Rak Kehidupan Potong: Peraturan dan Keadaan Penyimpanan

Sekiranya ada sedikit masa untuk memasak, dan semua orang dalam keluarga suka potong, tuan rumah cuba menyediakan hidangan dengan rizab. Agar tidak mendapatkan keracunan makanan dari makanan yang mudah rosak, mengkaji maklumat mengenai istilah, keadaan penyimpanan yang optimum, tanda -tanda produk yang rosak.

Produk separa siap yang dibeli, tidak seperti buatan sendiri, mengandungi protein kolagen, penstabil dengan fosfat, dan natrium natrium pengawet. Semua bahan tambahan ini bukan sahaja memanjangkan hayat rak, tetapi juga bertanggungjawab untuk warna dan konsistensi produk. Daging, persiapan ayam di dalam peti sejuk dan peti sejuk disimpan selagi ikan.

Di dalam peti sejuk

Beatballs cincang yang baru disediakan dari rumah menyimpan t 1-6 darjah selama 12 jam, menyimpan sejuk – 36 jam, dan memasak diri dari daging cincang yang dibeli – tidak lebih dari 8 jam.

Sebelum menghantarnya ke rak atas peti sejuk, produk separuh siap harus dibungkus dalam filem makanan atau kerajang. Ia boleh diterima untuk menyimpan produk dalam bekas plastik atau mangkuk enamel, ditutup dengan filem.

Dalam peti sejuk

Anda boleh meletakkan apa -apa potong untuk penyimpanan di dalam peti sejuk. Kek daging dan ikan mempunyai jangka hayat 3 bulan pada -18 ° C. Potong cendawan di bawah keadaan yang sama boleh disimpan selama 2 bulan, dan potongan sayur -sayuran hanya 1 bulan pada -15 ° C.

Untuk membekukan hanya membentuk produk separuh siap, mereka diletakkan di atas papan pemotong dengan beg yang diletakkan di atasnya atau dalam hidangan penaik yang dibarisi dengan kertas. Selepas 24 jam, ambil casseroles dari peti sejuk, masukkannya ke dalam beg beku atau bekas dan letakkannya kembali.

Jangan menghancurkan produk separuh siap sebelum memasak, jika tidak, mereka akan kehilangan bentuk, jus, akan melekat pada bahagian bawah hidangan. Mereka dimasukkan ke dalam kuali yang dipanaskan dengan minyak dan goreng sehingga coklat keemasan. Kemudian mereka diserahkan, api diturunkan kepada minimum dan kerak dibentuk di sisi lain.

Berapa lama dan di bawah keadaan apa yang boleh dipotong?

Sekiranya terdapat potong yang tersisa selepas makan tengah hari atau makan malam, lebih baik meletakkannya dengan segera di dalam peti sejuk atau peti sejuk.

Pada suhu bilik.

Simpan daging goreng, ikan atau sayur -sayuran di atas meja dapur selama tidak lebih dari 6 jam pada suhu sehingga +25 ° C. Selepas masa ini produk daging menjadi tempat pembiakan untuk mikroorganisma patogen dan tidak selamat untuk kesihatan.

Di dalam peti sejuk

Di dalam bekas makanan dengan tudung yang ditutup dengan ketat, potong yang dimasak yang diperbuat daripada daging cincang yang disejukkan atau segar disimpan di rak yang paling dekat dengan peti sejuk sehingga tiga hari. Sekiranya mereka dibuat dari daging cincang beku, sifat pengguna tidak hilang sehingga tujuh hari. Keadaan wajib adalah suhu 1-5 ° C.

Bolehkah saya membekukan

Daging siap atau hidangan ikan bertolak ansur dengan pembekuan dengan baik, mengekalkan sifat gastronomi sehingga dua bulan pada -18 ° C. Potong cendawan di bawah keadaan yang sama disimpan dalam peti sejuk selama 1 bulan, dan potongan sayur tidak tertakluk kepada pembekuan kerana kandungan lembapan yang tinggi, yang zarahnya mengkristal.

Produk goreng dimasukkan ke dalam beg dengan kunci zip atau dalam bekas plastik. Semakin lama mereka berbaring di dalam peti sejuk, semakin buruk rasa.

Untuk mencairkan, potong dipindahkan ke rak peti sejuk sehingga sepenuhnya dicairkan. Produk yang dibeli atau buatan sendiri yang dibuang hendaklah dimakan dalam masa 24 jam.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada potong itu buruk

Potong tidak sesuai untuk digunakan, untuk dilupuskan jika tanda -tanda kerosakan adalah ketara:

  • Bau masam yang tidak menyenangkan, tengik atau tengik;
  • salutan berlendir di permukaan;
  • acuan;
  • Tempat berwarna (kelabu, hijau, kuning).

Adalah berbahaya untuk makan produk yang dibeli dengan jangka hayat yang telah tamat tempoh. Sekiranya potong terlalu tua, tetapi tidak ada tanda -tanda kerosakan lain, anda boleh menggunakannya untuk tujuan yang dimaksudkan, tetapi rasa akan merosot.

Untuk memastikan kualiti produk dan jangan bimbang tentang kesihatan keluarga, menyimpan potongan dengan betul, menghormati masa dan keadaan suhu. Letakkan sisa makanan segera di dalam peti sejuk. Jangan simpan makanan yang belum dimasak di dalam peti sejuk selama lebih daripada tiga bulan.Mereka tidak akan menjadi buruk, tetapi mereka akan menjadi tawar.

Мakanan Berkhasiat