Mengapa air ozon berguna?

Keadaan kehidupan moden adalah sedemikian rupa sehingga air tawar boleh digunakan untuk minum atau memasak hanya jika dibasmi kuman.

Selalunya ini dikehendaki dengan bantuan mangan atau klorin. Tetapi selama beberapa dekad ozonasi telah digunakan. Walau bagaimanapun, ramai orang bimbang tentang persoalan faedah dan kemudaratan teknik ini.

Apakah air ozon?

Ozon ialah sebatian oksigen yang terdiri daripada tiga atom unsur tersebut. Ia tidak mempunyai bau yang pelik, dan dalam keadaan biasa mempunyai warna biru muda. Dalam kuantiti yang kecil ia tidak mampu membahayakan tubuh manusia, tetapi dalam dos yang besar ia boleh berbahaya.

Sifat pengoksidaannya yang kuat membolehkan gas digunakan untuk membersihkan dan membasmi kuman air. Pengozonan air adalah cara untuk membersihkannya secara tidak berbahaya, yang menyediakannya untuk kegunaan manusia. Menggunakan kaedah ini menjamin penyingkiran semua logam, virus dan bakteria dalam cecair.

Ia dilakukan dengan bantuan peranti khas – ozonator. Selepas prosedur ini air kekal disucikan untuk tempoh masa tertentu. Proses pengozonan melibatkan ketepuan cecair dengan oksigen atom, akibatnya cecair menjadi bercas negatif. Ia mengambil masa yang singkat dan tidak memerlukan sebarang elemen atau bahan tambahan.

Di dalam badan air tersebut membantu menormalkan keseimbangan elektrolit. Pada masa yang sama, disyorkan untuk mengambil air tersebut dalam masa beberapa jam selepas penyediaan. Tepat dalam tempoh ini semua sifat berguna dipelihara.

Biasanya proses pengozonan digunakan untuk air dari bawah tanah atau sumber luar untuk kegunaan manusia selanjutnya. Syarikat yang menghasilkan air minuman dalam botol menggunakan teknik ini. Cecair sedemikian menjadi sesuai untuk digunakan, selain itu menjadi jernih, lutsinar, bau asing dan rasa hilang.

Sifat Air Berozon

Air berozon untuk diminum mempunyai kelebihan yang ketara:

 • dinyahkontaminasi sepenuhnya, dengan kualiti berguna yang dipelihara;
 • diperkaya dengan oksigen;
 • proses itu boleh dijalankan di rumah.

Tetapi terdapat kelemahan untuk kaedah ini. Perkara pertama yang perlu diperhatikan ialah kaedah ini tidak membersihkan daripada sebatian fenolik. Peranti untuk pengozonan mempunyai harga yang agak tinggi. Apabila bekerja dengan peralatan, langkah berjaga-jaga keselamatan diperlukan.

Faedah

Tidak semua orang tahu apa sebenarnya kegunaan air ozonated, selain fakta bahawa ia tidak mengandungi bakteria dan kuman. Air berozon mempunyai banyak manfaat kesihatan:

 1. Ia dibersihkan daripada kuman, bakteria. Itulah sebabnya ia boleh digunakan untuk minum tanpa takut dijangkiti apa-apa.
 2. Cecair ini tidak mempunyai sebarang bau dan rasa yang luar biasa, tidak menyenangkan. Berbeza dengan air paip biasa.
 3. Pembersihan ozon tidak menjejaskan sifat berguna cecair, semuanya kekal. Struktur air tidak terganggu, ia kekal dalam bentuk asalnya.
 4. Pengambilan air tersebut menepu tisu dengan oksigen. Memandangkan ozon mula terurai menjadi molekul oksigen selepas 20 minit, penggunaan cecair ini membantu memperkayakan badan dengan unsur penting ini.

Air berozon meningkatkan prestasi dan kesejahteraan. Tukang kebun dan pencinta bunga dalaman sering menggunakannya untuk menjaga tumbuhan mereka, mendakwa bahawa ia meningkatkan pertumbuhan dan penampilan mereka.

