring dan sardin. Kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa tidak menafikan diri mereka dalam makanan istimewa: makan kaviar ikan lain.

Proses pembiakan

Selepas dewasa dan baligh, salmon berhijrah untuk bertelur di sungai air tawar yang bersih. Pada akhir musim bunga, sekumpulan ikan yang kuat dan besar berenang ke hulu ke mata air gunung atas, menyeberangi sungai yang mengamuk. Di dasar sungai, betina membuat “sarang” dengan memalu lubang dengan ekornya yang kuat. Pemijahan di sungai Timur Jauh berlangsung sepanjang musim panas.

Salmon chinook, seperti ahli keluarga salmon yang lain, mati selepas bertelur. Bertelur, ikan menghasilkan hormon steroid, termasuk hormon tekanan kortisol, yang menyebabkan kematian mereka. Mereka mati beberapa minggu selepas bertelur. Pada masa ini, telur sudah mempunyai masa untuk berkembang menjadi anak ikan yang memerlukan makanan. Anak ikan salmon mendapat bahan berharga untuk pertumbuhan dan perkembangan dengan memakan mayat ibu bapa mereka yang telah mati.

Salmon chinook muda pergi ke laut pada tahun kedua kehidupan mereka. Ikan itu menghabiskan 4 hingga 7 tahun di laut dalam sehingga mereka kembali bertelur, didorong oleh kuasa yang tidak diketahui dari mana mereka berasal. Bagi sesetengah individu, penggemukan berlaku di kawasan pantai. Salmon chinook sedemikian tidak membesar kepada saiz yang besar.

Populasi dan status spesies

Populasi ikan salmon raja telah terganggu oleh penangkapan ikan yang berlebihan dan pemburuan haram yang telah lama diperhatikan di pantai timur laut Rusia. Ia akan mengambil masa bertahun-tahun untuk memulihkan spesies ini di perairan kita bagi memastikan populasi yang mampan. Memancing ikan salmon Chinook adalah terhad di banyak tempat dan diharamkan di beberapa tempat.

Berita baiknya ialah penduduk Amerika kekal stabil, kerana salmon Chinook adalah ikan berharga yang menggantikan diet daging dengan rasa dan nilai pemakanannya.

Bagaimana untuk memancing salmon chinook: bila, di mana dan untuk apa?

Pemancing melayan salmon chinook dengan penuh hormat. Untuk menangkap Salmon King pada mengatasi, seseorang mesti mempunyai minat sukan, seni memancing, kegigihan dan stamina. Pengetahuan, kemahiran dan pengalaman menggalakkan pemancing untuk menangkap ikan yang kuat, licik dan besar ini.

Setiap kali memancing, anda perlu menyedari undang -undang dan mengikuti peraturan musim dan kaedah memancing, dan dengan salmon Chinook khususnya. Ia dilindungi oleh undang -undang.

Bila hendak menangkap

Salmon Chinook berjalan dari laut bermula pada minggu keempat Mei dan terus menerus pada pertengahan musim panas. Pada awal bulan Jun, jika musim sejuk telah bersalji, sungai -sungai mengisi dengan air berlumpur pada musim bunga, dan memancing salmon sukar di bawah keadaan sedemikian. Penangkapan boleh menstabilkan pada masa air menghancurkan dan membersihkan. Tetapi di sini adalah mungkin untuk keluar dari masa ke masa.

Kadang -kadang kawanan masuk masuk dengan cepat ke sungai atas, penyebaran shoal dan ikan menduduki kawasan pemijahan di snags dan kayu berus. Dalam kes seperti pemancing yang cuba bertemu dengan salmon Chinook di bahagian bawah sungai yang masih ada tanpa apa -apa.

Di mana untuk menangkap

Salmon Chinook ditangkap di sungai -sungai di mana ia datang untuk bertelur. Di Kamchatka Krai terdapat lebih daripada 30 sungai dengan larian besar. Perairan ini menarik pemancing dari seluruh negara dan negara -negara jiran.

Apa yang perlu ditangkap

Dua kaedah menangkap salmon Chinook diperhatikan: dengan berputar dan dengan memancing terbang. Untuk mengalahkan ikan, menangani keluli digunakan, dengan umpan yang menjengkelkan. Mereka mengambil umpan berputar dan berayun saiz yang berbeza untuk memancing air dan semasa.

