Ceri burung: sifat perubatan dan kontraindikasi

Sejak zaman purba, ceri burung telah menjadi simbol cinta, belia dan kesucian. Keharumannya yang lembut dan menyenangkan menyimpan rahsia terdalam pasangan kekasih dan menyembuhkan jiwa yang terluka.

Dari generasi ke generasi, legenda telah diturunkan tentang kemunculan ceri burung di dunia kita. Salah seorang daripada mereka mengatakan bahawa seorang gadis muda jatuh cinta dengan seorang lelaki muda yang tidak berkongsi perasaannya. Gadis itu menderita untuk masa yang lama, hatinya tidak dapat menampung apa-apa cara. Akhirnya gadis itu mati, hatinya menjadi sejuk, dan dia berubah menjadi pokok yang cantik. Ini menjelaskan hakikat bahawa semasa berbunga ceri burung biasanya datang snap sejuk yang tajam.

Dalam Slav kuno, pokok ini dianggap sebagai santo penaung suci cinta, ia dilindungi dan dijaga. Terdapat kepercayaan popular bahawa ceri burung menerima namanya kerana warna batangnya: dalam bahasa Slavik kuno terdapat perkataan “cherma,” yang bermaksud “swarthy. Rekod pertama pokok itu bermula pada abad ke-15.

Ceri burung (Padus) tergolong dalam keluarga Rosaceae dan boleh ditemui di Eurasia, Amerika Selatan dan Utara. Terdapat lebih 20 spesies burung.

Komposisi kimia

Buah ceri burung mengandungi glycans dan tanin. Mereka juga kaya dengan minyak pati, unsur mikro dan makro serta vitamin.

 1. Triasilgliserida adalah sebahagian daripada biji benih. Mereka juga mengandungi glikosida.
 2. Daun mengandungi vitamin dan semua minyak pati yang sama.
 3. Kulit, bunga, buah-buahan termasuk tanin dan hidrokarbon sianida (asid hidrosianik), yang merupakan unsur beracun.
 4. Hampir keseluruhan tumbuhan mengandungi aldehid benzoik. Ia adalah tepat yang menentukan sifat phytoncidal ceri burung.

Bilangan maksimum bahan bioaktif terdapat dalam buah.

Vitamin (mg):

 • С – 23,1;
 • Е – 3,67;
 • PP (asid nikotinik) – 6.31.

Mineral (mg):

 • kalsium – 2.2;
 • kalium – 13.4;
 • magnesium – 1.2.

Mikronutrien (mg):

 • kobalt, 7.0;
 • tembaga – 22;
 • besi – 0,04;
 • mangan – 1;
 • zink – 15.6.

Apakah rupa ceri burung dan di mana ia tumbuh?

Ceri burung ialah pokok renek atau pokok yang tinggi. Ceri dan plum juga merupakan tanaman keluarga Rosaceae, jadi tumbuhan adalah serupa, terutamanya semasa berbunga. Ketinggian pokok bergantung kepada spesies dan boleh berkisar antara 5 hingga 18 m. Di alam liar, anda boleh menemui pokok ceri burung setinggi kira-kira 30 m.

Semasa muda, kulitnya berwarna kelabu gelap atau coklat dengan lentisel putih-kuning. Pada tumbuhan yang lebih tua, ia retak dan ditutup dengan bintik coklat. Kulitnya berwarna kuning di bahagian dalam dengan bau minudal yang ketara.

Batangnya biasanya melengkung dan boleh mencapai diameter 0.4 m.

Daunnya bujur atau bujur dengan puncak runcing. Daun adalah 6 hingga 25 cm panjang dan 5 hingga 7 cm lebar. Warna bergantung pada umur pokok. Tumbuhan muda mempunyai daun hijau keemasan, yang lebih tua berwarna hijau kusam. Bahagian bawah daun adalah matte, bahagian atasnya berkilat. Menjelang musim gugur, daun berubah warna menjadi kuning terang atau merah.

