Minyak mana yang lebih sihat untuk menggoreng

Apabila bersiap untuk memasak hidangan tandatangan mereka, sesetengah suri rumah memberi perhatian bukan sahaja kepada pilihan produk utama, tetapi juga kepada kualiti semua bahan. Ramai pakar pemakanan dan pakar lain mempunyai sikap yang sangat negatif terhadap makanan bergoreng, menganggap ia berbahaya kepada kesihatan. Tetapi kadang-kadang anda ingin memanjakan isi rumah dengan kentang atau ayam yang lazat dengan kerak yang rangup. Sudah tentu, anda tidak sepatutnya menolak sepenuhnya hidangan gastronomi seperti itu, jika anda memilih minyak yang sesuai untuk menggoreng. Mari beritahu anda tentang selok-belok pengeluaran minyak dan apa yang lebih baik untuk dipilih untuk memasak hidangan yang selamat.

Produk paling selamat ialah produk yang mengandungi asid lemak tak tepu. Minyak sedemikian tidak mengeluarkan toksin apabila digoreng. Tetapi jenis dengan kandungan asid tepu yang lebih rendah adalah lebih baik untuk tidak digunakan untuk pemprosesan terma makanan sama sekali. Minyak sedemikian bertindak balas serta-merta dengan oksigen pada suhu tinggi, membentuk radikal bebas. Kumpulan bahan ini diketahui boleh mencetuskan proses kanser.

Dengan cara ini, asid tak tepu terdapat dalam semua jenis minyak sayuran yang tidak ditapis. Itulah sebabnya lebih baik menggunakannya untuk salad dressing. Dan minyak ditapis bertolak ansur dengan pemanasan dengan baik, jadi anda boleh menggorengnya tanpa rasa takut untuk kesihatan anda.

Nota: anda juga mesti ingat bahawa ia dilarang sama sekali menggunakan minyak yang sama untuk menggoreng beberapa kali. Satu-satunya pengecualian kepada peraturan ini ialah mentega yang dijelaskan.

Sedikit kimia

Untuk menentukan kegunaan jenis minyak sayuran tertentu, perlu mengingati kursus kimia sekolah. Terdapat konsep seperti suhu pembakaran minyak. Parameter ini menunjukkan ambang maksimum yang dibenarkan, selepas itu minyak mula mengoksida, melepaskan toksin berbahaya. Sebagai peraturan, titik ini boleh ditentukan dengan mudah oleh asap yang mula dikeluarkan minyak semasa menggoreng. Hidangan sedemikian sangat berbahaya untuk dimakan.

Produk dengan takat pembakaran 120-180°C dianggap selamat. Dalam minyak, diperoleh dengan menekan sejuk, titik ini sangat rendah, jadi mereka tidak boleh digunakan untuk memasak hidangan yang memerlukan pendedahan kepada suhu tinggi.

Gambaran keseluruhan minyak terbaik

Untuk memudahkan proses memilih minyak yang sesuai untuk anda goreng, berikut adalah penarafan produk berkualiti tinggi dalam kumpulan ini:

  1. Minyak alpukat bertolak ansur dengan haba sehingga 270°C, iaitu maksimum. Ia sesuai untuk menggoreng.
  2. Minyak kelapa mempunyai takat asap yang tinggi sehingga 230°C. Produk ini mempunyai jangka hayat yang panjang dan asid laurik yang terkandung di dalamnya mengekalkan paras kolesterol normal. Adalah lebih baik untuk membeli minyak dara kerana ia mempunyai lebih banyak vitamin.
  3. Minyak sawit juga sangat tahan terhadap suhu kerana titik tertingginya ialah 230°C. Produk ini mempunyai kandungan vitamin E (tokoferol) yang tinggi.
  4. Minyak zaitun telah lama menjadi kegemaran tukang masak profesional dan suri rumah. Had suhu maksimum untuk jenis minyak ini adalah dalam julat 200-240 ° C. Produk dengan nilai ini boleh dibeli untuk menggoreng. Minyak Extra Virgin juga sesuai untuk tujuan ini, selagi anda menggunakannya untuk memasak sayur-sayuran pada suhu tidak lebih tinggi daripada 160 ° C.
  5. Minyak bunga matahari adalah klasik di dapur kami. Varian inilah yang menikmati populariti besar di kalangan suri rumah domestik, walaupun hanya produk halus dengan titik asap 227° C sesuai untuk menggoreng. Dan ia adalah lebih baik untuk membeli minyak sayuran yang dinyahbau.

Minyak rapeseed dan minyak biji rami mempunyai ciri memasak yang baik. Orang Amerika suka menggoreng dalam minyak kacang soya, yang mempunyai julat suhu 177 hingga 238°C.

Gambaran ringkas ini akan membantu suri rumah memilih minyak goreng yang “betul” untuk melakukan keajaiban masakan di dapur rumah.

Мakanan Berkhasiat