Ikan ais: foto, penerangan, sifat berguna dan resipi

Ikan adalah antara pilihan makanan terbaik jika seseorang itu sedang berdiet atau sekadar ingin mempelbagaikan menu sendiri. Tetapi kadang-kadang kita ingin mencari sesuatu yang luar biasa, dan pada masa yang sama sihat. Dalam kes ini, anda harus memberi perhatian kepada ikan ais (Champsocephalus gunnari).

Ikan Ais: Apakah jenis ikan itu, rupa mereka dan di mana mereka tinggal

Bagaimana rupanya

Sebagai peraturan, panjang purata bangkai ikan es – 25-30 cm, berat mencapai kira-kira 600 gram. Selalunya ikan ini juga dipanggil pike berdarah putih. Lagipun, darahnya tidak mempunyai warna merah yang biasa kepada mata manusia – kerana ketiadaan sel darah merah dan hemoglobin.

Ciri-ciri lain:

 • Penimbang tiada;
 • perut putih;
 • Menegak, jalur gelap berbentuk tidak sekata pada sisi;
 • muncung dan badan memanjang;
 • mulut dan mata saiz besar;
 • dua sirip dorsal dan sirip pelvis panjang.

Di mana ia tinggal

Ikan ais cenderung hidup di perairan Artik yang sejuk. Inilah yang memberi nama kepada ikan itu dan menandakan sempadan tempat terbaik untuk memancing. Nama lain untuk ikan itu ialah pike Murmansk, yang juga menandakan lokasinya yang stabil. Di samping itu, ikan itu diedarkan secara meluas di lembangan Antartika.

Apa yang dimakannya

Ikan ais adalah pemangsa sebenar. Ia cuba melekat pada satu lokasi, tidak takut sama ada suhu rendah atau air dalam. Makanan utama terdiri daripada penghuni bawah: udang, sotong, krustasea planktonik, ikan kecil. Dikatakan bahawa ia disebabkan oleh diet ikan ais (di mana udang dialu-alukan), dagingnya juga memperoleh rasa yang luar biasa untuk ikan, memberikan udang. Ramai penggemar makanan mendapati ini mengikut citarasa mereka. Generasi muda ikan ais memakan plankton secara eksklusif, masih belum berjaya membesar menjadi mangsa besar.

Proses pembiakan

Tempoh apabila pike ikan putih memasuki akil baligh adalah kira-kira dua tahun. Perlu dikatakan bahawa tombak tergolong dalam ikan jantina yang berasingan – iaitu, dalam kemunculan anak, tanggungjawab yang sama terletak pada lelaki dan perempuan. Antara ikan ini agak jarang berlaku. Selain itu, pemijahan berlaku hampir serentak dengan saat persenyawaan telur.

Pemijahan bermula pada musim luruh Antartika (Mac-Mei). Malangnya, ikan ini pasti tidak boleh dipanggil terlalu fecund. Bergantung pada umur dan kesihatan betina, dia mampu menetas dari seribu hingga 30,000 ribu telur. Dengan peredaran masa larva yang agak besar dengan gigi yang sudah berkembang muncul. Selepas itu, ikan ais goreng berkembang sangat perlahan, yang menjadikan mereka mudah menjadi mangsa dan memaksa mereka untuk makan secara eksklusif pada plankton untuk jangka masa yang panjang.

Jangka hayat pike ikan putih ialah 13-15 tahun.

Musuh Semulajadi

Disebabkan betapa dalam ikan ais dan anak-anaknya hidup, terdapat sedikit musuh semulajadi untuk spesies ini. Oleh itu, ia dapat berkembang dengan senyap, berkembang ke saiznya yang mewah.

Pada masa ini, musuh utama adalah manusia. Setelah mula menangkap ikan ais itu terlalu tidak bertimbang rasa dan tidak bertanggungjawab, dia sudah pasti akan meletakkannya di ambang kepupusan. Oleh itu, isu ini harus dilayan dengan bertanggungjawab yang mungkin oleh setiap nelayan yang menghadapi spesies ini.

Populasi dan status spesies

Pada masa ini, ikan ais bukanlah spesies yang dilindungi. Kebanyakan nelayan boleh menjalankan perniagaan mereka dengan selamat, membawa pulang hasil tangkapan yang baik. Walau bagaimanapun, terdapat sekatan tertentu di kawasan tertentu habitatnya yang menghalang memancing tanpa berfikir.

Spesies Berkaitan.