Mahkotanya padat, luas, dengan dahan berjuntai atau tegak.

Bunga muncul pada akhir Mei dan bertahan sehingga kira-kira 10 Jun. Bergantung pada spesies, ia berwarna merah, merah jambu atau putih dan muncul dalam perbungaan memanjat panjang kira-kira 12 cm. Bunga, kulit kayu dan daun merembeskan phytoncides yang membasmi kuman udara.

Ceri burung tumbuh di negara kita di pertengahan latitud di mana-mana, tetapi jarang dilihat di Utara Jauh. Ia boleh dilihat di mana-mana jenis hutan. Kilang itu lebih suka tempat bercahaya terbaik: glades, glades, semak belukar. Di pantai badan air ia mungkin membentuk belukar yang tidak dapat dilalui. Ceri burung boleh tumbuh di mana-mana jenis tanah, tetapi tumbuhan yang paling kuat dan paling sihat tumbuh di tanah liat yang kaya dengan kandungan lembapan yang mencukupi. Ceri burung tidak tumbuh di tanah yang berair.

Spesies

Terdapat lebih daripada 20 spesies ceri burung. Hampir semua spesies datang dalam bentuk pokok atau semak. Sesetengah jenis adalah hiasan, manakala yang lain menghasilkan buah. Yang paling biasa di alam adalah spesies berikut:

 • Biasa (Berus).
 • lewat.
 • Virginia.
 • Maaka.
 • Pennsylvanian.
 • Sciori.
 • Antipka.
 • Magalebskaya.
 • Sakhalin subur sendiri.
 • Poskistaya.
 • Amanogava bergigi gergaji kecil.

Ceri burung biasa mempunyai dua nama lain: ceri burung dan berus. Dalam persekitaran semula jadi ia tumbuh di Eurasia. Biasanya ia adalah spesies pokok, tetapi ia juga jarang ditemui semak. Pokok itu tumbuh sehingga 18 m. Dedaunan berwarna hijau dengan warna biru. Berbunga setiap tahun pada akhir bulan Mei. Buahnya gelap, bersaiz kecil, sehingga 5 mm lebar, sedikit manis. Ceri burung biasa dibahagikan kepada jenis. Antaranya anda boleh dapati sangat menarik:

 • Pendula – mahkota jatuh.
 • Pyramidalis – mahkota piramid.
 • Plena – bunga terry.
 • Leucocarpa – buah kekuningan.
 • Aucubaefolia – daun dengan bintik kuning kecil.

Untuk ceri Late Bird, habitat asalnya adalah kawasan di Amerika Utara. Ia juga terasa baik di negara kita, menetap di latitud sederhana. Ia adalah pokok subur diri yang kukuh, ketinggiannya mencapai 30 m. Berbunga melimpah ruah. Pada musim luruh, daun, kaya dengan hijau, menukar warnanya menjadi merah kekuningan. Kulitnya berwarna hitam, dan buahnya cukup besar untuk berukuran 10 mm. Buah-buahan ini boleh dimakan, sedikit pahit, dan masak pada musim luruh. Tumbuhan itu mempunyai akar yang kuat. Ia tahan terhadap fros musim sejuk.

Virginia ceri burung ditemui di alam semula jadi Amerika Utara. Bentuk seperti pokok boleh membesar sehingga 15 m. Perwakilan semak adalah sederhana, sehingga 5 m, dengan bunga putih, pewarna merah-burgundy daun. Tempoh berbunga adalah pada hari-hari terakhir bulan Mei, tidak disertai dengan keharuman ceri burung, bunga tidak berbau. Buah-buahan bersaiz sederhana, kemerahan, boleh dimakan. Suhu rendah, haba dan kemarau tidak boleh membahayakan tumbuhan, ia tahan terhadap perubahan iklim. Spesies ceri burung ini mempunyai beberapa jenis asli:

 • Nana – pokok renek yang rendah.
 • Rubra – buah-buahan berwarna ceri.
 • Melanocapra mempunyai buah beri hitam.
 • Xanthocapra – buah-buahan sedikit kekuningan.
 • Pendula – mahkota jatuh.

