Ikan Taimen: foto, penerangan, bagaimana ia kelihatan dan di mana ia hidup

taimen biasa (Hucho taimen) tergolong dalam genus Taimen dari keluarga Salmon. Spesies matang lewat hidup sehingga 30 tahun, mencapai panjang lebih dua meter dan berat sehingga satu senti. Purata berat spesimen komersial ialah 2-4 kg dengan panjang badan 60-70 cm. Wakil terbesar salmon tinggal di sungai sejuk utara dengan aliran deras dan banyak oksigen terlarut, atau di tasik. Ikan muda dipelihara dalam kumpulan kecil, spesimen matang hidup secara tunggal atau berpasangan. Pada musim panas, ikan lebih suka air yang lebih sejuk daripada saluran; menjelang September, mereka bersurai ke dalam sungai dan menghabiskan musim sejuk di dalam lubang di bawah keretakan.

Badan taimen sempit, langsing, diselaraskan dengan sempurna, ditutup dengan sisik yang halus dan rapat. Kepala, diratakan dari atas, mempunyai dahi yang luas dan mulut yang besar dengan rahang yang kuat dan gigi tajam melengkung di dalamnya.

Bahagian belakang dicat warna biru kehijauan, bahagian tepi berwarna perak dengan warna merah jambu, kelabu atau coklat, dan perut berwarna putih atau kelabu. Di bahagian belakang dan sisi bertaburan cegukan bintik-bintik kecil. Sirip dubur dan ekor berwarna merah, manakala sirip punggung, dada dan pelvis berwarna kelabu yang berbeza. Semasa bertelur, badan betina dan jantan menjadi merah.

Di mana ia tinggal?

Ikan air tawar biasa di semua sungai Siberia kecuali Kolyma, Indigirka. Taimen adalah biasa di anak sungai utara dan selatan Amur dan di sungai Altai (Kurchum dan Bakhtarma) yang mengalir ke Laut Okhotsk (Tugur dan Uda).

Pemangsa besar ditemui di Baikal, Tasik Teletskoye, tasik Norilsk, dan Tasik Khanka. Berlaku kurang kerap di lembangan Kama, Vyatka, Pechora, dan Yamal. Satu-satunya spesies migrasi, Sakhalin taimen, tinggal di Laut Jepun dan Laut Okhotsk.

Ikan itu memilih untuk hidup di sungai utara yang deras dengan air yang bersih dan sejuk, tetapi tidak ditemui lebih dekat dengan Artik. Semasa musim panas kutub pendek, ia tidak mempunyai masa untuk menggemukkan lemak yang cukup untuk bertahan dalam musim sejuk.

Apa yang ia makan?

taimen muda memakan ulat, cacing, kumbang dan goreng. Asas diet taimen dewasa adalah ikan – hinggap, ikan putih, kelabu, ikan kecil, gudgeon, burbot, burbot, char, podkamenchik. Pemangsa besar terutamanya pergi memburu pada waktu senja. Apabila cuaca mendung mereka makan sepanjang hari.

Menu ikan termasuk bukan sahaja hidrobion, tetapi juga burung air (itik, angsa, wader) dan mamalia yang datang dekat dengan garis pantai atau secara tidak sengaja masuk ke dalam sungai. Katak, kadal air, tikus, tupai, chipmunks dan juga muskrat ditemui di dalam perut taimen.

Nelayan membandingkan cara berburu dengan buaya. Seperti reptilia, taimen juga tiba-tiba muncul berhampiran garis pantai dan menelan haiwan kecil. Untuk keagresifan, kelajuan dan ketangkasannya, wakil terbesar salmon juga dipanggil tuan sungai dan harimau air.

Proses pembiakan

Bermula pada usia lima tahun, perempuan dan lelaki menuju ke hulu anak sungai, mengatasi arus, sekatan, keretakan, dan halangan lain. Ini berlaku serta-merta selepas ais mencair apabila air memanaskan sehingga 3-7°C.

Ikan datang ke tempat bertelur yang terletak di perairan cetek di dasar berpasir atau kerikil pada bulan Mei-Jun. Betina menetas dalam lubang setengah meter dalam, dan jantan segera menyuburkan 10-30 ribu telur besar merah dengan diameter 5-6 mm.

