Ikan roach: foto, penerangan, sifat berguna dan resipi

Objek memancing sekunder dan trofi pemancing amatur yang diidam-idamkan – pemangsa air tawar biasa yang tidak melakukan penghijrahan yang lama. Hidangan pertama dan kedua diperbuat daripada lipas, tetapi ikan itu sangat lazat dikeringkan dan diasap. Dagingnya yang lembut dan berlemak dengan cepat menambah tenaga terbuang, menyokong sistem saraf dan kardiovaskular.

Kecoak: jenis ikan apakah itu, bagaimana rupanya dan di mana ia hidup

Agresif, tetapi sangat berhati-hati lipas (Aspius aspius) genus roach Keluarga Carp cepat mendapat berat badan dan kematangan seksual secara purata tumbuh kepada 0.6-0.8 m, berat 1.5-2 kg. Panjang maksimum ikan yang ditangkap ialah 1.2 m dengan berat badan 12 kg.

Pemangsa di sungai besar dan sederhana dan takungan besar menghabiskan sebahagian besar hidup mereka bersendirian di dalam tiang air. Mereka bergabung dalam kumpulan semasa migrasi bertelur, untuk memburu apabila makanan banyak dan semasa hibernasi. Wakil-wakil spesies ikan mas mengelakkan takungan dengan air bertakung kerana kekurangan oksigen, walaupun ikan berjaya tumbuh secara buatan di dalam kolam dan kolam.

Macam mana rupanya

Kecoak mempunyai metabolisme yang dipercepatkan dan pertumbuhan pesat. Ini disebabkan oleh sistem pencernaan khas. Ikan tidak mempunyai perut, makanan terus ke dalam usus dan cepat dihadam.

Penerangan mengenai penampilan wakil keluarga karp:

 1. Badan progoni ditutup dengan sisik tebal.
 2. Perut putih, sisi keperakan, belakang biru kelabu.
 3. Ekor bercabang, bahagian bawah lebih panjang sedikit daripada bahagian atas.
 4. Siripnya berwarna kelabu dorsal dan ekor; selebihnya berwarna kemerahan dengan sempadan kelabu.
 5. Kepala memanjang dengan rahang bawah yang menonjol.
 6. Iris mata berwarna kuning dengan bintik hijau di atas.

Kecoak mempunyai bibir yang berisi dan giginya bukan di rahang tetapi di kerongkong.

Di mana ia tinggal

Kawasan lipas adalah terhad kepada wilayah Eropah Tengah, dibasuh oleh perairan Utara, Laut Baltik.

Di Rusia, pemangsa diedarkan di sungai-sungai lembangan Azov, Laut Hitam dan bahagian utara Laut Caspian (sungai Volga, Ural, dan Terek). Ikan itu ditemui di Neva, Dvina Utara, Sungai Svir, yang menghubungkan Tasik Ladoga dan Onega. Ia kadang-kadang ditangkap di Pulau Balkhash. Balkhash.

Laut Aral didiami oleh subspesies Aral dan Sungai Tigris didiami oleh subspesies Foreasian.

Pemangsa aktif yang besar memerlukan banyak ruang hidup dengan makanan yang kaya dan air yang kaya dengan oksigen. Ia layu dalam badan air terpencil dan tercemar, tidak hidup di anak sungai cetek dan tidak boleh bertolak ansur dengan air masin. Habitat yang sesuai untuk ikan – sungai besar rata, takungan, jarang – tasik besar.

Apa yang ia makan?

Pemakanan ikan muda termasuk cacing, krustasea kecil, serangga. Ikan yang tumbuh hingga 30-40 cm, terus makan pepatung, rama-rama, kumbang dan cacing, tetapi makanan utama adalah ikan yang lebih kecil dan anak-anaknya.

Makanan kegemaran orang dewasa adalah suram, tulka, gudgeon, gustard, chub, ikan siakap, dan goyangan. Spesimen matang sering memburu ikan besar walaupun mereka boleh menelan mangsa sehingga 15 cm panjang.