Spesies kapur putih yang lain:

 • air dalam;
 • Patagonian;
 • buaya;
 • hijau;
 • badak sumbu;
 • kerdil;
 • ikan layar.

Dan kira-kira 20 spesies lain daripada 11 genera.

Bagaimana untuk menangkap ikan ais: bila, di mana dan pada apa?

Setelah membincangkan di atas secara terperinci tentang keizinan menangkap pike ikan putih, tentu saja, adalah mustahil untuk menyelesaikan persoalan tentang cara terbaik untuk memburunya. Lagipun, setiap ikan mempunyai beberapa ciri, berdasarkan mana ia dipilih umpan, umpan dan banyak lagi. Mari cuba memahami butirannya supaya memancing ais yang dirancang dengan teliti tidak akan menjadi sia-sia.

Bila hendak memancing

Masa yang paling berjaya untuk memancing – dari awal Disember hingga akhir November.

Adalah penting untuk diingat bahawa terdapat sekatan tertentu untuk memancing ais, yang anda boleh denda.

Mana nak tangkap

Pike tekak putih ditangkap di tempat tinggalnya. Secara global, ia ditangkap di Shetland dan Kepulauan Orkney Selatan. Juga berhampiran Georgia Selatan dan Kegerlen. Dalam kes Rusia, ia patut memberi perhatian kepada bandar-bandar utara dengan perairan yang sejuk dan dalam.

Apa yang hendak ditangkap.

Sebagai peraturan, memancing ikan ais bukanlah masalah untuk nelayan amatur, kerana spesies ini bersembunyi di perairan yang dalam dan sejuk. Oleh itu, memancing ikan ais, lebih kerap daripada tidak, dilakukan dengan pukat tunda berbilang dalam. Tangkap pike kapur dengan berputar, sudah tentu, ia mungkin, tetapi ia akan menjadi sangat sukar dan mahal. Ia bernilai meninggalkan kes ini kepada profesional dan hanya membelinya di kedai, menikmati rasa yang indah dan luar biasa.

Komposisi dan kalori

Daging ikan ais agak padat dalam strukturnya, tetapi pada masa yang sama dicirikan oleh kelembutan dan rasa yang menyenangkan. Jumlah lemak adalah minimum – tidak lebih daripada 2.2 g, protein 17.7 g, yang menjadikan ikan berguna dan sesuai untuk makanan diet.

Setiap 100 gram makanan – 91 kcal. Di samping itu, seperti dalam daging mana-mana ikan lain, ikan ais mengandungi fosforus, vitamin, kalsium dan fluorida. Mengambil kira semua ini, tidak ada keraguan bahawa pike protein adalah pilihan ideal untuk diet seimbang, sihat dan rendah kalori hampir setiap hari. Produk sedemikian sangat baik untuk kedua-dua atlet dan orang yang mempunyai sekatan diet tertentu.

Kandungan dalam 100 g bahagian vitamin, mineral yang boleh dimakan:

Vitamin:

 • B1, tiamin – 0.05 mg.
 • B2, riboflavin – 0.13 mg.
 • B6, piridoksin – 0.1 mg.
 • B9, folat – 3.6 mcg.
 • C, askorbik – 1.2 mg.

Makronutrien:

 • Kalium – 250 mg.
 • Kalsium – 30 mg.
 • Magnesium – 25 mg.
 • Natrium – 160 mg.
 • Sulfur – 180 mg.
 • Fosforus – 220 mg.
 • Klorin – 165 mg.

Mikronutrien:

 • Besi – 0.5 mg.
 • Iodin – 50 mg.
 • Kobalt – 20 mg.
 • Mangan – 0.09 mg.
 • Tembaga – 140 mikrogram.
 • Molibdenum – 4 ug.
 • Nikel – 6 ug.
 • Fluorin – 430 ug.
 • Chromium – 45 ug.
 • Zink – 0.7 mg.

Apa yang berguna untuk tubuh manusia

Merungkai persoalan tentang kegunaan ikan ini atau itu, dalam dunia hari ini, adalah mustahil untuk tidak menyentuh isu ekologi. Sejumlah besar bahan berbahaya dituangkan ke dalam lautan dan laut, menjejaskan penduduknya. Oleh itu, walaupun daging segar boleh diracuni secara literal dari dalam dan membawa kemudaratan kepada tubuh mana-mana orang sahaja. Makan makanan jenis ini, mana-mana, walaupun wakil manusia yang paling sihat, tidak lama lagi akan berasa tidak terlalu baik. Tetapi, ikan ais, jika ditangkap dengan betul, adalah pengecualian sebenar. Terima kasih kepada pike berdarah putih yang tinggal di perairan bersih Antartika, yang masih belum dicemari oleh manusia, ia kekal sepenuhnya tidak disentuh oleh toksin. Daging sedemikian selamat walaupun untuk kanak-kanak.

