Ciri-ciri berguna epal Semerenko

Ramai yang telah mendengar dan cuba epal Semerenko. Tetapi tidak semua orang tahu apa yang mereka kelihatan seperti, manfaat dan kemudaratan mereka untuk badan. Semerenko epal kaya dengan pelbagai nutrien dan mineral.

Mereka adalah disyorkan untuk pengambilan pemakanan. pelbagai ini adalah satu kejayaan di kalangan dacha pemilik dan tukang kebun, kerana ia telah membuktikan dirinya di sebelah baik.

Sejarah asal

epal Semerenko betul dipanggil – Renet Plato Simirenko. Di mana sebenarnya pelbagai ini berasal dari tidak diketahui. Dijalankan penerangan dan kemasukannya dalam katalog L.P. Simirenko, yang merupakan seorang Ukraine saintis-penternak terkenal.

pelbagai yang telah ditemui oleh P.F. bapanya Simirenko pada akhir abad ke-19. Selain itu, beliau juga terlibat dalam pembiakan spesies ini. Sebagai penghormatan kepada bapanya putranya yang bernama pokok epal. Dalam Daftar Negeri USSR pelbagai Renet Platon Simirenko dimasukkan dalam tahun 1947.

Perhatian: pelbagai ini tidak membawa nama sebenar penemu. Ia telah sedikit berubah untuk kemudahan. Tetapi kedua-dua ejaan adalah betul.

Ciri-ciri daripada pelbagai

Pokok epal adalah tinggi dan mempunyai mahkota yang luas dan bulat merebak. Kulit kayu batang dan cawangan adalah kelabu gelap. Ia boleh bertukar oren dalam cahaya matahari langsung.

Pucuk berwarna hijau-coklat, sederhana tebal, dengan lenticels kecil dan jarang. Pucuk pokok muda tumbuh 50-60 cm setiap tahun, orang dewasa 45-55 cm.

Daun mempunyai panjang, ovate, bengkok pada sudut tepat bot bentuk. Permukaan daun adalah licin dan berwarna hijau muda. Tepi daun yang halus bergerigi.

epal Semerenko berkembang dari sederhana ke besar dalam saiz. Bentuk buah-buahan yang biasa bulat, dengan permukaan walaupun dan lancar. Epal masak adalah berwarna hijau muda.

Epal yang telah ditanam dalam cahaya matahari langsung boleh menunjukkan pemerah pipi merah jambu. Apabila disimpan, epal bertukar menjadi warna kuning.

Purata Semerenko epal mempunyai berat 160-180 gram. Di bawah kulit terdapat titik-titik cahaya, dengan diameter 2-3 mm. Buah-buahan yang manis dengan tender dan daging berair warna putih berkrim.

epal Semerenko dengan baik disimpan dan diangkut. Pada musim sejuk adalah permintaan yang baik di kedai-kedai.

Amaran! Ini pelbagai epal kurang bertoleransi terhadap suhu rendah, tetapi mengatasi permasalahannya dengan baik dengan kemarau dan angin. Disyorkan untuk penanaman di kawasan selatan Rusia. Juga sebelah pokok harus berkembang jenis lain untuk pendebungaan, kerana pelbagai Semerenko tidak sendiri didebungakan.

Kalori per 100 gram

100 gram yang Semerenko epal mengandungi:

 1. Protein – 0.40 g;
 2. Lemak – 0.40 gr;
 3. Karbohidrat – 9.00 gr

100 gram pulpa buah mengandungi:

 1. Gula – 8-12%;
 2. asid – 0.4-0.7%;
 3. asid askorbik – 8 mg.

Kalori per 100 gram adalah 37.01 kcal (154 kJ).

Properties epal Semerenko

Ini pelbagai epal mempunyai banyak ciri-ciri berguna. Perkara utama adalah untuk melihat norma penggunaan mereka dan peraturan kebersihan. pengambilan yang betul dan tetap Semerenko epal membawa kepada kesan positif dan manfaat kesihatan untuk tubuh manusia.

faedah

Memakan epal Semerenko membawa faedah-faedah berikut:

 1. Terdapat pengaktifan metabolisme lemak, dan badan yang menumpahkan pound tambahan;
 2. fungsi yang baik dan keadaan jantung, sistem saraf dan saluran darah dikekalkan;
 3. Fungsi imun badan adalah normal;
 4. pengeluaran hemoglobin dirangsang;
 5. kandungan gula dalam darah adalah normal;
 6. Memperbaiki rupa kuku, kulit dan rambut. Ia menguatkan kesihatan mereka;
 7. Oleh kerana kandungan kalori yang rendah, epal Semerenko digunakan dalam masakan pemakanan banyak;
 8. pektin dalam menyumbang buah-buahan untuk penyingkiran kolesterol yang berlebihan dan sebatian logam berat dari badan;
 9. kerana kandungan serat dalam buah-buahan, ia membantu untuk melawan sembelit berkesan;
 10. asid dalam epal adalah berguna untuk pesakit kencing manis, membantu untuk merangsang aliran darah di gusi;
 11. epal mengandungi sejumlah besar vitamin, juga magnesium, fosforus, kalsium, besi, dan lain-lain, maka mereka adalah berguna bukan sahaja untuk orang dewasa tetapi juga untuk kanak-kanak.

! penting Para saintis Amerika telah membuktikan bahawa jika anda minum segelas jus epal Semerenko setiap hari, ia secara signifikan mengurangkan kemungkinan mendapat penyakit demensia yang berkaitan dengan usia.

Kemungkinan bahaya dan kontraindikasi

Epal Semerenko boleh menyebabkan kemudaratan kepada badan hanya jika ia dimakan secara berlebihan atau dimakan secara tidak wajar:

 • Dalam kuantiti yang banyak, epal berbahaya kepada pesakit kencing manis kerana ia mengandungi banyak gula. Juga kerana ini, mereka adalah kontraindikasi untuk orang yang menghidap gastritis, perut sakit atau duodenum.
 • Kerana serat kasar, epal Semerenko boleh menyebabkan kolitis akut dan menimbulkan kembung perut.
 • Pips buah mengandungi asid hidrosianik. Tetapi pada masa yang sama, mereka boleh mengimbangi kekurangan iodin. Oleh itu, doktor mengesyorkan menggunakan tidak lebih daripada 3-4 pips sehari.

Perhatian! Epal tidak boleh diambil bersama dengan makanan lain untuk meminimumkan kemungkinan kembung perut.

Apakah cara yang betul dan dalam kuantiti berapa untuk makan epal?

Makan epal Semerenko membantu memperkayakan badan dengan mikronutrien penting dan pelbagai bahan yang diperlukan. Oleh itu, badan dikekalkan dalam nada. Juga, epal adalah antioksidan.

Norma yang disyorkan oleh doktor ialah 2-3 epal setiap hari. Pastikan untuk mencuci buah sebelum dimakan. Ia perlu dimakan dengan kulit, kerana ia mengandungi banyak bahan berguna.

Adalah baik untuk menggunakan varieti ini dalam bentuk yang direndam atau kering. Juga dari epal Semerenko masak kolak, jem dan hanya menambah kepingan kepada teh.

Awak patut tahu! Selepas makan epal Semerenko, perlu membilas mulut anda. Asid yang terkandung dalam buah mempunyai kesan negatif pada enamel gigi dan boleh menyebabkan kemusnahannya.

Jika anda menanam varieti ini di plot anda, anda boleh menyediakan diri anda dan orang yang anda sayangi dengan buah-buahan yang lazat dan sihat untuk badan, tanpa menggunakan banyak usaha dan perbelanjaan.

Мakanan Berkhasiat