Semasa dipanggang, asp asp merempuh sekumpulan anak ikan dengan sambaran petir dan mencekik mereka dengan ekornya. Kemudian beberapa kali berturut-turut melompat keluar dari air dan jatuh ke atas kawanan, mencipta banyak bunyi, percikan. Gerakan ini dipanggil pertempuran.

Apabila ikan juvana bergolek ke dalam delta secara berbondong-bondong dari sungai hulu, pemangsa bergabung dalam kumpulan untuk memburu.

Musuh Semulajadi.

Terima kasih kepada penglihatan yang sangat baik, kecoak mengawal apa yang berlaku di sekelilingnya, tidak membiarkan pemangsa dan nelayan menutup tanpa menyamar. Satu-satunya musuh ialah burung yang menyerang dari udara. Spesimen matang mati dalam cengkaman osprey atau helang ekor putih yang menyelam dari ketinggian.

Anak muda dimakan oleh ikan pemangsa, kormoran, burung camar, dan unggas air yang lain.

Jangka hayat dan pemijahan

Penghijrahan pemijahan aspirasi berusia 3-4 tahun bermula bersama-sama dengan banjir pada akhir bulan Mac dan berlangsung sehingga hari pertama bulan Mei, apabila air menjadi panas sehingga 6-10°C. Betina menetas 6-150 ribu telur melekit, kuning terang dengan diameter 1.5-2.5 mm pada satu masa. Untuk tempat bertelur, mereka memilih bahagian sungai dengan arus deras dan tumbuhan akuatik yang berbatu atau basah. Bilangan telur bergantung pada umur dan saiz betina. Lebih besar mereka, lebih banyak keturunan yang mereka dapat membiak.

Larva sepanjang 6-9 mm menetas dalam masa seminggu setengah atau dua minggu. Selepas bekalan nutrien dalam kantung kuning telur kehabisan, anak ikan mula memakan zooplankton. Menjelang akhir tahun pertama, apabila mereka tumbuh hingga 8-10 cm, diet termasuk menggoreng spesies ikan lain.

Secara purata, kecoak hidup 7-10 tahun. Jangka hayat maksimum – 15 tahun.

Pelbagai jenis .

Sebagai tambahan kepada spesies biasa (Eropah), pakar ichthyologist membezakan 3 lagi jenis:

Flathead Amur.

Pseudaspius leptocephalus mempunyai badan memanjang, dimampatkan di sisi yang ditutupi dengan sisik halus. Panjang badan maksimumnya ialah 0.8 m dan beratnya ialah 2-4 kg. Kepala tombak kepala rata adalah leper dan berbentuk baji. Bahagian tepi dicat perak. Bahagian belakang ikan berwarna kelabu dengan tuangan kehijauan, perut berwarna putih, dan sirip pelvis dan dubur berwarna merah jambu.

Ia tinggal di lembangan Onon, Shilka, Argun, Ingoda, Sunari, Ussuri, dan di Tasik Khanka.

Aral .

Wakil besar spesies, mencapai panjang 85 cm dan berat 6 kg, tinggal di sungai Syr Darya, Amu Darya, Zarafshan, Kashkadarya. Sebelum ini, spesies ini biasa di Laut Azov, tetapi hilang akibat bencana alam sekitar antropogenik dan semula jadi, yang mengakibatkan kehilangan 90% isipadu air.

Badan lipas Aral berair. Perut mempunyai lunas yang terletak di antara sirip pelvis dan dubur.

Trans-Asia .

Berlaku secara eksklusif di Sungai Tigris, yang mengalir di sepanjang sempadan Syria dan melalui Iraq. lipas Trans-Asia adalah lebih kecil daripada lipas biasa. Ikan kebanyakannya membesar hingga 55 cm pada berat 1.6 kg.

Populasi dan Status Spesies

Walaupun kepentingan komersial kedua dan perikanan komersial kecil, populasi semakin berkurangan setiap tahun.

Punca:

 • Kematian juvana yang belum matang akibat aktiviti pemburuan haram;
 • Pencemaran haba, penebangan hutan pantai, perkapalan;
 • Pencemaran kimia daripada sisa industri;
 • Amalan penuaian yang tidak mampan;
 • Perubahan dalam keadaan iklim.

