Lemak perut yang berlebihan: apa yang menyebabkannya dan bagaimana untuk membuangnya?

Lemak perut yang berlebihan adalah masalah besar bagi lelaki dan wanita. Dan ia dikaitkan bukan sahaja dengan kecantikan estetik, tetapi juga ancaman serius terhadap kesihatan keseluruhan. Para saintis telah menyatakan bahawa orang yang mempunyai “perut besar” lebih kerap daripada yang lain mengalami penyakit kardiovaskular. Bagi wanita, lilitan perut tidak boleh melebihi 80 cm, dan untuk lelaki – 87 cm. Overabundance memberi kesan negatif kepada organ dalaman dan keadaan latar belakang hormon. Artikel ini akan bercakap tentang punca kemunculan lemak, serta kaedah untuk menghilangkannya.

Masalah ini paling kerap menyerang wanita, bukan lelaki. Dalam separuh manusia yang kuat, deposit lemak timbul disebabkan oleh gaya hidup yang tidak betul, iaitu penggunaan makanan segera, soda, bir dan kekurangan aktiviti fizikal yang lengkap.

Pada wanita, perut “besar” adalah sifat semula jadi. Simpanan lemak adalah perlu supaya anak dalam kandungan dapat berkembang secara normal dan dilindungi sepanjang masa. Tetapi jika seorang wanita menjaga dirinya dan kerap melakukan senaman untuk mengekalkan nada perut, maka lapisan lemak tidak akan muncul, dan kulit akan kekal elastik.

Tetapi ini bukan semua sebab mengapa deposit lemak menjadi lebih besar. Senarai lengkap kelihatan seperti berikut:

Umur

Dengan usia, metabolisme semula jadi dalam tubuh manusia mula merosot. Itulah sebabnya selepas umur 30 tahun peluang untuk mendapatkan berat badan berlebihan adalah lebih tinggi daripada 20 tahun.

Pemakanan yang tidak sihat

Terlalu banyak gula, terlalu banyak gula-gula, terlalu banyak gula-gula, terlalu banyak makanan segera boleh mencetuskan deposit lemak. Tetapi ini mungkin bukan satu-satunya sebab. Jika seseorang menyalahgunakan diet yang tidak seimbang, maka adalah mungkin untuk mencapai dari penurunan berat badan kesan sebaliknya. Contohnya, jika tidak cukup karbohidrat, maka badan akan mula mengumpul lemak.

Masalah hormon

Penyakit kelenjar tiroid sering menjadi punca gangguan dalam kerja banyak organ dalaman. Pertumbuhan tisu lemak juga boleh diprovokasi oleh gangguan hormon. Sangat sukar untuk mengurangkan berat badan sehingga punca utama dirawat.

Tekanan yang kerap

Situasi saraf mencetuskan pengeluaran hormon tekanan yang berlebihan. Ia menyebabkan isyarat dihantar ke otak bahawa lemak harus disimpan. Walaupun seseorang itu makan dengan betul dan bersenam, tetapi sering tertekan, perut masih akan mula membesar.

Gaya hidup sedentari.

Jika seseorang berhenti bersenam dan jarang bangun dari tempat kerja atau sofa, terdapat 95% kemungkinan mereka akan mengalami berat badan berlebihan. Gaya hidup yang tidak aktif memberi kesan buruk kepada pencernaan dan metabolisme. Jika kerja anda melibatkan kerap duduk di satu tempat, anda disyorkan untuk pergi ke gim dua kali seminggu. Badan akan kekal tegang dan risiko obesiti akan hilang.

Bagaimana untuk menghilangkan lemak perut

Sebagai permulaan, perlu diketahui bahawa berdiet sahaja tidak akan mencukupi. Berat badan yang berlebihan mungkin hilang, tetapi timbunan lemak masih kekal. Itulah sebabnya perlu untuk memerangi masalah secara menyeluruh.

Di bawah akan ditulis contoh arahan untuk menghilangkan timbunan lemak.

Memilih berat badan yang paling selesa

Perkara ini sepenuhnya berdasarkan keutamaan peribadi orang tersebut. Perkara utama adalah tidak menjadikan berat terlalu kecil. Jika seseorang merasakan bahawa ia telah menjadi sukar untuk membengkok ke tanah, dan dari berjalan kecil kelihatan sesak nafas, maka dengan segala cara adalah perlu untuk kehilangan pound tambahan.

Pemilihan diet yang sesuai

Diet harus dipilih dengan betul, dengan mengambil kira ciri-ciri badan seseorang tertentu. Sekiranya pilihan sukar, disyorkan untuk menghubungi pakar pemakanan profesional. Dia akan memilih diet yang paling seimbang, yang akan membawa manfaat badan sahaja. Seseorang harus melepaskan sepenuhnya produk tepung dan makanan segera, serta mengurangkan penggunaan gula sebanyak mungkin.

Lebih banyak pergerakan pada siang hari

Semakin banyak seseorang makan, semakin aktif dia perlu bergerak. Berjalan bukan sahaja membantu membakar kalori, tetapi juga menguatkan otot. Jika tempat kerja tidak jauh, lebih baik berjalan ke sana tanpa menggunakan pengangkutan.Perkara yang sama berlaku untuk menaiki lif.

Pada waktu makan tengah hari, adalah disyorkan untuk makan makanan ringan.Sebagai contoh, salad, sup sayur-sayuran atau daging yang dimasak.

Senaman

Tiada cara untuk dilakukan tanpa bersenam.Latihan boleh dilakukan bukan sahaja di gim, tetapi juga di rumah.Terutama berkesan adalah latihan “Basikal”.Untuk melaksanakannya, anda perlu menaikkan kaki anda dan mula memutarkan “pedal”.

Kaedah pembedahan

Sekiranya masalah itu terlalu diabaikan atau jika seseorang tidak mempunyai masa untuk kehilangan lemak sendiri, dia boleh beralih kepada pakar bedah rekonstruktif.Dia akan membantu mengembalikan badan kepada bentuk asal.Jika seseorang telah menurunkan berat badan dengan sendirinya, tetapi mereka ditinggalkan dengan lipatan kulit yang tidak menyenangkan, lawatan ke pakar bedah estetik adalah disyorkan.Dia akan mengembalikan kulit kepada keanjalannya.

Мakanan Berkhasiat