Cara Pecah Kelapa di Rumah

Rasa kelapa yang halus dan sedikit manis sangat dihargai, menyegarkan, dan berbau rasa tropika. Dan kadangkala anda ingin menikmati rasa sebenar kelapa atau mengubah meja percutian dengan hidangan eksotik. Tetapi buah tropika sangat keras, dan ia tidak mudah dibuka. Sudah tentu, anda tidak memerlukan gerudi atau gergaji bulat. Tetapi anda perlu berusaha, terutamanya jika anda ingin menyimpan kacang untuk hidangan yang indah.

Memecahkan kelapa dengan ketuhar

Ini adalah kaedah klasik dan paling terkenal. Ia akan membolehkan anda mengekalkan penampilan cangkerang yang baik untuk dijadikan hiasan atau hiasan nanti. Kaedahnya agak mudah, ia memerlukan ketuhar dan pisau tajam atau pembantu rumah.

Pada mulanya adalah perlu untuk mengalirkan jus dari buah. Jika ini tidak dilakukan, ia akan mendidih di dalam kelapa dan benar-benar meletupkan buahnya. Jisim pulpa dan kulit akan hilang, dan ketuhar perlu dibersihkan dengan teliti. Untuk mengalirkan air kelapa sangat mudah. Ia adalah perlu untuk menghidupkan sisi buah, di mana terdapat beberapa lekukan kecil, biasanya bahagian atas. Melalui merekalah kelapa diberi makan dari sawit. Sekarang anda harus berhati-hati mengenal pasti tempat paling lembut dengan pisau tajam. Di dalamnya anda perlu mendalami dengan tegas, memutar pisau ke kedalaman 1.5 cm. Anda boleh memudahkan tugasan dengan menggunakan pemutar skru yang bersih.

Sekarang anda perlu segera memusingkan kelapa di atas gelas atau cawan dan perhatikan sama ada cecair itu akan hilang. Sekiranya jus telah mula menitis, maka kemurungan sudah mencukupi, dan anda hanya perlu menunggu sedikit lagi. Bergantung pada buah, ia mungkin mengambil masa dari beberapa hingga sepuluh minit. Isipadu jus dari sebiji kelapa ialah 120-160 ml. By the way, di sini anda boleh menentukan betapa segar dan sesuai buah itu. Jika jusnya jernih dan manis, maka ia adalah gred tertinggi. Sedikit kekeruhan masih dibenarkan. Jika jus mempunyai konsistensi berminyak, ini bermakna kelapa sudah rosak, dan tidak disyorkan untuk memakannya.

Adalah lebih baik untuk membuka kelapa pada suhu maksimum. Semakin tinggi suhu, semakin baik dan cepat buah akan retak. Kacang harus diletakkan di atas rak, supaya ia tidak akan dibakar dan terbakar, dan dipanaskan secara merata di sekeliling keseluruhan lilitan. Biasanya 10 minit sudah memadai. Kemudian anda perlu mengeluarkannya dan memeriksanya dengan teliti. Ia adalah perlu untuk mencari retak besar atau beberapa kecil di dalam cangkerang. Jika tiada, anda harus terus memanaskannya lagi.

Balut kelapa dengan retak dalam tuala nipis atau beg plastik dan hentakkannya beberapa kali di atas meja dengan bahagian yang sudah rosak. Retakan awal akan menjadi titik lemah, jadi cangkang akan retak. Sekarang sudah cukup untuk mengambilnya dengan pisau dan dengan gerakan goyang membuka buahnya. Pulpa harus dikupas hingga keputihan dengan pisau tajam atau pembantu rumah. Keseluruhan kacang yang tidak rosak sedia untuk dihidangkan. Cengkerang juga biasanya dipecahkan kepada 2-3 keping dan boleh digunakan dalam hidangan atau hiasan meja.

