Pisang dan coronavirus – apa hubungannya?

Coronavirus adalah topik yang membincangkan seluruh planet. Tetapi di beberapa bandar Rusia, penyakit ini telah menjadi topik perbualan kerana penurunan tajam dalam jualan pisang. Bagaimanakah buah yang lazat, kali kaya kalium dikaitkan dengan penyakit yang mematikan?

Apa yang coronavirus.

Coronavirus pertama kali ditemui tahun lepas di bandar Wuhan, sebuah nama yang diketahui dengan serta-merta di seluruh dunia. Sudah pada Januari 2020, penyakit itu didaftarkan di dua dozen negara. Bilangan orang yang sakit melampaui sepuluh ribu, dan jumlah kematian melebihi dua ratus.

Walaupun banyak lagi orang mati setiap tahun dari selesema biasa, sifat yang tidak diterokai koronavirus telah menyebabkan panik besar di seluruh dunia. Seperti mana-mana ketegangan virus baru, banyak mitos dan cerita fiksyen mula beredar secara selari dengan data sebenar. Bats dianggap sebagai sumber yang paling mungkin dari coronavirus, walaupun tidak ada kesimpulan rasmi yang telah dibuat. Dan ini membawa orang ramai untuk mempercayai pelbagai teori yang luar biasa.

Gejala Coronavirus

Manifestasi koronavirus hampir tidak dapat dibezakan dari jangkitan pernafasan akut biasa atau selesema, yang sebahagiannya hanya meningkatkan histeria massa. Ia hampir mustahil untuk membezakan coronavirus dari penyakit lain tanpa ujian tertentu. Walaupun ada cerita dalam media tentang orang yang jatuh mati di jalan-jalan di China, dalam praktiknya ini tidak pernah berlaku. Pengecualian mungkin apabila seseorang pengsan kerana kelemahan akibat penyakit ini.

Coronavirus terutamanya mempengaruhi saluran pernafasan yang lebih rendah. Pesakit membangunkan pneumonia etiologi virus. Batuk, sesak nafas, demam, dan kelemahan dianggap tanda-tanda ciri penyakit ini. Malah, penyakit itu menunjukkan dirinya hampir sebagai jangkitan pernafasan akut, yang mempengaruhi saluran pernafasan atas. Sebagai tanda membezakan coronavirus, batuk dan sesak nafas tidak biasanya didahului oleh sakit tekak dan hidung berair.

Sebagai kesan sampingan penyakit ini mungkin mengalami gejala yang khas untuk enterovirus – gangguan usus, cirit-birit, konjunktivitis. Oleh itu, tiada gejala tidak membenarkan untuk membuat diagnosis yang tepat. Ia boleh dibuat hanya berdasarkan sistem ujian khas dan diagnostik PCR yang mengesan virus dalam sputum atau darah pesakit. Di Rusia, sistem tersebut belum diamalkan, dan mereka yang disyaki Coronavirus diasingkan dalam kotak khas, dirawat dengan agen antiviral umum dan dipantau untuk perkembangan penyakit.

Coronavirus ditemui di pisang?

Dia panik umum mengenai kedai-kedai yang terjejas di Coronavirus di bandar Vladivostok. Maklumat yang tersebar di kalangan penduduk tempatan bahawa penyakit yang mematikan dapat disebarkan dengan pisang yang diimport dari China. Maklumat itu dikeluarkan dan dijemput oleh beberapa cawangan media, tetapi ia secara aktif menyebar melalui rangkaian sosial.

Akibatnya, jualan pisang jatuh ke hampir sifar. Sedangkan sebelum ini sebuah kedai boleh menjual 10-15 kilogram buah ini seminggu, kini pemilik keluar terpaksa membuang sekurang-kurangnya separuh daripada jumlah ini. harga pisang telah hampir separuh, namun kerugian yang serius telah dilakukan, terutama oleh kedai-kedai runcit kecil. A “khabar angin” yang disiarkan melalui rangkaian sosial menyatakan bahawa China telah mengesahkan bahawa pisang adalah sumber utama penyebaran virus. Walaupun pelbagai penafian dari Kementerian Kesihatan pegawai tidak meyakinkan penduduk di Timur Jauh.

Adakah terdapat coronavirus dalam pisang? Bolehkah pisang menyebabkan coronavirus atau menjadi vektor

Untuk memahami sama ada pisang boleh mempunyai coronavirus, adalah perlu untuk memahami apa yang ada. virus adalah parasit mutlak yang tidak boleh wujud di luar badan atau badan cecair oleh hos. Walaupun spread virus dengan air liur dan kahak apabila batuk atau bersin, ia mati dengan cepat di udara. Jika virus itu mendapat pada benda atau makanan, ia akan terus hidup untuk masa yang singkat. Di samping itu, coronavirus mempunyai rintangan yang sangat rendah terhadap suhu. Ia hanya boleh menahan haba sehingga 40 darjah. Dan sementara pisang biasanya tidak dipanaskan hingga suhu itu, sebenarnya, mencuci mereka atau buah-buahan lain dengan air panas cukup untuk menghilangkan sebarang ancaman virus hipotetikal.

Walaupun produk dihantar terus dari China dengan pesawat, mereka menunggu seketika untuk dimuatkan, kemudian diturunkan, dan kemudian kemudian memukul rak. Ini semua mengambil masa sekurang-kurangnya beberapa hari. Dan jika virus mendapat di pisang atau apa-apa produk lain, ia tidak dapat dielakkan semasa masa penghantaran. Hanya pembawa hidup virus yang boleh menimbulkan bahaya.

Bagi maklumat yang pisang menyebabkan coronavirus, hanya seseorang yang benar-benar buta huruf yang benar-benar akan mempercayainya. Virus adalah agen ekstraselular yang boleh diterbitkan semula oleh sel-sel hidup. Iaitu, tiada tumbuhan boleh menyebabkan virus, hanya agen virus itu sendiri di dalam badan manusia atau haiwan.

Bagaimanakah pisang memberi kesan kepada coronavirus dan bolehkah mereka dimakan?

Dari semua fakta ini kita dapat menyimpulkan bahawa pisang dan koronavirus tidak berkaitan dengan apa-apa cara. Satu-satunya sambungan di antara mereka terletak pada cerita yang aneh dan tidak logik, yang untuk beberapa sebab yang tidak jelas tersebar oleh beberapa kedai media Rusia. Coronavirus telah, dan terus digunakan, digunakan oleh banyak sumber untuk meningkatkan penarafan mereka. Tetapi cerita-cerita sensasi itu boleh menyebabkan panik di kalangan penduduk.

Rospotrebnadzor mengenai pisang dan koronovirus

Untuk menghentikan panik, ketua Roskomnadzor Alena Popova memberikan jaminan bahawa mustahil untuk menangkap coronavirus melalui petak, buah atau produk lain.

Sehingga penduduk benar-benar memahami sejauh mana ancaman itu dan tidak melindungi diri mereka daripadanya dengan cara mitos yang sama, Kementerian Kesihatan mengeluarkan cadangan. Mereka mengandungi semua maklumat yang diperlukan mengenai virus dan bagaimana untuk melindungi diri anda daripadanya.

Мakanan Berkhasiat