Ryapushka (rhipus): jenis ikan, foto dan penerangan

Vendace Eropah, ripus, coleus (lat. Coregonus albula) adalah nama spesies yang sama dari genus Sigi dari keluarga Salmon. Ikan membesar sehingga maksimum 46 cm berat 1 kg. Perwakilan bentuk kecil seberat 70 g dengan panjang badan 10-12 cm. Whitehead kebanyakannya tinggal di tasik dengan air sejuk (17-18 ° C), berpasir, dasar berlumpur pada kedalaman 15 m dan ke bawah.

Badan rudd, ditutup dengan sisik sikloid, memanjang, sempit, dan berbentuk seperti herring. Kepala kecil berbentuk kon dengan mata besar menyerlahkan mulut atas dengan rahang bawah mengunjur ke hadapan. Ia mempunyai takuk yang bertepatan dalam saiz dengan tonjolan tebal rahang atas.

Ripus mempunyai punggung berwarna biru kelabu, sisi keperakan, perut putih, dan sirip kelabu atau keputihan. Seperti salmonid lain, vendace mempunyai sirip lemak bertentangan dengan sirip dubur.

Di mana ia tinggal

Vendace tinggal di sungai dan tasik Great Britain, Scotland, Ireland, Finland, Sweden, Norway, Denmark, Jerman, Belarus.

Di Rusia, vendace adalah perkara biasa di pantai Semenanjung Kola, di tasik Karelia, di lembangan Volga ke takungan Saratov.

Spesies ini mendiami tasik Ladoga, Onega, Chudskoe, White, dan Pskov; ia juga ditemui di Teluk Botani dan Teluk Finland Laut Baltik. Subspesies Siberia mendiami sungai di lembangan Lautan Artik.

Apa yang ia makan?

Pemakanan juvana didominasi oleh krustasea kecil seperti cawangan dan pupa chironomid. Dewasa dengan panjang badan 15-20 cm memakan terutamanya organisma bentik, dan kurang makan lalat batu, lalat maya, lintah dan bivalvia.

Para saintis telah menemui krustasea branchiopod besar dan moluska gastropod dalam perut ikan dari 20 cm panjang. Ripoo terbesar memakan mysid dan anak-anak spesies ikan lain.

Proses pembiakan

Bergantung pada subspesies, killifish menjadi matang secara seksual pada tahun kedua atau keempat kehidupan mereka. Permulaan pemijahan bergantung pada rantau dan keadaan iklim, tetapi lebih kerap dalam tempoh musim luruh-musim sejuk. Pasangan membina sarang mereka pada kedalaman tiga hingga dua puluh meter di atas katil berbatu atau batu berpasir.

Betina menetas sehingga 3.6 ribu telur kuning muda kecil dengan diameter 1.5 mm. Tempoh inkubasi berlangsung sehingga enam bulan; larva menetas sejurus selepas ais hilang. Selepas dua minggu anak ikan memakan organisma zooplanktonik dengan sendirinya. Dalam setahun, selepas mereka mencapai 7 cm panjang, vendace Eropah bersedia untuk membiak.

Varieti

Subspesies utama salmon sockeye, kecuali untuk Eropah utama:

orang Siberia.

Habitat vendace Siberia adalah lembangan Lautan Artik dari Laut Putih ke Alaska. Habitat utama ialah Teluk Yenisei, di mana spesies ini diwakili oleh bentuk Kara, Turukhan separuh tahunan dan tasik-sungai. Spesies ini berbeza daripada spesies Eropah dengan kelabu-coklat dengan dorsum berwarna ungu dan kemudiannya matang seksual (2-3 tahun).

Pereslavsky

Endemik Tasik Plescheyevo, wilayah Yaroslavl, tidak sekata di dalam takungan. Pollack memilih kawasan di mana suhu air tidak meningkat melebihi 17 darjah. Bertelur di bawah ais pada awal musim sejuk. Saiz maksimum ikan ialah 34 cm dengan berat 300 g. Dari wakil spesies Eropah Pereslavl berbeza garis sisi melengkung dan sirip punggung yang lebih sempit.

laut putih

Subspesies ini mendiami sungai dan tasik di Laut Putih dan Barents. Ikan putih yang paling kecil tumbuh sehingga 25 cm dan berat 150 g. Panjang badan purata ialah 12-16 cm, berat 50 g. Rhipus Laut Putih mempunyai badan yang sempit dengan punggung biru kelabu lurus, rusuk keperakan, dan perut putih cembung. Perikanan meliputi keperluan penduduk tempatan semata-mata.

Pembiakan dan pembesaran

Terdapat beberapa cara untuk membiak secara buatan, menternak ikan putih. Kolam yang paling popular melibatkan kehadiran beberapa kolam, penciptaan keadaan yang hampir dengan semula jadi, pemasangan pengudaraan.

Kolam pemijahan, yang digunakan secara eksklusif untuk pemijahan, penetasan dan perkembangan larva, tidak boleh dibanjiri. Kehadiran tumbuhan akuatik muda dibenarkan. Syarat wajib – makanan cepat bebas, larian air.

Kolam dengan medium nutrien tanpa parasit disediakan untuk benih dengan kepadatan populasi 30-50 ribu individu setiap 1 hektar. Anak benih juvana dipindahkan ke dalam kolam ternakan. Satu lagi kolam tertutup wajib – kolam musim sejuk membantu ikan bertahan dalam kesejukan.

Spesimen yang boleh dipasarkan dari umur satu tahun diangkut ke kolam makanan dengan keluasan tidak kurang daripada 150 hektar.

Cara paling menjimatkan untuk membiak niaga adalah di kolam dengan air yang mengalir. Belibis muda dimuatkan ke dalamnya pada ketumpatan 3 ribu ikan setiap meter padu. Kompleks musim sejuk diletakkan di kawasan yang jarang penduduknya, di mana ikan dihantar dan dikeluarkan oleh kenderaan semua rupa bumi atau kenderaan helikopter.

Dengan kaedah pembiakan ini, langkah pencegahan dan terapeutik dijalankan pada kos yang paling rendah. Kos pemakanan dan penyelenggaraan diperoleh semula melalui penjualan produk yang boleh dipasarkan. Kelebihan lain kaedah perindustrian adalah kawalan pembiakan ikan yang berterusan, penggunaan pengeluar yang sama di beberapa syarikat pemijahan.

Bagaimana ia berbeza daripada bau

Spesies ikan ini, kadang-kadang ditemui dalam takungan yang sama, tidak berkaitan. Manakala vendace air tawar tergolong dalam genus whitefish, smelt migrasi tergolong dalam genus smelt. Spesies terakhir bertelur pada musim bunga, manakala rhipus bertelur pada musim gugur atau musim sejuk.

Ciri-ciri yang membezakan bau:

  • Aroma timun segar, yang tidak hilang walaupun selepas penyahbekuan;
  • mulut besar, kehadiran gigi;
  • mata berkadar (tidak besar);
  • warna perak, lebih gelap di bahagian belakang, sirip kelabu;
  • musim memancing yang singkat.

Perbezaan dalam diet juga ketara. Jika vendace kebanyakannya memakan zooplankton dan benthos, bau busuk memangsa anak ikan dan spesies ikan kecil yang lain.

Мakanan Berkhasiat