Minyak bunga matahari beku: maksudnya, faedah dan bahaya

Apabila memilih minyak sayuran di kedai, suri rumah tahu dengan tepat mana yang sesuai untuk salad berpakaian, dan mana yang lebih baik untuk dibeli untuk menggoreng. Tidak lama dahulu, di rak kedai runcit, kecuali minyak yang tidak ditapis dan ditapis, terdapat minyak beku. Adakah produk sedemikian berguna untuk pengguna atau adakah ia hanya satu lagi helah pemasaran?

Menekan bahan mentah semula jadi tanpa sebarang bahan tambahan dan pengekstrakan biji bunga matahari yang dicampur dengan pelarut adalah dua kaedah membuat minyak biji bunga matahari yang tidak ditapis.

Menggunakan kaedah ini, pengilang menerima lemak yang paling berguna, mengandungi Omega-3, 6 asid lemak tak tepu, beta karotena, kolin, tokoferol, phylloquinone.

Produk semulajadi bukan sahaja “terbakar” apabila digoreng, tetapi juga dengan cepat menjadi awan, teroksida, dan menjadi tengik. Untuk meningkatkan kualiti dan memanjangkan jangka hayatnya, minyak dibekukan sebelum atau selepas ditapis. Prosedur ini diperlukan untuk mengeluarkan lilin dan bahan seperti lilin yang menyebabkan kekeruhan, terutamanya semasa musim sejuk.

Teknologi Pembekuan

Jika minyak terdedah kepada suhu rendah selepas mengeluarkan kekotoran mekanikal, mengendap dan menapis, ia dipasarkan sebagai tidak ditapis. Dalam halus, proses ini dimulakan selepas penghidratan, penyingkiran asid lemak bebas, pelunturan, dan penyahbauan.

Pembekuan, yang menghilangkan lilin dan meningkatkan penampilan produk yang boleh dipasarkan, dilakukan secara berperingkat:

  1. Cecair disejukkan hingga 8 darjah.
  2. Dengan kacau berterusan, suhu mula-mula dikurangkan kepada 2°C supaya kristal lilin terbentuk, dan kemudian kepada -12°C supaya fosfolipid mengkristal.
  3. Seterusnya minyak disucikan daripada fosfolipid melalui penapisan, dan disejukkan semula kepada -17 darjah.
  4. Produk diletakkan pada penapis cakera, di mana pecahan lilin kecil berkumpul menjadi ketulan besar semasa fasa pencairan.
  5. Apabila lemak dipanaskan hingga 18° C, proses penapisan bermula.

Keluaran adalah minyak yang jernih dan ditulenkan, yang tidak membentuk enap cemar walaupun pada suhu bawah sifar.

Bagaimanakah minyak bunga matahari beku baik?

Bukan sahaja sedimen tetapi juga rasa, bau, warna dan bahan aktif biologi hilang daripada minyak cair yang ditapis. Ia menjadi tidak berwarna, tidak diperibadikan dan hanya mempunyai asid lemak yang berguna.

Dalam masakan, ia digunakan untuk menggoreng dan merebus. Lemak tidak berasap, tidak mengubah rasa, mengekalkan rasa makanan semasa memasak.

Minyak beku-kering yang tidak ditapis mengekalkan nutrien, termasuk asid lemak Omega-3, 6 yang menyokong fungsi jantung dan vaskular. Produk yang digunakan untuk berpakaian bubur, salad, membersihkan hati, berguna untuk penyakit gastrousus kronik, mencegah reumatik, arthritis, menyokong kesihatan dan keremajaan kulit.

Penggunaan berlebihan produk halus membawa kepada obesiti, pemburukan cholelithiasis.

Produk beku, yang telah melalui penulenan pelbagai peringkat, boleh menyebabkan gangguan hormon, mencetuskan perkembangan aterosklerosis, penyakit jantung, tumor.

Minyak selepas pembekuan, berbeza dari produk yang tidak menjalani prosedur ini, hanya ketiadaan kekeruhan, jangka hayat yang panjang.

Мakanan Berkhasiat