Eclairs dan profiteroles mentah di dalam: mengapa dan apa yang perlu dilakukan?

Selalunya semasa memasak, eclairs dan profiteroles kekal tidak dibakar di dalam. Untuk mengelakkan masalah ini, gunakan nasihat profesional.

Untuk menggembirakan diri anda dan orang yang anda sayangi dengan produk dari doh kastard, anda perlu mengikuti cadangan untuk memasak, mempunyai kemahiran memasak. Tuan rumah mempunyai kebimbangan tentang fakta bahawa doh dalam ketuhar akan retak atau tidak naik sama sekali.

Tetapi ini bukan kesukaran utama. Lebih kerap daripada tidak, eclairs dan profiteroles kekal tidak dibakar di dalam. Untuk mengelakkan masalah ini, gunakan nasihat profesional.

Apakah eclairs dan diperbuat daripada apa?

Pastri Perancis bujur yang diperbuat daripada adunan kastard dengan kastard dipanggil eclair.

Pencuci mulut yang lapang dibuat sejurus selepas membuat doh tebal berkilat yang tidak akan merebak dalam acuan pembakar.

Asas untuk kek diperbuat daripada air, tepung, dan mentega. Selepas sejuk, masukkan telur, gaul satu persatu. Krim boleh menjadi kastard, mentega atau protein.

Untuk menyamarkan lubang di mana tiub diisi dengan pengisian, produk manis ditutup dengan fondant, sayu coklat, ditaburi dengan gula tepung. Panjang ideal pencuci mulut – 14 cm.

Profiteroles: apa itu dan diperbuat daripada apa

Tidak seperti eclairs, profiteroles dengan diameter tidak lebih besar daripada 4 cm diisi bukan sahaja dengan tampalan manis, tetapi juga dengan daging dan cendawan.

Produk Perancis adalah bola doh kastard berongga di dalamnya.

Resipi pertama, ditemui dalam buku masakan Amerika pada tahun 1827, hampir dengan resipi profiteroles moden. Ia termasuk jumlah minimum bahan yang tersedia, beberapa langkah yang tidak rumit.

Untuk membuat doh, mentega dan tepung gandum dimasukkan ke dalam air. Kemudian telur yang disebat dimasukkan ke dalam jisim tebal. Produk separuh siap dibentuk menjadi bola. Selepas membakar dalam ketuhar, isi dengan krim, menggunakan beg pastri.

Apakah perbezaan antara eclairs dan profiteroles?

Produk yang diperbuat daripada doh kastard berbeza dalam bentuk dan inti. Eclairs panjangnya memanjang, profiteroles bulat dan kecil. Rongga berongga kedua-duanya boleh diisi dengan krim manis.

Tetapi sementara eclairs adalah kek berbentuk tiub yang diliputi dengan fondant atau aising coklat, profiteroles lebih seperti roti dengan inti yang berbeza, tidak semestinya manis.

Kenapa produk doh kastard keluar basah di dalam

Eklair dalam yang tidak dibakar, profiteroles muncul kerana kesilapan yang dibuat dalam penyediaannya:

  1. Ketuhar yang tidak dipanaskan. Anda tidak boleh menghantar persediaan tepung dalam ketuhar sejuk. Ia dipanaskan pada suhu yang betul sebelum meletakkan dulang.
  2. Kegagalan mematuhi rejim suhu. Selepas seperempat jam, suhu dikurangkan, supaya doh dipanaskan sama rata, dan bukan kerak kering terbentuk di luar.
  3. Penggantian bahan. Jika anda menambah marjerin dan bukannya mentega ke dalam air semasa membuat doh, kualiti produk separuh siap akan berkurangan.

Apa yang perlu dilakukan jika eclairs dan profiteroles di dalamnya ternyata mentah

Untuk membetulkan keadaan yang tidak menyenangkan tidak akan berfungsi. Anda hanya boleh mengatasi kesilapan dan menggunakan nasihat tukang masak profesional untuk masa depan:

  1. Jangan gantikan mentega dengan marjerin.
  2. Ambil air dan susu dalam bahagian yang sama.
  3. Pastikan tekanan dalam beg pastri semasa meletakkan kek dengan berhenti seketika.
  4. Panaskan ketuhar sebelum memuatkan produk.
  5. Bakar 15 minit pertama eclairs, profiteroles pada 200 °, 20 minit seterusnya pada t – 180 darjah.
  6. Semasa memasak, jangan buka pintu ketuhar.

Untuk mendapatkan konsistensi doh yang betul dan bakar di dalam, gunakan susu dengan 3.2% lemak, tepung dengan banyak gluten, mentega asli, tidak disebarkan.

Мakanan Berkhasiat