Maaka berasal dari China dan Korea, serta selatan Timur Jauh. Pokok spesies ini tumbuh sehingga 17 m. Pokok renek, dengan ketinggian antara 4 hingga 8 m, jarang berlaku. Mahkota berbentuk kon menghiasi tumbuhan. Kulitnya berwarna jingga-merah, licin, tanpa kekasaran, cenderung mengelupas. Dedaunan hijau yang kaya menjadi kuning pada musim luruh. Bunga putih tidak berbau. Buah-buahan tidak sesuai untuk dimakan. Maaka mempunyai ketahanan terhadap fros musim sejuk, tumbuh dengan cepat, tetapi tidak akan berkembang tanpa cahaya yang baik dan banyak kelembapan.

Ceri burung Pennsylvania berasal dari wilayah semula jadi Amerika Utara, tetapi telah menyesuaikan diri dengan baik dengan iklim kita juga. Tumbuhan spesies ini adalah pokok tegak, ketinggian dari tanah ke puncak mahkota mencapai 12 m. Terdapat juga bentuk semak, tetapi ia berlaku di alam semula jadi agak jarang. Kulit pokok itu berwarna ceri dan mahkota yang mewah mempunyai bentuk bujur. Daun hijau menjadi merah terang pada musim gugur. Perbungaan putih bersaiz besar. Beri kecil merah muncul hanya pada tahun ketiga selepas penanaman. Spesies ceri burung ini mekar dengan banyaknya dan berbuah lebat. Sistem akar bercabang tebal membolehkan pokok itu menahan sebarang keadaan cuaca dengan mudah, untuk berkembang di mana-mana tempat dan di mana-mana tanah.

Siori boleh ditemui di persekitaran semula jadi Kuril, Sakhalin dan utara China. Pokok ceri burung mencapai ketinggian 10 m. Dedaunan berwarna hijau di bahagian paling atas mahkota, bertukar perlahan-lahan menjadi salad ke arah bahagian bawah. Daun muda dan perbungaan dicat dengan warna yang sama – merah-lilac-lilac. Pokok berbunga itu menyebarkan haruman yang sangat kuat di sekelilingnya. Buah-buahan bersaiz besar, sehingga 12 mm dalam keratan rentas, sesuai untuk dimakan.

Antipka hanya mempunyai bentuk semak. Ia berasal dari Timur Jauh dan Eropah. Sistem akar tumbuhan berkembang dengan baik, ia mudah menyesuaikan diri dengan pelbagai jenis tanah. Pokok renek sering ditanam di cerun untuk mengelakkan gelinciran tanah. Ceri burung ini juga berfungsi sebagai pokok penanti yang baik untuk pokok renek yang berbuah. Perbungaan berwarna putih mempunyai saiz kecil dan mempunyai bau lembut yang menyenangkan. Buah-buahan bersaiz kecil mempunyai warna kehitaman.

Ceri Magalep adalah perkara biasa di Eropah. Pokok tumbuh sehingga 10 m tinggi dan mahkota mencapai 8 m lebar. Bunga-bunga putih yang harum berkumpul dalam kuas berbentuk perisai. Buah-buahan hitam kecil dan rasa pahit. Tumbuhan itu memerlukan tanah yang subur dan cahaya yang baik. Berbunga dan mula berbuah 3-4 tahun selepas ditanam. Pokok itu bertolak ansur dengan suhu tinggi dan rendah dengan baik. Selalunya tumbuhan ini digunakan sebagai lindung nilai. Mereka berumur panjang, dan memangkas dahan untuk membentuk mahkota mempunyai kesan yang baik terhadap perkembangan mereka.

