Maasdam: jenis keju apakah itu, diperbuat daripada apa, dan bagaimana rasanya?

Produk tenusu adalah kepala keju silinder seberat 6-12 kg dengan kerak kuning padat parafin, lilin. Keju separuh keras daripada susu lembu dengan kandungan lemak 45% matang selama satu hingga tiga bulan. Badan plastik Maasdam dengan mata bujur dan bulat besar (sehingga 5 cm) berwarna kuning muda.

Pembuat keju Belanda menetapkan matlamat untuk membuat keju yang tidak kalah dengan rasa Swiss emmental. Mereka menggunakan resipi yang dibangunkan oleh petani tempatan Botercuper, Bars.

Hasil kerja yang teliti, produk asli dengan mata besar telah dicipta dan dipasarkan di bawah jenama Liirdammer. Kemudian ia dinamakan semula sebagai maasdam, sempena nama bandar di mana pengeluaran keju pertama kali dilancarkan secara komersial.

Produk itu ternyata sangat asli dan lazat sehingga ia mendapat pengiktirafan di seluruh dunia dan termasuk dalam senarai keju terbaik dari Belanda. Pengeluaran keju separuh keras, manis dengan rasa pedas bermula pada penghujung abad XX dan berjaya diteruskan hari ini. Maasdam memenuhi rak kedai runcit di banyak negara di seluruh dunia. Tempoh masak yang singkat, kos pengeluaran yang lebih rendah daripada Emmental, permintaan pengguna yang tinggi menyumbang kepada pembangunan pesat kilang keju.

Apa yang diperbuat daripada

Bahan mentah untuk penghasilan maasdam ialah susu lembu, whey, dan kadangkala susu biri-biri. Untuk mendapatkan bekuan mereka menggunakan rennet, pemula bakteria.

Untuk meningkatkan rasa, mereka menambah pudina, cengkih, mustard, dan rendam produk dalam larutan garam.

Bagaimana rasanya

Rasa produk tenusu secara langsung bergantung pada tahap kematangan. Keju muda berumur sebulan mempunyai rasa yang lebih halus dan berkrim.

Sebuah maasdam berusia tiga bulan dengan mata besar dan bau susu cair mempunyai rasa manis dengan nota kacang yang jelas, mengingatkan emmental Swiss yang manis.

Berlemak atau tidak

Maasdam dianggap sebagai produk yang sangat berlemak bersama-sama dengan gouda, cheddar, brie dan jenis lain yang kandungan lemaknya adalah 45-50 peratus.

Mengapa terdapat lubang besar dalam keju

Selepas laktosa ditapai menjadi asid laktik dan dipanaskan hingga 55-58 darjah, bakteria propionik dimasukkan ke dalam pangkalan. Semasa mereka hidup, mereka melepaskan karbon dioksida, yang membentuk lubang dalam badan keju. Semakin lama produk matang, semakin berliang struktur menjadi kerana lubang semakin besar.

Pembebasan karbon dioksida dipermudahkan oleh suhu penuaan, yang lebih tinggi daripada produk tenusu lain (18°C). Bakteria propionik bukan sahaja mempengaruhi struktur, ia juga mempercepatkan kesediaan maasdam dan memberikan rasa manis dan masam, kerana kultur menukar asid laktik kepada asid asetik dan asid propionik.

Мakanan Berkhasiat