Kecoak tersenarai dalam Senarai Merah IUCN dan telah berada dalam Buku Merah Karelia sejak 1995. Pada masa ini disebabkan pengurangan populasi joran dibiakkan secara buatan di ladang nelayan.

Pembiakan dan pembesaran

Di dalam kolam atau kolam renang mereka menyusun sangkar 6 x 4 m bersirat halus di mana ikan juvana satu tahun dibawa. Setiap 1 meter persegi. ruang tamu terdapat 200 ekor.

Hasil daripada penggemukan secara intensif, perikanan dalam satu musim menerima dari satu sangkar sehingga lima tan ikan yang sesuai untuk dijual.

Syarat yang diperlukan untuk pembiakan tiruan asp ialah makanan berkualiti protein, pengudaraan kolam, pencahayaan dan penapisan air.

Sebahagian daripada kolam atau kolam diperuntukkan di bawah induk. Telur yang telah dibaja dipilih secara buatan, dan kemudian anak ikan dijual ke ladang lain.

Nama lain lipas

Kerana keanehan penampilan, cara hidup, asp telah menerima beberapa nama lain:

 1. Kecoak dipanggil ikan kerana cara memburunya yang khusus. Ia melompat keluar dari air dan runtuh dengan seluruh jisimnya pada mangsa yang dipilih.
 2. Nama cengkaman, yang bermaksud tangkas, tangkas, muncul kerana fakta bahawa semasa seekor ikan terpegun, ikan lain membeku kerana terkejut dan jatuh ke dalam mulut pemangsa.
 3. Atas sebab yang sama, wakil ikan mas dipanggil sheressper (perky).
 4. Untuk tabiat rakusnya, pemangsa itu dinamakan kapur, dan kerana cintanya kepada arus deras ia dipanggil corsair sungai.

Dalam dialek tempatan, roach berbunyi seperti cherich, sherich, sheressper.

Bagaimana kecoak berbeza daripada chub dan idea

Ketiga-tiga spesies tergolong dalam keluarga karp, jadi mereka mudah keliru. Apabila diteliti lebih dekat, perbezaan menjadi jelas.

Ciri utama asp ialah mulutnya, struktur rahang. Pada bahagian bawah terdapat tubercle yang masuk ke takuk bahagian atas dan membentuk sejenis kunci yang menahan mangsa dalam “genggaman mati”. Tidak seperti chub dan roach, rahang bawah lipas lebih panjang dan bahagian atas ekor bercabang lebih pendek daripada bahagian bawah.

Ciri-ciri tersendiri idea:

 • Badan pendek dan tebal;
 • skala besar;
 • perubahan warna dalam cahaya matahari daripada perak kepada emas;
 • iris mata berwarna kuning kehijauan dengan bintik gelap di bahagian atas.

Ciri ciri chub:

 • lebar, kepala tumpul;
 • mata besar;
 • sisik hitam di pangkalnya.

Perbezaan tingkah laku juga ketara. Kecoak jauh lebih aktif daripada idea dan chub, yang menerangkan cara memancing yang berbeza.

Bagaimana untuk menangkap lipas: bila, di mana dan pada apa?

Pemangsa memberi makan sepanjang waktu siang. Berbeza dengan pike dia tidak duduk dalam serangan hendap, dan secara aktif mengintai mangsa. Tangkap lipas dengan berputar, alat apungan dan memancing terbang.

Bila nak tangkap

Pemangsa siang hari keluar untuk memburu pada waktu subuh. Waktu terbaik untuk memancing ialah dari subuh hingga jam 10 dan pada waktu petang dari jam 18 hingga gelap. Pada waktu senja, kemungkinan untuk menangkap trofi meningkat. Pada waktu malam kecoak pergi ke lubuk dan tidak menunjukkan sebarang aktiviti sehingga pagi.

