Nerka (ikan merah): penerangan, sifat berguna, resipi

Nerka, redneck, merah – nama satu spesies ikan migrasi, yang membentuk subspesies kerdil yang hidup. Tidak seperti salmon lain, ikan komersial mempunyai warna daging merah terang dan lebih kerap bertelur bukan di sungai tetapi di tasik, yang tidak tipikal untuk wakil keluarga ini yang lain.

Sockeye: jenis ikan itu, bagaimana rupanya dan di mana ia ditemui

Rasa daging, roe dan kesukaran menangkap yang sangat baik menjadikan nerka sebagai makanan istimewa untuk gourmets, objek memancing yang menarik untuk nelayan amatur komersial dan sukan.

Jenis

Bentuk sockeye yang boleh dilalui, yang hidup hampir sepanjang hayatnya di dalam air laut, dipanggil ikan perak untuk warna sisiknya. Satu-satunya subspesies kokanee ialah ikan air tawar 30 cm yang beratnya tidak melebihi 0.7 kg. Kokanee tinggal di tasik di Amerika Utara, Jepun, Kamchatka, dan Kepulauan Kuril.

Subspesies berbeza dari sisi perak dengan moncongnya yang pendek, kepala yang tinggi, dan kehadiran banyak bintik pada bahagian belakang dan ekor kehijauan. Bahagian tepi ikan berwarna keperakan dengan warna merah jambu. Semasa tempoh pemijahan terdapat perubahan, tetapi tidak begitu ketara seperti di bahagian perak. Bonggol tidak tumbuh, rahang atas tidak herot.

Bagaimana rupanya?

Badan bersudut meterai itu memanjang panjang, diratakan di sisi. Tonjolan dan peralihan diperlukan untuk meningkatkan hidrodinamik semasa pergerakan. Bentuk badan adalah serupa dengan chum salmon. Berat purata ialah 1.5-3 kg dengan panjang 40 cm, berat maksimum – 8 kg, panjang badan – 80 cm.

Sisik keperakan, yang ketat pada badan, lebih dekat ke belakang diwarnakan dalam ton kehijauan dan biru. Kepala dengan mata mudah alih bulat dan mulut bersaiz sederhana adalah bulat.

Semasa migrasi pemijahan, kepala bertukar hijau, badan menjadi merah, rahang meregang dan melengkung.

Di mana ia tinggal

Julat meterai meluas ke perairan pantai Amerika Utara dan pantai Asia Pasifik. Ikan merah sangat banyak terdapat di luar pantai Alaska, di barat Kanada. Di Jepun, subspesies kerdil dibiakkan secara buatan di tasik air tawar di Pulau Hokkaido.

Di Rusia, anjing laut Siberia banyak terdapat di sungai, tasik, di pantai barat dan timur Kamchatka, Chukotka, dan di Tasik Krasivoye di Kepulauan Kuril Iturup. Kawanan kecil ditemui di Laut Okhotsk dan memasuki perairan wilayah Pulau Sakhalin. Sakhalin dan di Sungai Taiga di utara Khabarovsk Krai.

Apa yang ia makan?

Sockeye adalah omnivor mengikut tingkah laku pemakanan. Juvana makan secara eksklusif pada zooplankton. Juvana memakan terutamanya krustasea, cacing dayung, dan serangga.

Spesimen matang memakan zooplankton, krustasea kecil, moluska, invertebrata bawah, anak ikan dan ikan kecil.

Krustasea Calanid, yang membentuk asas diet sebelum penghijrahan pemijahan, menenun anjing laut dengan karotena dan mewarnai daging merah.

Berapa lama ia hidup

Jangka hayat ikan merah bergantung kepada jumlah benthos bentik berhampiran tempat pemijahan dan keadaan habitat orang dewasa. Secara purata, kokanee air tawar hidup 6 tahun, ikan perak 5 tahun. Dua tahun pertama juvana gemuk di tasik dan sungai, tiga tahun berikutnya mereka tinggal di laut dan lautan.

Musuh semulajadi.

Anjing laut diburu oleh jerung Pasifik, anjing laut, memerang, burung pemangsa (osprey, helang). Terutamanya yang terdedah ialah anak ikan, roe dan ikan yang akan bertelur. Beruang menunggu ikan berhampiran muara sungai dan keretakan, dan sehingga 30 peratus pengeluar mengalaminya.