Membersihkan kelapa dengan microwave

Teknik ini adalah sama yang mungkin dengan kaedah dengan ketuhar, tetapi terdapat perbezaan tertentu. Yang utama adalah kualiti penyingkiran jus kelapa. Ia adalah perlu untuk mengalirkan jumlah maksimum kelembapan, dan disyorkan untuk menggoncang kacang beberapa kali. Ini akan mengambil masa kira-kira 10 minit.

Walaupun dengan penyingkiran jus yang berkualiti, kelapa masih boleh meletup dalam ketuhar gelombang mikro. Jadi anda harus meletakkan buah di dalam selama 2 minit pada kuasa maksimum, keluarkan dengan cepat dan lihat. Jika tiada retakan besar, masukkannya selama 40 saat lagi. Dan seterusnya teruskan sehingga terdapat kerosakan yang mencukupi pada cangkerang.

Kemudian bungkus buah dalam beg atau kain nipis dan pukul meja beberapa kali dengan bahagian yang tepat di mana keretakan itu berlaku. Retakan mudah dipetik dengan pisau, jadi kacang dibuka dengan gerakan goyang. Selepas itu, yang tinggal hanyalah mengupas pulpa. Kaedah ini mengambil masa yang lebih sedikit berbanding dengan ketuhar, tetapi kesan khas ketuhar gelombang mikro membakar sedikit dan pulpa, yang sedikit mengubah rasa dan aroma kelapa segar.

Tumbuk kelapa dengan tukul

Ini adalah cara yang paling kejam, tetapi agak berkesan. Anda tidak perlu mengeringkan air kelapa, hanya bungkus buah dengan tuala kertas dan kain. Pembungkusan perlu dilakukan dengan berhati-hati, sebaik-baiknya membalut segala-galanya supaya buahnya tetap kukuh. Kelapa yang dibalut hendaklah diletakkan secara melintang di atas meja atau permukaan keras.

Tangan kiri hendaklah dipegang erat pada hujung buah, dan tangan kanan hendaklah digunakan untuk membuat pukulan tajam dengan tukul. Lebih baik pukul bahagian tengah kelapa. Anda juga boleh memutar buah dengan lembut selepas setiap pukulan, jadi akan ada retakan bulat, dan cangkerang akan berpecah kepada dua kepingan yang cantik. Mereka boleh digunakan dalam hiasan meja atau dalam hidangan hidangan. Jika dipukul pada satu titik, kacang boleh retak tanpa retak.

Apabila buah retak atau hancur menjadi dua atau tiga bahagian di bawah pukulan, anda harus membuka tuala, mengalihkan segalanya di bawah mangkuk dan membuka cangkerang. Lebih kurang 150 ml cecair akan keluar. Sekarang anda perlu membebaskan pulpa dari seluruh cangkang. Potongan kecil boleh diambil dengan pisau tajam. Sekiranya terdapat bahagian atau hujung, anda harus meletakkannya di tepi dan sapukan beberapa pukulan lagi dengan tukul, tetapi tidak terlalu kuat.

Apabila membelah, tangan harus memegang erat hujung kelapa, dan tukul harus memukul pada satu titik, anda boleh di hujung runcing. Kemudian pulpa, yang telah jatuh berkeping-keping, boleh dengan mudah dikeluarkan dengan pisau.

Apabila menewaskannya, banyak pukulan ringan harus dibuat di seluruh kawasan. Matlamatnya adalah untuk pulpa mengelupas dari cangkerang, kemudian ia boleh dicucuk keluar keseluruhannya dengan pisau atau sudu. Pulpa masih mempunyai kulit luar yang nipis, ia harus dikupas dengan pembantu rumah atau pisau tajam. Secara umum, kaedahnya sangat pantas, tukang masak yang berpengalaman melakukan prosedur ini dalam lebih kurang satu minit. Walau bagaimanapun, ia memerlukan kemahiran, pengalaman dan sedikit kekuatan fizikal.