Lebih baik menangkap ikan dalam cuaca panas yang cerah pada suhu 20-25 ° C. Dalam angin atau hujan ringan ia mungkin kekal lebih dekat ke dasar.

Penggemukan jisim berlaku sejurus selepas bertelur dan berlangsung hingga pertengahan bulan Julai. Dalam tempoh ini, pengumpanan berlaku sepanjang hari.

Tempat memancing

Lemparan yang paling menjanjikan pada “percikan”. Jika anda berjaya mencari tempat makan lipas, anda boleh kembali ke kawasan ini semula. Pemangsa membezakan keteguhan. Dia memburu pada masa yang sama dan di tempat yang sama dengan margin kesilapan yang kecil. Pemangsa tidak melakukan migrasi lama untuk mencari makanan.

Tempat makan kegemarannya ialah:

 • muara sungai, sempit, jeram berbatu sungai;
 • paya, percikan;
 • keluar dari lubang;
 • kawasan berhampiran kunci, empangan, jambatan.

Sherespur menggemari arus yang kuat, kerana ia menjadi tidak kelihatan mangsa di sebalik air yang bergelora.

Spesimen kecil ditangkap di celah-celah, besar – dalam aliran dalam yang luas dengan dasar berbatu. Untuk ikan adalah penting untuk mempunyai tempat perlindungan – batu, snags, bayang-bayang dari mahkota pokok yang tergantung.

Memancing dengan apa

Pilihan pemintalan bergantung pada tempat memancing, saiz umpan dan berat mangsa yang dimaksudkan. Apabila melontar dari bot, kosong dengan panjang 2.4 m digunakan, dari pantai – 2.7 m. Untuk memancing dalam keperluan semasa joran kaku dengan sering terletak cincin lebar, yang betul mengedarkan dan menahan beban meningkat.

Spinning dilengkapi dengan kekili dan kord pengganda pepejal dengan diameter 0,12-0,16 mm. Daripada umpan pilih pemutar, pengayun seberat 8-14 gram, anak jari, pemutar permukaan, pemutar, pemutar, panjang buih ikan tidak melebihi 7 cm.

Apabila menggunakan alat pancing terbang dan pancing terapung, lipas ditangkap pada pita (lalat tiruan, serangga tiruan), cacing, daging udang karang, serangga hidup (lalat, belalang, belalang, pepatung).

Komposisi dan kalori

Sherever kaya dengan protein yang mudah dihadam, calciferol, cobalamin, fosforus, selenium, zink.

Komposisi sherespur termasuk:

 • vitamin – D, kumpulan B, C, PP, A, beta karotena, tokoferol;
 • makronutrien – fosforus, sulfur, kalium, magnesium, natrium, kalsium;
 • unsur surih – selenium, zink, tembaga, besi, mangan;
 • Omega-3, 6 asid lemak tepu dan tak tepu.

GI 100 g bahagian sherespur yang boleh dimakan – masing-masing 18.8, 2.6, 0 g. Nilai tenaga ialah 99 kcal.

Bagaimanakah daging aspirin berguna untuk tubuh manusia?

Bahagian seratus gram produk mengandungi dua dos harian vitamin D, yang mengawal metabolisme kalsium-fosforus dan mengambil bahagian dalam pembaharuan sel.

Kesan berfaedah lain lipas:

 1. Mempercepatkan tindak balas imun, melindungi badan daripada selsema bermusim.
 2. Mewujudkan aliran darah.
 3. Meningkatkan metabolisme fosfolipid dalam hati.
 4. Menghalang pemendapan lemak.
 5. Menguatkan saluran darah.
 6. Mencegah takikardia, aritmia dan hipertensi.
 7. Meneutralkan bahan toksik.
 8. Mensintesis hemoglobin, sejumlah hormon.
 9. Mengambil bahagian dalam hematopoiesis.
 10. Meningkatkan keupayaan kognitif otak.
 11. Mencegah anemia, leukopenia, riket, osteoporosis, sirosis hati, disfungsi seksual pada lelaki, keabnormalan janin pada wanita hamil.
 12. Memineralkan tisu tulang, enamel gigi.
 13. Mengawal tindakan hormon tiroid.
 14. Mengurangkan tempoh pemulihan selepas pembedahan, trauma, penyakit.