Kerosakan utama kepada penduduk dilakukan oleh pemburu haram yang membunuh ikan untuk kaviar, meninggalkan bangkai dengan perut yang terkoyak di pantai.

bertelur

Penghijrahan bertelur salmon sockeye bermula pada bulan Mei dan berakhir pada musim luruh. Kawanan ikan menghampiri pantai, menunggu masa yang sesuai untuk memasuki sungai, sungai, dan tasik. Sockeye menuju ke tempat bertelur, mengatasi jeram dengan cerun curam dan arus deras untuk sampai ke tempat mereka menetas dari telur.

Tempat yang sesuai untuk bertelur ialah tasik pesisir pada kedalaman 1-1.5 m, saluran, mata air, dan anak sungai dengan air bawah tanah yang menghalang pembekuan.

Apabila memasuki air tawar, ikan berhenti memberi makan, dan dagingnya mengeluarkan toksin yang mereput hanya apabila beku untuk masa yang lama.

Betina menggunakan ekornya untuk menggali lubang sedalam 30 cm di dalam katil batu berpasir tempat mereka bertelur. Jantan menyuburkannya, dan pasangan itu bekerjasama untuk menutup sarang dengan batu. Terdapat sehingga lima cengkaman sedemikian semasa tempoh pemijahan.

Betina, meninggalkan anak mereka, mati, jantan menjaga sarang untuk beberapa lama lagi dan tidak lama lagi mati juga. Oleh itu, ibu bapa menyediakan makanan untuk anak ikan yang menetas pada musim sejuk sehingga Mac. Ikan muda menggemukkan dalam air tawar selama 1-2 tahun, kemudian berhijrah ke hilir ke laut, di mana mereka hidup sehingga mereka menjadi matang secara seksual, yang berlaku pada usia lima tahun.

Populasi dan status spesies

Tangkapan pemangsa salmon sockeye oleh Jepun di Laut Okhotsk pada 1990-an apabila jaring hanyut menghalang akses ke tempat pemijahan mereka secara mendadak mengurangkan populasi spesies itu. Walaupun dalam beberapa tahun kebelakangan ini salmon sockeye Kamchatka telah dihadkan kepada 30,000 tan setahun, salmon chum dan salmon merah jambu ditangkap pada skala industri di Laut Okhotsk, dan salmon sockeye ditangkap sebagai tangkapan sampingan. Persoalan mengenai status spesies itu amat akut pada tahun 2008, apabila IUCN mengumumkan kepupusan beberapa populasi serantau. Langkah perlindungan perikanan yang diambil oleh negara menukar statusnya kepada terancam minima.

Isu memerangi pemburu haram masih relevan. Semasa musim memancing di Kamchatka dan Chukotka lebih daripada lima puluh pos pengawal pegun dan pasukan petugas bergerak yang termasuk pemeriksa keselamatan bebas, pekerja Kementerian Dalam Negeri, pengawal sempadan beroperasi.

Cara menangkap anjing laut

Untuk menikmati memancing dan pulang ke rumah dengan tangkapan adalah perlu untuk mempunyai alat yang sesuai, untuk mengetahui di mana dan bila ikan ditemui.

Kalendar Gigit

Ikan merah, seperti semua makhluk hidup, mematuhi bioritma, yang berubah bergantung pada musim, masa hari, cuaca. Telah diperhatikan bahawa gigitan berlaku lebih kerap dari subuh hingga 9 dan pada waktu petang dari 17 hingga 21. Pada waktu malam ikan lebih suka tidur.

Sockeye paling aktif pada musim bunga selepas pencairan glasier. Ia menggemukkan banyak untuk mengumpul tenaga sebelum migrasi pemijahan. Pada masa ini ikan boleh ditangkap pada waktu subuh atau pada lewat pagi apabila cuaca mendung.

Pada musim panas, anjing laut itu ditangkap di saluran sejuk atau di tempat-tempat di mana sungai mengalir ke tasik, di mana mata air bawah tanah dengan air ais turun ke permukaan. Di laut pada musim panas ikan pergi ke bawah lapisan atas yang dipanaskan oleh matahari.

