Minyak sayuran dan minyak bunga matahari: perbezaan

Minyak sayuran termasuk sekumpulan semua minyak yang boleh diperoleh daripada bahan mentah asal tumbuhan (jagung, zaitun, kacang soya, rami). Minyak bunga matahari juga tidak terkecuali. Ia diekstrak daripada biji benih.

Minyak tumbuhan digunakan secara meluas dalam industri moden. Pelbagai jenis minyak dijual, yang digunakan untuk tujuan makanan dan industri. Nilai diwakili oleh pelbagai sifat berguna.

Salah satu jenis lemak biasa yang didapati digunakan secara meluas dalam pemakanan manusia ialah minyak sayuran. Untuk mendapatkan minyak, bijirin dan buah-buahan dihancurkan dan dipanaskan, selepas itu minyak diekstrak dengan menggunakan kaedah menekan atau mengekstraksi.

Menekan merujuk kepada proses mengasingkan bahan mentah, atau keseluruhan buah, daripada kulit luarnya. Ia diikuti dengan pengisaran, yang membebaskan minyak daripada pulpa.

Kaedah kedua adalah sekunder. Ia dijalankan selepas akhir menekan. Ia digunakan untuk mengekstrak bahan-bahan seperti minyak yang tinggal. Kaedah ini berkesan dan menjimatkan.

Minyak sayuran sangat kalori kerana lemaknya lebih kurang 100%.

Dengan jumlah asid lemak tak tepu yang diterima untuk menentukan nilai pemakanan produk. Mereka diperlukan untuk tubuh manusia untuk pembinaan sel yang betul. Dari sini kita dapat menyimpulkan bahawa minyak sayuran harus hadir dalam diet pada usia apa pun. Minyak bunga matahari dianggap sebagai jenis lemak sayuran terbaik. Ia mempunyai pelbagai aplikasi masakan:

 • Vinaigrette berpakaian dan salad musim panas;
 • penyediaan sos pelbagai jenis dan kuah;
 • menggoreng sayur-sayuran dan ikan;
 • membakar.

Mengikut konsistensi, perbezaan dibuat:

 • cecair;
 • padu.

Minyak boleh diperolehi dengan beberapa cara:

 1. Kaedah sejuk – biji yang dihancurkan ditekan dengan penekan.
 2. Panas – pemanasan hingga 100 darjah dan kemudian memerah biji yang dihancurkan.
 3. Diekstrak – kaedah menekan yang tidak sihat terdiri daripada melarutkan lemak dalam petrol, diikuti dengan penyejatannya.

Minyak boleh dibahagikan kepada jenis bergantung kepada cara ia ditapis:

 1. Minyak yang tidak ditapis ditapis dan disucikan secara mekanikal. Produk mengekalkan semua kualiti bergunanya. Konsistensi minyak adalah tebal, dengan bau dan warna yang jelas. Ia sesuai untuk salad dressing, tetapi tidak disyorkan untuk menggoreng.
 2. Minyak ditapis telah menjalani semua kaedah penulenan, tidak termasuk penapisan. Ia tidak berbau dan tidak berasa, sesuai untuk menggoreng, dan disyorkan untuk memasak.
 3. Minyak terhidrat disucikan melalui air panas yang disembur. Ia adalah produk tanpa enapcemar dan kekotoran lain.
 4. Minyak terhidu disucikan dengan wap panas di bawah vakum. Ia tidak berbau, tidak berasa, dan tidak berwarna.

Minyak bunga matahari

Minyak bunga matahari diekstrak dengan menanam varieti khas biji bunga matahari. Rusia dan Ukraine adalah peneraju dalam pengeluaran minyak bunga matahari. Rusia dianggap sebagai perintis teknologi untuk pengeluaran produk ini. Rusia mula menghasilkan minyak bunga matahari pada awal abad ke-19. Bunga matahari sesuai dengan iklim Rusia dan Ukraine dan sesuai untuk penanaman di negara-negara ini.

Minyak bunga matahari tinggi kalori. Kandungan lemaknya mencecah 100%. Bercakap tentang produk ini, kita boleh menyerlahkan kepelbagaian penggunaannya dan kualiti rasa yang tinggi. Ia juga mengandungi banyak vitamin E.

Adalah lazim untuk membezakan dua jenis utama minyak ini. Ia boleh tidak diperhalusi dan diperhalusi. Jenis lain yang ditemui tidak begitu meluas.

Minyak bunga matahari digunakan secara meluas dalam perubatan untuk rawatan dan pencegahan penyakit, seperti penyakit sistem pencernaan, sistem kardiovaskular, sistem muskuloskeletal. Minyak ditambah kepada penyediaan salap, digunakan dalam kosmetologi.