Subur sendiri dan Sakhalin ialah tumbuhan yang matang awal. Menjelang pertengahan musim panas, buah-buahan sudah masak. Mereka mempunyai kualiti rasa yang sangat baik. Pokok itu boleh mencapai ketinggian 8 m, tahan terhadap keadaan cuaca buruk. Ceri burung yang subur sendiri mempunyai hasil yang tinggi: satu pokok boleh memberikan kira-kira 20 kg buah.

Ceri burung selepas subur tumbuh dan berkembang dengan baik di latitud utara dan tengah. Pokoknya agak pendek, dengan ketinggian maksimum 5 m. Batangnya kasar, berwarna kelabu, cawangan muda berwarna coklat. Perbungaan putih salji mengumpulkan 40 kuntum setiap satu. Buah-buahan coklat mempunyai kuning, daging yang sangat berair. Rasa masam-manis, buah-buahan mempunyai rasa masam. Pokok ini mekar dengan banyak dan menghasilkan hasil yang tinggi, dengan ketahanan yang baik terhadap fros dan perosak. Buah-buahan dimakan sebagai makanan dalam apa jua bentuk: segar, kering, dalam tin.

Amanogawa yang berduri halus adalah yang paling cantik dari semua spesies. Tumbuhan itu mempunyai mahkota berbentuk kubah yang menarik. Bunganya berwarna merah jambu lembut yang cantik dengan macerate. Pokok ceri burung yang mekar dengan banyaknya bukan sahaja cantik, tetapi juga memancarkan haruman halus yang paling menyenangkan.

Memilih dan menyimpan

Pada awal musim bunga, apabila alam semula jadi baru hidup dari tidur musim sejuk, pemetik ceri burung bermula. Apabila getah mula mengalir, kulit kayu dan dahan dituai. Mereka boleh dikeringkan secara keseluruhan, tetapi untuk mempercepatkan proses dan kemudahan penyimpanan, ranting nipis dan kulit kayu dicincang dengan secateurs atau pisau menjadi kepingan kecil. Kemudian mereka tersebar di permukaan rata di bawah bangsal atau di dalam bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik, anda boleh menghantar bahan mentah dan di dalam almari pengeringan. Selepas kering semuanya dimasukkan ke dalam beg kain kapas dan simpan di tempat yang kering sehingga 5 tahun.

Bunga dan daun dituai semasa berbunga. Jangan memetik semua perbungaan berturut-turut. Adalah lebih baik untuk menipiskannya dengan memetiknya di tempat yang berbeza, terutamanya di mana ia tumbuh terlalu padat. Ini akan membantu perbungaan yang tinggal mendapat lebih cahaya, tumbuh dengan lebih baik dan menghasilkan lebih banyak buah di kemudian hari. Bunga dan daun tidak dihancurkan, ia dikeringkan sama ada di luar atau di dalam rumah, atau di dalam ruang pengeringan khas. Simpan persediaan sedemikian dalam beg tidak panjang seperti dahan dan kulit kayu. Tempoh penggunaan adalah terhad kepada 1 tahun.

Tuai buah dalam tempoh apabila ia masak sepenuhnya. Pastikan anda menyemak bahawa anda tidak menemui buah-buahan dengan kerosakan. Mereka tidak boleh dikutip jika pokok itu sakit atau mengalami serangan perosak, walaupun buah-buahan itu sendiri kelihatan agak sihat. Memetik ceri burung perlu dilakukan dalam cuaca kering dan sejuk. Ini boleh dilakukan pada waktu pagi, selepas embun kering, atau pada waktu petang. Berus hendaklah dipotong secara keseluruhan. Buah yang dipetik tidak boleh terdedah kepada kelembapan. Berus ceri burung dihampar nipis dan dikeringkan dengan cara yang sama seperti bahagian lain tumbuhan. Selepas pengeringan, buah-buahan dibersihkan dari ranting dan tangkai, dimasukkan ke dalam beg kain. Ia boleh disimpan sehingga 2 tahun di dalam rumah tanpa akses kepada kelembapan.