Pada musim luruh, sockeye mensia-siakan nilai pemakanan dalam perjalanan ke tempat bertelur dan tidak bernilai sebagai sasaran memancing.

Subspesies kerdil kokanee ditangkap pada musim sejuk. Lesen dikeluarkan untuk mereka sepanjang tahun. Ikan tinggal lebih dekat ke dasar tasik di mana air tidak membeku.

Pilihan memancing

Cara memancing salmon sockeye tidak berbeza dengan spesies salmon lain, kecuali ia ditangkap bukan sahaja di laut dan sungai, tetapi juga di tasik.

Memancing salmon sockeye dengan berputar dianggap lebih mudah. Memandangkan anjing laut adalah ikan yang besar, tackle mesti kuat. Untuk memancing di sungai individu dengan berat sehingga 5 kg joran yang sesuai dengan panjang tali keras 1,8-2,1 m dengan kekili tanpa win terbuka, diameter tali pancing 0.3 mm. Jika berat umpan lebih daripada 30 g, kita memerlukan garisan yang lebih tebal dan kekili pengganda.

Di tempat dengan umpan air berdiri dipegang perlahan-lahan berhampiran ikan. Sekiranya anda terpaksa memancing di kawasan yang mempunyai arus deras, umpan dilemparkan di atas lokasi yang dijangkakan ikan, bermula dengan semakan umpan ringan.

Apabila menggigit neshka jururawat dengan tajam, cuba untuk menghentikannya atau melakukan helah dan biarkan ikan berenang ke hilir, bergerak di sepanjang pantai dan secara beransur-ansur bergoyang dalam barisan, memaksa ikan merah lebih dekat ke pantai.

Untuk memancing, gunakan joran panjang 2,7-5 m berdasarkan keadaan setempat, kekili inersia berdiameter 12 cm, tali kuat, lalat sebagai umpan.

Dalam saluran kecil, tackle diarahkan ke hilir, dengan jeritan pendek menariknya ke atas. Pada arus deras sungai-sungai besar, umpan dilemparkan ke seberang sungai, dengan itu meningkatkan kawasan liputan.

Apa yang hendak ditangkap

Gewang yang paling biasa apabila memancing sockeye dengan berputar – goyang perak, pemutar, umpan berayun seberat 10 hingga 40 g. Semasa memancing, lalat tiruan atau lalat seperti serangga sehingga 8 cm panjang digunakan. Ikan juga bertindak balas dengan baik terhadap rambut rusa berwarna yang diikat pada tee.

Pada musim bunga, apabila ikan merah paling aktif, mengait lalat terbesar, pada musim panas – 3 cm panjang. Warna umpan bergantung pada cuaca, ketelusan air, kedalaman tuangan. Dengan penglihatan yang baik, ikan lebih suka umpan monokrom ringan. Apabila memancing di kedalaman dalam lubang berlumpur atau dalam cuaca mendung, nelayan memilih tin berwarna asid.

Bagaimana untuk mencari anjing laut dalam badan air

Nasib nelayan bergantung bukan sahaja pada tackle, pemilikan teknik memancing, tetapi juga pada keupayaan untuk memilih lokasi pengumpulan anjing laut.

Di dalam tasik

Di tasik, sockeye muda menghabiskan 2 tahun pertama kehidupan, jika asas makanannya luas, mereka boleh tinggal sehingga empat tahun. Mohor tasik dicari pada kedalaman 1-10 m bergantung pada pergerakan bermusim benthos.

Di sungai.

Ikan perak ditangkap di perairan sungai yang tenang, di mana makanan dibawa masuk dari saluran cepat di hulu. Tempat terbaik ialah selekoh di sungai dengan sirap garis pantai bertentangan dengan bahagian pantai yang cekung di sungai dengan kedalaman yang besar.

Di laut

Semasa musim bertelur anjing laut sampai ke kawasan garis pantai di muara sungai. Di sini pada kedalaman cetek ikan ditangkap oleh pukat tetap.

Dalam takungan

Subspesies kerdil anjing laut kokanee menjauhkan diri daripada struktur hidraulik yang bising. Ikan itu boleh ditemui pada jarak 1 ribu meter dari empangan dan pemutar penjana.

