Ikan omul: foto, penerangan, sifat berguna dan resipi

Ikan komersial separa anadromous dihargai kerana dagingnya yang enak, lembut dan kaviar yang lembut. Omul Artik lebih suka tinggal di perairan sejuk dan kaya dengan oksigen di sungai dan tasik Siberia dan Ural. Sesekali pergi ke zon pantai laut kutub untuk menggemukkan. Pengambilan ikan putih, kerana kandungan asid lemak Omega-3, antioksidan dan mineral, mengurangkan risiko kemalangan vaskular dan melambatkan penuaan organisma.

Omul: jenis ikan itu, bagaimana rupanya dan di mana ia ditemui

Omul Coregonus autumnalis, genus Sigi dari keluarga Salmon, tumbuh sehingga 30-60 cm panjang dan berat 0.3-1 kg. Di Sungai Lena seseorang boleh menangkap spesimen 2-3 kilogram dan spesimen terbesar di Sungai Indigirka seberat 5.2 kg. Terdahulu, otmuli laut seberat 7-10 kilogram pernah tinggal di Baikal, tetapi ia menjadi lebih kecil dengan masa. Kini berat omul Baikal yang matang tidak melebihi 1.5 kilogram.

Bagaimana rupanya?

Ikan putih mempunyai badan berbentuk torpedo yang sempit dengan sisik yang halus dan rapat, berwarna perak. Perutnya ringan, bahagian belakangnya berwarna kehijauan. Kepala berbentuk kon dan berkadar mempunyai mata besar dan mulut terminal dengan rahang yang sama panjang. Seperti kebanyakan salmonid, omul mempunyai sirip adiposa tidak berpasangan di belakang sirip punggung.

Kecacatan seksual ditunjukkan oleh pembentukan tuberkel kulit pada lelaki semasa pembiakan.

Di mana ia mendiami

Diedarkan di sepanjang pantai Artik Amerika Utara, omul datang untuk bertelur di sungai Kanada dan Alaska.

Di Rusia, ia adalah perkara biasa di mulut Mezen, Khatanga, Indigirka, Yenisei, Pechora, Lena, Kolyma dan takungan Ural dan Siberia utara yang lain (ia tidak pergi ke Ob).

Spesies Baikal banyak terdapat di sepanjang pantai tenggara Baikal dan di pertemuan sungai Selenga, Barguzin, dan Upper Angara dan di tasik lembangan Sungai Penzhin.

Apa yang ia makan?

Omul Artik menggemukkan di perairan pantai Lautan Artik, memakan zooplankton, krustasea, ikan kod muda, capelin, ikan kod kunyit dan berbau.

Diet Baikal cisco termasuk:

 • Krustasea – gammarid, mizid, episkur, macrohectopus;
 • invertebrata;
 • serangga, larva;
 • sirip kuning gobi juvana dan 44 spesies ikan lain.

Beberapa hari sebelum migrasi pemijahan, omul berhenti makan.

Jangka hayat dan pemijahan

Permulaan pemijahan bergantung pada keterpencilan tempat pemijahan; ia berlaku pada akhir Ogos – pertengahan Oktober pada suhu air 4-10°C. Pada usia 4-8 tahun ikan matang matang dalam beting besar berhijrah ke atas sungai dari mulut mereka ke jarak sehingga dua ribu kilometer mengelakkan cetek dan pantai. Dalam tempoh ini, mereka enggan makan dan kehilangan banyak berat badan. Semakin tinggi ternakan naik, semakin rendah bilangannya.

Pada bahagian takungan yang mengalir deras dengan dasar kerikil, betina menetas 16-70 ribu telur, diameter 2-2.5 mm, yang dilekatkan ke tanah pada waktu gelap hari itu.

Penetasan berlaku 6-7 bulan kemudian pada bulan April-Mei. Anak-anak ikan memakan plankton untuk bulan pertama, dan kemudian bergolek ke bawah sungai ke habitat kekal mereka.