Daging diet lipas termasuk dalam menu untuk penurunan berat badan, penyakit sendi, untuk meningkatkan ketahanan tekanan.

Adakah roe of roach berguna?

Tender dengan rasa yang menyenangkan kaviar kuning cerah mengandungi nutrien dalam bentuk pekat. Produk ini digunakan sebagai sebahagian daripada pembuka selera dan sebagai hidangan berasingan yang dihidangkan bersama roti.

Makanan istimewa mempunyai beberapa sifat positif, tetapi kerana kandungan garam yang tinggi, pakar pemakanan mengesyorkan memakannya dalam kuantiti yang terhad.

Apa yang berguna

Kaviar menyokong jantung, saluran darah, meningkatkan penghadaman, mempercepat metabolisme, menguatkan tulang, membuat sendi anjal. Antioksidan dalam komposisi (vitamin A, E, C, PP, K, B6, selenium) menghapuskan kesan tindak balas oksidatif yang merosakkan, mencegah kanser, arthritis, asma, aterosklerosis, katarak.

Asid lemak Omega – 3 menguatkan sistem imun, memperbaiki pembekuan darah, menguatkan saluran darah, melindunginya daripada kolesterol yang membentuk plak.

Apabila dimasukkan ke dalam diet kaviar melegakan keradangan dan kesakitan dari arthritis, arthrosis, menormalkan tekanan darah, memperbaiki keadaan bronkus, meneutralkan karsinogen.

Berapa kosnya?

Kaviar masin dijual di kedai dalam talian pada 1000 rubel setiap 1 kg, 500 g kering dalam tiub tin dalam pek vakum berharga 900 rubel.

Cara membuat garam

Kaviar penyimpanan jangka panjang diasinkan dengan kaedah penuangan tiga kali ganda.

Bagaimana untuk menyediakan:

 1. Buat air garam mendidih pada kadar 100 g garam setiap 1 liter air.
 2. Potong filem kerak, tuangkan larutan garam. Kacau dengan garpu selama tiga minit, toskan cecair.
 3. Tuangkan produk untuk kali kedua. Kacau dengan menggulung filem pada garpu. Bilas kaviar pada penapis. Keluarkan ketulan kecil filem yang tinggal.
 4. Kembalikan kaviar dalam mangkuk, tuangkan di sana sepertiga air garam mendidih. Apabila kacau cecair harus kekal jernih. Selepas beberapa minit, balikkan kaviar pada ayak, tunggu air garam mengalir.
 5. Sediakan balang kaca kecil.
 6. Di bahagian bawah bekas tuangkan 1-2 sudu besar. minyak sayuran, isi makanan istimewa untuk 2/3 daripada jumlah, taburkan satu sudu garam, campurkan. Tambah lebih banyak kaviar, tuangkan minyak supaya 0.5 cm di atas permukaan.

Snek sedia untuk dimakan dalam masa 2 jam, tetapi lebih baik disimpan di dalam peti sejuk semalaman dan dihidangkan untuk sarapan pagi dengan roti segar, mentega dan teh aromatik yang manis.

Kemudaratan dan kontraindikasi

Daging lipas adalah kontraindikasi kepada orang yang mempunyai intoleransi individu terhadap produk, tindak balas alahan terhadapnya.

Terdapat kebarangkalian serangan helminth jika ikan dibeli dari tangan dan tidak melepasi kawalan kebersihan.

Kaviar harus dielakkan dengan masalah buah pinggang, kerentanan terhadap edema, hipertensi.

Di mana untuk membeli dan berapa kosnya

Kecoak dibeli di rangkaian besar atau kedai khusus, pangkalan borong, pasar, pameran dan tempat dalam talian.

Satu kilogram lipas hidup boleh dibeli di kedai ikan atau yang sejuk di pasar untuk 340-400 rubel. Harga di pasar raya agak murah (320-390 rubel). Bazar menjual ikan untuk tidak lebih daripada 170 rubel.