Apakah perbezaan antara nika dan salmon chum dan perak?

Chum salmon mempunyai daging yang paling kering dan paling pucat. Ia diikuti oleh salmon coho. Daripada tiga spesies ikan, salmon coho adalah yang paling gemuk. Dalam semua salmon, lemak diagihkan sama rata antara gentian otot dan mengandungi asid lemak tak tepu Omega-3.

Nerka dibezakan oleh warna merah terang dan rasa yang pelik. Semasa penyahbekuan berulang kali, daging salmon merah terpecah menjadi beberapa lapisan, yang tidak begitu ketara untuk salmon lain.

Salmon coho lebih besar daripada salmon chum, dan yang kedua beratnya lebih daripada sockeye.

Salmon perak adalah lebih mahal daripada spesies ikan lain dengan daging merah dan ia tidak begitu banyak disebabkan oleh kualiti rasanya seperti tempat menangkap ikan yang terhad dan bilangan populasi.

Nerka atau coho salmon: yang lebih baik?

Apabila membandingkan dua spesies salmon jarang dari segi kualiti rasa, pengguna meletakkan salmon coho di tempat pertama. Daging merah yang lembut dengan rasa pahit yang tajam digunakan untuk menyediakan hidangan utama yang lazat di restoran berbintang Michelin. Sedikit kurang popular di kalangan chef dan tuan rumah ialah sockeye dengan rasa yang cerah, pelik dan gentian otot yang lebih keras.

Salmon nerka dan coho mengandungi vitamin D, A, E, kumpulan B, kompleks mineral, asid lemak Omega-3,6. Tetapi doktor sering mengesyorkan menggunakan salmon coho untuk diabetes untuk menstabilkan paras glukosa darah.

Ikan mana yang lebih baik: salmon chum atau salmon sockeye?

Nerka lebih gemuk, lebih sedap, kompleks vitamin dan mineralnya lebih pelbagai dan lebih kaya. Chum salmon lebih kering, dengan kurang protein dan nutrien, kerana 75 peratus daripada ikan terdiri daripada air.

Salmon chum rendah kalori lebih sesuai untuk orang yang ingin menghilangkan berat badan berlebihan. Kaviar spesies salmon ini mendapat permintaan tinggi di kalangan pembeli kerana telur besar berwarna jingga-merah dengan rasa berkrim.

Komposisi dan kalori

Nilai tenaga 100 g bahagian yang boleh dimakan salmon sockeye ialah 157 kcal. GI – 20, 8.4 dan 0 g, masing-masing.

Vitamin dan mineral yang terkandung dalam 100 g:

Vitamin:

 • Cobalamin – 7.8 mcg;
 • Kalsiferol – 11 µg;
 • Asid nikotinik – 9.5 mg;
 • Asid pantothenik – 1.1 mg;
 • Kolin – 95 mg;
 • Pyridoxine – 0.3 mg;
 • Tiamin – 0.2 mg;
 • Tokoferol – 1.8 mg;
 • Riboflavin – 0.2 mg;
 • Folat – 11 mcg;
 • Asid askorbik – 1 mg.

Mikronutrien:

 • Kobalt – 20 µg;
 • Kromium – 55 mikrogram;
 • Selenium – 30 mikrogram;
 • Iodin – 50 mikrogram;
 • Fluorin – 430 µg;
 • Zink – 0.7 mg;
 • Molibdenum – 4 µg;
 • Tembaga – 52 µg;
 • Besi – 0.5 mg;
 • Mangan – 0.01 mg.

Makronutrien:

 • Fosforus – 210 mg;
 • Sulfur – 203 mg;
 • Kalium – 390 mg;
 • Klorin – 165 mg;
 • Magnesium – 24 mg;
 • Natrium – 47 mg;
 • Kalsium – 7 mg.

Nerka mengandungi 1.5 g setiap 100 g lemak tepu, 2.5 g mono tak tepu dan 1.6 asid lemak tak tepu.

Sifat Berguna Nerka

Nerka dihargai kerana proteinnya yang berkualiti, lemak sihat yang mengambil bahagian dalam tindak balas biokimia intraselular dan untuk kompleks vitamin dan mineral yang kaya dalam komposisinya.