Betina tidak bertelur setiap tahun. Sesetengah daripada mereka membiak hanya 2-3 kali sepanjang hayat mereka (10-12 tahun secara purata).

Jangka hayat maksimum ikan putih ialah 16-20 tahun.

Populasi dan status spesies

Sepanjang dekad yang lalu, bilangan omul telah dikurangkan separuh. Ahli ichthyologist mengaitkannya dengan beberapa faktor:

 • Penurunan populasi makanan utama, kuning telur;
 • Perubahan dalam aktiviti suria, rejim suhu badan air;
 • memancing tanpa kebenaran semasa musim bertelur;
 • penebangan hutan pantai;
 • perkembangan alga spirogyra;
 • pengurangan ketersediaan air anak sungai;
 • pembangunan pelancongan, pembinaan pangkalan, hotel di pantai Tasik Baikal.

Jumlah ternakan pemijahan yang rendah dibantu oleh tumbuhan Barguzinsky, Bolsherechensky dan Selenginsky, yang mengeluarkan 410 juta larva ke dalam habitat semulajadi pada tahun 2019.

Untuk memulihkan penduduk, Pejabat Pendakwa Alam Sekitar di rantau Irkutsk mencadangkan beberapa langkah: untuk mengira stok, bersihkan bahagian bawah jaring, berikan setiap bersih nombor individu yang diberikan kepada nelayan, mengisi jurang undang -undang dan mengukuhkan kawalan ke atas tangkapan.

Musuh semulajadi

Meterai, cormorants dan berang -berang tidak keberatan untuk mendapatkan rasa untuk Omul. Semasa pemijahan, apabila ikan berkumpul di kasut besar, mereka diburu oleh beruang.

Pembiakan spesies berkurangan bukan sahaja kerana pencemaran badan air dan pemburuan haram oleh jaring air. Hasil daripada penyelesaian buatan Pelada di habitat Omul, bilangan yang kedua berkurangan, kerana asas makanan ternakan berkurangan.

Varieti

Dalam spesies Coregonus Autumnalis saintis membezakan dua jenis:

Arctic Omul.

Subspesies Artik termasuk beberapa kawanan besar – Yenisei, Indigir, Pechora, Kolyma dan Khantag.

Berat purata Coregonus Autumnalis Autumnalis adalah 1 kg dengan panjang badan 25-40 cm. Ikan itu keluar ke teluk, jurang, dan pantai laut sejuk untuk menggemukkan. Ia disesuaikan untuk hidup di air laut dengan kemasinan 20-22 atau lebih tinggi. Spesies Artik menjadi matang secara seksual pada usia 6-8 tahun apabila ia mencapai panjang 35 cm.

Baikal Omul

The Baikal Omul datang ke Baikal dari Lautan Artik kira -kira 20,000 tahun yang lalu dan membentuk populasi intraspecific yang terikat pada bahagian -bahagian tertentu tasik. Ikan yang mendiami pantai utara dipanggil North Baikal, di pantai timur – Chivyrkuisky, di laut kecil – Posolsky, di delta Sungai Selenga – Selenginsky. Selain itu, Baikal Omul adalah pelagik (tinggal di lajur air), air pantai dan dekat-dalam-dalam yang hidup di kedalaman sehingga 350 meter.

Subspesies Baikal lebih kecil daripada subspesies Artik; Mereka bersedia untuk menghasilkan semula pada tahun kelima kehidupan dan mempunyai panjang badan 27-28 cm.

Cara Membezakan Omul dari Muksun, Pelad dan Whitefish

Spesies milik genus whitefish mempunyai penampilan yang sama, sirip lemak, hidup di sungai, teluk Lautan Lautan Artik.

Tidak seperti Omul, pelad mempunyai badan yang tinggi dan humpback. Ciri -ciri lain yang membezakan termasuk punggung gelap, bintik hitam di kepala dan sirip dorsal, dan rahang panjang yang berbeza (yang lebih rendah lebih lama daripada bahagian atas).