Untuk memikat salmon chinook, nelayan pergi ke helah yang berbeza. Tetapi walaupun umpan itu berjaya dan ikan ditangkap, anda perlu menunjukkan kemahiran untuk mengatasinya. Terperangkap di cangkuk, raja salmon yang kuat menarik cenderung untuk dibebaskan, dan hingga akhir pertengkaran mempunyai rintangan yang melampau.

Di negara -negara Eropah, pemancing yang tidak memancing praktikal memohon peraturan “tangkapan”. Selepas mengalami nasib tangkapan, mendapatkan adrenalin, mereka membiarkan ikan hidup. Untuk beberapa tahap, ini berperikemanusiaan. Tidak semua orang telah membentuk sikap terhadap ikan semata -mata sebagai makanan.

Bagaimana salmon chinook berbeza dari ikan lain

Ikan keluarga salmon adalah serupa dengan penampilan dan ciri -ciri. Namun, terdapat ciri -ciri yang boleh digunakan untuk membezakan spesies ikan merah. Mereka juga berbeza dengan kualiti rasa.

Dari salmon

Salmon juga dipanggil “Salmon Mulia.” Ia berbeza dari salmon chinook dalam penampilan dengan warna yang lebih banyak, warna keperakan dan ketiadaan bintik kelabu dan merah gelap. Daging salmon berwarna merah jambu pucat berbanding dengan warna merah salmon Chinook.

Seperti salmon Chinook, salmon adalah spesies salmon yang berharga dan terkenal dengan daging lembutnya yang kaya dengan unsur -unsur yang berguna untuk tubuh manusia. Ia berlemak dan berair. Daging salmon chinook kurang berlemak.

Dari segi ciri -ciri rasa salmon dan salmon chinook lebih serupa antara satu sama lain daripada wakil -wakil lain dari keluarga salmon.

Dari salmon merah jambu

Salmon merah jambu adalah serupa dengan salmon Chinook dalam beberapa ciri gaya hidup. Ia berbeza dengan penampilan dengan skala yang baik dan keperibadian. Ia juga mempunyai tempat, tetapi lebih banyak lagi pada ekor. Saiz salmon merah jambu mencapai maksimum 70 cm. Satu lagi ciri yang membezakan dalam penampilan adalah bonggol pada tulang belakang lelaki. Di sinilah nama penyayang “Humpback” berasal. Ia menanam di benua Amerika Utara dan di Siberia, tetapi, tidak seperti salmon Chinook, ia tidak pergi ke hulu.

Daging salmon merah jambu mempunyai warna merah jambu yang jelas. Apabila dimasak, fillet tidak seperti berlemak dan berair sebagai fillet salmon chinook.

Pink salmon roe 3-5 mm diameter berwarna oren cerah dengan shell halus nipis.

Dari Chum Salmon

Spesies salmon yang paling biasa adalah salmon chum. Penampilannya dibezakan dengan warna keperakannya tanpa jalur, specks atau bintik -bintik. Semasa pemijahan, pewarnaan salmon chum hampir hitam, mungkin untuk alasan keselamatan.

Komposisi daging dan rasa salmon chum lebih mirip dengan salmon merah jambu.

Kaviar salmon Chum dianggap paling berharga dari semua jenis kaviar merah.

Dari salmon coho

Ikan ini juga dipanggil “salmon perak”, dan di Rusia dipanggil “ikan putih” kerana warna keperakan yang terang. Ini adalah individu yang besar, serupa dengan salmon chinook dalam bentuk badan, juga berubah warna semasa musim mengawan. Dalam kes ini, warna wanita memperoleh warna merah jambu yang halus, manakala lelaki menjadi merah tua. Bilangan salmon coho adalah rendah, jadi penangkapan ikan ini berkurangan.

Daging salmon coho dianggap sebagai diet kerana kandungan kalori yang lebih rendah berbanding salmon. Dengan ciri yang sama, serta ketiadaan tulang, ia sesuai untuk makanan kanak-kanak. Rasa daging salmon coho lebih serupa dengan salmon merah jambu berbanding salmon dan salmon chinook.

Komposisi dan kalori

Daging salmon raja mengandungi sejumlah besar vitamin, mikro dan makronutrien.

Kandungan dalam 100 g bahagian yang boleh dimakan:

Vitamin:

 • Tiamin – 0.1 mg.
 • Riboflavin – 0.12 mg.
 • Kolin – 89 mg.
 • Pyridoxine – 0.278 mg.
 • Folat – 2 mcg.
 • Cobalamin – 1.3 ug.
 • Vitamin C – 2 mg.
 • Vitamin D – 20 mikrogram.
 • Alfa tokoferol – 1.7 mg.
 • Phylloquinone – 0.1 µg.