Kemudaratan dan kontraindikasi

Kualiti berguna air ozon adalah berat, tetapi terdapat kelemahan:

 • jadi gas tidak akan memusnahkan sebatian fenolik, jadi cecair sedemikian yang diperolehi selepas prosedur tidak boleh dipanggil benar-benar selamat. Rawatan air tambahan akan diperlukan untuk situasi sedemikian;
 • ozon adalah agen pengoksidaan yang kuat, jadi berbahaya jika melebihi dos yang dibenarkan. Penyalahgunaan ozon yang berpanjangan boleh mencetuskan perubahan patologi dalam sistem pernafasan. Oleh itu, adalah penting untuk berhati-hati apabila berinteraksi dengan gas;
 • Kesan kaedah ini adalah jangka pendek. Air yang dibasmi kuman dengan kaedah ini ditunjukkan untuk digunakan dalam beberapa jam pertama. Untuk penyimpanan berpanjangan cecair mesti dirawat tambahan terhadap mikroorganisma patogen;
 • Pada masa yang sama, air berozon tidak boleh diminum serta-merta. Cecair yang melalui penapis arang boleh digunakan dengan segera. Dan selepas rawatan ozon ia perlu berdiri selama kira-kira setengah jam. Ini adalah perlu supaya ozon akan berubah menjadi oksigen. Pada masa inilah badan akan mendapat manfaat daripadanya;
 • Bilik di mana anda merancang untuk memasang ozonator harus mempunyai peredaran udara yang baik. Ini disebabkan oleh fakta bahawa menghirup sejumlah besar ozon adalah berbahaya;
 • Pengguna antara kelemahan perhatikan kos tinggi penapis ozon. Air yang tercemar secara berlebihan akan mengambil masa yang lebih lama untuk disucikan.

Bila hendak digunakan (petunjuk)

Pengozonan air adalah salah satu cara yang paling berkuasa, berkesan dan tidak berbahaya untuk merawat air. Kualiti pengoksidaan yang kuat gas ini membolehkan untuk memusnahkan logam berbahaya, mikrob, jangkitan yang mempunyai kesan buruk pada badan. Doktor mengesyorkan air sedemikian kepada orang yang menderita penyakit sedemikian:

 • diabetes mellitus;
 • pelbagai jenis tindak balas alahan;
 • kandungan hemoglobin rendah dalam darah;
 • penyakit gastrousus, termasuk yang kronik;
 • penyakit autoimun;
 • kelemahan, sikap tidak peduli.

Penggunaan air tersebut dibenarkan dan dalam tempoh selepas operasi. Apabila mengambil air ini, ia tidak perlu mematuhi rejim atau mana-mana skim.

Dengan kehadiran penyakit radang, jangkitan pelbagai jenis, disyorkan untuk menggunakan air tersebut untuk pengairan dan percikan. Pengambilan air yang berpanjangan menstabilkan metabolisme, membekalkan tisu dengan jumlah oksigen yang diperlukan, membantu menyingkirkan toksin.

Cara Menggunakan Air Ozon dengan Betul

Tiada norma atau peraturan yang jelas mengenai penggunaan air dengan ozon, bagaimanapun, masih perlu mematuhi perkadaran dan jumlah unsur yang diperlukan. Ia boleh diterima untuk minum cecair sedemikian dalam dos yang diperlukan. Adalah disyorkan untuk minum segelas air ozon pada waktu pagi sebelum makan dan satu jam selepas setiap hidangan.

Adalah penting untuk diingat bahawa sifat berguna cecair berozon meruap dalam masa yang singkat. Itulah sebabnya penggunaannya harus dilakukan dalam beberapa jam apabila kualiti penyembuhannya dipelihara.

Keanehan ozonasi rumah

Untuk menenun air dengan ozon di rumah anda perlu membeli peralatan khas – ozonator. Perlu diperhatikan dengan segera bahawa pada masa ini ini adalah peranti yang sangat mahal. Prosedur memperkayakan cecair dengan ozon tidak rumit, tetapi tidak boleh diterima untuk membiarkannya pergi sendiri. Kawalan berterusan proses diperlukan.