Roch kering berharga 1300-1400 р, salai panas – 900-950 р, salai sejuk – 800-1400 р setiap 1 kg.

Cara memasak roach ikan dengan lazat: resipi

Jerch dibakar dalam ketuhar dan multicooker, goreng, panggang, salai, kering, masin. Ikan digunakan untuk sup, sup, rebus dengan cendawan, epal, dalam tomato atau sos putih, serta untuk pembuka selera dan pemadat.

Ia boleh digabungkan dengan herba, lemon, zaitun, bawang putih, lada, krim masam, keju, susu dan wain putih. Balsak paling sedap dihidangkan bersama bir.

Dalam ketuhar

Untuk memanggang keseluruhan lipas dengan berat 0.7-1 kg, anda memerlukan:

 • segelas krim masam;
 • dua bawang;
 • limau;
 • satu sudu garam, satu sudu teh lada hitam tanah.

Peringkat penyediaan:

 1. Sediakan bangkai. Bersihkan, usus, bilas dan keringkan.
 2. Hidupkan ketuhar yang telah dipanaskan hingga 200°C.
 3. Tutup loyang dengan kepingan foil. Sapukan lipas di atasnya dengan sekeping foil dan gosokkannya dengan campuran garam dan lada.
 4. Sapu bahagian luar dan dalam bangkai dengan krim masam.
 5. Potong bawang kupas dalam cincin besar, potong lemon. Letakkan bahan di dalam perut.
 6. Balut ikan dalam kerajang dalam sampul surat.
 7. Bakar selama setengah jam. Buka foil, teruskan memasak selama 10 minit lagi, turunkan suhu.

Hidangan bakar digabungkan dengan nasi rebus, kentang, salad sayur-sayuran, rebus, kacang dalam tin, bawang jeruk.

Dalam kuali

Roch panggang goreng masak dengan cepat, ternyata garing di luar dan berair di dalam.

bahan-bahan:

 • 1 kg ikan;
 • setengah lemon;
 • garam, rempah;
 • minyak ditapis untuk menggoreng.

Penyediaan:

 1. Bersihkan, usus bangkai. Potong kepala dan ekor. Bilas di bawah air yang mengalir, keringkan.
 2. Buat takuk pada sisi dengan pisau bersilang. Potong bahagian.
 3. Sapu dengan garam dan rempah untuk ikan. Siram dengan jus lemon.
 4. Letakkan kuali yang dipanaskan dengan minyak dan goreng sehingga siap.

Hidangkan dengan soba, nasi, kacang, cendawan jeruk, sayur-sayuran.

Cara membuat fillet lipas

Balik paling sedap diperolehi daripada ikan segar seberat 1-3 kg.

Bagaimana untuk menyediakan:

 1. Potong lipas berlapis-lapis. Dengan pisau yang kuat, potong sepanjang badan dari belakang ke perut, berhati-hati untuk tidak merosakkannya.
 2. Keluarkan insang dan bahagian dalam, potong tulang belakang dengan melepaskannya dengan pisau dari tulang rusuk. Bilas ikan, keringkan.
 3. Taburkan kedua-dua belah garam, masukkan ke dalam mangkuk atau periuk.
 4. Tekan lapisan dengan berat.
 5. Selepas 8-12 jam bilas fillet, rendam dalam air sejuk selama 2-3 jam.
 6. Keringkan bangkai yang telah diratakan. Apabila air telah habis, masukkan sayuran dill, bawang putih ke dalam perut. Tutup satu separuh pinggan dengan yang lain, bungkus dalam kertas, hantar ke peti sejuk selama 24 jam.
 7. Pada waktu petang, gantung lipas di balkoni atau di bilik pengudaraan lain, masukkan spacer kayu ke dalam pulpa.
 8. Pada waktu pagi, kembalikan arang ke peti sejuk. Pada sebelah petang, keluarkan bangkai selama sejam di bawah sinar matahari supaya permukaan kelihatan pada lemak.