Makronutrien:

 • Kalium – 394 mg.
 • Kalsium – 22 mg.
 • Magnesium – 27 mg.
 • Natrium – 47 mg.
 • Sulfur – 199.3 mg.
 • Fosforus – 200 mg.
 • Klorin – 165 mg.

Mikronutrien:

 • Besi – 0.7 mg.
 • Mangan – 0.015 mg.
 • Tembaga – 41 mg.
 • Molibdenum – 4 mg.
 • Nikel – 6 µg.
 • Selenium – 36.5 ug.
 • Fluorin – 430 ug.
 • Chromium – 55 ug.
 • Zink – 0.7 mg.

Asid lemak tak tepu:

 • Omega-3 – 2.342 g.
 • Omega-6 – 0.269 g.

GI 100 gram produk – 19.1, 8, 0 g masing-masing. Nilai kalori ialah 148 kcal.

Bagaimanakah salmon chinook berguna?

Salmon chinook dianggap bermanfaat kepada tubuh manusia kerana vitamin yang terkandung dalam dagingnya.

 1. Kompleks vitamin yang seimbang mengawal proses dalaman hematopoiesis, sistem hormon dan saraf, mempunyai kesan yang baik pada organ visual dan saluran gastrousus.
 2. Asid Omega, Omega-3 dan Omega-6 menyokong kecergasan yang diperlukan untuk fungsi aktif otak.
 3. Vitamin membantu memulihkan penglihatan, berfungsi untuk menguatkan sistem imun, mempunyai kesan positif pada proses sistem saraf, dan mengekalkan komposisi darah yang seimbang.

Daging salmon raja mengandungi kompleks unsur makro dan mikro:

 1. Selenium adalah penting untuk kelenjar tiroid dan sistem hormon, melindungi tubuh daripada jangkitan virus.
 2. Kalium terlibat dalam menjalankan impuls saraf, merangsang otot jantung.
 3. Fosforus, magnesium dan kalsium diperlukan untuk mineralisasi tulang dan gigi, serta mengaktifkan aktiviti otak dan otot. Kekurangan mineral ini membawa kepada anemia, anoreksia dan riket.
 4. Zink menggalakkan penyerapan tumor dan terlibat dalam pengeluaran testosteron.

Satu perkataan berhati-hati. Kualiti daging dipengaruhi oleh gaya hidup individu pada masa tangkapan. Ikan yang ditangkap semasa tempoh makan dan berada di dalam sungai untuk masa yang singkat adalah jauh lebih berkhasiat dan enak berbanding ikan yang ditangkap pada musim mengawan atau selepas bertelur.

Oleh kerana kekurangan karbohidrat, ia boleh dimakan dalam diet. Memandangkan jumlah protein yang besar dalam fillet, ia berguna untuk atlet membina jisim otot.

Faedah kaviar salmon Chinook

Kaviar salmon Chinook adalah makanan istimewa yang jarang ditemui. Ia berbeza daripada spesies lain dengan sedikit kepahitan pedas. Warnanya merah dan kenyang. Saiz purata ialah 5-7 mm.

Kandungan asid docosahexaenoic dan eicosapentaenoic dalam kaviar salmon chinook meningkatkan nilainya untuk dimakan untuk mengekalkan aktiviti otak dan sistem kardiovaskular. Asid ini cepat larut dan diserap oleh badan dan merupakan pencegahan semula jadi terhadap strok, serangan jantung, aritmia, aterosklerosis dan segala yang berkaitan dengannya (demensia, kemurungan).

Doktor mengesyorkan makan tidak lebih daripada 5 sudu teh kaviar sehari. Dalam kumpulan risiko adalah kategori orang yang menderita penyakit saluran gastrousus dan pankreas.

Kemudaratan dan kontraindikasi

Kedua-dua kaviar dan daging ikan tituler ini boleh menyebabkan kemudaratan. Kehadiran kontraindikasi produk bergantung pada gastronomi: bagaimana hidangan disediakan.

Ia perlu menggunakan ikan dalam bentuk goreng dengan berhati-hati dan dalam bahagian kecil. Ia tidak disyorkan untuk memasukkannya ke dalam diet mereka yang menderita penyakit pankreas kerana kandungan lemaknya yang tinggi.