Daging ikan ais akan berguna untuk orang yang menderita hipertensi, penyakit jantung, yang mempunyai fungsi tiroid terjejas. Faedah yang menyenangkan akan membawa penggunaan pike protein dan orang yang menderita aterosklerosis.

Bagi kanak-kanak, lebih baik tidak memberi ikan sebelum umur satu tahun (kerana komponen dalam dagingnya sering menyebabkan alahan pada kanak-kanak). Bagi selebihnya, daging ikan ais hampir tidak mempunyai kontraindikasi, ia sesuai untuk sebarang jenis diet dan hanya akan membawa kebaikan. Terima kasih kepada rasa yang luar biasa, ia tidak akan dilupakan oleh seseorang dan lebih daripada sekali akan kembali ke menu kegemarannya.

Kemudaratan dan kontraindikasi

Daging pike protein jarang tidak diterima oleh badan, satu-satunya pengecualian mungkin reaksi alahan individu. Ia sentiasa perlu untuk memberi perhatian kepada jangka hayat produk. Lagipun, jika ikan itu tertunggak, tiada faedah daripadanya jelas tidak akan, dan seseorang berisiko mendapat keracunan makanan yang teruk.

Ia juga perlu diingat bahawa ikan tidak boleh dibekukan berulang kali. Prosedur sedemikian akan membunuh semua bahan berguna dalam daging dan sangat mempercepatkan proses pemusnahannya. Membawa produk ke rumah, anda harus memasaknya secepat mungkin.

Penting: Ia tidak disyorkan untuk memberi ikan ais kepada kanak-kanak di bawah umur satu tahun kerana kemungkinan tindak balas alahan.

Bagaimana untuk memilih dan menyimpan

Sebagai peraturan, ikan boleh didapati di kedai ikan dalam bentuk beku. Datang ke tempat penjualan barangan, ia patut memberi perhatian kepada beberapa perkara penting yang akan membolehkan anda tidak salah mengira dan menikmati daging yang lazat.

 1. Sekiranya terdapat sejumlah besar ais dalam bungkusan, di mana ikan beku disimpan, kemungkinan besar ia telah mengalami proses penyahbekuan-pembekuan. Dan oleh itu, ikan tidak terlalu segar, dan semua unsur berguna telah lama hilang.
 2. Mata bangkai ikan segar hendaklah jelas dan bersih. Jika mereka keruh, maka ikan telah dibekukan apabila ia sudah mula busuk. Adalah lebih baik untuk menolak daripada daging tersebut.
 3. Ikan ais tidak boleh mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan dalam apa jua keadaan. Sekiranya aroma datang walaupun dari bangkai beku – ikan itu jelas rosak.

Sekiranya semua mata telah diluluskan, dan ikan ais berjaya sampai ke meja rumah, terdapat satu lagi soalan – penyimpanannya.

Pertama sekali, kita harus mengambil kira bahawa ia dibenarkan untuk menyimpan ikan putih, tertakluk kepada pembekuan sekali, sehingga setengah tahun. Selepas ikan telah dinyahbeku, masak dalam beberapa hari, jika tidak, daging akan rosak secara tidak dapat dipulihkan.

Di mana untuk membeli dan berapa kosnya

Persoalan di mana untuk membeli whiting pike, tidak timbul, jika seseorang tinggal di metropolis. Bangkai boleh didapati secara praktikal di mana-mana kedai ikan atau di pasar. Sekiranya ikan tidak dibawa masuk ke bandar melalui penghantaran terus, adalah mungkin untuk membuat pesanan individu dari kedai dalam talian khas. Atau, hadkan diri anda kepada ikan dalam tin – mujurlah, kini terdapat bilangan yang mencukupi.

Harga – bukan titik yang paling menyenangkan, kerana kos ais krim mampu menghalang ramai daripada pembeliannya. Jika ia adalah pembelian borong, kosnya ialah kira-kira 1200 rubel Rusia setiap 1 kilogram. Secara runcit – agak lebih tinggi, 1300.

