Lakedra (ekor kuning): perihalan ikan, sifat berguna dan resipi

Sudah biasa dengan orang Jepun dan Korea, ekor kuning dianggap sebagai simbol tuah. Ia mudah dibersihkan, terima kasih kepada kandungan lemak yang meningkat tidak melekat pada kuali apabila menggoreng, ke foil apabila membakar. Ikan makanan istimewa ini menghiasi meja pada hari cuti dan hari bekerja, menguatkan sistem imun, melambatkan penuaan.

Lakedra: jenis ikan itu, bagaimana rupanya dan di mana ia hidup

Tasik yellowtail Seriola quinqueradiata tergolong dalam famili Stavrididae genus Seriola. Spesimen trofi ikan, serupa dengan rupa tuna, membesar sehingga satu setengah meter dan berat 40 kg. Purata berat ikan komersial ialah 1 kg dan panjang badannya ialah 30-40 cm. Semasa penghijrahan makanan yang lama, yellowtail sering menemani beting besar ikan bilis, sardin dan cavassi. Ikan pergi ke musim sejuk ke sempadan selatan banjaran.

Bagaimana rupanya?

Lakedra Jepun mempunyai badan berbentuk torpedo memanjang dengan kepala kon runcing. Sirip punggung pendek pertama terdiri daripada sinar berduri, panjang, sampai ke ekor yang kedua – dari yang lembut.

Warna biru plumbum bahagian belakang lebih cerah apabila ia semakin hampir ke perut. Belang kuning sempit berjalan dari moncong runcing melalui mata di sepanjang badan ke sirip ekor bercabang. Kulit licin ditutupi dengan sisik halus keperakan yang memantulkan cahaya dengan baik. Warna sirip – kekuningan.

Di mana ia tinggal

Ikan pelagik yang hidup di lajur air, ditemui secara besar-besaran di luar pantai Asia Timur. Secara komersial ia ditangkap di Korea, Jepun, Taiwan, China.

Di Rusia, rudd diedarkan di selatan Kepulauan Kuril, Sakhalin, dan Primorsky Krai.

Populasi terbesar membiak di Laut China Timur, dari mana juvana menuju ke Pulau Hokkaido, tempat mereka menghabiskan tahun pertama kehidupan mereka. Mereka berhijrah lebih jauh ke utara ke perairan wilayah Rusia pada musim panas dan kembali pada musim sejuk.

Apa yang ia makan?

Lakedras dengan tingkah laku makanan memburu dalam satu pek, mengelilingi sekumpulan ikan, memerahnya ke dalam kawah. Pada masa ini, anda boleh memerhatikan permukaan yang menggelegak, ikan melompat keluar dari air. Yellowtail tidak pilih-pilih dalam makanan, menelan apa-apa yang boleh dimakan yang melintasi jalan. Kebanyakan mangsanya – goreng, ikan kecil, roe, moluska.

Pemakanan lakedra termasuk:

 • ikan bilis;
 • ikan haring;
 • sardin;
 • tenggiri;
 • sotong.

Ekor kuning muda berpuas hati dengan zooplankton; apabila mereka matang, mereka semakin disesarkan oleh ikan.

Di ladang akuakultur di lakedra penanaman buatan diberi makan dengan daging cincang spesies zarah atau tepung ikan.

Musuh semulajadi.

Bagi individu yang besar matang adalah jerung ancaman, yang terdapat banyak di laut selatan Pasifik. Untuk juvana dan kaviar yellowtail mangsa burung laut dan jenis ikan pemangsa lain, termasuk diri mereka sendiri lakedra.

Pembiakan dan jangka hayat

Wakil-wakil spesies menjadi matang secara seksual pada tahun ketiga kehidupan mereka. Migrasi bertelur tahunan bermula pada bulan Mei. Ikan itu menuju ke pantai Korea Selatan dan pulau Jepun Shikoku dan Kyushu.

Pemijahan di zon pantai dua ratus meter berlaku dalam bahagian dan mungkin berlangsung sehingga akhir musim panas, bergantung pada keadaan cuaca. Semasa tempoh pemijahan, betina melepaskan beberapa puluh ribu telur pelagis kecil kurang daripada 1 mm diameter. Mereka segera disenyawakan oleh jantan yang berenang berdekatan.