Bagaimana untuk memilih dan menyimpan

Untuk membeli salmon chinook yang berkualiti, anda perlu mengetahui tiga peraturan asas: bau, penglihatan dan sentuhan.

 1. Bau mesti menyenangkan. Ini adalah peraturan asas semua produk. Ikan laut segar berbau ikan dan laut. Riverine mempunyai bau sungai. Semua kekotoran perisa lain akan menunjukkan produk yang telah basi, atau penyimpanan yang lemah.
 2. Penampilan daging mesti segar. Isi salmon Chinook berwarna merah jambu atau merah apabila dipotong. Warna kelabu atau coklat adalah tanda daging basi. Warna merah terang dan gelap menunjukkan bahawa pewarna digunakan oleh peniaga yang berdaya usaha.
 3. Salmon chinook apabila segar tidak kehilangan keanjalannya. Kesegaran boleh ditentukan dengan mudah dengan menekan dengan jari: lekuk cepat kembali ke kedudukan asalnya. Penyok, perlahan-lahan mengambil bentuk asal, atau kekal dalam kedudukan terperah – menunjukkan ketidaksesuaian produk, penggunaannya boleh menyebabkan keracunan makanan yang teruk.

Pada suhu bilik, produk mengekalkan sifat penggunanya selama tidak lebih daripada 4 jam, 3 hari di dalam peti sejuk dan sehingga 9-12 bulan di dalam peti sejuk.

Di mana untuk membeli dan berapa kosnya?

Salmon Chinook jarang dilihat di rak pasar raya, tetapi kedai dalam talian menawarkan pelbagai jenis makanan istimewa ini. Ia dijual segar beku, utuh atau hancur, dengan atau tanpa kepala, stik dan sebagai daging cincang.

Harga purata untuk 1 kg:

 • stik sejuk – 1300-1500 rubel;
 • Baru dibekukan dengan kepala – 400-500 rubel;
 • Baru beku tanpa kepala – 700 rubel;
 • filet – 1300-1500 rubel;
 • kaviar – 5000-6000 rubel.

Cara memasak salmon chinook sedap: Resipi

Jika seseorang bernasib baik untuk membeli salmon chinook segar, seseorang mesti tahu cara memasaknya. Resipi adalah pelbagai dalam kaedah mereka. Salmon diraja boleh dimasak di dalam ketuhar, di atas panggangan, dalam kuali – jika anda mengikuti beberapa rahsia, hidangan akan menjadi lazat dan sihat.

Dalam ketuhar

bahan-bahan:

 • Stik salmon Chinook – 1.5 kg.
 • Kicap – 50 ml.
 • Bawang putih – 3-4 ulas.
 • Minyak zaitun – 100 gr.
 • Bawang – 2-3 unit.
 • Tomato – 2-3 gr.
 • Kembang kol – 200 gr.
 • Lada manis – 2 pips.

Sos perapan: campurkan minyak zaitun dengan bawang putih kisar, tambah sedikit garam.

Resipi:

 1. Celupkan bilas, keringkan dengan stik napkin dalam perapan semasa sayur-sayuran dimasak.
 2. Rebus kembang kol dalam air masin selama 5 minit.
 3. Potong bawang dan tomato ke dalam cincin, lada menjadi jalur julienne, kembang kol asingkan ke dalam kuntum.
 4. Sebarkan kerajang pada dulang pembakar dan masukkan ke dalam lapisan dalam urutan sedemikian: bawang, tomato, lada, kembang kol. Letakkan isi ikan di atas sayur-sayuran.
 5. Tutup dengan kerajang dan masukkan dulang pembakar ke dalam ketuhar panas selama 30 minit pada suhu 200°C.

Dalam kuali.

bahan-bahan:

 • Stik salmon Chinook – 450 g.
 • Minyak zaitun – 2 sudu besar.
 • Thyme – 1 tangkai.
 • Bawang putih – 1 ulas.
 • Minyak bunga matahari untuk menggoreng – 1 cawan (kawal sendiri).
 • Mentega untuk pengisian – 50 g.

