Mengapa mereka menambah roti, telur, kanji, semolina, dan kentang kepada potong?

Salah satu hidangan paling popular dalam masakan Rusia ialah potongan daging. Mereka telah mendapat populariti mereka kerana penyediaan mereka yang agak mudah dan kemungkinan menggunakannya dengan hiasan yang berbeza. Walau bagaimanapun, walaupun pada hakikatnya asas hidangan ini adalah daging cincang atau ikan, rasa dan rupa cutlet, yang disediakan oleh tuan rumah yang berbeza, berbeza. Ada yang kaku, dan ada yang subur dan berair. Dan semuanya bergantung pada bahan tambahan yang ditambahkan oleh tuan rumah kepada potongan daging.

Ramai orang tahu bahawa anda boleh menambah roti, telur, kanji, semolina dan juga kentang ke dalam daging cincang. Mari cuba fahami kepentingan setiap bahan ini.

roti

Ramai orang berfikir bahawa roti ditambah kepada daging cincang semata-mata untuk menjimatkan daging, tetapi ini tidak benar. Anehnya, roti telah dimasukkan ke dalam potongan daging sejak zaman pemerintahan raja-raja. Jelas sekali, ini tidak dilakukan kerana kemiskinan. Apabila anda mencincang daging, sambungan antara serat individunya terputus, jadi semua jus yang terbentuk semasa menggoreng potong boleh terlepas dari daging. Roti menyerap jus ini dan potongannya menjadi lembut, lembut dan berair. Tetapi tanpa roti, mereka akan menjadi keras dan kering. Sebagai peraturan, suri rumah menggunakan roti putih dan tidak terlalu segar, yang telah direndam dalam susu. Tetapi anda tidak boleh berlebihan dengan roti, jika tidak rasa daging akan hilang. Ia sepatutnya tidak lebih daripada satu perlima daripada jumlah daging cincang.

Telur

Sama ada untuk menambah telur pada potongan daging cincang – soalan yang agak kontroversi. Sesetengah orang percaya bahawa anda tidak sepatutnya, kerana mereka membuat hidangan lebih padat. Walau bagaimanapun, ini tidak sepenuhnya benar. Telur bertindak sebagai pengikat, memberikan bentuk potongan dan menghalangnya daripada hancur semasa menggoreng. Untuk tujuan ini, selepas menambah telur, mince mesti dicampur dengan teliti. Nah, peraturan emas adalah jangan keterlaluan, hanya 2-3 telur setiap kilogram daging kisar. Jika tidak, cutlet akan menjadi “getah”.

kanji

Kanji ditambah kepada potongan daging cincang untuk meningkatkan kelikatan, supaya potongan itu mengekalkan bentuknya dan tidak hancur semasa menggoreng. Iaitu, kanji boleh digunakan sebagai ganti telur. Pati sangat diperlukan dalam penyediaan potongan ikan. Cincang ikan agak cair, dan penambahan telur dalam kes ini tidak membantu, tetapi sebaliknya, menyumbang kepada pencairan jisim potong. Hanya menggunakan kanji sebagai pemekat boleh mencapai konsistensi mince yang diperlukan dan mendapatkan hidangan yang menarik dan lazat.

Manna

Manna dalam cutlet berfungsi sebagai alternatif yang layak untuk roti putih. Penggunaan semolina dikaitkan dengan keupayaannya untuk membengkak dan menyerap “jus daging” yang terbentuk semasa menggoreng. Akibatnya, potongan daging mendapat rasa kaya yang istimewa. Di samping itu, semolina mempunyai kelebihan lain – ia boleh mengikat komponen pemadat, jadi patties dengan semolina tidak hancur. Ini bermakna bahawa telur dalam potongan boleh digantikan dengan semolina, yang akan menyumbang kepada produk yang lebih lembut dan lebih gebu.

Kentang

Penggunaan ubi kentang parut mentah sebagai salah satu bahan dalam potong adalah kerana sifatnya yang melekit kerana kandungan kanji yang tinggi. Oleh itu, potongan daging dengan tambahan kentang tidak hancur apabila digoreng. Lebih-lebih lagi, mereka menjadi sangat berair dan lembut. Kentang boleh digunakan sebagai ganti telur, cukup 4-5 kentang sederhana setiap kilogram daging kisar.

Seperti yang anda lihat, penyediaan cutlet adalah mungkin dengan penambahan pelbagai bahan dalam mince. Dalam setiap kes, hidangan dengan rasa istimewa akan muncul. Komponen mana yang lebih penting – untuk memutuskan setiap tuan rumah secara individu. Lagipun, memasak bebola daging adalah sejenis kemahiran, yang diamalkan selama bertahun-tahun, dan kadang-kadang diturunkan dari generasi ke generasi.

Мakanan Berkhasiat