Mengapa pilaf kering dan bagaimana untuk memperbaikinya?

Semua usaha nyonya rumah semasa memasak pilaf boleh dibatalkan dengan kesilapan yang sedikit. Dan salah satu yang paling biasa di antara mereka ialah teknologi memasak yang salah, yang memerlukan kekeringan hidangan siap.

Pilaf kering boleh berubah sehubungan dengan sebab berikut:

 • Beras tidak dimasak dengan betul;
 • kekurangan minyak sayuran;
 • Tidak cukup air ditambah;
 • Memasak pilaf di atas dapur;
 • Memasak dengan api besar.

Jika anda mengikuti teknologi memasak yang betul, pilaf pasti menjadi lazat dan berair. Jika ia masih kering, maka anda boleh cuba membetulkan keadaan.

Apa yang perlu dilakukan jika pilaf kering

Terdapat beberapa cara untuk membuat hidangan sampingan berair:

 1. Tuangkan sedikit sup daging ke dalam pilaf panas dan biarkan hidangan merebus dengan api perlahan selama beberapa minit.
 2. Goreng bawang dalam minyak sayuran, tambah sup dan letakkan ke nasi, dan biarkan di bawah tudung selama kira-kira 25 minit.
 3. Masukkan 100 gram mentega atau marjerin.
 4. Larutkan beberapa sudu besar pes tomato dalam air mendidih dan masukkan ke dalam pilaf, masukkan sedikit.

Air panas boleh digunakan sebagai ganti kuahnya. Walau apa pun, adalah perlu untuk mengawal selia dengan jelas jumlah cecair, supaya pilaf tidak berubah dari kering menjadi bubur.

Penting: Adalah mungkin untuk membetulkan pilaf hanya pada peringkat memasak akhir. Jika ia telah disejukkan, ia tidak akan dapat menghilangkan kekeringan.

Cara memasak pilaf berair yang lazat

Kepercayaan yang salah bahawa untuk membuat pilaf hanya perlu mengambil nasi kukus yang lama selalu membawa kepada kekeringan hidangan siap. Adalah mungkin untuk membuat pilaf yang baik dari nasi bulat. Anda tidak sepatutnya membeli groats baru yang mahal yang belum diuji dalam amalan. Anda juga harus mematuhi peraturan berikut:

 • Sayur-sayuran hendaklah lebih daripada 2 kali lebih banyak daripada beras kering;
 • Tuangkan beras dengan air mendidih, supaya ia menutupi groats selama 2.5 cm;
 • Daging mesti dimasak sepenuhnya, tetapi tidak terlalu masak.

Resipi yang betul untuk pilaf ialah anda perlu mengambil banyak minyak sayuran. Anda boleh mencairkannya dengan lemak ayam belanda. Setiap kilogram beras, anda memerlukan sekurang-kurangnya 200 ml. mentega.

Kambing secara tradisinya diambil oleh orang Uzbekistan untuk memasak hidangan. Anda boleh menggantikannya dengan daging lembu. Daging babi juga digunakan untuk memasak, tetapi tidak di negara Islam.

Sayur-sayuran – bawang dan lobak merah memerlukan banyak. Ia adalah perlu untuk tidak memotongnya dengan halus, jika tidak, mereka akan berubah menjadi bubur. Bawang dipotong separuh dan dicincang kasar menjadi separuh cincin. Lobak merah – bar besar.

Masak dalam periuk berdinding tebal, sebaik-baiknya dalam kawah, di atas api terbuka. Pada mulanya, anda memanaskan minyak dengan kuat supaya ada asap, dan kemudian meletakkan daging di atasnya. Bila dah perang, masukkan bawang besar. Ia harus menjadi warna gelap, kemudian masukkan lobak merah ke dalam kawah. Tuangkan air panas untuk menutupi daging. Garam, lada, tambah rempah dan bawang putih. Masak selama 35-45 minit sehingga daging empuk.

Dalam zirvak masukkan beras, ratakan di atasnya. Tuangkan air mendidih untuk menutupi groats, dan tutup. Kecilkan api dan rebus selama kira-kira 20 minit. Pada masa ini anda perlu meninggalkan bara yang membara di atas api terbuka. Selepas masa berlalu, matikan api, masukkan kepala bawang putih yang belum dipotong, tidak dibahagikan kepada ulas, dan biarkan hidangan untuk diselitkan selama 20 minit. Bawang putih ditekan sedikit ke dalam nasi supaya ia mengeluarkan semua rasa. Anda juga boleh menambah herba segar. Pada masa ini, lebih baik untuk membungkus penutup periuk dengan tuala.

Sebagai rempah untuk pilaf gunakan lada hitam, barberry, jintan putih, lada cili panas, yang meletakkan seluruh pod. Rempah tambahan, seperti kunyit, ketumbar, honeysuneli dan thyme, membantu mempelbagaikan rasa hidangan. Secara tradisinya, pilaf dihidangkan di atas pinggan bulat yang besar. Salad sayuran dan teh hijau dihidangkan bersama-sama dengannya.

Мakanan Berkhasiat