Ada yang percaya bahawa buah itu boleh dijemur di bawah sinar matahari. Ini adalah kontroversi, kerana semua tumbuhan ubatan tidak disyorkan untuk didedahkan kepada cahaya matahari semasa pengeringan.

Ia juga perlu diingat bahawa tiada tumbuhan, termasuk ceri burung, harus dituai berhampiran lebuh raya dan berhampiran perusahaan dengan pengeluaran berbahaya. Semua tumbuhan, seperti span, menyerap gas ekzos kereta dan pelepasan industri toksik.

Ciri-ciri terapeutik ceri burung

Khasiat ceri burung untuk menyembuhkan orang dari pelbagai penyakit telah diketahui sejak sekian lama. Kecantikan ini mempunyai kuasa yang benar-benar ajaib. Orang ramai mula-mula menyedari bahawa rasa tart buah beri menunjukkan bahawa ia boleh digunakan sebagai astringen untuk pelbagai gangguan saluran gastrousus. Dalam proses permohonan, ternyata semua bahagian tumbuhan dalam satu cara atau yang lain mempunyai kualiti terapeutik: diuretik, anti-radang, diaphoretic dan styptic.

Bilangan terbesar bahan yang bermanfaat kepada tubuh manusia terkandung dalam buah.

 1. Jumlah besar vitamin C menentukan penggunaan buah dalam bentuk segar, atau infusi kering – dengan avitaminosis. Ceri burung telah diselamatkan daripada penyakit skurvi semasa zaman perang yang sukar dan pelayaran laut yang panjang. Vitamin C menguatkan sistem imun, mengawal paras glukosa darah, mempunyai kesan anti-radang, dan merupakan antioksidan yang kuat.
 2. Vitamin PP terlibat dalam pembentukan hormon. Asid nikotinik membantu mengekalkan keadaan normal sistem saraf, mencegah migrain, melegakan perjalanannya.
 3. Vitamin E melindungi daripada penyakit kardiovaskular. Ia perlu untuk wanita semasa mengandung. Pada lelaki, ia menjejaskan sperma, meningkatkan mobiliti mereka. Vitamin E menghalang degenerasi organ penglihatan, termasuk katarak.

Banyak dalam komposisi beri dan unsur surih:

 1. Tembaga dalam tubuh manusia membantu penyerapan zat besi, terlibat dalam penyediaan oksigen ke tisu dan pengeluaran hemoglobin.
 2. Zink meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan. Ia penting untuk mengekalkan kesihatan gigi, menggalakkan penyembuhan luka, dan melegakan keradangan. Zink adalah unsur utama dalam struktur mata, jadi jumlahnya dalam badan mempengaruhi penglihatan.
 3. Kobalt membantu pengeluaran hormon tiroid, membantu mengeluarkan kolesterol dari badan, terutamanya dari saluran darah, menghalang pembentukan plak. Ia juga secara terpilih menghalang pembahagian sel-sel kanser.
 4. Mangan menyumbang kepada pembentukan tulang, rawan dan tisu penghubung, jadi ia sangat penting untuk badan yang sedang membesar. Unsur surih ini menghalang hepatosis hati berlemak.
 5. Buah sepenuhnya memiliki semua sifat yang terdapat pada bahagian lain tumbuhan dalam tahap yang berbeza-beza.
 6. Kulit pokok tumbuhan digunakan untuk menyediakan ubat antipiretik, diuretik dan diaforetik. Decoctions digunakan dalam ginekologi untuk proses keradangan dalam sistem urogenital wanita.
 7. Dari daun membuat rebusan dalam gangguan gastrik dan gangguan pencernaan, bukan disebabkan oleh agen berjangkit. Perlu diingatkan bahawa daun adalah orang luar dalam jumlah bahan berguna yang terkandung di dalamnya.
 8. Infusi bunga adalah baik untuk pelbagai jenis keradangan mata. Ia adalah paling berkesan untuk menyuling infusi melalui penyuling, maka dalam air suling akan menjadi jumlah maksimum komponen ubat, dan hasil penggunaan akan menjadi lebih cepat.
 9. Persediaan dari kulit kayu dan ranting akan mengurangkan sakit sendi dan mengurangkan keradangan.
 10. Ceri burung membantu menyembuhkan luka, memulihkan kulit yang rosak.
 11. Minuman ceri burung melegakan tekanan, memberikan tidur yang sihat, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit, dan meningkatkan penglihatan.
 12. Dengan bantuan ubat ceri burung menyingkirkan parasit usus. Perkara utama adalah untuk memastikan bahawa tiada bullwhip: tidak mungkin untuk mengusirnya dengan cara ini, tetapi badan boleh menyebabkan banyak masalah.

