Mullet dan Pelengas: jenis ikan dan apakah perbezaannya?

Mullet, Pelengas – dua spesies ikan yang serupa, diketahui oleh kebanyakan tuan rumah. Agar tidak membuat kesilapan semasa memilih, anda perlu tahu bagaimana rupa mereka, bagaimana mereka berbeza antara satu sama lain.

Pelengas, pilengas atau belingas tergolong dalam genus Mullet-lice dari keluarga Mullet. Ikan laut ini dengan sempurna mengatasi perubahan dalam kemasinan, berasa baik di dalam air suam pada musim panas dan dalam air sejuk pada musim sejuk.

Asas diet Pelengas terdiri daripada sisa organik yang disimpan di bahagian bawah, cacing laut, invertebrata kecil, tulka, khamsa.

Spesies ini mencapai kematangan seksual pada usia dua tahun. Untuk pemijahan, yang bermula pada bulan Jun, pilih muara sungai, perairan pantai dengan kemasinan 32-35 ppm.

Bagaimana rupanya?

Ikan seberat 2-7 kg dan panjang 0.6-1 m dianggap komersial.

Pelengas yang suka berkawan mempunyai badan berbentuk torpedo, berwarna kelabu-perak yang diliputi dengan sisik sikloid yang besar. Bahagian tepi dan perut lebih ringan daripada bahagian belakang.

Kepala sedikit diratakan, dengan bahagian hadapan yang lebar. Ciri-ciri tersendiri:

 1. Mata dengan iris merah atau oren.
 2. Lipatan kulit yang luas di atas mulut, dibentuk dengan mengunjurkan rahang atas.
 3. Tujuh jalur membujur gelap di sisi.
 4. Kehadiran kelopak mata berlemak yang kurang berkembang.

Sirip dada berwarna kemerahan, ekor – bercabang, runcing di hujungnya.

Mana nak makan

Ia berasal dari Laut Jepun dari muara Amur ke pantai Korea Selatan. Pada tahun 1970-an, ikan itu diperkenalkan sebagai percubaan di Laut Azov dan Laut Hitam. Mullets dengan cepat menyesuaikan diri di tempat baru dan mengatasi saiz saudara-mara mereka dari Timur Jauh. Hari ini di pantai Laut Hitam tangkapan Pelengas menyumbang separuh daripada jumlah tangkapan semasa musim memancing.

Pada musim panas ikan lebih suka hidup di beting laut. Dengan permulaan cuaca sejuk ia pergi ke perairan dalam sungai Don, Dnieper dan Danube.

Secara wilayah, mengikut habitat, Pelengas dibahagikan kepada jenis Timur Jauh, Azov (Don) dan Laut Hitam (Kuban).

Mullet: bagaimana rupanya dan di mana ia tinggal?

Mullet (lat. Mugil cephalus) ialah ikan terbesar dalam keluarga Kefale keluarga belanak Kelabu. Semasa hibernasi, penggemukan jisim spesies komersial yang berharga sering membentuk agregasi besar dengan Pelengas. Pada saat-saat bahaya, ia mudah melompat ke atas jaring.

Mereka memakan detritus, cacing, moluska kecil, krustasea, dan alga. Mereka tidak menjadi matang secara seksual sebelum mencapai umur 5 tahun. Pemijahan berlaku dari Mei hingga Oktober di kedua-dua perairan terbuka dan pantai. Kesuburan wanita bergantung kepada umur dan berat badan. Secara purata, seorang individu bertelur sehingga tujuh ribu telur pelagik.

Bagaimana rupanya?

Badan depan memanjang, sedikit rata dengan sisik ctenoid mencapai panjang maksimum 1 m, berat – 12 kg. Saiz purata ikan – 35-40 cm pada berat 1.5 kg.

Warna badan berbeza dari biru-kelabu di bahagian belakang hingga perak di perut. Di bahagian tepi jelas kelihatan jalur membujur coklat.

Ciri-ciri boa constrictor:

 1. Kepala besar dengan dahi yang luas, ditutup dengan sisik hingga ke hujung muncung.
 2. Kelopak mata berlemak menutupi mata hingga ke awal anak mata.
 3. Rahang atas lurus tanpa kelengkungan.
 4. Mulut melintang pendek.
 5. Sirip ekor dubur dan bercabang bercabang berwarna hijau kekuningan, ventral – dalam kuning muda, 2 dorsal – dalam biru kelabu.

Kerana sisik paling gelap di antara belanak, loban dipanggil belanak hitam.

Di mana ia tinggal

Loban adalah biasa di Lautan Atlantik barat dan timur. Ikan ini biasa di luar pantai pulau-pulau di Lautan Hindi tropika dan Pasifik barat.

Di Rusia, loban ditemui di Timur Jauh, Selat Tatar, Laut Hitam, Laut Azov, bahagian selatan Laut Okhotsk.

Ia menggemukkan di teluk, muara, dan perairan pantai. Untuk musim sejuk ia pergi ke laut terbuka.

Bagaimana membezakan belanak dari pelengas

Adalah mungkin untuk membezakan dua spesies ikan keluarga mullet antara satu sama lain dengan beberapa ciri:

 1. Dimensi Pelengas – berat purata ialah 3 kg dengan panjang badan 50 cm. Loban yang matang secara seksual mempunyai berat 7 kg dan panjangnya 0.4-0.9 m.
 2. Sisik pelengas bersaiz besar, menutupi kepala hingga ke hujung muncung. Ikan kedua cetek, hilang di kepala.
 3. Warna mata belanak adalah kebiruan. Pelengas mempunyai warna kemerahan atau oren.
 4. Tingkah laku makan belanak ialah memburu di lapisan atas air. Pelengas – mencari makanan di bahagian bawah.

Ikan menjadi matang secara seksual pada usia yang berbeza. Jika betina Pelengas bertelur dari tahun ketiga kehidupan, mullet – dari tahun keenam. Pemijahan berlangsung sepanjang musim panas ditambah September, manakala pelengas bertelur dari awal Jun hingga pertengahan Julai.

Ikan manakah yang lebih sedap dan berguna?

Rasa daging belanak dan pelengas adalah serupa. Ia berair, lembut, tanpa tulang kecil. Yang terakhir mempunyai daging yang lebih manis, tetapi kurang kalori. Loban telah menerima lebih banyak pengiktirafan di dunia. Ini tidak menghairankan jika kita membandingkan julat kedua-dua spesies.

Loban dan Pelengas dikukus, direbus, direbus, dibakar dalam ketuhar, dibakar dan dibakar.

Nilai kalori 100 g mullet – 150 kcal, BZH – 25, 5, 0 g. Nilai kalori 100 g mullet ialah 117 kcal, DAL – 19, 4, 0 g, masing-masing.

Mullet mengandungi lebih banyak protein, vitamin A, PP, kumpulan B, mineral. Pelengas mengandungi kolin, calciferol, tokoferol yang tidak terdapat sama sekali dalam udang galah.

Mullet dan Pelengas adalah spesies spesies memancing yang berharga, yang menormalkan tahap kolesterol dalam darah, menguatkan dinding saluran darah, mengurangkan risiko trombosis. Jika anda memasukkan daging ikan dalam diet anda dua kali seminggu, menormalkan pencernaan, meningkatkan daya tahan badan terhadap selsema, meningkatkan kesihatan keseluruhan.

Мakanan Berkhasiat