Ibu bapa tidak mengambil berat tentang anak mereka. Telur dibiarkan sahaja. Mereka dibawa jauh oleh arus. Sesetengah telur masih tidak disenyawakan, mati atau dimakan oleh ikan pemangsa. Larva tidak menetas daripada telur yang tinggal sehingga 4 bulan kemudian.

Mereka tumbuh dengan cepat, memakan plankton pantai dan berlindung di antara rumpai laut. Dari hari-hari pertama kewujudan mereka, anak ikan kelihatan sangat mirip dengan orang dewasa dan menunjukkan tabiat pemangsa. Ikan muda makan telur, krustasea kecil dan goreng, bergerak lebih jauh dan lebih jauh dari pantai ke sempadan utara habitat mereka.

Orang Jepun di pulau Shikoku adalah yang pertama menguasai pembiakan buatan tasik. Ekor kuning yang berumur berbeza, ditangkap di laut, dilepaskan ke dalam kandang berpagar pada tahun 1927, tetapi kumpulan pertama penternak ikan tawanan dimasukkan ke pasaran hanya pada tahun 1940. Secara percubaan dan kesilapan, orang Jepun mengambil makanan yang sesuai, mengusahakan keadaan penyelenggaraan yang optimum, yang mana lakedra mula mendapat berat yang boleh dipasarkan dalam masa setahun. Antara spesimen trofi ikan liar muncul pada usia dua tahun.

Jangka hayat ekor kuning ialah 12, dalam sesetengah hati panjang ia adalah 15 tahun.

Varieti

Spesies seriola berbeza antara satu sama lain dengan ciri luaran, tempat pengedaran:

 1. Seriola carpenteri atau Guinea amberjack tumbuh sehingga 0.5 meter. Ia ditemui di perairan pantai Afrika, Mediterranean tengah.
 2. Ekor kuning bersirip panjang dengan badan leper dan sirip berbentuk sabit hidup di timur Pasifik. Panjang badan maksimum – 1.6 m, berat – 60 kg.
 3. Ikan paddlefish atau rudderfish berjalur berwarna biru, kehijauan atau coklat secara seksual. Jalur hitam menegak adalah ciri juvana. Seriola zonata ditangkap di Lautan Atlantik barat.
 4. Seriola peruana diedarkan dari Mexico ke Ecuador ke Kepulauan Galapagos. Ikan bentopelagik hidup pada kedalaman sehingga 30 meter.
 5. Ekor kuning besar adalah spesies terbesar dalam keluarga Stavrididae. Berat maksimumnya ialah 80 kg dengan panjang badan 1.9 m. Spesies ini hidup di lautan subtropika, tropika lautan. Ciri tersendiri – jalur hitam pepenjuru, sirip hitam pada badan biru keperakan.
 6. Amberjack kecil dengan bahagian belakang zaitun dan sisi keperakan tinggal di barat, timur Atlantik, Laut Caribbean, berhampiran Kepulauan Bermuda pada kedalaman 50-130 m.
 7. Ikan raja kuning adalah biasa di lautan hemisfera selatan, di utara Pasifik, di terumbu berbatu di Australia.
 8. Samsonfish sehingga satu setengah meter panjang ditemui di bahagian utara Australia.

Bagaimana ia berbeza daripada tuna

Penjual yang tidak bertanggungjawab sering menjadikan tasik itu sebagai tuna, walaupun perbezaan luarannya jelas. Ekor kuning mempunyai badan seperti torpedo dengan peralihan yang lancar. Tuna mempunyai badan berbentuk gelendong dengan keratan rentas bulat, meruncing tajam ke arah batang ekor.

Ciri ciri tuna ialah sirip berbentuk sabit (dubur dan punggung kedua). Lakedra dibezakan oleh jalur kuning berjalan dari moncong ke ekor.

Tuna hidup di Lautan Atlantik, ekor kuning Jepun di Pasifik. Taksonomi juga berbeza. Spesies pertama adalah ahli keluarga Mackerel, yang kedua tergolong dalam keluarga Stavrid.

Bagaimana untuk menangkap ekor kuning: bila, di mana dan pada apa?

Lakedra cepat yang kuat membuat gerakan tajam, berdegil menahan apabila menggeliat keluar. Inilah yang menjadikannya menarik kepada pemancing amatur. Jenis memancing biasa – dengan berputar, trolling dari bot motor atau bot.