Untuk para wanita

Persediaan dari ceri burung berguna untuk badan wanita. Mereka meningkatkan sistem imun, membantu melawan kemurungan, memperbaiki warna kulit dan keadaan rambut. Decoctions dan infusi kulit digunakan dalam ginekologi untuk douches untuk proses keradangan sistem urogenital. Ubat ceri burung sebelum ini berkesan digunakan oleh wanita sebagai kontraseptif. Kini mereka berjaya digantikan dengan persediaan kimia.

Untuk lelaki

Ubat ceri burung membantu lelaki memulihkan fungsi melahirkan anak, kerana ia meningkatkan komposisi cecair mani dan meningkatkan mobiliti sperma. Ceri burung mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan umum badan, menguatkan sistem otot, meningkatkan peredaran darah.

Semasa mengandung

Semasa kehamilan, tidak digalakkan untuk mengambil persediaan dari ceri burung. Ia boleh memberi kesan buruk kepada perkembangan janin.

Jenis komposisi perubatan

Terdapat beberapa jenis komposisi penyembuhan:

Infusi

Tuangkan air mendidih ke atas bahan mentah perubatan satu atau lebih spesies dan tanamkan selama beberapa jam, bergantung pada resipi, tapis. Sesetengah jenis infusi memerlukan pemanasan tambahan dalam mandi air, maka masa infusi dapat dikurangkan.

Berwarna .

Tuangkan bahan mentah dengan vodka atau larutan alkohol lain, tanamkan 2 minggu atau lebih pada suhu bilik, terikan. Kemudian letakkan tincture di tempat yang sejuk dan gelap.

air rebusan .

Tuangkan air sejuk atau panas dan rebus dengan api perlahan 5-10 minit, masukkan sebentar dan tapis.

teh .

Tuangkan air mendidih (1 sudu teh setiap cawan air) dan tanamkan beberapa minit.

salap

Salap adalah sejenis ubat yang ringan. Di rumah, campurkan komponen ubat dengan lemak dan suam dalam mandi air selama beberapa jam.

Aplikasi dalam kosmetologi

Beri ceri burung, serta kulitnya, telah menemui aplikasi yang luas dalam kosmetologi. Ceri burung adalah sebahagian daripada banyak persediaan kosmetik yang dihasilkan pada skala industri. Bahan mentah ini memberikan persediaan kesan menenangkan pada kulit, menghilangkan edema dan kemerahan, menggalakkan penyembuhan luka-luka kecil, menjana semula dan menguatkan sel-sel kulit. Selalunya buah-buahan digunakan untuk menyediakan kosmetik, kurang kerap kulit dan daun. Ekstrak beri dan kulit kayu, yang dihasilkan oleh industri kosmetik, boleh digunakan sebagai produk kendiri, ditambah kepada krim dan losyen untuk meningkatkan tindakannya. Oleh kerana komposisi kimia, komponen produk ceri burung menembusi jauh ke dalam lapisan kulit, membersihkannya di peringkat selular, menyuburkan.

 1. Topeng yang diperbuat daripada ceri burung adalah baik untuk menyuburkan kulit, melembapkan dan menyegarkannya, mencegah penuaannya.
 2. Penyerapan bunga ceri burung telah lama digunakan untuk membilas rambut selepas mencuci. Ia menguatkan rambut, menjadikannya berkilat dan sutera.
 3. Infusi beri disyorkan untuk digunakan sebagai losyen untuk pembersihan kulit setiap hari.
 4. Jus buah beri segar akan membantu menghilangkan jerawat. Ia perlu disapu pada kawasan yang bermasalah.