Apabila nerka dimakan dua kali seminggu:

 • kolesterol, paras gula darah dinormalisasi;
 • Meneutralkan kesan toksin;
 • Disfungsi tiroid, kanser hati, kanser prostat dicegah;
 • Membran mukus dihalang daripada kering;
 • memanjangkan keremajaan sel kerana sifat antioksidan;
 • Menyokong kesihatan organ pembiakan wanita dan lelaki;
 • Metabolisme dinormalisasi;
 • Ia mengurangkan tempoh pemulihan selepas bersalin, penyakit, kecederaan dan pembedahan;
 • Menyokong kerja jantung, saraf, sistem pencernaan;
 • lumen saluran darah meningkat;
 • bengkak turun;
 • Enzim, hormon, fosfolipid dalam hati disintesis dalam kuantiti yang betul;
 • Meningkatkan fungsi kelenjar adrenal.

Dalam 100 gram daging rusa merah mengandungi lebih daripada 260% keperluan harian kobalamin, 110% vitamin D dan 48% vitamin PP. Hidangan dari saraf tepu badan dengan iodin, fosforus, kalium, selenium dan zink. Mineral menyokong fungsi sistem saraf pusat yang betul, menyediakan pembentukan sel darah, tenaga dan metabolisme lipid, proses pernafasan. Unsur mikro dan makro termasuk dalam struktur tisu dan organ, melindungi daripada faktor buruk luaran.

Bolehkah kanak-kanak dan wanita hamil makan ikan?

Ikan diperkenalkan ke dalam diet kanak-kanak dari umur 3 tahun. Nerka mengandungi banyak protein yang mudah dihadam yang boleh menyerap sistem penghadaman kanak-kanak yang tidak sempurna. Vitamin D menghalang perkembangan riket dengan menguatkan tisu tulang. Iodin menjejaskan perkembangan mental, menyokong fungsi tiroid.

Burke dalam bentuk rebus dan bakar juga berguna untuk bakal ibu. Daging ikan menenangkan sistem saraf, meningkatkan pertahanan imun. Wanita hamil yang makan ikan tongkol satu atau dua kali seminggu kurang sakit selsema. Mereka tidak terganggu oleh bengkak, kekejangan otot betis. Risiko keabnormalan janin berkurangan.

Kemudaratan dan kontraindikasi

Pada kanak-kanak di bawah umur tiga tahun, apabila menggunakan ikan merah, risiko tindak balas alahan meningkat. Ia bernilai menahan diri daripada hidangan ikan pada pemburukan gastritis, penyakit ulser peptik, pankreatitis, intoleransi produk.

Jika tiada rawatan haba atau tidak mencukupi boleh dijangkiti helminths. Perhatikan bahawa ikan boleh terkumpul dalam sebatian merkuri otot, garam logam berat. Semasa tempoh bertelur, kandungan dalam daging meningkat berbahaya kepada toksin kesihatan.

Kaviar anjing laut: faedah dan bahaya

Ciri-ciri berguna kaviar meterai adalah disebabkan oleh komposisi kimianya:

 1. Asid lemak omega-3 mengawal kerja sistem, organ dalaman, menyokong mobiliti sendi, kulit awet muda, keanjalan salur darah.
 2. Tiamin meningkatkan metabolisme.
 3. Retinol menyokong sistem imun, bertanggungjawab untuk kesihatan organ pembiakan.
 4. Riboflavin meningkatkan ketajaman penglihatan senja dan cahaya.
 5. Kalsium menjadikan tisu tulang yang lebih padat, menguatkan enamel pergigian.
 6. Magnesium memainkan peranan sebagai penenang dan anti-tekanan.
 7. Fosforus terlibat dalam sintesis hormon, enzim, lipid dan metabolisme protein.

Produk makanan makanan berkhasiat dengan cepat mengisi tenaga, meningkatkan ketahanan, mengurangkan tempoh pemulihan selepas penyakit yang serius, campur tangan pembedahan.

Snapper Caviar berbahaya jika dimakan lebihan. Kandungan garam yang tinggi dalam produk membawa kepada tekanan darah tinggi, edema, kerosakan buah pinggang.