Bila hendak memancing

Di perairan Jepun, yellowtail paling aktif pada akhir April, awal Mei. Pada masa ini, air menjadi lebih panas daripada 14 darjah, pemangsa bergegas ke pantai untuk beting ikan bilis dan ikan kakap. Apabila suhu air meningkat melebihi 22 darjah, ikan menjadi kurang aktif dan menuju ke utara.

Di Primorye, tasik itu ditangkap dari bulan Jun hingga September. Ikan bilis datang ke kawasan pantai untuk bertelur pada bulan Julai dan Ogos, manakala pada bulan Julai dan Oktober coltsfish datang untuk bertelur. Di Sakhalin, Ogos adalah bulan yang baik untuk memancing.

Tempat memancing

Untuk mengelak membuang masa membuang umpan, lokasi memancing dipilih mengikut burung camar. Burung-burung biasanya mengelilingi kuali, dibentuk oleh kawanan ekor kuning, mengelilingi sekumpulan ikan yang lebih kecil.

Memancing rekreasi kemudi meluas di Primorye dan, pada tahap yang lebih rendah, di Sakhalin. Spesimen trofi ditangkap lebih kerap di Jepun dan Korea.

Memancing dengan apa

Untuk trolling gunakan kosong khusus yang diperbuat daripada gentian kaca dengan perkakasan berkuasa. Kekili – pengganda, yang terbesar dengan monofilamen dengan diameter sehingga 4 mm.

Untuk memancing di atas joran berputar dengan lontaran memerlukan joran dengan panjang hujung yang agak lembut 2,3-2,5 m dengan ujian yang sepadan dengan berat umpan. Kekili boleh menjadi tanpa wain atau pengganda, tetapi semestinya dengan brek yang boleh dipercayai, perlindungan terhadap air masin. Tali berjalin – nilon kelas PE5.

Untuk jigging beli rod berputar ringan dari pengeluar Jepun, panjang 1,7-1,9 m, berat 250 gram dengan sistem parabola, tali fleurocarbon kelas PE4, jig diregangkan ke panjang.

Tasik Jepun ditangkap pada udang segar, sotong, galah di tali paip, lebih dikenali sebagai samodur, stickbaits (wobblers tanpa bilah), silikon tiruan, pelker, trollers.

Komposisi dan kalori

Dalam kuantiti yang banyak lakedra termasuk vitamin B, asid nikotinik, fosforus, kalium, selenium, mangan dan asid lemak.

Kandungan dalam 100 g vitamin ekor kuning, mineral:

Vitamin:

 • Cobalamin – 0.002 mg;
 • Asid nikotinik – 7 mg;
 • Riboflavin – 0.4 mg;
 • Asid pantothenik – 0.6 mg;
 • Tiamin – 0.1 mg;
 • Pyridoxine – 0.2 mg;
 • A – 0.03 mg;
 • C – 0.003 mg;
 • Folat, 0.004 mg.

Makronutrien:

 • Fosforus – 157 mg;
 • Kalium – 420 mg;
 • Magnesium – 30 mg;
 • Natrium – 39 mg;
 • Kalsium – 23 mg.

Mikronutrien:

 • Selenium – 0.04 mg;
 • Mangan – 0.2 mg;
 • Zink – 0.5 mg;
 • Besi – 0.5 mg;
 • Kuprum – 0,001 mg.

GI 100 g produk – 21, 16, 0 g, masing-masing. Kandungan tenaga ialah 240 kcal.

Bagaimanakah daging tasik ekor kuning berguna?

Antioksidan dalam komposisi yellowtail menyokong kesihatan sel. Mereka mengikat, membuang radikal bebas, melindungi integriti membran daripada pengaruh luar, dan membaiki yang rosak.

Kesan berfaedah lain lacedra:

 1. Meningkatkan status imun, ketahanan badan terhadap selsema.
 2. Meningkatkan penyesuaian senja organ penglihatan, kerentanan palet warna penganalisis visual.
 3. Menyokong kesihatan, keremajaan kulit, membran mukus.
 4. Mengambil bahagian dalam hematopoiesis, sintesis hemoglobin, hormon.
 5. Mempercepatkan metabolisme lipid, karbohidrat, penyerapan protein, gula dalam usus.
 6. Ia menghalang anemia, aterosklerosis, kegagalan jantung, kemurungan, neurosis.
 7. Meningkatkan kesuburan wanita, meningkatkan kualiti dan aktiviti sperma lelaki.
 8. Membina jisim otot, yang sangat penting untuk orang yang terlibat dalam sukan kuasa.
 9. Menguatkan dinding vaskular, menormalkan tekanan darah.
 10. Mengaktifkan kerja otak.
 11. Menguatkan ingatan, menumpukan perhatian, mempercepatkan pemikiran.
 12. Memperbaiki penghadaman, peristalsis.
 13. Menyokong kerja korteks adrenal.
 14. Meningkatkan stamina dan prestasi.
 15. Memineralkan tulang, meningkatkan kekuatan kuku dan enamel gigi.
 16. Menguatkan folikel rambut.

Kemasukan daging ekor kuning dalam diet mempunyai kesan positif terhadap fungsi sistem urogenital dan saraf. Ikan berguna untuk generasi yang lebih tua, kerana ia menghalang perkembangan demensia, penyakit Alzheimer dan Parkinson.

Kemudaratan dan kontraindikasi

Lakedra dikontraindikasikan dalam alahan kepada makanan laut, intoleransi individu terhadap protein. Menahan diri dari yellowtail dalam kerosakan hati yang teruk, pemburukan gastritis, keradangan pankreas.

Pengambilan ikan yang berlebihan menyebabkan kemudaratan kepada badan, membawa kepada penambahan berat badan, dan rawatan haba yang tidak mencukupi kerana risiko dijangkiti helminths.

Yellowtail yang telah tamat tempoh dan disimpan dengan tidak betul mesti dibuang. Memasukkan daging yang tercemar dalam diet membawa kepada mabuk teruk badan yang disebabkan oleh keracunan makanan.

Bagaimana untuk memilih dan menyimpan

Arahan untuk memilih lakedra di kedai:

 1. Menilai integriti kulit, sirip, warna insang. Tolak ikan dengan kerosakan mekanikal, lekuk, bintik kulat, insang gelap atau berwarna tidak teratur.
 2. Bau. Ekor kuning segar berbau seperti laut dan tidak ada yang lain.
 3. Tengok mata. Mereka harus cembung dan jelas, tidak tenggelam, keruh atau dipenuhi darah.
 4. Semak ketegasan. Jika selepas menekan bangkai dengan jari, lekukan tidak cepat pulih, bermakna ikan sudah basi.
 5. Minta sijil produk kepada penjual.

Beli yellowtail di kedai ikan dengan peralatan khas, tempat untuk pembungkusan.

Di kedai-kedai, lakerel sejuk disimpan di atas kusyen ais. Di rumah, ikan dibalut dengan kertas dan diletakkan di atas rak peti sejuk lebih dekat dengan dinding. Dalam keadaan ini, sifat pengguna lakedra dipelihara selama dua hari. Menggosok bangkai pada semua sisi dengan minyak sayuran atau taburkan dengan garam dan jus lemon membantu memanjangkan tempoh. Kaedah ini menghalang pembiakan mikroflora berbahaya.

Ikan boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga setahun. Sekiranya bangkai itu besar, lebih baik dipotong menjadi kepingan untuk membekukan. Perlu diingat bahawa semakin lama ikan disimpan, semakin kehilangan rasa dan manfaat kesihatannya.

Tempat Beli dan Berapa Kosnya

Ikan batu yang baru dibekukan boleh dibeli di pasar raya rantaian besar, kedai khusus, di tapak internet pada harga 240-300 rubel. Ikan sejuk berharga 100 rubel lebih.

Cara memasak ikan lakedra dengan lazat: resipi

Untuk mengekalkan sifat berguna, ekor kuning dimasak dengan stim, dibakar di dalam ketuhar. Kurang berguna, tetapi ikan tidak kurang enak, goreng di atas kuali, panggangan, barbeku.

Daging lakedra Jepun masin, jeruk, digunakan untuk menyediakan sejenis sushi hamachi nigiri, sup kaya atau sup ikan, ditambah kepada salad dengan makanan laut.

Dalam ketuhar

Resipi klasik untuk ekor kuning yang dibakar dalam kerajang.

Set produk:

 • 0.5 kg ikan;
 • 1 pc. bawang;
 • 0.5 pcs. limau;
 • 20 liter minyak sayuran (sebaik-baiknya minyak zaitun);
 • rempah, garam;
 • Beberapa tangkai pasli segar.