Ia adalah penting semasa pembersihan isipadu air yang diperlukan untuk mengudarakan rumah dengan baik. Penapis ozonator perlu ditukar dengan kerap. Terdapat beberapa keanehan bekerja dengan peralatan berharga tersebut:

 1. Ia mengambil masa sekurang-kurangnya 20 minit untuk membersihkan 10 liter air paip biasa daripada kekotoran, kuman, bakteria.
 2. Pengozonan hendaklah dilakukan dalam bekas kaca. Oleh kerana plastik dan logam tertakluk kepada pengoksidaan.
 3. Terdapat pelbagai jenis model di pasaran untuk pengozonan. Terdapat peranti yang membolehkan anda membersihkan dan menyahcemar bukan sahaja cecair, tetapi juga peralatan rumah, pakaian, perabot. Ini sangat relevan, kerana terutamanya di tempat-tempat tersebut terkumpul bakteria dan mikroflora patogen.
 4. Peralatan rawatan ozon moden adalah automatik sepenuhnya. Oleh itu, seseorang tidak perlu membuat sebarang manipulasi tambahan. Ia cukup untuk menghidupkan peranti. Tetapi adalah penting untuk tidak meninggalkannya tanpa pengawasan dan memerhatikan kerja. Kerana jika, sebagai contoh, cecair masuk ke dalam, ia akan gagal. Ini adalah satu lagi perkara mengapa ia tidak dinasihatkan untuk merawat jumlah cecair yang sangat besar dalam satu pendekatan.
 5. Apabila membeli ozonizer, anda harus segera memikirkan tentang memastikan pengudaraan bilik yang mencukupi. Jangan lupa bahawa gas ini dalam jumlah besar sangat berbahaya.
 6. Adalah amat penting untuk mematuhi langkah berjaga-jaga keselamatan jika terdapat kanak-kanak di rumah dengan peralatan ozon. Sebelum memandikan kanak-kanak dalam air tepu gas, bilik itu harus berventilasi dengan baik sebelum dan selepas.

Ulasan Doktor

Air ozonated dan faedah atau bahayanya, menyebabkan kontroversi di kalangan pakar, ulasan doktor biasanya positif. Tetapi rawatan yang meluas dengan air ozon sangat membimbangkan doktor. Doktor memberi amaran bahawa cecair sedemikian bukanlah ubat penawar dan tidak boleh menggantikan terapi dengan persediaan perubatan. Sudah tentu, rawatan ozon memusnahkan mikroflora patogen, membasmi kuman dan membasmi kuman, tetapi ia bukan penawar.

Penggunaan ozonator adalah wajar sebagai tambahan kepada rawatan asas penyakit tertentu. Contohnya: penyakit gastrousus, alahan, asma bronkial dan bronkitis kronik, keletihan kronik. Penggunaan cecair yang diperkaya dengan ozon juga ditunjukkan untuk penyembuhan luka, luka bakar, herpes.

Penggunaan peranti sedemikian tidak diiktiraf oleh perubatan rasmi, tetapi medik tidak menafikan manfaat peranti tersebut. Sebagai contoh, pakar telah mengesahkan bahawa penggunaan peralatan tersebut menyumbang kepada pemusnahan mikrob. Pada masa yang sama, tidak seperti bahan kimia biasa, ia tidak membahayakan orang.

Menurut ulasan doktor, air berozon menggalakkan pemulihan kulit, penyembuhan luka dan menyingkirkan herpes. Pada masa yang sama ditetapkan bahawa sebelum mengambil cecair ini adalah perlu untuk berunding dengan pakar. Kerana tidak semua orang akan mendapat manfaat daripada air tersebut. Dan sesetengah orang mungkin mendapati kaedah ini berbahaya.

Menggunakan ozonator untuk membersihkan air paip membantu membersihkan dan memperkayakannya. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh lupa bahawa sebatian fenolik kekal, jadi anda perlu menggunakan teknik lain. Apabila bekerja dengan peranti, adalah penting untuk mematuhi semua peraturan. Apabila peranti dihidupkan, adalah wajib untuk menyediakan pengudaraan. Pematuhan semua cadangan akan membolehkan anda mendapat manfaat daripada air berozon dan tidak akan membenarkan bahaya kepada badan.

Мakanan Berkhasiat