Cutlet melekat pada kuali: mengapa dan apa yang perlu dilakukan?

Disediakan mengikut semua peraturan daging cincang tidak menjamin bahawa cutlet tidak akan melekat pada kuali semasa rawatan haba. Untuk mengelak daripada memakan potongan potongan yang tidak berbentuk, fokus pada pilihan alat memasak, jumlah minyak, mod suhu dan nuansa masakan yang lain.

Faktor yang mempengaruhi produk daging melekat pada bahagian bawah kuali semasa menggoreng:

Pilihan kuali

Perkadaran bahan yang tepat dan kemahiran memasak tidak akan membantu jika perkakas diperbuat daripada keluli tahan karat yang murah. Masakan klasik – kuali besi tuang yang berat, yang mengalirkan haba dengan sempurna, membolehkan melekat dalam kes yang jarang berlaku.

Anda boleh menggunakan alat memasak aluminium dengan salutan Teflon yang licin. Makanan tidak melekat pada salutan seramik atau titanium. Walau apa pun, kuali dengan lapisan tidak melekat atau tanpanya harus mempunyai bahagian bawah tebal, tepi lurus yang rendah.

Integriti alat memasak dan pematuhan kepada peraturan operasi

Lebih banyak patties melekat pada bahagian bawah, lebih banyak kerepek dan calar pada alat memasak.

Ambil perhatian bahawa Teflon tidak boleh dicakar dengan spatula logam atau dipanaskan melebihi 200°C. Seramik tidak bertolak ansur dengan suhu yang melampau, tetapi berbeza dengan Teflon mula mengeluarkan bahan berbahaya pada suhu 450 darjah. Untuk membentuk salutan tidak melekat tambahan, pengilang mengesyorkan melincirkan besi tuang dan kuali seramik baharu dengan minyak, dan membakar di atas dapur.

Tak cukup minyak

Lemak juga menjajarkan bahagian bawah, mencipta lapisan antara logam dan pemadat, menghalang tindak balas kimia. Adalah penting untuk menggunakan minyak yang berkualiti dan dibersihkan dengan baik.

Potongan daging bersusun rapat.

Jika anda meletakkan seberapa banyak produk daging cincang dalam kuali yang mungkin, ia akan mengeluarkan banyak kelembapan. Akibatnya, suhu akan turun dengan cepat dan potongan daging akan rebus dan melekat. Untuk mendapatkan hidangan dengan kerak yang lazat, biarkan ruang kosong di antara mereka.

Tiada breading

Tenaga terma kuali yang dipanaskan dengan ketiadaan lapisan roti dibelanjakan bukan untuk pembentukan kerak rangup, tetapi untuk penyejatan kelembapan. Cutlet mula melekat kerana penurunan suhu.

Cetuskan melekat terlalu cair bukan daging cincang yang dicincang, meletakkan potongan dalam minyak sejuk atau peralatan kotor.

Nuansa potong potong goreng untuk mengelakkan melekat

Petua pro:

 1. Panaskan kuali dengan garam.
 2. Tuangkan lapisan minyak 0.5 cm ke dalam kuali, panaskan, tetapi jangan biarkan ia mendidih.
 3. Goreng daging cincang dalam kelompok kecil.
 4. Pekatkan daging cincang cair dengan roti yang direndam, serbuk roti atau kanji.
 5. Lapkan kepingan berbentuk dengan tuala kertas.
 6. Untuk memasak ambil minyak ditapis, lemak babi, lemak babi atau campuran minyak sayuran dan mentega cair.
 7. Panggang produk separuh siap beku pada api sederhana penunu tanpa pra-penyahbekuan.
 8. Sejurus selepas meletakkan, goncangkan kuali dengan pemegang untuk mengalihkan produk.
 9. Selepas 1 hingga 2 minit, kecilkan api.
 10. Jangan gunakan kuali dengan calar atau cip.
 11. Putar potongan perlahan-lahan dengan spatula kayu, plastik atau silikon.

Jika cadangan tidak membantu, goreng potongan pada kertas parchment yang dipotong ke diameter bahagian bawah. Jangan lupa tuang dan panaskan minyak.

Мakanan Berkhasiat