Daging lembu kisar: apa itu?

Apabila memilih produk, pertama sekali, perhatian diberikan kepada kualiti dan ciri-ciri. Jadi, untuk hidangan daging tertentu memerlukan nisbah lemak dan tisu otot yang betul. Untuk pilaf – lebih berlemak dan sebagainya. Selalunya dikelirukan dengan tulisan pada label produk separuh siap “daging lembu”. Malah, tidak ada yang misteri mengenainya. Sebenarnya ia hanya daging, diasingkan daripada tulang kecil, selaput dan sebahagian daripada lemak.

Pemotongan daging dilakukan mengikut urutan tertentu. Ini didokumenkan dalam arahan teknologi. Jadi, jika beberapa proses dan peringkat membenarkan penggunaan mekanisme, pembalut hanya dilakukan secara manual. Bahagian karkas yang dibersihkan daripada tulang besar dan kulit dipindahkan ke bengkel, di mana pakar mengasingkan kepingan dengan pisau tajam yang lebar. Untuk meningkatkan produktiviti, setiap orang pakar dalam bahagian tertentu. Bergantung pada kegemukan lembu atau lembu jantan, serta kaedah menguliti, terdapat beberapa kategori produk.

  1. Gred tertinggi diperolehi daripada bahagian di mana otot paling kurang terlibat dalam pergerakan haiwan. Ini adalah tulang belikat, pinggul dan pinggang. Hampir tiada tisu penghubung atau lemak di dalamnya. Sememangnya, harga untuk produk sedemikian juga adalah yang tertinggi.
  2. Gred pertama membenarkan kandungan lemak dan filem, tetapi tidak melebihi 6% daripada jumlah berat.
  3. Untuk gred kedua, bahagian buku jari, batang, payudara dan leher diambil. Kandungan otot mestilah sekurang-kurangnya 80%.

Daging lembu yang dikisar berlemak digunakan untuk menghasilkan makanan yang sedia untuk dimasak, daging yang dikisar dan sosej. Pada dasarnya, anda tidak boleh terperinci, tetapi hanya melihat maklumat pada pakej. Jika anda memilih daging di kaunter pasar tani, anda harus memberi perhatian kepada struktur kepingan itu sendiri. Perkara yang paling penting untuk diingat adalah bahawa urat bermakna tanpa tulang, filem dan ketulan besar lemak.

Vealing dalam keadaan domestik

Sekeping dibahagikan di sepanjang gentian, memotong lapisan lebar yang dikehendaki di sepanjang kerajang dengan pisau tajam. Apabila membeli bahagian skapula, potong tulang rawan, bahagikan kepada otot yang berasingan di sepanjang garis sambungan. Tendon dikeluarkan dari bahagian dari kaki belakang; mereka mengambil masa yang sangat lama untuk memasak dan tidak boleh dimakan selepas itu. Mereka digunakan untuk membuat sup bersama-sama dengan tulang.

Untuk memanggang, gunakan bahagian atas bangkai. Untuk mendidih, bahagian bawah. Jika anda bercadang untuk merebus dengan sayur-sayuran, ia patut melihat bahagian tengah.

Peraturan pemilihan:

  • daging berkualiti tidak boleh mempunyai harga yang rendah;
  • Bau harus segar, tanpa sedikit pun tanda keasidan atau apak;
  • Potongan bocor hendaklah diketepikan;
  • Ketegasan gentian adalah jaminan kesegaran.

Warna kepingan hendaklah sekata, merah terang, tanpa bintik gelap. Kehadiran tulang dalam daging lembu tidak dibenarkan. Ia adalah daging dalam bentuk yang paling tulen. Kehadiran filem dan jalur lemak tidak boleh melebihi keperluan yang ditetapkan untuk setiap kategori.

Мakanan Berkhasiat