Mengapa walnut pahit dan apa yang perlu dilakukan?

Walnut telah dihormati sejak zaman purba. Orang Yunani memanggil mereka diraja dan menganggap mereka sebagai afrodisiak yang kuat, orang Rom mempersembahkannya sebagai korban kepada para dewa. Di tanah air pokok kacang di Parsi, buah mempelbagaikan meja para penguasa. Terima kasih kepada komposisi kimia yang kaya, walnut tidak kehilangan popularitinya hari ini. Produk berkhasiat menyokong kesihatan jantung dan saluran darah, mempunyai ciri anti-kanser, meningkatkan kebolehan kognitif, dan melambatkan penuaan otak. Ciri-ciri bermanfaat ini digunakan untuk buah-buahan yang masak dan manis. Sekiranya kacang itu pahit, adalah perlu untuk mengetahui sebabnya dan menggunakan nasihat profesional untuk meningkatkan rasa.

Terdapat beberapa faktor yang memburukkan rasa buah pokok kacang:

  1. Tidak dalam masa yang dituai. Pericarp kacang susu yang belum masak mengandungi banyak iodin, besi, dan tanin. Dengan angin kencang, buah-buahan boleh jatuh dari pokok lebih awal, sambil mengekalkan semua sifat berguna. Jika mereka tidak dikumpulkan dalam masa sehari, cangkang hijau mula menjadi hitam dengan cepat, dan kulat patogen menembusi ke dalam.
  2. Musim kering. Sekiranya terdapat kekurangan kelembapan semasa musim tumbuh, kualiti buah-buahan merosot. Kepahitan muncul dalam rasa.
  3. Kesilapan pengangkutan. Apabila diangkut dalam bekas terbuka, walnut ditutup dengan habuk, kotoran, direndam oleh gas ekzos kereta.
  4. Keadaan penyimpanan yang tidak betul. Kelembapan yang tinggi dan suhu udara melebihi normal (10 ° C), kekurangan pengudaraan membawa kepada ketengikan lemak yang cepat, yang merupakan 60% daripada isirong.

Dalam kes kedua, pengoksidaan asid lemak berlaku. Jika proses ini disertai dengan bau hapak dan pembentukan acuan, produk mesti dilupuskan kerana keadaan tidak dapat diperbetulkan. Pengambilan produk rosak dengan bahan toksik berbahaya kepada kesihatan.

Bila dan bagaimana untuk menuai

Walnut matang tanpa kepahitan dikeluarkan dari pokok dalam kes berikut:

  • Pericarp telah kering, retak;
  • dedaunan telah pudar, menguning;
  • cangkerang buah masak telah mengeras, isirong telah menjadi lembap dan berat.

Masa penuaian akan ditentukan oleh masa berbunga. Kacang pada pokok yang berbunga pada bulan Mei dituai pada bulan Ogos. Jika disebabkan oleh musim bunga sejuk atau ciri iklim di rantau ini, berbunga adalah pada bulan pertama musim panas, penuaian tidak boleh dijangka sebelum September.

Jika masak sepenuhnya, buah-buahan akan gugur dengan sendirinya. Dalam kes ini pengumpulan mereka ditangguhkan selama 2-3 minggu. Agar tidak kehilangan kacang, ia dikumpulkan dari tanah dalam masa sehari.

Peraturan penyimpanan

Selepas menuai, buah-buahan dikeringkan selama 5-6 hari di udara terbuka, membawanya ke dalam rumah semalaman. Anda boleh menyebarkannya di apartmen di atas lantai atau mengeringkannya selama 20 minit di dalam ketuhar pada suhu 50 darjah.

Seterusnya, buah dalam cangkerang dituangkan ke dalam beg kanvas atau balang kaca, dihantar ke peti sejuk, almari, di balkoni. Pada t – 0-3 °C walnut menjimatkan 3-4 tahun, pada 4-10 °C – 1-1.5 tahun, pada suhu bilik – 5-9 bulan.

Inti yang dikupas daripada cangkerang mengekalkan sifat penggunanya selama tidak lebih daripada empat bulan. Mereka disimpan dalam bekas kaca atau beg kain di tempat yang sejuk tanpa akses kepada cahaya, kelembapan berlebihan.

Bagaimana untuk menghilangkan kepahitan dari walnut

Untuk menghilangkan rasa selepas yang tidak menyenangkan, anda perlu mengeluarkan cangkang nipis atas yang menutupi biji. Dialah yang memberikan rasa pahit. Proses ini susah payah dan mengambil banyak masa. Terdapat cara yang lebih mudah dan mudah diakses:

bilas

Masukkan biji ke dalam mangkuk yang dalam, isi dengan air, kisar dengan tangan anda. Tukar air kepada air bersih, ulangi prosedur 5-6 kali. Keringkan kacang.

Berendam .

Tuangkan air ke atas biji. Selepas 3 jam tukar dengan air tawar. Ulangi proses yang sama sekali lagi. Rendam biji semalaman. Pada waktu pagi, toskan air perang, dan kacang yang diringankan dalam colander, keringkan di dalam ketuhar.

Memanggang .

Letakkan biji dalam kuali kering. Panggang kacang di atas api sederhana sehingga filem pahit mula mengelupas dengan sendirinya.Pilihan pemprosesan ini mempunyai satu kelemahan yang ketara.Proses menggoreng memusnahkan bahan berguna.

Memasak dalam sirap gula

Larutkan 300 gram gula dalam 0.5 liter air.Celupkan buah tanpa kulit ke dalam sirap, rebus selama 5 minit.Toskan larutan gula.

Jika kaedah ini tidak membantu menghilangkan kepahitan, anda perlu mengeluarkan cangkerang dari biji dengan tangan anda.Lebih mudah untuk melakukan ini pada kacang yang direndam daripada pada yang kering.

Meningkatkan rasa hanya dalam buah-buahan, kepahitan yang disebabkan oleh keadaan cuaca yang tidak baik, penuaian awal atau penyimpanan yang tidak betul.Buah-buahan dengan tanda-tanda rosak tidak boleh dihidupkan semula.

Мakanan Berkhasiat