Muksun adalah ikan ikan besar yang beratnya 7-8 kg. Ia mempunyai moncong yang tajam dan bau timun yang tidak hilang walaupun selepas pembekuan.

Panjang badan ikan putih biasa adalah 50-60 cm dan beratnya 5-7 kg. Badan berbentuk spindle keperakan dibezakan oleh sirip gelap. Perak kembali dalam cahaya berkilau dalam warna hijau dan biru. Ikan tumbuh dengan cepat dan mencapai kematangan seksual dalam 2-3 tahun. Ciri -ciri mulut – rahang atas dipendekkan dan tidak mempunyai gigi, rahang bawah – dengan gigi jarang.

Bagaimana Menangkap Ikan Omul: Bila, di mana dan pada apa?

Dengan terapung, terbang memancing, berputar, atau ikan keldai ditangkap di atas air terbuka. Lebih popular adalah memancing ais, apabila kemungkinan membawa pulang spesimen trofi jauh lebih besar.

Bila hendak menangkap

Tangkap Omul sepanjang tahun, kecuali semasa tempoh pemijahan, dari pantai atau bot. Apabila air jelas, umpan lebih biasa dari bulan Ogos sehingga pembekuan.

Masa memancing bergantung kepada keadaan cuaca. Sekiranya ia jelas, tenang atau tanpa angin di luar, ikan putih itu baik pada awal pagi dan lewat petang. Dalam cuaca buruk, ikan menunggu di kedalaman, makan lebih dekat ke malam.

Di mana untuk menangkap

Penangkapan dari pantai hanya mungkin pada musim panas, apabila ikan memakan air cetek. Dalam tempoh ini ia dapat dilihat berhampiran permukaan. Pada musim sejuk, Omuli berkumpul di kawanan di lubang di mana suhu tetap dikekalkan. Apabila ia menjadi lebih panas, mereka memberi makan di lapisan bawah air.

Memancing malam dari bot pada kedalaman 25 m adalah produktif. Mereka mengambil kepala dengan mereka untuk menyalakan bahagian bawah untuk menarik krustasea – pangkalan makanan ikan putih.

Apa yang perlu dipancing

Tackle yang sesuai untuk memancing musim panas – berputar. Ia dikumpulkan dari panjang rod serat karbon 2.2-3 m, gelendong tanpa winch dengan stok garis tidak kurang daripada 150 m diameter 0.3 mm. Sebagai umpan menggunakan umpan berputar kecil.

Cangkuk rod dengan terapung berat dan sinkers yang sesuai disandarkan dengan cacing tanah, kotoran, serbuk roti, pelbagai umpan, lalat.

Apabila memancing ais, sebahagian besar amphipod dimuatkan ke dalam lubang supaya Omul dapat berenang lebih dekat ke permukaan dari lubang. Ketelusan ais membolehkan anda melihat tingkah laku ikan dan menyesuaikan kedalaman pemutus.

Perikanan memancing untuk memancing ais adalah gegelung besar dengan garis memancing, sinker dan beberapa cangkuk pada petunjuk. Di Baikal, penduduk setempat mempunyai lalat pelbagai warna merah, yang dibuat dari manik -manik, getah buih dan juga dawai.

Komposisi dan kalori

Omul kaya dengan protein berkualiti, vitamin B1, B2, fosforus, kalium, zink, tembaga, asid lemak omega-3.

Komposisi Omul termasuk:

 • Vitamin – thiamine, riboflavin;
 • Macronutrien – fosforus, sulfur, kalium, magnesium, natrium;
 • Unsur jejak – zink, tembaga, besi;
 • asid lemak tepu;
 • Omega-3, 6.

Bzu 100 g bahagian yang boleh dimakan produk – 19.2, 8.3, 0 g, masing -masing. Nilai Tenaga – 152 kcal.

Apakah kegunaan daging omul untuk tubuh manusia

Protein daging Omul dicerna dalam 2 jam sebanyak 95%. Kaya dengan asid lemak tak tepu, produk rendah kalori ini disyorkan oleh doktor untuk dimasukkan ke dalam menu pada masalah berat badan, masalah pencernaan, arthritis, arthrosis.