Untuk menyembuhkan jerawat dan luka

Dalam kuantiti yang sama – 1 sudu setiap satu – tuangkan 1 liter air ke atas bunga, daun, kulit ceri burung, bunga calendula. Dengan api perlahan, biarkan mendidih, sejuk, tanpa mengeluarkan penutup. Basuh luka dan buat losyen.

Masker untuk peremajaan dan menyuburkan kulit muka

Buat puri beri ceri segar: 1 sudu teh puri dicampur dengan 1 sudu madu yang dipanaskan, tambah satu sudu kefir. Untuk membuat topeng lebih tebal, anda boleh menambah sedikit tepung rai. Sapukan pada kulit dua kali seminggu selama 20-30 minit. Bilas dengan air suam, tambah sedikit jus lemon.

Losyen awet muda

2 sudu besar bunga tuangkan 200 ml air mendidih, untuk menegaskan 1 jam. Tambah 2 sudu teh setiap gliserin dan madu, 100 ml vodka. Sapu setiap hari pada kawasan muka dan leher.

Ceri burung dalam masakan

Ceri burung wangi telah menemui kegunaannya dalam masakan. Ramai orang masih ingat rasa pai yang disumbat dengan buah ceri segar, yang dibakar di kampung oleh nenek mereka. Mereka kelihatan seperti karya seni pastri. Bau makanan segar yang dibakar dengan aroma ceri burung adalah mustahil untuk dilupakan. Buah tumbuhan ini digunakan untuk membuat jem, kolak, dan sirap untuk musim sejuk. Pada hari-hari panas, kvass ceri burung akan menghilangkan dahaga, dan pelbagai pastri yang diperbuat daripada tepung ceri burung akan memenuhi rasa mana-mana gourmet. Beri dibuat menjadi tincture dan ditambah kepada teh.

Kissel

Tuangkan 200 g ceri burung dalam 1 liter air dan rebus selama kira-kira 15 minit. Tapis, tuangkan 3 sudu besar gula dalam sup, biarkan mendidih dan tuangkan aliran nipis 2 sudu besar kanji yang dicairkan dalam air, kacau sentiasa. Apabila mendidih, kissel siap. Biarkan ia sejuk. Untuk rasa yang lebih cerah anda boleh menambah jus setengah lemon atau madu ke dalam kanji.

Kvass

Tumbuk 3 cawan buah-buahan segar, tuangkan 300 gram gula dan biarkan selama 12 jam. Kemudian kacau, letakkan 5 gram yis segar dan tuangkan 3 liter air. Selepas 24 jam anda boleh menapisnya dan biarkan kvass selama dua hari untuk menyelesaikan proses penapaian. Tuangkan ke dalam bekas simpanan dan letakkan di tempat yang sejuk.

Sourdough kvass dengan ceri burung

Campurkan 3 cawan krim masam lemak, 3 biji telur, 1.5 cawan gula, 1.5 cawan ceri burung dan tepung gandum dan pukul dengan pengisar. Bakar penkek, susunkannya di atas satu sama lain, sapukan sirap ceri burung pada setiap satu. Tuangkan di atasnya campuran 2 putih dan setengah cawan gula dan bakar dalam ketuhar selama 10-15 minit.

jem

Membuat jem ceri burung sangat mudah. Pertama, lulus beri melalui penggiling daging 2-4 kali. Kemudian masukkan gula, biarkan selama 20 minit dan masak dengan api perlahan selama kira-kira sejam. Untuk 1 kg ceri burung ambil 1.2 kg gula.