Penyediaan:

 1. Bebaskan ikan dari bungkusan, bilas, bersihkan sisik pada kulit dan keringkan dengan tuala.
 2. Sapu stik dengan sedikit minyak zaitun. Garam di kedua belah pihak, mengagihkan garam secara merata. Taburkan sedikit lada hitam. Letakkan thyme dan ulas bawang putih yang dihancurkan pada stik. Biarkan untuk direndam selama 10-15 minit.
 3. Pada masa ini anda boleh menyediakan kentang tumbuk sebagai hiasan.
 4. Letakkan stik pada kuali panas dengan minyak bunga matahari. Seterusnya letakkan setangkai thyme dan seulas bawang putih. Goreng ikan di setiap sisi selama 1.5 minit. Ulangi memasak selama 1 minit pada setiap sisi. Sekarang anda boleh merica ikan dan dihidangkan.

Hidangkan stik salmon chinook siap dengan kentang tumbuk, hiaskan dengan dahan pasli dan tuangkan mentega cair ke atasnya.

Di atas panggangan

 1. Sediakan ikan: kupas, usus.
 2. Potong di bahagian belakang, bahagikan dengan tepat di sepanjang tulang belakang kepada dua bahagian membujur (kepala, ekor dan tulang belakang boleh dibiarkan untuk sup).
 3. Potong daging untuk kebab shish menjadi kepingan.
 4. Lumurkan sedikit, lada sedikit, dan percikkan dengan air limau nipis atau limau nipis.
 5. Kapur digunakan untuk memekatkan struktur daging ikan, tetapi secara sederhana.
 6. Tuangkan minyak bunga matahari dan edarkannya ke atas kepingan ikan. Terima kasih kepada gris minyak, ia akan mendapat kerak apabila menggoreng.
 7. Masukkan ke dalam bekas selama setengah jam atau lebih, sebaik-baiknya tidak melebihi 4 jam.
 8. Berhati-hati benang sekeping ikan pada lidi, berselang-seli dengan hirisan oren.
 9. Hantar untuk menggoreng di atas arang yang dipanaskan. Dalam 5-8 minit shashlik sudah siap.

Bolehkah pengasinan chinook itu mengasinkan?

Salmon chinook yang diasinkan dengan betul mengekalkan semua sifat berguna produk, dan hidangan itu ternyata lembut dan lazat.

bahan-bahan:

 • Fillet salmon Chinook – 1 kg.
 • Garam – 2 sudu besar.
 • Gula – 1 sudu besar.
 • Lada hitam.
 • Rempah untuk ikan (pilihan).

Cara membuat garam:

 1. Mula-mula anda perlu menyediakan bangkai: bersihkan bahagian dalam, potong kepala, bahagian ekor.
 2. Potong fillet: bebas daripada tulang.
 3. Campurkan bahan untuk pengasinan.
 4. Taburkan fillet dengan murah hati dan rata dengan campuran di kedua-dua belah dan letakkan bahagian kulit ke bawah.
 5. Tekan dengan kuat dengan penutup. Ikan akan mengeluarkan jus, yang tidak perlu dikeringkan. Selepas 24 jam anda boleh makan salmon chinook.

Soal Jawab

Apakah rasa salmon chinook?

Para ahli menganggap salmon raja sebagai spesies salmon yang paling lazat: daging yang lembut dan sederhana lemak dengan rasa laut utara. Rasanya mengingatkan salmon.

Berlemak atau tidak

Salmon chinook berlemak sederhana (10.43 g setiap 100 g), lebih gemuk daripada beberapa spesies salmon, seperti salmon merah jambu (4.40 g) dan salmon coho (6.0 g), tetapi kurang lemak daripada salmon (15 g).

Adakah terdapat banyak tulang dalam ikan?

Badan ikan salmon raja terdiri daripada daging, tulang belakang, dan sirip. Hanya tulang belakang adalah tulang. Ikan boleh diberi kepada kanak-kanak melainkan kanak-kanak itu mempunyai intoleransi individu terhadap makanan laut.

Fakta menarik

Penulis kesusasteraan kanak-kanak Rusia Evgeny Charushin dengan indah dan hebat memuji alam semula jadi utara dengan sungai liar, ikan, burung dan beruang – tuan hutan. Salah satu cerita menggambarkan kehalusan wilayah Kamchatka yang kaya, dan, menariknya, penulis memanggil salmon chinook “salmon berharga yang besar.”

Satu lagi fakta menarik: dalam kamus silang kata untuk chinook salmon sinonim “kakak salmon merah jambu”, “gunung berapi pupus di Kamchatka” boleh digunakan. Ini mungkin kerana salmon Chinook ikan merah hampir pupus di Kamchatka.

Мakanan Berkhasiat