Kesan berguna ikan di badan:

 1. Meningkatkan status imun, melindungi terhadap selesema bermusim.
 2. Menormalkan protein, lipid, metabolisme karbohidrat.
 3. Lokalisasi fokus keradangan.
 4. Mengatur keseimbangan asid-asas.
 5. Meningkatkan mood, menghalang perkembangan kemurungan, sikap tidak peduli dan keletihan kronik.
 6. Mineral tisu tulang, enamel gigi.
 7. Mengawal tekanan darah.
 8. Darah likat nipis.
 9. Mengambil bahagian dalam sintesis beberapa hormon.
 10. Mengembalikan fungsi otot.
 11. Menstabilkan paras gula darah.
 12. Menyokong sistem kardiovaskular, saraf dan pembiakan.

Produk mesra alam mengaktifkan otak, meningkatkan kebolehan kognitif, mempercepatkan pemikiran, menjaga kecantikan, kulit dan rambut muda. Omega-3 dalam komposisi membantu membakar lemak, membina tisu otot, meningkatkan keanjalan sendi, menghilangkan beban toksik dari hati.

Adakah Omul Caviar berguna?

Kuning terang ini dengan makanan istimewa kemerahan mengandungi vitamin, mineral dan minyak ikan, yang diwakili oleh asid tak tepu omega-3. Komposisi kimia yang kaya menentukan sifat bergunanya.

Kandungan lemak 100 gram produk – 28.9, 9.7, 0 g, masing -masing. Nilai kalori ialah 203 kcal.

Gourmets makan kaviar dengan roti putih dan mentega atau mengisi pancake dengannya.

Apa yang berguna

Caviar of Omul menghalang serangan jantung, strok, menjaga kesihatan saluran darah dan jantung. Produk ini menurunkan kolesterol “buruk”, menghalang pembentukan plak dan perkembangan aterosklerosis.

Apabila memakan makanan istimewa ini, sintesis kortisol hormon tekanan ditindas, keadaan emosi bertambah baik, perhatian tertumpu, tindak balas imun dipercepatkan, dan risiko tumor malignan dikurangkan.

Berapa harganya

Di Irkutsk di rantai atau kedai ikan Omul Caviar dijual dari 500 p. per 1 kg. Di ibu negara harga purata produk ialah 1000-1200 p.

Cara garam

Untuk menjana 250 g produk makanan istimewa yang diperlukan:

 • 1 sudu besar. setiap garam, gula;
 • 250 ml air;
 • 1 sudu teh. minyak sayuran.

Cara Garam:

 1. Basuh okra. Kupas mereka dari filem, menggunakan garpu. Letakkan kaviar dalam bekas kaca atau enamel.
 2. Masukkan garam dan gula ke dalam kuali dengan air. Rebus selama 3 minit, kemudian sejuk ke suhu bilik.
 3. Tuangkan produk perap. Selepas setengah jam, ketegangan kaviar ke dalam colander yang ditutup dengan kasa.
 4. Cubit hujung kain. Gantungkan guni buatan di atas sinki.
 5. Apabila cecair berlebihan mengalir, pindahkan makanan istimewa ke dalam balang kaca, tambah minyak, campurkan.
 6. Tutup bekas dengan penutup yang ketat, hantar ke sejuk.

Dalam kaviar peti sejuk tidak kehilangan sifat pengguna 4 hari, dalam peti sejuk sehingga satu tahun.

Kemudaratan dan kontraindikasi

Baikal terkenal dengan airnya yang bersih dan lutsinar. Tetapi fakta ini tidak mengecualikan jangkitan ikan dengan helminths. Lebih daripada 60% ternakan dijangkiti lalat camar. Parasit dihapuskan dengan membekukan ikan yang telah dihancurkan selama sekurang-kurangnya dua hari, menggoreng, merebus atau mengasinkan dengan teliti.

Ikan laut adalah kontraindikasi dalam kes tindak balas badan individu atau alahan makanan.