Kenapa ikan ais sangat mahal

Sekitar tahun 80-an, kos ikan ais agak rendah. Kenaikan harga dipengaruhi oleh kejatuhan USSR. Negara-negara tersebar dalam arah yang berbeza, dan ikan mulai sekarang harus dihantar dalam erti kata literal – dari luar negara. Harga sebegitu tinggi disebabkan oleh fakta bahawa di wilayah CIS ikan ais kebanyakannya dihantar dari tempat terpencil, jika kita bercakap tentang kuantiti yang banyak. Tepat penghantaran menjejaskan hakikat bahawa kos meningkat sedikit. Sudah tentu, anda boleh dihadkan kepada pembelian pike putih dari nelayan tempatan, tetapi ikan akan kehilangan kualiti yang ketara, kerana ia tidak akan ditanam dalam air bersih yang sempurna, dalam keadaan semula jadi.

Cara memasak ikan ais dengan lazat: resipi

Dari soalan umum, mari kita beralih kepada yang paling menarik – bagaimana memasak ikan ais yang paling lazat, supaya ia keluar dengan cantik, tidak terlalu mahal, masih berguna dan sangat-sangat lazat. Perlu mempertimbangkan beberapa resipi popular, setiap satunya akan membolehkan anda merasai jenis ikan ini dengan cara yang sama sekali berbeza.

Dalam ketuhar

Terima kasih kepada memasak di dalam ketuhar, ikan ais mengekalkan rasa yang sedikit udang, halus dan manis. Semua mikronutrien yang menjadikan tubuh manusia lebih sihat tidak akan hilang di mana-mana – dan ini adalah satu lagi sebab untuk memberi perhatian kepada kaedah memasak ini. Di dalam ketuhar, ikan sedemikian dimasak dengan mudah dan cepat.

Bangkai yang dibersihkan harus disapu dengan minyak, ditaburi di atasnya dengan rempah (thyme, lada, garam, kemangi harus diutamakan), kemudian ditaburi dengan jus lemon. Tupai pipi dibalut dengan foil dan diletakkan di atas dulang pembakar bersaiz sesuai. Masa memasak tidak lebih daripada 20-30 minit. Agar ia membentuk kerak menyelerakan yang rangup, 5 minit sebelum tamat, adalah berbaloi untuk membuka kerajang.

Dalam multicooker

Resipi dengan multicooker sangat baik untuk mereka yang ingin menjimatkan masa dan pada masa yang sama untuk menjimatkan semua sifat berguna daging.

Jika perlu, potong kepala dan usus bangkai. Tuangkan beberapa gelas air ke dalam mangkuk multicooker. Letakkan ikan dalam multicooker pada grid khas untuk mengukus. Di atas bangkai letakkan sayur-sayuran seperti yang anda mahu dan taburkan dengan rempah. Tetapkan mod “Stim”, masa – 8 minit. Oleh kerana ikan jenis ini dicirikan oleh daging yang sangat lembut, ia tidak disyorkan untuk memasaknya lebih lama. Dagingnya ternyata lembut dan sangat sesuai untuk mana-mana ulam.

Dalam kuali

Bagi mereka yang ingin mendapatkan lebih banyak keseronokan daripada makanan daripada kebaikan, anda harus memberi perhatian kepada memasak dalam kuali. Di sini anda boleh dengan mudah mendapatkan kerak yang bagus dan rangup dengan membuat roti terlebih dahulu. Sebagai permulaan, anda perlu mencampurkan tepung, rempah, garam, dan kuning telur. Selepas itu, bahagikan bangkai kepada kepingan dan gulungkannya dalam roti. Setiap kepingan digoreng dengan api perlahan dan perlahan sehingga masak sepenuhnya.

Resipi untuk potong ikan

bahan-bahan:

 • Lobak pedas – kira-kira 1 sudu besar.
 • Krim masam – kira-kira 2 sudu besar.
 • hijau.
 • Ikan ais – 1 kg.
 • garam.
 • Telur – 1 pc.
 • Serbuk roti untuk membuat roti.
 • Lobak merah – 2 pcs.
 • Bawang – 2 pcs.

Penyediaan:

 1. Kupas ikan, asingkan dari tulang dan kisar melalui penggiling daging.
 2. Potong bawang dan lobak merah, goreng dalam kuali, kisar dan gaulkan dengan ikan kisar.
 3. Garam, herba, krim masam, lobak pedas dan telur ditambah kepada campuran siap. Selepas itu, adalah perlu untuk membentuk cutlet, yang dihantar dalam serbuk roti serbuk. Dilapisi tepung roti, anda boleh teruskan menggoreng.