Petua: Pada musim panas, jadikan fillet yang diawetkan lebih masin. Untuk melakukan ini, kurangkan masa rendaman selepas pengasinan.

Potongan lipas: resipi

Untuk menggoreng potongan ikan, sediakan satu set produk:

 • 1.5 kg lipas;
 • 2 biji telur;
 • 150 g serbuk roti putih;
 • 200 ml susu;
 • 100 g tepung gandum;
 • 100 g bawang;
 • lada, garam;
 • minyak untuk menggoreng.

Kaedah penyediaan:

 1. Potong ikan ke dalam fillet. Keluarkan tulang kecil dengan pinset.
 2. Rendam roti dalam susu selama seperempat jam.
 3. Kupas bawang dan potong ke dalam kepingan.
 4. Kisar fillet dan bawang melalui penggiling daging dua kali.
 5. Pukul telur dalam kisar, garam, lada sulah dan uli dengan baik.
 6. Bentuk potongan dengan tangan basah.
 7. Celupkan dalam tepung, masukkan ke dalam kuali yang telah dipanaskan dengan minyak.
 8. Goreng selama 5-7 minit di kedua-dua belah pihak.

Letakkan potongan pada tuala kertas untuk membuang lemak berlebihan. Hidangkan dengan nasi hancur atau kentang tumbuk, salad sayuran.

Cara Membuat Sup Ikan

Untuk memasak 4 hidangan sup yang mengenyangkan, anda memerlukan:

 • 1 kg lipas;
 • 100 gram beras;
 • 2 tomato;
 • 1 bawang, lobak merah;
 • 50 g saderi;
 • 2 daun bay;
 • 2 ulas bawang putih;
 • 1 l air;
 • garam, lada, herba.

Cara merebus:

 1. Bersihkan ikan dalam semangkuk air. Kempiskan perut, buang bahagian dalam, buang insang dan potong ekor. Bilas dengan teliti, potong ke dalam bahagian, dan masukkan ke dalam periuk.
 2. Kupas sayuran, cincang kasar. Hancurkan ulas bawang putih dengan pisau, pusingkannya. Masukkan semua bahan yang telah anda sediakan ke dalam ikan. Masukkan daun bay, lada hitam dan lada hitam.
 3. Tuangkan air ke atas ikan dan biarkan mendidih. Buang buih, garam, kecilkan api ke sederhana, dan reneh selama 20 minit.
 4. Bilas beras dan masukkan ke dalam kuahnya.
 5. Selepas seperempat jam, tambah pasli cincang dan sayur-sayuran dill. Selepas 5 minit, keluarkan periuk dari dapur. Biarkan sup berdiri selama 10 minit.

Semasa menghidang, letakkan sekeping ikan dalam setiap pinggan, masukkan sayur-sayuran dan nasi, dan tuangkan kuahnya di atasnya.

Soal Jawab

Peminat hidangan ikan berminat dengan kualiti gastronomi produk dan sama ada terdapat banyak tulang di dalam bangkai.

Apakah rasa roach?

Daging pemangsa itu lembut, berbau sedikit seperti lumpur. Ikan trout masin, kering dan salai rasanya lebih enak. Rasa Balik tidak kalah dengan salmon.

Berlemak atau tidak?

Pengguna menggambarkan daging sebagai berlemak, walaupun 100 g produk mengandungi hanya 2.6 g lemak, kebanyakannya diwakili oleh asid lemak tak tepu.

Adakah terdapat banyak tulang dalam ikan?

Terdapat banyak tulang dalam asp. Untuk melembutkannya, seseorang perlu merebus ikan untuk masa yang lama, menghisapnya, membuat potongan serong pada bangkai sebelum memanggang atau memasak potongan.

Banyak hidangan lazat dan berkhasiat boleh disediakan daripada lipas yang telah dibeli atau ditangkap semasa memancing. Daging berair lembut dan kaviar lazat tanpa bau hanyir bukan sahaja mempelbagaikan diet harian, tetapi juga mengekalkan kesihatan fizikal, melindungi daripada kemurungan, meningkatkan ketahanan tekanan.

Мakanan Berkhasiat