Pecah kelapa dengan tukul dapur

Sebagai tambahan kepada tukul pembinaan, anda boleh menggunakan tukul dapur biasa untuk mencincang. Dan bagi sesetengah orang, kaedah ini adalah yang paling mudah dan cepat untuk dipelajari. Keseluruhan teknik adalah sama dengan pukulan biasa. Satu-satunya nuansa – lebih baik untuk mengalirkan jus, kerana pulpa akan pecah dan cecair akan memercik ke seluruh dapur.

Toskan air kelapa adalah standard. Anda perlu menggunakan pisau nipis atau pemutar skru untuk menembusi yang paling lembut daripada tiga ceruk, kemudian pusingkannya ke dalam gelas atau mangkuk. Biasanya mengalirkan kira-kira 150 ml air manis dan wangi.

Sekarang anda boleh memecahkan buahnya. Untuk melakukan ini, anda perlu membetulkan kelapa dengan satu tangan dan memukulnya dengan tukul potong, sisi dengan pancang besar. Teknik yang paling berkesan: bayangkan pinggang dan lukis garisan dari atas ke hujung. Dengan pukulan tajam dan sederhana keras, ketuk seluruh pinggang ini, gerakkan dan pusingkan kelapa. Secara beransur-ansur ia akan retak sekata dan tepat di tempat ini. Kaedah lain: gunakan pukulan yang kuat di satu kawasan. Ini boleh menyebabkan keretakan atau pecah cangkang dan pulpa. Lebihan kepingan harus dikeluarkan dan terus pecah, memusnahkan kawasan jiran.

Mengeluarkan pulpa dari lapisan dalam cangkerang dilakukan dengan pisau tajam, idealnya menggunakan khas – sirloin. Ia nipis dan bengkok dengan baik, jadi pulpa kelapa boleh dipotong dengan mudah walaupun dari pecahan besar tanpa pemusnahan selanjutnya.

Membelah kelapa dengan pemutar skru

Ini adalah kaedah yang agak mudah yang akan menghasilkan kulit kacang yang agak rapi. Pemutar skru lebar rata atau pahat diperlukan. Malah pisau atau kapak dapur akan dilakukan, perkara utama ialah produk itu harus kuat pada selekoh. Pisau dapur biasa boleh mematahkan dan menyakiti tangan anda.

Anda perlu mengalirkan jus, tebuk lubang di sekeliling tiga lubang dan masukkan buah ke dalam mangkuk atau gelas selama 5 minit untuk mengalirkan air. Anda boleh membelahnya terus dari mata yang sama. Di sana, tukul pemutar skru pada sudut sedikit dan longgarkan, besarkan lubang. Kemudian anda perlu menarik lubang di sebelahnya, retak harus terbentuk. Di atasnya anda boleh memecahkan keseluruhan buah. Jika anda mengambil masa anda, anda boleh mencapai pemisahan yang hampir sempurna dalam dua bahagian.

Satu lagi cara ialah merasakan jahitan di kawasan itu dengan tiga lekukan dan memandu pemutar skru di sana, melonggarkan cangkang di tempat gabungan. Cara terbaik untuk mengumpul pulpa daripada kepingan tersebut adalah dengan meletakkan kelapa yang sudah retak selama 1 minit di dalam ketuhar gelombang mikro. Kemudian gunakan pisau atau sudu pencuci mulut kuat yang diasah khas untuk mengambil pulpa dan keluarkannya. Anda agak boleh memudahkan tugas jika anda memotongnya menjadi kepingan yang lebih kecil ke cangkerang dengan pisau (jadi ia memerlukan lebih sedikit usaha).

Menggergaji – memelihara cengkerang untuk dihidangkan

Hampir semua kaedah di atas melibatkan pemusnahan cangkerang yang tidak terkawal atau dikawal secara bersyarat. Kadang-kadang, bagaimanapun, adalah perlu untuk memastikan ia utuh untuk hiasan meja. Dalam kes ini, teknik menggergaji buah yang berbeza digunakan.