Minuman (kopi)

Kisar beri kering dalam pengisar kopi hingga menjadi serbuk. Kemudian masak seperti kopi kisar biasa.

muffin

Ambil 120 g tepung ceri burung, 200 g tepung gandum, 240 g gula, 240 g krim masam, 4 telur, 1 sudu teh soda penaik, 0.5 sudu teh garam. Campurkan semuanya dengan baik, masukkan ke dalam bentuk, bakar selama 30-40 minit pada suhu 200°C.

Roti

Tuang 100 ml air mineral ke dalam mangkuk, tambah 50 g gula, 1 sudu teh serbuk penaik, 50 g minyak zaitun dan uli dengan baik. Kemudian masukkan 150g setiap tepung gandum, 150g tepung ceri burung dan 1 sudu besar kanji. Uli bersama, bentukkan dalam gulungan dan bakar pada suhu 180°C selama 15-20 minit. Jika dikehendaki, anda boleh menambah buah-buahan kering atau buah-buahan manisan ke dalam doh. Taburkan roti siap dengan gula tepung.

Kek Coklat Mudah

Campurkan 200g gula, 250ml air, 100ml minyak bunga matahari. Masukkan 2 sudu besar setiap satu tepung ceri burung dan serbuk koko, 6 sudu besar setiap satu tepung gandum dan 2 sudu teh serbuk penaik. Gaul sebati, boleh guna mixer untuk buat adunan sekata tanpa berketul. Bakar dalam loyang yang telah digris selama 40-45 minit pada suhu 180°C. Apabila sejuk, potong kek kepada dua bahagian, sapukan bahagian bawah dengan jem ceri, letakkan bahagian kedua di atasnya dan taburkan gula tepung.

Apa guna tepung ceri burung

Proses pengeringan adalah cara yang baik untuk membuat, kerana komposisi kekal sehampir mungkin dengan produk segar. Dengan sebarang rawatan haba, penambahan bahan pengawet, kandungan bahan berguna dikurangkan.

Tepung beri kering mengekalkan semua sifat berguna ceri burung. Oleh itu, decoctions, infusions dan salap disediakan dari serbuk: mereka juga akan menyembuhkan penyakit dan boleh digunakan untuk tujuan kosmetik.

Ceri burung diedarkan hampir di seluruh negara kita, tetapi tepung itu hanya popular di Buryatia dan di Siberia. Ia dihasilkan di sana pada skala perindustrian, tetapi dalam kuantiti yang kecil. Tepung boleh dibuat sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu mengumpul dan mengeringkan beri ceri burung dengan betul dan mengisarnya dalam pengisar kopi.

Nilai tenaga tepung ceri burung hampir 3.5 kali lebih rendah daripada nilai kalori tepung gandum. Ini amat penting bagi mereka yang suka kek dan pai, tetapi tidak mahu menambah berat badan. Jika anda menyediakan makanan yang dibakar hanya dari tepung ceri – tiada apa yang akan berfungsi. Tepung gandum diperlukan, dan bahagiannya dalam jumlah jisim hendaklah sekurang-kurangnya 50%. Secara luaran, tepung ceri menyerupai koko, berbau seperti badam. Dalam bau terdapat nota vanila dan coklat.

Kontraindikasi untuk digunakan

Ceri burung adalah tumbuhan yang sangat berguna. Walau bagaimanapun, tidak semua orang boleh mengambilnya sebagai ubat perubatan dan memakannya.

Ceri burung adalah kontraindikasi:

 • Orang yang mengalami sembelit kronik dan kolitis;
 • buasir;
 • ibu mengandung dan menyusu;
 • kanak-kanak di bawah umur 3 tahun;
 • Orang yang mempunyai sikap tidak bertoleransi individu;
 • mengalami hipotensi.

Ceri burung adalah tumbuhan yang indah. Sebagai tambahan kepada kecantikannya, yang dikagumi orang, ia menyembuhkan penyakit, meningkatkan imuniti, memelihara kecantikan dan keremajaan, menjadikan hidangan lebih sihat dan pelbagai, membantu melawan serangga berbahaya.

Мakanan Berkhasiat