Krim gabungan semula: dari apa ia diperbuat dan bagaimana ia berguna?

Pada musim sejuk, bekalan susu segar berkurangan secara mendadak. Untuk menyelamatkan datang produk tenusu yang digabungkan semula yang memenuhi permintaan penduduk sepenuhnya. Untuk tujuan ini, banyak negara telah membangunkan teknologi inovatif, peralatan moden khas yang dibekalkan kepada tenusu.

Intipati penggabungan semula adalah untuk mengasingkan susu kepada bahan-bahan dan menggabungkannya semula dalam nisbah tertentu dengan penambahan air.

Krim gabungan semula termasuk:

 1. Susu tepung skim, susu tepung keseluruhan.
 2. Pecahan yang mengandungi lemak tenusu – krim plastik, mentega, lemak susu.
 3. Serbuk mentega, pekat protein susu.

Krim gabungan semula mungkin tidak berbeza daripada krim semula jadi dalam rasa dan bau.

Kaedah pengeluaran

Krim minuman daripada susu lembu dihasilkan dalam tenusu dengan menghantar susu mentah melalui pemisah emparan. Centrifuge memisahkan lemak susu daripada plasma. Produk kemudian dihomogenkan, mengurangkan kepelbagaian struktur, dan dipasteurisasi.

Krim reconstituted diperbuat daripada plastik dengan kandungan lemak 70-80%.

Produk tersusun semula dengan kandungan lemak 10-38% diperbuat daripada susu tepung skim, susu tepung penuh, lemak susu dan air.

Teknologi pengeluaran produk tenusu sentiasa bertambah baik. Sebelum ini, untuk mendapatkan susu tepung skim dari semula jadi dan disusun semula, produk dipanaskan hingga 90-120 darjah. Ini memusnahkan vitamin, mengubah struktur protein dan garam kalsium. Kini teknologi hemat dan peralatan moden telah dibangunkan dan diperkenalkan ke dalam pengeluaran, memelihara nilai biologi susu dan produk laktik. Vitamin, protein, asid amino kekal tidak berubah.

Kaedah lanjutan penghasilan krim gabungan semula:

 1. Satu bahagian penstabil yang menggabungkan pecahan dehidrasi digunakan untuk melarutkan lemak, pepejal susu.
 2. Bahagian kedua digabungkan dengan natrium kasein dan laktosa, diletakkan dalam bekas dengan susu kering yang dilarutkan dalam air, sorbitol (pengganti gula rendah kalori) diperkenalkan. Susu skim dipanaskan dalam penukar haba pada suhu 45-50 ° C, melalui penapis dan diarahkan ke unit, di mana mikroorganisma berbahaya dimusnahkan.
 3. Lemak digabungkan dengan fasa akueus melalui peredaran melalui pam.
 4. Campuran dihomogenkan, disejukkan, dan dihantar ke tangki pengendapan.

Keterlarutan susu tepung meningkat apabila suhu meningkat kepada 50 darjah. Nilai yang lebih tinggi tidak mempunyai kesan ke atas kadar pembubaran. Supaya produk tidak menjadi tepung semasa penghidratan, pengurangan berterusan selama sekurang-kurangnya 20 minit pada haba maksimum.

Untuk pengedaran seragam, lemak ditambah dalam dos dan dicampur dengan teliti. Jika pengeluaran mempunyai pengadun yang kuat, komponen lemak dimasukkan terus ke dalam bekas dengan pecahan cecair. Dengan menggabungkan lemak dehidrasi dengan susu tepung skim atau susu mentega, krim gabungan semula dengan kandungan lemak sehingga 40% boleh diperolehi.

Dengan menggabungkan komponen tenusu dalam nisbah dan susunan tertentu seseorang boleh membuat bukan sahaja krim tetapi juga keju, krim masam, yogurt, dan mentega.

Kebaikan krim gabungan semula

Produk yang diperoleh dengan menggabungkan susu dehidrasi, susu mentega, unsur protein dan lemak teremulsi pada suhu tidak melebihi 50°C, mempunyai sedikit perbezaan dalam komposisi kimianya daripada semula jadi. Ia tidak mengandungi lemak sayuran, protein yang merosakkan.

Komposisi krim pasteur gabungan semula termasuk:

 1. Asid amino yang boleh diganti dan perlu, termasuk tryptophan, leucine, isoleucine, valine, glycine, arginin, dan methionine.
 2. Vitamin E, B1, B2, B6, A, asid askorbik, asid folik, asid nikotinik.
 3. Mineral – kalium, fosforus, magnesium, zink, besi, sulfur.
 4. Asid organik, asid lemak tepu dan tak tepu.

Lebih tinggi peratusan lemak, lebih bernilai fosfatida atau lesitin dengan asid fosforik dalam produk. Bahan seperti lemak dimusnahkan oleh pemanasan yang kuat, sebat. Pemeliharaan maksimum dalam bentuk peti sejuk.

Kesan berguna krim gabungan semula:

 1. Keluarkan kolesterol “buruk”, mencegah perkembangan aterosklerosis.
 2. Menggalakkan demensia.
 3. Mencegah penyerapan toksin, melemahkan kesan perengsa pada mukosa perut, usus.
 4. Menormalkan tempoh tidur, menenangkan sistem saraf, berguna untuk kemurungan.
 5. Membantu penyerapan vitamin larut lemak.
 6. Meningkatkan stamina, menjana semula badan yang kehabisan.

Krim yang mudah dihadam dalam jumlah terhad yang berguna untuk semua peringkat umur, kecuali bayi dengan sistem penghadaman yang tidak terbentuk.

Kemudaratan dan kontraindikasi

Krim menjadi berbahaya apabila diambil secara berlebihan. Produk berkalori tinggi adalah kontraindikasi:

 1. Orang yang mengalami pankreatitis kronik dan akut, hipotensi berlemak, gout, urolithiasis.
 2. Jika intoleransi laktosa, obesiti.
 3. Kanak-kanak di bawah umur tiga tahun.

Krim adalah produk yang berguna, jika anda minum tidak lebih daripada 100 ml sehari. Jangan risau jika terdapat tanda pada bungkusan mengenai kaedah pengeluaran gabungan semula. Produk ini hanya mengandungi bahan tenusu semulajadi, tetapi sukar untuk memanggilnya hidup.

Мakanan Berkhasiat