Penggunaan kaviar omul adalah terhad kepada 100 g. sehari atau 1 sudu besar. pada satu masa. Kerana kandungan garam yang tinggi, produk makanan istimewa ini mengganggu buah pinggang, meningkatkan tekanan darah dan menyebabkan edema.

Cara menyimpan omul

Ikan yang telah disejukkan boleh disimpan di dalam peti sejuk di atas ais sehingga 48 jam. Beku disimpan selama 3 bulan pada -8-17 °C dan sehingga lapan bulan pada -18 darjah.

Jangka hayat ikan masin di dalam peti sejuk bergantung pada tahap pengasinan. Ikan masin sedikit tidak rosak selama 3 hari, masin sederhana – 2 minggu, masin kuat – 2 bulan.

Omul asap panas disimpan pada suhu 2-6°C selama dua minggu, di dalam peti sejuk selama 90 hari.

Ikan salai panas boleh dimakan, selamat untuk kesihatan dalam vakum pada t- 5 darjah sebulan. Jangka hayat digandakan jika suhu dikurangkan kepada -5 darjah.

Omul kering disimpan dalam peti sejuk sehingga setahun, dalam peti sejuk – 4 bulan, pada suhu bilik (tidak lebih tinggi daripada 20°C) – 60 hari.

Di mana untuk membeli dan berapa kos

Omul murah dijual melalui rangkaian dan kedai ikan, dijual di pasar dan tapak dalam talian.

Harga setiap 1 kg ikan:

 • bangkai segar-beku – 700-800 p;
 • fillet masin rendah – 1600-1900 r;
 • Omul salai panas – 1200 rbl;
 • Fillet asap sejuk – 1650 rubel; belakang – 1400 rubel.

Satu tin 200g pengawet dalam minyak berharga 250 rubel.

Cara memasak ikan omul dengan baik: Resipi

Makanan istimewa yang sebenar dianggap sebagai telinga dan omul asap sejuk. Ikan juga tidak kurang enaknya dibakar, digoreng, direbus, direbus, dikeringkan dan diasinkan. Bangkai ikan beku digunakan oleh penduduk tempatan untuk membuat saguday, stroganina dan raskolotka.

Ikan cincang membuat potongan berair, inti untuk penkek, pai dan kek. Hidangkan omul yang disumbat dengan cendawan atau salad Caesar dengan ikan masin dengan cara Irkutsk.

Dalam ketuhar

Untuk membakar dalam ketuhar, 4 bahagian omul memerlukan satu set produk:

 • 8 bangkai ikan;
 • 2 pcs. bawang;
 • 2 sudu besar. garam;
 • 20 ml minyak sayuran.

Bagaimana untuk menyediakan:

 1. Bersihkan ikan, usus, potong kepala, potong lemak dalaman.
 2. Basuh bangkai di bawah air yang mengalir, keringkan dengan tuala kertas atau tuala. Sapu bahagian dalam dan luar dengan garam.
 3. Panaskan ketuhar hingga 200°C.
 4. Lapik bahagian bawah dulang pembakar dengan kepingan foil. Berus dengan sesudu minyak. Sapukan minyak di bahagian bawah dulang pembakar dan susun ayam.
 5. Kupas bawang, potong separuh cincin. Sapukan sayur di atas ikan.
 6. Letakkan loyang di dalam ketuhar.
 7. Bakar hidangan selama 1 jam.

Hidangkan omul yang dibakar dengan hirisan lemon dan herba. Kentang tumbuk atau nasi yang hancur boleh menjadi hiasan yang baik.

Dalam kuali

Nyahbeku, bersihkan dan usus. Potong kepala, ekor, sirip. Buat hirisan serong di sisi. Gosok bahagian luar dan dalam dengan campuran garam dan lada, potong.

Panaskan kuali dengan minyak sayuran. Gulungkan kepingan ikan dalam tepung, goreng selama 5 minit pada setiap sisi sehingga perang keemasan. Taburkan jus lemon pada ikan sebelum dihidangkan.