Mana-mana gergaji tangan akan berjaya. Gergaji bulat dan bolster tidak disyorkan kerana ia sukar dikawal apabila bekerja dengan kelapa, dan ia sangat mencemarkan pulpa. Penyelesaian yang optimum ialah menggunakan jigsaw tangan atau gergaji logam. Lebih kecil gigi, lebih baik dan licin potongan.

Anda boleh melihat memanjang atau melintang, perkara utama ialah membetulkan walnut dengan baik. Anda boleh membalut bahagian yang tidak terjejas dengan kain untuk penetapan yang lebih baik. Terdapat beberapa teknik:

  1. Pemotongan melalui. Dalam kes ini buah digergaji sepanjang jalan.
  2. Gergaji bulat pada cangkerang. Hanya seluruh lilitan cangkerang digergaji. Selepas itu, setelah menetapkan satu bahagian buah, sekeping gergaji harus dipusingkan dalam gerakan memutar dan dipisahkan dari daging.

Walau bagaimanapun, bahagian yang paling sukar adalah di hadapan, kerana jika anda ingin menyelamatkan cangkerang, ia akan menjadi sukar untuk mengeluarkan pulpa. Perkara terbaik untuk dilakukan ialah mempunyai sudu Perancis khas, yang nipis dan tajam. Itulah yang mereka gunakan di restoran untuk mengikis pulpa dari pelbagai buah-buahan. Anda juga boleh mengasah satu tepi sudu pencuci mulut biasa. Kawasan yang berhampiran dengan potongan boleh dipisahkan dengan pisau, hanya memasukkannya di antara pulpa dan cangkerang dan memotong dalam bulatan. Ekstrak pulpa yang lebih dalam perlu dilakukan dengan sudu, mengambilnya secara beransur-ansur, secara berlapis-lapis, supaya tidak merosakkan cangkang pada bahagian paling akhir. Ini mungkin mengambil masa, terutamanya jika anda memotong satu pertiga daripada kacang secara bersilang. Tetapi hasilnya adalah hiasan atau sekeping hiasan yang sempurna untuk meja percutian.

Perbezaan suhu boleh menjadikan pengekstrakan pulpa sedikit lebih mudah. Ia akan berfungsi bukan untuk membelah kacang, tetapi untuk mengupas pulpa dari cangkerang kerana kadar perubahan saiz yang berbeza. Kelapa yang sudah digergaji hendaklah ditutup dengan pinggan dan diletakkan di dalam ketuhar gelombang mikro selama 2-3 minit, kemudian di dalam peti sejuk selama 2-3 minit. Pulpa akan keluar dari cangkerang dengan sangat mudah, hampir dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, rawatan ini agak membosankan rasa kelapa, yang merupakan sesuatu yang anda mesti pertimbangkan.

Kesimpulan

Walaupun kerumitan yang jelas, terdapat banyak kaedah untuk membuka cangkerang dengan cepat dan berkesan. Dan cukuplah inventori yang anda sudah ada di dapur. Sudah tentu, anda tidak boleh membuang buah berair di atas lantai. Walaupun ini akan membawa kepada hasil yang diingini, tetapi akan memercikkan bilik dengan jus dan pulpa. Ia cukup untuk mempunyai ketuhar atau gelombang mikro, pisau biasa, pemutar skru dan sudu. Dengan kit ini, anda boleh mengekstrak pulpa kelapa tropika yang lazat dengan cepat dan selamat.

Jika hidangan profesional atau hiasan meja diperlukan, tukul atau gergaji akan diperlukan. Dengan alatan ini, anda sudah boleh membentuk chop atau hanya melihat kacang mengikut keinginan anda. Apabila mengikut arahan tidak ada risiko merosakkan buah atau cangkerang, atau cedera. Tetapi ia akan menjadi mungkin untuk menyajikan hidangan eksotik, dihiasi seperti di restoran dengan bintang Michelin.

Мakanan Berkhasiat