Minyak juga mempunyai sifat berbahaya. Apabila digoreng, ia membebaskan karsinogen. Penggunaan minyak berulang kali tidak digalakkan. Kuali hendaklah sentiasa dicuci selepas masak. Minyak harus disimpan di tempat yang gelap.

Persamaan dan perbezaan antara minyak bunga matahari dan sayuran

Minyak bunga matahari tergolong dalam kumpulan minyak sayuran. Mereka berada dalam perkadaran yang betul mempunyai kesan yang sangat baik pada tubuh kita. Kenyataan ini dibenarkan oleh kandungan sekumpulan vitamin dan asid amino. Juga mana-mana daripada mereka boleh digunakan untuk memasak. Minyak ini sangat serupa dalam kaedah dan jenis pengeluaran, boleh ditapis dan tidak ditapis.

Bagi perbezaan, terdapat sedikit, tetapi mereka ada:

 1. Minyak sayuran diperbuat daripada banyak tanaman (rami, kelapa, bijan, buah zaitun, kacang tanah). Minyak bunga matahari adalah mudah; ia diperbuat daripada bunga matahari.
 2. Industri menggunakan kebanyakannya minyak sayuran, minyak bunga matahari dikecualikan.
 3. Minyak bunga matahari paling relevan di Rusia, minyak sayuran – di luar negara.
 4. Bergantung pada sifat minyak, kesannya pada organ tertentu untuk tujuan terapeutik atau pencegahan adalah penting.

Varieti minyak sayuran

Minyak bunga matahari mempunyai nilai pemakanan dan biologi yang tinggi. Dalam komposisi asid amino adalah terutamanya asid lemak. Yang paling berharga ialah bahan-bahan yang terdapat dalam sedimen.

Protein minyak bunga matahari mempunyai persamaan dengan protein telur ayam. Ia juga mengandungi unsur surih berguna yang lain.

Minyak bunga matahari dibuat dalam pelbagai jenama, gred dan untuk pelbagai kegunaan. Yang paling berharga dalam minyak ialah sedimen. Produk ini disyorkan untuk digunakan dalam hidangan sejuk. Di rak anda juga boleh menemui minyak biji rami dan rami.

Ciri-ciri berguna minyak sayuran

Minyak sayuran yang tidak ditapis tidak disyorkan untuk menggoreng. Adalah lebih baik untuk menggantikannya dalam kes ini dengan minyak yang dinyahbau atau ditapis. Apabila ditapis, bau dan bahan yang tidak diperlukan dikeluarkan. Minyak sedemikian boleh digunakan untuk semua jenis hidangan.

Minyak sayuran mempunyai ciri-ciri produk pemakanan, kaya dengan asid amino lemak. Tetapi ia tidak mengandungi kolesterol, kerana ia tidak mengandungi lemak haiwan. Minyak sayuran, sebaliknya, menggalakkan penyingkiran kolesterol dari badan, yang merupakan pencegahan pembekuan darah dan penyakit kardiovaskular.

Minyak zaitun diperbuat daripada buah zaitun. Ia terdiri daripada lemak tak tepu yang menyumbang kepada pemecahan lemak haiwan. Produk ini juga kaya dengan vitamin A, D, E, K, yang diperlukan untuk kehidupan manusia.

Memilih minyak

Apabila memilih minyak bunga matahari, anda perlu memberi perhatian kepada tarikh tamat tempoh, warna, kualiti pembungkusan. Ini boleh menjejaskan kualiti masakan dan mencapai matlamat perubatan.

 1. Untuk menentukan kesegaran, anda perlu menyemak secara visual ketelusan produk. Jika ada sedimen, maka minyak sudah tertunggak. Adalah disyorkan untuk menyimpan produk di dalam peti sejuk selama maksimum dua bulan.
 2. Kualiti minyak juga bergantung pada bilangan penekanan. Produk pengekstrakan kedua adalah lebih murah dari segi kos. Kualiti bahan mentah juga sama penting.
 3. Perkara yang paling berguna dalam minyak sayuran ialah kandungan asid lemak (tepu, tak tepu, tak tepu).
 4. Minyak sayuran yang tidak ditapis dari menekan sejuk adalah yang paling berguna, kerana jumlah maksimum bahan berguna dipelihara di dalamnya. Jangka hayat produk sedemikian tidak lama. Adalah disyorkan untuk menyimpannya dalam bekas kaca di tempat yang sejuk.

Pada masa ini, di rak kedai terdapat pelbagai jenis minyak. Keutamaan harus diberikan kepada mereka yang diperlukan untuk penyediaan hidangan tertentu atau pencegahan dan rawatan. Adalah lebih baik untuk memilih minyak, yang mengandungi lebih banyak vitamin dan mineral. Minyak gabungan disyorkan untuk digunakan dalam makanan.

Semua minyak sayuran bermanfaat untuk manusia jika anda menggunakannya secara sederhana.

Мakanan Berkhasiat