Cara membakar:

 1. Potong sirip dengan gunting dapur, buang sisik. Potong kepala, usus ikan. Bilas ikan di bawah air yang mengalir dan keringkan dengan tuala kertas.
 2. Gaulkan garam dan lada sulah. Gosok campuran ke dalam kulit tanpa meninggalkan sebarang bintik-bintik longgar.
 3. Cincang halus herba dan bawang dalam cincin separuh besar. Campurkan kedua-dua bahan, masukkan ke dalam perut. Balut lakedra dengan tali atau jahit perut.
 4. Hidupkan ketuhar yang telah dipanaskan, tetapkan suhu kepada 180 darjah.
 5. Potong 4 bulatan dari bahagian limau, bahagikan setiap satu kepada separuh. Buat 4 hirisan serong pada bahagian tepi bangkai. Masukkan separuh bulatan ke dalamnya.
 6. Perah jus dari baki sitrus dan campurkan dengan minyak. Berus semua sisi ikan.
 7. Letakkan sehelai kerajang berganda dalam hidangan pembakar, bungkus ikan yang ditaburi di dalamnya, berhati-hati mencubit tepi bersama-sama.
 8. Bakar selama 20 minit. Buka penutup kerajang. Teruskan memasak ekor kuning selama 10 minit lagi, sehingga daging keperangan.

Hidangkan ikan dengan kentang tumbuk, nasi, krim masam atau sos krim, dengan sayur-sayuran panggang – zucchini muda, lobak merah, lada benggala.

Dalam kuali

Untuk cepat, goreng 500 g fillet lakedra dalam kuali akan memerlukan:

 • 2 sudu besar setiap satu minyak goreng dan kicap;
 • 20 ml madu;
 • 3 ulas bawang putih;
 • 1 sudu kecil. biji sawi, halia;
 • 0.5 sudu kecil. ketumbar;
 • 2 biji telur;
 • 100 g tepung atau kanji kentang untuk roti.

Algoritma penyediaan:

 1. Dalam mangkuk, campurkan kicap, madu, ketumbar, dan lada. Masukkan mustard, halia. Perah bawang putih melalui penekan.
 2. Campurkan bahan. Salut fillet dengan perapan di kedua-dua belah pihak, biarkan selama beberapa jam.
 3. Pukul telur dengan garpu. Tuang tepung ke dalam mangkuk. Celupkan fillet dalam mangkuk dengan telur, kemudian gulung dalam breading. Goreng pada kuali panas dengan minyak sayuran di atas api sederhana selama lima minit pada setiap sisi.

Hidangkan lakedra goreng dengan sayur-sayuran, salad dari timun, tomato, lada manis atau dengan timun jeruk, kubis.

Dalam multicooker

Ikan kukus yang berguna dan lazat boleh dimasak dengan cepat dalam multicooker.

bahan-bahan:

 • 0.5 kg isi lakedra;
 • jus separuh lemon;
 • lada garam;
 • 2-3 tangkai dill.

Kaedah penyediaan:

 1. Tuangkan 1.5 cawan air ke dalam mangkuk multicooker.
 2. Letakkan bakul di atas mangkuk. Letakkan herba di bahagian bawah.
 3. Potong filet ke dalam bahagian. Perasakan dengan garam dan lada sulah dan jus lemon.
 4. Letakkan ikan yang disediakan di atas dill. Tutup tudung, tetapkan mod stim, masa – 15-20 minit.

Letakkan lakedra kukus pada daun salad, hidangkan dengan timun segar, tomato, lada benggala.

Pada panggangan arang atau panggangan

Ekor kuning yang dimasak dengan sayur-sayuran di panggangan adalah hidangan tersendiri yang tidak memerlukan ulam.

Sediakan untuk memanggang:

 • 400 g fillet ikan;
 • Lobak merah, zucchini, lada benggala, akar saderi, bawang (1 keping);
 • 2 ulas bawang putih;
 • 50 ml jus lemon, minyak sayuran;
 • Bijan, lada, garam, thyme.

Bagaimana untuk menyediakan:

 1. Potong fillet menjadi kepingan.
 2. Sediakan bahan perapan. Satukan dalam mangkuk jus lemon, bawang putih, thyme, lada, garam, campurkan.
 3. Dalam separuh adunan perap ikan.
 4. Potong sayur menjadi kepingan dan panggang.
 5. Goreng fillet yang telah diperap.

