Mengapa melayani air dengan kopi: 4 sebab

Tradisi kopi termasuk menyajikan air sejuk dengan minuman hitam. Lebih sering daripada tidak, orang belajar mengenainya apabila mereka melawat kedai kopi atau restoran, tetapi tidak selalu memahami makna ritual ini. Dalam kebanyakan kes, segelas air hanya diketepikan.

Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pembentukan tradisi. Sejarahnya bermula di Austria, di mana wanita membasuh satu sudu teh dalam segelas air. Kemudian, cecair yang jelas mengambil makna yang berbeza. Lelaki yang menghabiskan banyak masa di rumah kopi, dan tidak dapat minum minuman yang kuat dan menyegarkan secara berterusan, memerlukannya.

Hari ini, kopi dihidangkan dengan air dengan alasan lain:

  1. Untuk memulihkan selera. Kopi disayangi bukan sahaja untuk kesan tenaga, pecah tenaga dan peningkatan kecekapan. Peminum kopi tertarik dengan aroma yang menggembirakan, rasa unik yang unik. Selepas beberapa sips, nuansa rasa haus. Untuk mengaktifkan reseptor, tersumbat dengan kepahitan, anda perlu minum sedikit air.
  2. Mitigasi kesan berbahaya di jantung, saluran darah. Hypertensives dan orang yang jarang minum kopi diketahui mempunyai secawan minuman kuat yang menimbulkan tekanan darah. Bagi mereka yang minum minuman tenaga secara berterusan, kafein menimbulkan masalah jantung, mewujudkan ketidakseimbangan hormon. Air membantu melembutkan kesan kafein pada sistem kardiovaskular dan endokrin.
  3. Peraturan keseimbangan air. Kopi, yang mempunyai harta diuretik, menyebabkan dahaga dan cuaca panas meningkatkan risiko terlalu panas badan. Air sejuk mengembalikan kehilangan bendalir, menyejukkan, mengurangkan kekuatan minuman.
  4. Pencegahan pedih ulu hati. Kopi dalam bentuk murni menimbulkan rembesan yang berlebihan terhadap asid hidroklorik. Air mengawal pengeluaran jus gastrik, melindungi saluran gastrointestinal, mencegah gejala ciri -ciri keasidan perut yang berlebihan.

Satu lagi faktor penting ialah perlindungan enamel gigi. Kopi dikenali untuk membentuk plak kuning pada gigi, memaksa peminum kopi untuk tersenyum kurang kerap di khalayak ramai. Sip air yang tepat pada masanya membasuh pigmen pewarnaan, menghalangnya daripada menetapkan pada enamel.

Minus tradisi.

Tidak semua peminum kopi bersetuju dengan faedah menggabungkan kopi panas dengan air sejuk.

Mereka percaya bahawa perbezaan suhu memusnahkan enamel, menyebabkan sakit gigi sensitif dengan ectoderm penipisan, dan plak kuning hanya boleh dikeluarkan oleh doktor gigi.

Di samping itu, selepas air tidak dirasai kopi.

Minuman apa yang disajikan dengan air dan bagaimana meminumnya

Air dihidangkan dengan espresso, kopi khusus, macchiatos dan minuman hitam yang kuat. Air mabuk dengan cara yang berbeza, tidak ada peraturan yang ketat. Anda boleh mengambil beberapa sips sebelum kopi, mengambil minuman yang berbeza atau menyegarkan diri dengan air selepas anda selesai meminumnya.

Bagaimana orang minum air di negara yang berbeza:

  1. Di Sepanyol, di selatan Itali (Sicily, Naples) seseorang mengambil beberapa sips cecair yang jelas sebelum kopi. Air mabuk selepas itu bermakna pelawat kopi tidak berpuas hati dengan aftertaste.
  2. Di Denmark, Norway, Sweden dan negara -negara Nordik yang lain dan bukannya air sejuk mereka melayani air mendidih untuk mengawal kekuatan minuman yang menyegarkan.
  3. Di rumah kopi Perancis, mereka menyajikan sebilangan air. Secara tradisinya, mabuk sebelum kopi.
  4. Di Jerman, air (sering berkarbonat) digunakan mengikut budi bicara seseorang. Tiada peraturan yang jelas di negara ini.

Di Turki, tradisi melayani air ke kopi dilahirkan untuk mengetahui sama ada tetamu itu lapar. Orang yang diberi makan dengan baik akan memilih minuman pertama, orang yang lapar yang kedua. Adat telah terselamat hingga ke hari ini, tetapi maknanya telah berubah. Sip cecair yang menyegarkan membersihkan reseptor, menyediakannya untuk minuman pedas.

Cara memilih air untuk kopi

Tidak semua air cukup baik untuk merosakkan tetapi untuk menekankan rasa kopi. Ia mestilah air mata air, botol atau direbus tanpa bau klorin. Suhu yang boleh diterima ialah 10-20°C.Di negara-negara Eropah ia telah menjadi bergaya untuk menyediakan air mineral.

Anda boleh menambah pudina kaca atau buah sitrus dalam kuantiti yang minimum supaya tidak mengatasi rasa minuman hitam.Air dihidangkan dalam gelas tinggi dan jernih yang separuh penuh.

Terpulang kepada masing-masing untuk memutuskan cara minum kopi, dengan atau tanpa air.Pakar mengesyorkan menyegarkan dengan cecair jernih dalam setengah jam selepas minum kopi untuk merasai rasa selepasnya dan mengurangkan beban pada badan.

Мakanan Berkhasiat