Cara memasak sup omul

Sup ikan dari Artik atau Baikal omul – hidangan yang enak dengan rasa, rasa yang menyenangkan.

bahan-bahan:

 • 1.5 kg ikan;
 • 1 keping bawang, lobak merah;
 • 3 ubi kentang;
 • 2 daun bay;
 • garam, lada, herba.

Bagaimana hendak masak:

 1. Letakkan periuk dengan 2 liter air di atas dapur, biarkan mendidih.
 2. Kupas sayuran. Potong kentang dalam jalur, cincang lobak merah dalam julienne, potong bawang secara bersilang. Masukkan bahan yang telah anda sediakan ke dalam air mendidih masin.
 3. Bersihkan kerak ikan, buka perutnya, keluarkan bahagian dalam dan insang. Bilas, potong.
 4. Masukkan omul dalam sup sayur.
 5. Selepas mendidih tanggalkan buih, api kecil, tambah lada, daun bay.
 6. Teruskan reneh selama setengah jam.
 7. Keluarkan periuk dari api, keluarkan bawang.

Sebelum berkhidmat, taburkan sup dengan dill cincang dan sayur pasli.

Resipi potong ikan

Untuk menyediakan 20 potong yang anda perlukan:

 • 2 kg ikan;
 • dua telur;
 • dua bawang;
 • 100 gram tepung;
 • 2 keping roti;
 • lada, garam, herba.

Langkah memasak:

 1. Nyahbekukan omul. Potong fillet.
 2. Rendam roti selama seperempat jam.
 3. Kupas dan potong bawang menjadi kepingan.
 4. Lulus fillet dan sayuran melalui pengisar daging.
 5. Masukkan roti yang diperah, herba pasli, dill. Pukul telur, garam dan lada sulah.
 6. Bentuk potongan. Gulung dalam tepung, masukkan ke dalam kuali yang dipanaskan dengan minyak.
 7. Goreng sehingga terbentuk kerak rangup dan menyelerakan.

Ikan akan menjadi lembut dan berair di bahagian dalam dengan rangup di luar.

Soal Jawab

Soalan yang paling biasa ditanya oleh pengguna adalah tentang rasa, kandungan lemak, warna, keselamatan, dan sifat tulang ikan.

Apakah rasa omul?

Rasa ikan sama dengan rasa kelabu. Ia mempunyai daging yang lembut dan berair. Ikan putih masin dan ikan putih salai sejuk sangat lazat.

Apakah warna daging: merah atau putih?

Walaupun fakta bahawa ikan itu tergolong dalam keluarga salmon, ia tidak boleh dipanggil merah. Daging omul berwarna putih dengan warna merah jambu atau coklat.

Gemuk atau tidak?

Untuk bertahan di perairan sejuk Lautan Artik, lapisan pelindung lemak diperlukan. Omul sangat berlemak sehinggakan penduduk tempatan lebih suka menggorengnya tanpa minyak.

Adakah terdapat banyak tulang dalam ikan?

Omul separa meranduk, tidak seperti spesies air tawar yang terpaksa menahan arus deras, mempunyai sedikit tulang. Mereka secara praktikalnya tidak mempunyai tulang antara otot, jadi produk itu bukan sahaja dikeringkan, diasap, dan diproses menjadi daging cincang, tetapi juga direbus, digoreng dan dibakar.

Bolehkah saya memakannya mentah?

Ikan yang ditangkap dalam air laut dianggap lebih selamat. Omul yang tinggal di sungai lebih cenderung dijangkiti parasit. Lebih selamat untuk memakan produk selepas dirawat dengan haba, beku atau masin.

Kualiti gastronomi yang sangat baik dari omul menjadikannya popular di Rusia dan lebih jauh lagi. Ikan berlemak dan berair bukan sahaja dapat memenuhi rasa halus gourmets, tetapi juga untuk meningkatkan mood, mengawal metabolisme kolesterol, menyokong kerja sistem badan, meningkatkan ingatan.

Мakanan Berkhasiat