Keju tilsiter: komposisi, kalori, sifat berguna

Tilsiter (Tilsiter), dibuat dalam semangat tradisi Jerman, adalah salah satu daripada dua puluh keju terbaik. Namanya berasal dari bandar Prusia Tilsiter, tempat pengeluaran produk tenusu pertama kali dianjurkan. Keju mempunyai ramai peminat di seluruh dunia, lebih suka keju daripada jenis lain kerana rasa yang sangat baik, konsistensi berkrim yang halus.

Produk tenusu ini kaya dengan asid amino penting dan boleh diganti, cobalamin, riboflavin, vitamin A, kalsium, fosforus, zink, selenium.

Di samping itu, Tilsiter termasuk:

 • vitamin – B1, B5, B6, B9, PP;
 • Mineral – natrium, sulfur, magnesium, kalium, kuprum, besi, mangan;
 • lemak tepu;
 • Omega-6, 9 asid lemak tak tepu.

Kandungan lemak 100 gram keju – 26.8, 25.2, 1.88 g, masing-masing. Nilai tenaga ialah 334 kcal.

Bagaimanakah keju tilsiter baik untuk tubuh manusia?

Keju yang memenuhi piawaian pembuatan keju yang tinggi, 27% terdiri daripada 98% protein berkualiti tinggi dan mudah dihadam. Dalam 100 g produk mengandungi 70% daripada norma harian kobalamin dan 62% fosforus, seseorang perlu menguatkan tulang, mengekalkan fungsi tisu otot dan sistem saraf.

Kesan berfaedah lain keju tilsiter:

 1. Menguatkan sistem imun.
 2. Menyokong kesihatan mata, selaput lendir, kulit, organ pembiakan.
 3. Mengambil bahagian dalam hematopoiesis, menghalang perkembangan anemia.
 4. Mengawal pengecutan otot, keseimbangan asid-bes.
 5. Mencegah riket dan osteoporosis.
 6. Melindungi hati.
 7. Menghalang perkembangan keabnormalan janin pada wanita hamil.

Produk ini mempunyai komposisi seimbang protein, lemak, dan indeks glisemik yang rendah (27), membolehkan ia dimasukkan ke dalam diet penghidap diabetes.

Kemudaratan dan kontraindikasi

Produk ini boleh menyebabkan kemudaratan kepada badan, jika anda melebihi dos harian bersamaan dengan 20 g. Tilsiter adalah keju yang agak masin, kerana ia berumur dalam 20% air garam. Natrium klorida membawa kepada lonjakan tekanan, tindak balas metabolik yang perlahan, fungsi buah pinggang terjejas, bengkak dan sakit kepala.

Pengambilan produk berkalori tinggi yang tidak terkawal mengancam untuk menyebabkan penambahan berat badan, peningkatan paras kolesterol darah, kerosakan jantung dan sistem vaskular.

Produk ini dikontraindikasikan untuk orang yang mengalami intoleransi laktosa, kegagalan jantung kronik, obesiti.

Jika anda tidak melebihi dos harian, anda boleh, tanpa membahayakan kesihatan, dengan cepat memuaskan rasa lapar keju, menikmati rasa berkrim atau tajam produk tenusu. Tilsiter, termasuk dalam diet, memperbaiki keadaan emosi, meningkatkan ketahanan tekanan, mengisi badan dengan nutrien yang berguna.

Мakanan Berkhasiat