Hidangkan ikan siap dengan sayur-sayuran panggang, taburkan dengan bijan dan tuangkan sisa perapan.

Resipi sup ekor kuning

Untuk memasak uha di rumah dengan millet sediakan bahan-bahan:

 • kepala, hiasan lakedra;
 • 1 bawang, 1 lobak merah setiap satu;
 • 4 ubi kentang;
 • 3 sudu besar bijirin;
 • dua daun bay;
 • 6 kacang lada hitam, garam;
 • dua tangkai setiap satu dill, pasli.

Cara merebus:

 1. Tuangkan 2 liter air sejuk ke atas ekor, sirip, kepala dengan insang dikeluarkan.
 2. Letakkan periuk di atas dapur. Selepas mendidih, kecilkan api, reneh selama 20 minit.
 3. Potong kentang dan lobak merah yang dikupas ke dalam jalur julienne. Potong bawang besar.
 4. Keluarkan periuk dari dapur. Keluarkan ikan, tapis air rebusannya dan bakar semula.
 5. Tambah bubur jagung. Selepas 5 minit mendidih masukkan sayur cincang. Teruskan masak selama seperempat jam.
 6. Lima minit sebelum akhir memasak, garam hidangan, tambah dua daun bay, dan lada.

Hidangkan sup, sebelum ini ditaburi dengan pasli cincang, sayur-sayuran dill.

Cara mengasinkan rumpai laut

Untuk mengasinkan bangkai 500 gram anda memerlukan 20 g garam kasar, 40 g gula, 50 ml minyak sayuran, lemon, lada hitam.

Cara membuat garam:

 1. Potong ikan ke dalam fillet. Potong kepala, potong sirip dengan gunting, kempiskan perut, buang isi perut dan bilas. Membantu diri anda dengan pisau tajam, keluarkan kulit. Buat hirisan dalam di sepanjang bahagian belakang, keluarkan daging dari tulang belakang.
 2. Campurkan perasa dalam mangkuk. Gosok dua bahagian fillet dengan campuran di kedua-dua belah. Potong daging menjadi jalur lebar 3 cm.
 3. Masukkan kepingan ikan ke dalam balang kaca, tuangkan minyak ke atasnya. Letakkan sebiji lemon yang dihiris bulatan di atasnya.
 4. Letakkan bekas dengan ikan di dalam peti sejuk.

Selepas dua hari, ekor kuning masin boleh dirasai.

Soal Jawab

Pengguna Rusia Lakedra berminat dengan rasa, kandungan lemak ikan dan betapa tulangnya.

Apakah rasa lakedra?

Rasa yang kaya dengan aroma ekor kuning Jepun yang menyenangkan menyerupai tuna delicatessen. Daging padat mengekalkan bentuknya apabila digoreng, direbus dan dibakar.

Berlemak atau tidak?

Lakedra tergolong dalam jenis lemak. Kandungan lemaknya adalah 16%, yang tidak menghalang kemasukan ikan dalam diet atlet untuk membina jisim otot.

Adakah terdapat banyak tulang dalam ikan?

Rangka ekor kuning terdiri daripada tulang belakang yang kuat dan tulang sisi, mudah diekstrak daripada daging yang padat. Tidak ada tulang kecil.

Fakta menarik

Fakta kognitif tentang ekor kuning:

 1. Orang Jepun menganggap lakedra, yang merupakan sifat yang tidak berubah dalam upacara perkahwinan, simbol kerjaya pengantin lelaki yang berjaya, kejimatan pengantin perempuan.
 2. Di kuil Shinto Jepun pada cuti Siti-go-san, ikan masin diberikan kepada penyembah untuk menghilangkan penyakit dan musibah.
 3. Lakedra mempunyai beberapa nama bergantung pada umurnya. Di kawasan timur Jepun, mereka adalah wakashi, inada, dan varasa. Di barat, mereka adalah tsubasu, hpiachi, dan mejiro. Contoh dengan panjang 80 cm atau lebih di semua kawasan dipanggil buryi.

Ekor kuning yang dipilih dengan betul, dimasak dengan lazat memberikan keseronokan gastronomi, mengecas semula tenaga dengan cepat, mengekalkan kesihatan, memanjangkan keremajaan.

Мakanan Berkhasiat