Cendawan pada cendawan teh: mengapa ia muncul dan apa yang perlu dilakukan?

Cendawan teh (Medusomyces gisevii), yang datang ke Rusia selepas perang dengan Jepun, adalah simbiosis kulat yis dan bakteria asid asetik. Teh manis yang ditapai mencapai kemuncak popularitinya pada pertengahan abad ke-20, tetapi sehingga hari ini ia bukan sahaja masih dibuat di rumah tetapi juga dihasilkan secara komersial.

Minuman itu mempunyai pelbagai kesan yang bermanfaat pada tubuh. Teh kvass mengimbangi metabolisme, menormalkan fungsi miokardium, merangsang imuniti dan penghadaman, melawan sembelit dan membuang toksin.

Seperti mana-mana organisma hidup lain, cendawan Cina terdedah kepada penyakit yang disebabkan oleh penjagaan, penyimpanan yang tidak betul.

Mengapakah acuan terbentuk pada cendawan teh

Lebih kerap kulat berkulat dijangkiti oleh medusomycetes muda yang tidak mempunyai masa untuk mendapatkan keasidan yang selamat. Perlu dipertimbangkan bahawa bintik putih, biru atau hitam muncul secara eksklusif di permukaan yang berinteraksi dengan udara. Filamen di bahagian bawah kulat tidak ada kaitan dengan acuan. Mereka adalah pertumbuhan yis yang mengambil bahagian aktif dalam proses penapaian.

Punca pembentukan acuan pada cendawan teh:

Tidak bersih

Medusomycetes boleh mendapat acuan jika balang dengannya tidak cukup bersih atau berdiri di sebelah pengetinan terbuka, pinggan mangkuk kotor, sayur-sayuran yang tidak dibasuh, buah-buahan. Tangan dan kutleri yang kotor adalah punca kulat.

Keadaan hidup yang tidak sesuai

Kulat teh bertindak balas dengan menyakitkan terhadap kelembapan yang tinggi, paras asap yang tinggi dan suhu rendah (di bawah 18°C). Medusomycetes pasti mendapat kulat berkulat jika ada merokok di dalam bilik dan dindingnya ditutup dengan plak gebu. Spora penyebab penyakit terkumpul pada kain kasa yang menutupi balang jika ia tidak dibasuh untuk masa yang lama.

Teh “salah”.

Faktor yang secara langsung mempengaruhi jangkitan medusomycetes ialah teh yang tidak berkualiti, tamat tempoh atau disimpan dengan tidak betul dengan spora acuan.

Minuman berperisa sangat berbahaya kepada kulat, melemahkan pertahanan imun mikroorganisma yang bermanfaat. Pilihan terbaik ialah teh asli kasar (hijau atau hitam) tanpa bahan tambahan.

Bagaimana untuk menyembuhkan cendawan teh

Terdapat 3 cara untuk menghidupkan semula Medusomyces gisevii yang terjejas oleh acuan:

 1. Tuangkan kvass teh keluar dari bekas, bilas kulat dengan air bersih. Lap permukaan dengan lemon atau 10 peratus cuka wain. Isikan dengan teh segar, tambah satu sudu cuka buah.
 2. Jika noda yang baru terbentuk tidak putih tetapi berwarna, keluarkan kawasan yang terjejas, ambil tisu longgar bersebelahan. Bilas medusomycetes, masukkan ke dalam bekas bersih, dan isi dengan pembalut baru.
 3. Keluarkan lapisan atas, bilas cendawan dahulu dengan air, kemudian celupkan ke dalam mangkuk cuka epal. Gosokkan asid perlahan-lahan ke permukaan dengan tangan anda, mencipta medium pertumbuhan baharu.

Selepas membersihkan acuan, letakkan kulat dalam balang yang disterilkan dengan air mendidih, tutup dengan kain kasa steril.

Pencegahan

Agar tidak perlu menyelamatkan kulat teh, lebih mudah untuk mewujudkan keadaan optimum dengan segera:

 1. Sentiasa basuh tangan anda atau pakai sarung tangan pakai buang apabila bersentuhan dengan medusomycete.
 2. Pilih tempat yang hangat untuk balang teh kvass jauh dari pinggan kotor, makanan dan cahaya matahari langsung.
 3. Gunakan peralatan dan kutleri yang bersih.
 4. Tutup leher balang dengan kain kasa dan pastikan ia bersih.
 5. Buang udara berasap di dapur.
 6. Jangan toskan kvass sepenuhnya, biarkan sekurang-kurangnya 200 ml sebelum menuang segar.
 7. Pilih teh berkualiti dengan tarikh luput semasa.
 8. Untuk mengelakkan melecur, jangan tuangkan gula pasir (hanya larut).
 9. Toskan minuman yang ditapai tepat pada masanya.
 10. Simpan cendawan pada suhu 18-25 darjah dan jangan tuangkan teh sejuk atau panas.

Spora acuan sangat tabah. Jika boleh, cendawan yang berpenyakit, terutamanya yang mempunyai bintik biru atau hitam, lebih baik dilupuskan dan digantikan dengan yang baru. Pengambilan minuman dengan acuan mengancam perkembangan reaksi alergi, gangguan pencernaan.

Мakanan Berkhasiat