Minyak bunga matahari berbuih apabila menggoreng: mengapa dan apa yang perlu dilakukan?

Minyak sayuran adalah produk makanan biasa yang digunakan dalam memasak makanan dan untuk salad dressing. Kadang-kadang bila minyak goreng mula berbuih. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, gunakan petua daripada profesional.

Terdapat beberapa sebab mengapa buih terbentuk pada permukaan minyak semasa menggoreng makanan:

Pembersihan yang tidak mencukupi

Minyak dengan bau khas biji bunga matahari tidak sesuai untuk merebus dan menggoreng, kerana titik asapnya hanya 107°C. Ia boleh diterima untuk memanaskannya sesedikit mungkin, tetapi lebih baik menggunakannya untuk menyulam makanan siap sedia. Minyak ditapis dengan penapisan tinggi, dari mana fosfolipid, pigmen mendakan, asid lemak bebas, dan bahan seperti lilin dikeluarkan semasa proses pengeluaran, bertujuan untuk menggoreng.

Hayat Rak Tamat

Jika jangka hayat telah tamat tempoh atau produk telah disimpan dalam keadaan yang tidak betul, banyak buih akan terbentuk semasa menggoreng. Minyak bunga matahari yang rosak boleh dikenal pasti dengan kehadiran enapcemar, bau yang tidak menyenangkan, perubahan warna, dan rasa pahit. Untuk tidak mendapat keracunan makanan dan tidak memudaratkan kesihatan anda, adalah lebih baik untuk membuang lemak atau menggunakannya di rumah.

Kemasukan air

Minyak sayuran tepu dengan kelembapan dalam pengeluaran akibat pelanggaran proses teknologi atau semasa memasak. Buih yang banyak diprovokasi oleh titisan air yang jatuh ke dalam kuali dari tangan basah, sup mendidih berdekatan. Lebih kerap ini berlaku apabila anda meletakkan produk yang dibasuh, tetapi bukan kering (daging, sayur-sayuran, cendawan) ke dalam minyak yang dipanaskan.

Punca berbuih yang jarang berlaku ialah menambahkan antioksidan oleh pengilang yang tidak bertanggungjawab, penggunaan berulang dan sisa detergen. Buih juga terbentuk apabila terdapat terlalu banyak roti, terlalu panas terlalu banyak, atau terlalu banyak makanan dalam penggoreng.

Bagaimana untuk mengelakkan minyak daripada berbuih

Petua pro:

  1. Gunakan hanya minyak bunga matahari yang ditapis untuk memanaskan makanan.
  2. Apabila membeli, pilih produk tertutup rapat dengan tarikh luput semasa. Tutup botol yang dibuka dengan ketat dengan gabus untuk mengelakkan sentuhan dengan udara. Simpan minyak bunga matahari pada suhu 0-18°C, jauh dari pemanas dan dapur, dan dari jangkauan cahaya.
  3. Elakkan terlalu panas. Jangan goreng makanan di atas pinggan panas pada api maksimum.
  4. Semasa memasak, tutup kuali dengan penutup supaya air tidak keluar.
  5. Minyak busuk boleh disimpan. Tambah air ke dalamnya, goncangkannya dengan teliti, dan biarkan selama beberapa hari sehingga mendakan keluar.
  6. Tambah beberapa secubit garam meja ke dalam lemak sebelum memanaskannya. Natrium klorida menyekat buih.
  7. Goncangkan sebarang lebihan roti sebelum menggoreng ikan atau potong.

Sekiranya anda mengikuti peraturan mudah ini, minyak tidak akan berbuih semasa menggoreng, produk akan mendapat kerak yang lazat, mengekalkan aroma dan rasa.

Мakanan Berkhasiat