Cara memilih dan menyimpan ikan

Apabila memilih nerka mengambil kira bahawa ikan segar dan sihat tidak sepatutnya:

 • mendung, mata tenggelam;
 • Daging pucat;
 • Insang selain merah dan merah jambu;
 • mana -mana bau asing;
 • lapisan tebal yang tebal, menunjukkan pembekuan berulang;
 • kerosakan mekanikal pada kulit; bintik -bintik asal yang tidak diketahui.

Kesegaran ikan sejuk boleh diperiksa dengan menekan dengan jari pada bangkai. Sekiranya lubang yang terbentuk segera hilang, ikan itu berkualiti.

Di mana untuk membeli dan berapa harganya

Ia lebih dipercayai untuk membeli sockeye di kedai -kedai ikan khusus atau pasar raya besar, yang menghargai reputasi mereka, bekerja dengan pembekal yang boleh dipercayai dan mempunyai peralatan yang sesuai.

Harga redfish setiap 1 kg:

 • Fresh-Frozen- 870- 1100 p.;
 • Filet – 1400-1700 Rubles;
 • Steaks -1200-1400 Rubles;
 • Sturgeon Smoked Rusia – 1800 Rubles.

Harga yang tinggi dijelaskan oleh saiz populasi kecil dan menangkap batasan kuota.

Cara memasak salmon sockeye

Nerka adalah baik kerana ia tidak memerlukan memasak panjang, sos kompleks dan resipi. Ia cukup lada, garam dan jus lemon untuk mendapatkan hidangan berkhasiat yang lazat. Ikan direbus, dibakar, pan-goreng, rebus. Salmon yang sangat lazat ringan dan asap. Bukan sahaja pembuka selera dan kursus kedua, tetapi juga sup kaya diperbuat daripada redfish.

Di dalam ketuhar

Sediakan:

 • 5-6 steak Nerka;
 • 100g keju keras;
 • 2 sudu besar. jus lemon;
 • 0.5 cawan minyak sayuran;
 • lada, garam.

Panduan langkah demi langkah untuk memasak nerka dalam kerajang di dalam ketuhar:

 1. Defrost ikan, bilas, dan biarkan air mengalir.
 2. Pindahkan saraf ke mangkuk, taburkan dengan garam, lada, tambah minyak sayuran, jus lemon, biarkan selama satu jam.
 3. Balut stik dalam kerajang, tepi meterai. Anda tidak boleh membuat sampul individu, tetapi meletakkan ikan pada satu lembaran kerajang, tutup dengan yang lain.
 4. Hantar dulang dengan kandungan ke ketuhar yang dipanaskan hingga 180 ° C selama 25 minit. Buka kerajang, taburkan ikan dengan keju parut, teruskan baking sehingga kerak emas.

Rasa yang dibakar dalam nerka foil ditekankan oleh wortel rebus, zucchini, brokoli panggang, kacang hijau, bit, kentang goreng, nasi runtuh.

Dalam kuali.

Sebelum memanggang, stik dibasuh, dikeringkan, masin, dibumbui dan drizzled dengan jus lemon. Selepas 15 minit, apabila ikan diasinkan, ia dilancarkan dalam tepung dan dihantar ke kuali. Dalam stik goreng minyak panas selama 7 minit pada setiap sisi atau lebih lama. Masa memasak bergantung kepada ketebalan kepingan.

Ikan dengan kerak emas digabungkan dengan sayur -sayuran panggang, kentang goreng atau panggang, nasi, salad dengan sayur -sayuran segar.

Resipi untuk potong ikan dengan salmon sockeye

Untuk menyediakan potongan ikan dengan kentang yang anda perlukan:

 • 0.4 kg dari fillet salmon sockeye;
 • 1 telur;
 • 2 ubi kentang;
 • 2 ulas bawang putih;
 • setengah bawang;
 • 100 g serbuk roti untuk roti;
 • 50 ml minyak sayuran;
 • Lada hitam, garam.

