Ikan: jenis ikan apa, bagaimana rupanya dan di mana ia hidup?

Chechur (Coregonus nasus) tergolong dalam genus Sigi dari keluarga Salmon. Wakil-wakil spesies dibahagikan kepada bentuk sungai dan tasik-sungai. Yang terakhir menghabiskan sebahagian besar hidup mereka dalam air bertakung dan hanya memasuki sungai semasa tempoh pemijahan. Purata berat ikan ialah 2-4 kg dengan panjang badan 36-60 cm. Beberapa spesimen seberat 7-10 kg dan panjang 80 cm telah ditangkap. Di Sungai Kolyma, tangkapan penipu lebih besar. Berat maksimum ikan mas perak ialah 16 kg.

Kepala lembu mempunyai badan yang tinggi, mampat sisi, kepala kecil yang tidak seimbang dengan muncung kait. Mulut ikan adalah terminal, rahang bawah lebih panjang daripada bahagian atas yang luas. Badan, ditutup dengan sisik yang besar dan padat, berwarna perak gelap. Di sepanjang sisi terdapat jalur keemasan.

Semasa migrasi pemijahan, sinar sirip dada pada betina menjadi putih, manakala jantan membentuk tuberkel kulit berwarna terang yang terletak pada badan, kepala, dan sirip.

Di mana ia tinggal

Schermer mendiami sungai di lembangan Lautan Artik. Ia adalah perkara biasa di Sungai Yukon Amerika dan banyak anak sungainya, di Alaska dan di luar pantai Kanada.

Di Rusia, ikan putih adalah biasa di Irtysh, Yenisei, Pyasin, Khatanga, Lena, Vilyui, Indigirka, Olenek, dan Anabar. Ikan putih yang lebih besar juga tinggal di tasik – Ilirne Atas dan Bawah, Norilsk, dataran rendah Kolyma-Indigirskaya, kumpulan Chabaginskaya.

Apa yang ia makan?

Bentophage biasa memakan dasar berlumpur pada bentos tumbuhan dan haiwan serta detritus bawah. Pada kedalaman cetek di dataran banjir sungai teal mencari dan memakan oligochaetes, larva chironomid, moluska kecil, krustasea.

Makan secara intensif pada ikan putih pada musim panas, aktiviti berkurangan pada musim sejuk dan berhenti semasa pembiakan.

Proses pembiakan

Penghijrahan pemijahan ikan putih berlaku pada permulaan tempoh pembekuan (Oktober-November), apabila suhu air hampir 0°C.

Tidak kira bentuknya, ikan itu berhijrah ke sungai setiap 2 tahun sekali. Oleh kerana jangka hayat mereka yang panjang (18-20 tahun) mereka menjadi matang secara seksual pada usia 5-9 tahun dengan berat minimum 0.9 kg dan panjang badan 40 cm.

Untuk tempat pemijahan, pikeperch memilih tempat dengan arus yang lemah dan dasar kerikil berpasir pada kedalaman sehingga 14 m. Kesuburan wanita bergantung pada umur dan berat mereka dan berjumlah 40-125 ribu telur krim ringan dengan diameter 3-4 mm.

Selepas bertelur, beberapa pengeluar kekal dekat dengan sarang mereka sehingga musim bunga. Bahagian lain turun ke habitat tetap mereka atau mencari yang baru.

Larva menetas pada bulan Mac. Pada masa mereka mula makan secara bebas, mereka tumbuh hingga 2.5 cm. Semasa bulan-bulan pertama kehidupan anak ikan memakan zooplankton. Menjelang musim luruh anak ikan membesar hingga 30 g atau lebih dan mula makan makanan bawah.

Mukur dan muksun: apakah perbezaannya?

Muksun, tidak seperti kicau, mempunyai peralihan tajam dari kepala ke belakang, moncong tajam tanpa bonggol dengan rahang atas yang menonjol, badan tidak ditutup dengan sisik besar, tetapi lemah melekat, bersaiz sederhana.

Tulang pipi mempunyai perut cembung dan badan lebar yang tidak seimbang; perut muksun lurus atau cekung dan lebar badannya sederhana.

Мakanan Berkhasiat