Mengapa daging lembu dipanggil daging lembu?

Dengan asal-usul daging babi, ayam, daging lembu, daging kuda semuanya jelas, persoalan timbul apabila ia datang kepada daging lembu dan lembu, atas sebab tertentu dipanggil daging lembu.

Slav Timur, bersama-sama dengan pertanian, terlibat dalam pembiakan lembu, yang ditanam untuk makanan dan digunakan dalam ekonomi sebagai kuasa draf untuk membajak tanah. Nenek moyang kita memanggil lembu jantan dan lembu govyadov. Perkataan yang sama menunjukkan daging lembu.

Akar Indo-Eropah.

Penyelidik moden telah pergi lebih jauh dan mengemukakan versi bahawa akar perkataan itu mungkin tidak mempunyai akar Slavik Lama, tetapi Indo-Eropah.

Para saintis percaya bahawa govedo berasal daripada perkataan govs, yang merupakan sebahagian daripada leksikon Indo-Eropah. Kata-kata konsonan masih digunakan hari ini oleh orang-orang Hemisfera Utara. Kov Armenia dan lembu Inggeris menandakan seekor lembu.

kamus Dal

Vladimir Dahl, pencipta Explanatory Dictionary of the Living Great Russian Language, memberi tumpuan kepada lembu jantan apabila menerangkan asal usul perkataan itu. Menurutnya, “govyado” bermaksud diambil daripada lembu jantan. Pada masa dahulu, lembu itu dipanggil jururawat dan dipelihara untuk kepentingan susu. Dia dijaga dengan baik, diberi makan, dan tidak dilihat sebagai sumber daging. Lembu jantan yang telah mendapat berat boleh dipasarkan telah dibawa ke rumah penyembelihan.

Malah pada hari ini, lembu disembelih selepas kehilangan produktiviti jika ia bukan baka daging. Dalam kes kedua, daging lembu daripada lembu kedua-dua jantina dijual.

Timbul persoalan yang sah mengapa daging lembu dan bukan lembu. Pada abad ke-19, dipercayai bahawa daging dari lembu kurang enak daripada dari lembu, dan apabila membeli daging lembu, adalah mustahil untuk mengklasifikasikan produk mengikut jantina.

Pada masa kini, daging lembu dibahagikan kepada kategori dan gred:

  • Daging anak lembu berumur dua hingga tiga minggu – anak lembu tenusu;
  • anak lembu – produk dari haiwan berumur tiga minggu hingga tiga tahun;
  • daging dari lembu berumur lebih dari tiga tahun – daging lembu.

Gred pertama produk adalah paha belakang, bokong, fillet, bahagian dada, belakang, gred kedua – bilah bahu, bahu, yang ketiga – bahagian depan shin, penyembelihan.

Sikap terhadap daging lembu di Eropah

Perkataan daging lembu sebagai sebutan untuk daging lembu adalah perkara biasa di Rusia. Di Eropah, bagaimanapun, konsep sedemikian tidak wujud. Suri rumah dan pengusaha restoran sering menggunakan daging lembu dan, kurang kerap, daging lembu untuk hidangan daging. Produk lembu itu dianggap kelas kedua dan tidak popular.

Faedah daging lembu

Daging lembu, lembu jantan mengandungi elastin dan kolagen, yang bertanggungjawab untuk keadaan tisu, antioksidan yang memanjangkan hayat sel, kompleks vitamin, mineral.

Produk dengan cepat menghilangkan rasa lapar, terlibat dalam hematopoiesis, mengurangkan keasidan perut yang berlebihan. Daging lembu dikenali secara meluas sifat daging lembu untuk meningkatkan perlindungan imun, menormalkan mikroflora usus, mencegah perkembangan aterosklerosis.

Daging lembu dianggap sebagai diet dan disyorkan untuk dimasukkan ke dalam diet setiap orang.

Мakanan Berkhasiat