Algoritma memasak:

 1. Potong fillet ke dalam kiub, lulus penggiling daging dengan bawang putih, bawang atau potong produk dengan pengisar.
 2. Rebus kentang di kulit mereka, kulit, parut, gabungkan dengan campuran ikan.
 3. Masukkan perasa, pukul telur mentah, mengepak pemadat sehingga homogen.
 4. Bentuk potong, masing -masing gulung dalam serbuk tanah, dimasukkan ke dalam kuali dengan minyak panas.
 5. Goreng potong selama 2 minit di kedua -dua belah pada api yang tinggi, selesaikan memasak di atas api yang rendah di bawah tudung.

Hidangkan potongan ikan dengan salad tomato segar, timun, lada manis dan kentang tumbuk atau nasi rebus.

Sup ikan yang diperbuat daripada nerka

Untuk membuat sup ikan sedap, anda harus memasak kepalanya dengan insang, tulang belakang dan sisa sirip yang dibuang. Masukkan set sup ke dalam periuk dengan air sejuk. Masukkan biji lada, daun bay, bawang yang telah dibasuh dengan sekam untuk membuat hidangan aromatik dan keemasan.

Selepas seperempat jam, ubi kentang yang dikupas dan dicincang (4 pcs.) dan satu lobak merah dimasukkan ke dalam periuk dengan sup mendidih. Selepas 20-25 minit lagi, keluarkan kepala dan tulang belakang, asingkan bahagian yang boleh dimakan dari tulang, kembalikan ke dalam bekas.

Pada peringkat akhir, garam sup, tambah pasli cincang dan sayur-sayuran dill. Selepas mematikan dapur, biarkan hidangan meresap selama 10-15 minit. Hidangkan sup panas atau sejuk.

Cara memasak ikan masin di rumah

Untuk penjerukan ikan merah adalah lebih baik untuk membeli keseluruhan ikan beku, atau memotongnya menjadi fillet sendiri. Sediakan meterai masin dalam air garam atau pengasinan kering.

Dalam kes pertama, dalam dua liter air masak suam larutkan 150 g garam, 50 g gula. Perah jus satu lemon, tambahkannya ke dalam air garam dan tuangkan fillet yang disediakan (2 kg), potong. Untuk meratakan garam ikan, ia ditekan dengan pinggan dan dihantar ke dalam keadaan sejuk.

Selepas 12 jam, cecair disalirkan, ikan dipindahkan ke dalam bekas makanan, dituangkan dengan minyak dan dikembalikan ke peti sejuk. Secara keseluruhan, meterai itu diasinkan selama 24 jam dan dalam minyak ia mengekalkan sifat penggunanya sehingga 7 hari.

Dengan kaedah pengasinan kering perkadaran garam dan gula (3:1) yang sama digunakan. Potongan fillet tuangkan campuran manis dan masin, masukkan ke dalam bekas yang diletakkan di dalam peti sejuk. Selepas 4 jam, nerka masin sudah siap.

Soal Jawab

Pengguna lebih kerap berminat dengan maklumat tentang warna, ciri daging dan tulang ikan.

Apakah rasa kaviar saraf?

Kaviar saraf kecil berwarna merah terang (sehingga 4 mm) dicirikan oleh cangkang lembut, rasa hanyir yang jelas dengan kepahitan.

Apakah warna daging?

Warna merah yang kaya pada daging adalah disebabkan oleh keanehan diet nerka. Ikan lebih suka krustasea kalanid merah, yang pigmennya masuk ke dalam daging, kepada makanan lain.

Adakah terdapat banyak tulang dalam ikan?

Nerka, seperti salmonid lain, tidak boleh dipanggil bertulang. Rangka ikan terdiri daripada tulang belakang (tulang belakang), tulang rusuk yang besar, yang mudah dipisahkan daripada daging apabila memotong bangkai menjadi fillet.

Ikan mana yang lebih gemuk: Nyika atau coho?

Jika anda membandingkan spesies ikan dari segi kandungan lemak, yang kedua adalah lebih gemuk dan lebih kalori. Kandungan lemak dalam 100 gram salmon coho mentah ialah 5.9 g, manakala sockeye ialah 8.4 g.

Untuk meningkatkan kesihatan, untuk mendapatkan keseronokan gastronomi dari hidangan salmon coho, ikan harus dipilih dengan betul, dimasak dan dimakan, dengan mengambil kira kemungkinan bahaya dan kontraindikasi.

Мakanan Berkhasiat