Manfaat dan kemudaratan longan untuk tubuh manusia

Longanus merupakan tumbuhan malar hijau yang menyerupai anggur dan didewakan di beberapa negara Asia: Taiwan, China, Iran, Taymyr, Thailand, India, Vietnam, Mongolia, dan Indonesia untuk buah-buahan yang boleh dimakan. Buahnya adalah bola 1-2,5 sentimeter diameter, ditutup dengan shell coklat terang. Di dalam ini mengandungi biji kecil gelap.

Komposisi dan kalori longanus

buah-buahan yang unik dalam komposisinya. Ia mengandungi banyak natrium, magnesium, mangan, besi, fluorin dan zink. Ia juga penuh dengan thiamine dan asid askorbik. Nilai kalori longan adalah 60 kilokalori per 100 gram produk.

Dari segi penunjuk ini, buah-buahan adalah lebih awal daripada banyak produk. Ia termasuk 14 gram karbohidrat, 1.3 gram protein dan kurang daripada 1 gram lemak. Dalam bentuk mentah, kilang itu mengandungi 84 peratus air.

vitamin komposisi

Longan adalah sangat kaya dengan vitamin B1, B2, C, D, PP, K. Ia mengandungi amino asid seperti arginine, valine, histidine, lisin, leucine, isoleucine, threonine, methionine, alanine, proline, serine. Dalam daging buah ini banyak sebatian biologi aktif: polisakarida, serat pemakanan, serat.

Properties buah

Longan, sesungguhnya, tergolong dalam kategori buah-buahan yang kaya dengan sifat-sifatnya. Ia adalah baik untuk pembersihan badan, membuang toksin dan kekotoran, memperbaiki keadaan kulit. Dan juga mempunyai beberapa ciri-ciri lain yang berguna.

Manfaat buah

Manfaat logan telah diketahui orang sejak zaman purba. Dan ia adalah sukar untuk harga yg terlalu tinggi ia. Orang Cina purba sering disediakan remedi perubatan dari pokok yang aneh. Mereka membuat teh, tinctures, decoctions. Sekarang Longan sebahagian daripada ubat gigi, bahan pencuci, antiperspirants,

Rawatan untuk penyakit sistem saraf

Longan mempunyai kesan sedatif yang baik. Atas sebab ini ia boleh digunakan untuk merawat sistem saraf pusat.

Peningkatan pertumbuhan semula sel

buah-buahan mengandungi mikronutrien yang membantu badan menghasilkan sel-sel baru organ-organ dan tisu-tisu dan mencegah proses penuaan. Oleh itu, anda boleh membuat topeng muka dari longan dengan mengetatkan dan melicinkan kesan. Untuk membuatnya, anda perlu campuran ylangan dan madu dalam perkadaran yang sama, menambah beberapa titik minyak zaitun dan memohon kepada kulit selama 20-25 minit. Kesan topeng akan menjadi ketara selepas beberapa aplikasi.

Pencegahan anemia kekurangan zat besi

Longan adalah salah satu produk dengan kandungan besi yang tinggi. Ini membolehkan ia menjadi produk yang baik untuk mereka yang mempunyai kekurangan zat besi anemia. Kilang itu sering ditambah kepada ubat-ubatan dalam jumlah yang kecil.

Tonicizing dan tenaga

Longan besar untuk toning kulit dan memberikan cahaya yang sihat dan seri. Ia adalah untuk sifat-sifat ini bahawa ia telah sentiasa dikasihi oleh kaum Cina, Thai dan keindahan Iran.

manfaat kesihatan Longanus untuk penurunan berat badan

Anda akan sentiasa diberitahu tentang manfaat longan untuk menurunkan berat badan di negara-negara Asia. Nilai kalori produk ini adalah agak rendah, jadi ia adalah baik untuk duduk di atas diet.

Kaya dengan vitamin C

buah-buahan, sering dipanggil mata naga, secara aktif meningkatkan sistem imun badan. Mereka menghalang avitaminosis dan skurvi, tepu badan dengan komponen yang diperlukan untuk berfungsi dengan normal. Di samping itu, buah-buahan yang dianggap antioksidan yang kuat.

Mengurangkan tekanan dan keresahan

Longan mempunyai kesan yang baik ke atas proses saraf dalam tubuh manusia. Meningkatkan kualiti tidur. Secara aktif melawan perasaan meningkat ketegangan, kebimbangan dan tekanan sekali-sekala.

Longan adalah baik untuk kulit dan kesihatan rambut.

Di Asia anda boleh membeli pelbagai kosmetik, dengan longan termasuk: krim, losyen, gel, topeng. buah-buahan yang mempunyai kesan yang sangat baik pada keadaan kulit dan rambut. Wanita China purba sering dibuat syampu dengan ekstrak longanum. Pada masa itu, ia adalah sangat popular.

mengurangkan peluh

Tidak banyak yang diketahui tentang kesan loji di berpeluh. Menurut beberapa laporan, ia melebar dan membersihkan liang-liang di permukaan kulit, yang membolehkan kelembapan menguap lebih cepat.

Rawatan gigitan ular

Setakat masa kuno, orang belajar menggunakan Longan untuk keperluan mereka, termasuk untuk membasmi tapak menggigit ular. Buah manis masak digunakan di tapak gigitan sebagai penawar, dan ia melakukan fungsinya dengan sempurna.

Kemungkinan dan kontraindikasi yang mungkin

Pada masa ini, tidak ada data yang tepat mengenai bahaya produk. Satu-satunya orang yang perlu mengehadkan penggunaan longan adalah pesakit kencing manis, kerana buah mengandungi sejumlah besar gula. Kanak-kanak boleh diberikan buah tanpa rasa takut.

Bagaimana dengan betul mengupas dan makan buah

Mengupas tumbuhan tidak sukar bagi pemula, tetapi sebelum ini ia harus dibasuh dengan teliti. Kemudian anda harus menggigit kulit dengan gigi anda atau membuat hirisan dengan pisau. Selepas itu, anda perlu mengelupas sepenuhnya buah.

Buah sedia untuk digunakan. Tetapi ingat bahawa benihnya tidak boleh dimakan. Jika anda mahu, anda boleh menghidupkan buah menjadi minuman yang lazat: teh atau kompot.

Bagaimana untuk memilih dan menyimpan longan

Buah masak harus sedikit lembut dan mempunyai cahaya kuning muda atau kuning muda dengan sedikit jeruk. Daging harus hampir telus dan agak lembut. Buah masak mengekalkan kesegarannya selama seminggu jika disimpan hangat. Buah beku boleh disimpan dalam peti sejuk atau peti sejuk sehingga beberapa bulan.

Sebagai kesimpulan, saya ingin mengatakan bahawa Longan adalah buah yang mempunyai sifat rasa yang sangat baik, jadi ia benar-benar bernilai mencuba sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup.

Мakanan Berkhasiat