Khlodets terlalu masin: apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk memperbaikinya?

Kholodets dianggap sebagai hidangan tradisional Rusia. Orang ramai sangat menyukainya. Ia amat relevan untuk musim sejuk. Memasak chłodec agak mudah, dan rasanya luar biasa dan menyenangkan. Hidangan ini termasuk daging dan sup beku. Sesetengah tuan rumah meletakkannya khas di balkoni kaca atau di dalam peti sejuk. Semua bahan mesti disejukkan. Oleh itu nama lain muncul – jeli.

Ia tidak perlu menambah sebarang pemekat pada jeli. Kuahnya tidak sepatutnya menyerupai jeli, seperti dalam jeli. Terdapat kehalusan lain dalam penyediaan hidangan ini.

Rahsia daging jeli yang berjaya

 1. Sebaiknya gunakan satu jenis daging. Ia boleh menjadi daging babi, daging lembu atau ayam. Sesetengah tuan rumah lebih suka mencipta pelbagai jenis daging.
 2. Adalah penting untuk memilih asas untuk sup. Untuk menjadikannya pejal dengan sempurna, ia dimasak daripada daging babi atau kaki lembu. Adalah dinasihatkan untuk memilih bahagian paling rendah daripada mereka. Juga sesuai telinga, bibir, ekor dan buku jari. Bahagian ini mengandungi kolagen. Bahan ini mempunyai kesan yang baik terhadap sifat melekit cecair.
 3. Juga, kaki ayam atau sayap ayam belanda sesuai untuk daging jeli. Bahagian ini tidak mempunyai banyak daging, jadi suri rumah juga membeli bahan-bahan seperti lidah, pulpa sup, daging lembu pada tulang, ham ayam. Kehadiran urat dan kulit juga mempunyai kesan yang baik terhadap pemejalan dan kelekitan sup.
 4. Adalah penting semasa memasak untuk memerhatikan perkadaran. Pengiraan jumlah daging dibuat dari 700 gram kaki babi – 1.5 kilogram bahagian lain. Jika terlalu banyak daging ditambah kepada jeli, ia tidak akan menjadi pejal.
 5. Daging harus dipilih segar, lebih baik jika ia dikukus.
 6. Sebelum anda mula mendidih jeli, perlu merendam bahagian daging. Prosedur sedemikian menghilangkan sisa darah beku. Selain itu, ia memudahkan penyingkiran kulit.
 7. Untuk mendidih, perlu memilih periuk besar. Daging harus terletak di dalamnya dengan bebas, ditutup sepenuhnya dengan air. Apabila mendidih, gunakan skimmer untuk mengeluarkan buih.
 8. Ramai suri rumah mengesyorkan mengalirkan air mendidih pertama. Tindakan sedemikian membolehkan mendapatkan sup telus dan menghilangkan rasa berminyak dari chłodnik. Di samping itu, hidangan menjadi kurang kalori.
 9. Semasa mendidih, adalah mustahil untuk menambah air. Proses ini boleh membawa kepada akibat yang tidak menyenangkan. Chłodets sama ada tidak akan memejal sama sekali, atau warna sup tidak akan telus. Cecair hendaklah menutup daging sebanyak 2 sentimeter. Jumlah yang lebih besar juga tidak baik. Air akan mendidih, anda perlu mengaduk sup dengan sudu, mengeluarkan lebihan. Akibatnya, terdapat risiko tinggi bahawa jeli tidak akan menjadi pejal.
 10. Masa memasak adalah dari 5 hingga 10 jam. Selang bergantung pada kualiti daging dan bilangan bahan. Rebus hendaklah dengan api yang perlahan. Kuahnya tidak boleh mendidih dengan kuat.
 11. Garam ditambah hanya pada akhir memasak. Jika ini dilakukan pada awal atau tengah, sifat jeli kuahnya akan berkurangan.
 12. Terdapat risiko besar untuk mengasinkan jeli secara berlebihan, kerana apabila air mendidih, cecair menjadi kurang, dan kuahnya lebih pekat. Garam harus ditambah lebih banyak daripada dalam sup, supaya apabila jeli menjadi pejal, ia tidak menjadi membosankan.
 13. Jangan lupa rempah dan perasa. Setiap tuan rumah memilih mereka, berdasarkan keutamaannya. Perkara utama adalah tidak meletakkan terlalu banyak rempah, kerana rasa daging harus diutamakan dalam jeli.
 14. Sayur-sayuran ditambah selepas 5 jam memasak. Kemudian mereka memberikan hidangan rasa dan aroma yang menyenangkan. Suri rumah meletakkan sebiji lobak merah dan seketul bawang dalam periuk. Kadang-kadang bawang tidak dikupas, tetapi dibasuh dengan baik. Tindakan sedemikian membolehkan anda mendapatkan warna emas sup. Dan bawang putih, dipotong menjadi bulatan, harus disediakan untuk bentuk pemejalan.
 15. Dedahkan hidangan adalah yang terbaik pada loggia berlapis. Pada suhu bilik, ia tidak akan membeku. Sebagai alternatif, anda boleh memasukkannya ke dalam peti sejuk.

Apa yang perlu dilakukan jika kuah untuk chłodnik terlalu masin

Garam ditambah pada akhir memasak. Adalah wajar bahawa ia harus lebih sedikit daripada semasa menambahnya ke sup. Kemudian rasa chłodnik akan menjadi menyenangkan dan kaya. Tetapi selalunya tuan rumah dengan perkataan “sedikit” bermaksud sesuatu yang lain. Mereka mengambil terlalu banyak garam. Akibatnya, kuahnya terlalu masin. Jadi bagaimana anda menyimpan hidangan itu?

 1. Sesetengah tukang masak mencadangkan memasak sup baru secara berasingan (tanpa menambah garam) dan menambahnya ke sup sebelumnya. Sudah tentu, risiko adalah besar bahawa cecair akan kehilangan sifat melekitnya. Kemudian sedikit gelatin dituang ke dalam periuk.
 2. Suri rumah kadangkala hanya menambah air ke dalam kuahnya dan menunggu sehingga mendidih. Prosedur sedemikian juga boleh membawa kepada akibat negatif, tetapi menyumbang kepada penghapusan garam berlebihan.
 3. Bijirin membantu dengan baik dalam keadaan ini. Anda boleh meletakkan nasi dalam periuk dalam kain kasa. Ia akan menyerap lebihan garam dan menjimatkan hidangan.
 4. Beberapa tuan rumah menambah sedikit gula ke dalam jeli. Tetapi kemudian rasanya berubah sedikit. Perkara utama adalah tidak membuat jeli terlalu manis.

Hidangan sedemikian bukan sahaja wangi, tetapi juga sangat lazat. Semasa memasaknya, anda harus memantau dengan teliti prosesnya, supaya tidak membuat sebarang kesilapan yang menyinggung perasaan.

Мakanan Berkhasiat