Kesuburan bergantung pada umur dan berat wanita. Selepas bertelur, taimen yang kurus kering menimbus telaga dengan telur dan bergolek ke hilir ke habitat biasa mereka di mana mereka mula makan dengan banyak.

Tempoh inkubasi berlangsung selama sebulan. Untuk dua minggu pertama anak ikan, dalam kumpulan kira-kira 100 individu, tinggal di tempat pemijahan, kemudian secara beransur-ansur bergerak ke muara sungai.

Musuh Semulajadi

taimen muda terancam oleh serangan oleh ikan lain dan individu yang lebih besar daripada spesies mereka. Spesimen matang diburu oleh beruang di perairan cetek semasa migrasi pemijahan.

Kerosakan terbesar kepada populasi taimen adalah disebabkan oleh manusia dengan kaedah penangkapan ikan haram dan pencemaran habitat ikan semula jadi.

Varieti

Sebagai tambahan kepada spesies biasa, saintis membezakan beberapa spesies taimen lain:

Salmon Danube.

Mladitsa (nama kedua) dengan status “spesies terancam” dianggap sebagai bentuk peninggalan yang disenaraikan dalam Buku Merah Antarabangsa. Ahli besar keluarga salmon ini tinggal di Danube dan anak sungainya dan membesar sehingga 1.8 m dengan berat 60 kg. Salmon Danube memakan ikan kecil, bertelur pada bulan April-Mei di atas dasar kerikil, jangan sekali-kali masuk ke dalam air laut.

Sakhalin .

Biasa di Laut Jepun, Laut Okhotsk. Semasa bertelur, ia biasa berlaku di sungai Iturup, Kunashir, Sakhalin, Primorski Krai dan Hokkaido, Jepun. taimen Sakhalin berbeza daripada taimen biasa dalam badannya yang berbentuk torpedo, diperkemas dengan skala besar dan diet. Saiz spesies ini adalah 1.5 m panjang dan berat 65 kg atau lebih.

Siberia

Penduduk sungai Siberia Barat mempunyai warna gelap, bintik-bintik berbentuk salib di sisi, dubur merah dan sirip ekor. Kepala yang besar adalah satu perempat daripada panjang badan. Berat maksimum orang dewasa ialah 90 kg dan panjang badan ialah 1.8-2.2 m.

taimen Siberia menjadi lembap jika suhu air melebihi 18°C. Untuk meneruskan aktiviti kehidupan seperti biasa, mereka perlu masuk ke dalam lubang atau mencari saluran keluar aliran sejuk.

Sichuan

Spesies yang agak kecil ditemui di China dalam aliran gunung yang laju dengan substrat berpasir atau berkerikil dan anak sungai kecil lembangan Sungai Yangtze. Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam telah menetapkan Sichuan taimen sebagai spesies terancam.

Penduduk endemik diancam oleh penangkapan ikan secara haram, pembinaan struktur hidraulik, dan hakisan pantai akibat pembinaan jalan raya.

Populasi dan status spesies

taimen biasa dianggap sebagai spesies yang terdedah. Oleh kerana penurunan tahunan penduduknya, wakil terbesar salmon dimasukkan ke dalam Buku Merah Antarabangsa, Persekutuan Rusia dan serantau. Ikan kekal banyak hanya di kawasan yang sukar dicapai. Beberapa faktor mempengaruhi penurunan populasi taimen:

  • Pemburuan haram komersial;
  • Pembinaan struktur hidroteknik;
  • pengekstrakan mineral, penebangan hutan pantai;
  • Navigasi yang memanjangkan laluan migrasi;
  • pencemaran badan air;
  • Perubahan iklim.

Keanehan biologi spesies juga mempengaruhi pengurangan populasi. Pemangsa tumbuh dengan perlahan, menduduki kawasan yang luas untuk diburu, dan betina mempunyai kesuburan yang rendah.

Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semula Jadi mengesyorkan langkah-langkah berikut untuk menghentikan penurunan selanjutnya populasi taimen: untuk mengatur pengawetan krio genom taimen, meminimumkan perlombongan, mengembangkan senarai kawasan air tawar yang dilindungi, mengehadkan penangkapan ikan, mengenal pasti habitat kritikal.

Para saintis melihat jalan keluar dari situasi ini dalam pembiakan buatan dan penanaman ikan. Ini akan membantu pembangunan pembiakan ikan komersial, pemulihan separa populasi di habitat semula jadi.

Мakanan Berkhasiat