Sup ikan ais

bahan-bahan:

 • Ikan ais – 500 gram.
 • Bawang – 1 pc.
 • Lobak merah – 1 pc.
 • Kentang – 5 pcs.
 • Keju cair – 2 pcs.

Bagaimana hendak masak:

 1. Lobak merah dan bawang hendaklah dicincang halus, goreng dalam minyak sehingga keemasan.
 2. Kemudian masukkan ikan ais sejuk di tempat yang sama dalam kepingan kecil, goreng sehingga perang keemasan.
 3. Panggang yang dihasilkan dihantar ke periuk yang disediakan dengan air bersih, garam, tambah rempah yang diperlukan.
 4. Masak sup selama 20-25 minit, pada penghujungnya, gosokkan keju cair ke dalamnya dan kacau, pastikan ia larut sepenuhnya.

Jika mahu, anda boleh taburkan sup dengan kehijauan di atasnya.

Soal Jawab

Apakah rasa ikan ais?

Disebabkan fakta bahawa ikan ais memakan udang dan penduduk di kedalaman, dagingnya memperoleh rasa udang ringan dengan nota berkrim yang halus.

Daging squirrelfish pike dari nota pertama jatuh cinta, dan dengan penambahan rempah-rempah tertentu mendedahkan dirinya dengan cara yang sama sekali berbeza. Ia juga perlu diperhatikan bahawa dengan menaburkan ikan ais dengan jus lemon, anda boleh mencapai pendedahan yang luar biasa tentang rasanya.

Ikan ais tidak boleh dibandingkan dengan produk lain kecuali udang. Tetapi tidak dinafikan, terdapat unsur surih yang jauh lebih bermanfaat dalam ikan tupai.

Adakah terdapat banyak tulang?

Bagi mereka yang tidak suka memilih tulang, ikan ais sangat sesuai. Daging ikan agak lembut, dengan tulang utama adalah tulang belakang dan rusuk. Ikan tidak menyimpan terlalu banyak kalsium keseluruhan dalam badannya, dan oleh itu, walaupun tulang belakang, dengan pemprosesan dan memasak yang diperlukan, akan menjadi lembut. Hampir tiada tulang kecil dalam ikan ini.

Kerana kekurangan tulang, ia dimasak dalam pelbagai cara, bereksperimen dan mencapai rasa yang berbeza.

Petua chef memasak ikan

Selepas menyusun butiran dan soalan, anda patut menyelesaikan artikel dengan beberapa fakta menarik daripada chef. Mereka akan membantu anda menguasai penyediaan ikan ini, yang tidak biasa kepada orang biasa, lebih cepat. Dengan helah kecil ini, anda boleh menjimatkan masa anda sendiri dengan membuat hidangan itu benar-benar menakjubkan.

 1. Jika kaedah memasak dipilih menggoreng dalam kuali, ia patut memberi perhatian kepada minyak. Adalah lebih baik untuk tidak mencurahkannya pada kuali, dan tuangkannya di atas ikan itu sendiri – jadi ia akan menjadi lebih berair.
 2. Semasa menggoreng, adalah lebih baik untuk meletakkan kepingan tupai pike lebih jauh – dalam kes ini ikan akan membakar lebih cepat.
 3. Ia perlu menggoreng udang galah dengan cepat, pada kuali yang sangat panas – dengan cara ini daging akan menjadi lebih enak tanpa kehilangan juicinessnya.
 4. Jika anda memasak sup dari pike putih, tidak perlu mendidihnya lama – 20 minit selepas air dengan semua isinya direbus sudah cukup.
 5. Adalah lebih baik untuk membakar pike keseluruhan – jadi ikan akan mengekalkan rasa dan semua unsur berguna.

Setelah mempelajari semua maklumat, kita boleh membuat kesimpulan yang paling penting – dalam makanan sentiasa perlu untuk bereksperimen.Icefish adalah pilihan yang sangat berguna dan sangat lazat, yang bukan sahaja akan menjadikan menu sihat, tetapi juga mempelbagaikan mana-mana meja dengan sempurna.Terdapat banyak variasi memasak ikan ini dan tidak dapat dibayangkan bahawa ia boleh membosankan.Sekali lagi, menghidangkan dada ayam dengan soba, anda harus tertanya-tanya.Mungkin inilah masanya untuk pergi ke kedai ikan dan mencari ikan ais segar untuk makan malam keluarga.

Мakanan Berkhasiat