Cara minum wiski dengan betul

Proses merasai minuman beralkohol membawa kenikmatan kepada lelangit. Setiap jenis memerlukan persekitaran yang sesuai, hidangan, makanan ringan, dan wiski tidak terkecuali. Selama bertahun-tahun Scotland dan Ireland telah memperjuangkan penghormatan untuk digelar tanah airnya, dan cara baharu untuk meminum wiski emas yang kuat ini dicipta dengan penuh semangat hampir di seluruh dunia.

Apa itu wiski?

Ia adalah malt tunggal atau minuman beralkohol kuat campuran dengan kekuatan alkohol 32-50%, yang telah melalui peringkat penapaian, penyulingan dan penuaan dalam tong kayu oak. Pada masa yang sama terdapat sekatan ketat pada penamaan. Hanya wiski Scotch yang diperbuat daripada barli dipanggil Scotch, manakala bourbon ialah minuman yang dihasilkan di Amerika Utara.

Sejarah minuman

Ahli sejarah cenderung untuk mempercayai bahawa nama minuman itu berasal dari bahasa Celtic “uisge beatha” atau “air hidup.” Dalam keadaan keras pergunungan berbatu, tanpa taman atau ladang anggur, penduduk tempatan menggunakan barli sebagai asas dan mendapat minuman yang enak. Terdapat dua versi tentang asal usulnya, dengan Scotland dan Ireland mendakwa eksklusif ciptaan mereka. Kedua-duanya sebahagiannya disahkan oleh fakta, tetapi agak kontroversial.

Scotland

Dalam catatan sejarah, sebutan pertama mengenai penyulingan dan mendapatkan minuman disebut pada tahun 1494. Terdapat syak wasangka yang munasabah bahawa pengeluaran bermula lebih awal. Kaedah tersebut diguna pakai daripada mubaligh yang mengamalkannya selepas melawat negara Arab. Wiski asli menyerupai moonshine. Ia juga dirasai sejurus selepas penyulingan. Beberapa petani yang lebih berpandangan jauh mencuba penuaan tong, tetapi sampel eksperimen sering diminum sebelum ia mempunyai kesan yang ketara. Walau bagaimanapun, idea itu diterima, dan varieti berkualiti tinggi sentiasa diletakkan di dalam tong kayu oak untuk mencapai rasa yang kaya dan rona ambar emas yang terkenal.

Pada mulanya, hanya bhikkhu yang terlibat dalam pengeluaran, kemudian penduduk kampung biasa, yang menghargai bukan sahaja potensi perubatan “air hidup”, tetapi juga sifat-sifat yang menggembirakan yang hebat, bergabung. cuba mengawal pengeluaran pada abad ke-16 dengan membenarkan golongan bangsawan dan wakil golongan bangsawan sahaja. Pada abad berikutnya cukai eksais telah dicipta dan dikeluarkan kepada lapan kilang penyulingan terbesar. Tetapi orang ramai terus menghasilkan dan meminum wiski tanpa sebarang kebenaran dari atas. Ia adalah perlu untuk memperkenalkan pengampunan pada abad XIX dan untuk menghalalkan kilang penyulingan besar dan kecil.

Formulasi khas yang terhablur selama berabad-abad memberikan hanya Scotland hak untuk meletakkan scotch label.

Ireland

Penduduk menunjukkan kebijaksanaan yang hebat, bukan sahaja menghasilkan dan merasai minuman itu, tetapi juga menjualnya kepada orang Inggeris, yang memerangi orang Scotland untuk mendapatkan wilayah. Dengan berbuat demikian mereka memastikan kemasukan mereka ke pasaran antarabangsa. Legenda mengatakan bahawa St Patrick memberi penduduk resipi wiski dan pada masa yang sama memperkenalkan orang kafir kepada kepercayaan sebenar dan menghalau ular berbisa dari Emerald Isle.

Paten perdagangan pertama telah diberikan pada tahun 1608; ia termasuk “saham diraja” yang sangat diperlukan untuk perdagangan. Tetapi orang Ireland yang berdaya usaha tidak pernah menunjukkan jumlah pengeluaran sebenar, dan ia semakin meningkat apabila permintaan untuk alkohol yang kuat dan berkualiti tinggi meningkat.

Selain kedua-dua negara ini, wiski yang baik dihasilkan di Amerika dan Jepun. Jenama mereka juga dihargai oleh gourmet dan popular.

Jenis

Pengelasan dibuat oleh bahan mentah dan kaedah pembuatan, negara pengeluaran.

Varieti

 1. Malt dianggap tradisional, berkualiti dan mahal. Ia dibuat dalam dua cara. Malt tunggal dihasilkan daripada barli satu kilang penyulingan, pencampuran roh dengan masa penuaan yang berbeza dibenarkan. Barrel malt membenarkan pembelian dan penggunaan bahan pihak ketiga dari kilang penyulingan lain. Melalui pengadunan alkohol dan bahan mentah itu sendiri, warna rasa yang lebih pelbagai diperolehi.
 2. Bijian dalam bentuk tulen hampir tidak pernah digunakan. Ia menjadi asas kepada jenis lain, kerana ia tidak mempunyai rasa dan aroma yang cerah. Ia diperbuat daripada jagung, barli yang diproses khas.
 3. Blended membentuk kira-kira 90% daripada produk untuk eksport. Ia diperoleh selepas pengadunan jenis malt dan bijirin.
 4. Bourbon dikhususkan secara khusus. Ia dihasilkan berasaskan jagung dan hanya berumur dalam tong kayu oak yang hangus.

negara

Ciri-ciri rasa minuman itu diketahui oleh para penikmat. Mereka tidak akan mengelirukan wiski dari Scotland dan Jepun, walaupun persamaan mereka:

 1. Scotland mempunyai rasa yang mendalam dan jejak aromatik yang beransur-ansur terungkap dengan sedikit asap.
 2. Ireland mempunyai aroma yang berterusan dan warna yang kaya.
 3. Amerika adalah pahit dan sangat stabil dari segi struktur.
 4. Kanada matang selama sekurang-kurangnya 3 tahun, yang memberikan kedalaman rasa dan kepelbagaian lapisan.
 5. Jepun tidak mempunyai rasa gambut, dan itulah cara ia dibezakan daripada orang Scotland.

Jenama Terkenal

Penggredan antara wiski dan bourbon sangat baik. Sebagai contoh, sejauh mana tong dibuang atau tempoh masa ia telah berumur boleh menjejaskan margin. Walau bagaimanapun, pakar hanya memanggil jenama kegemaran mereka dan bersedia untuk mencari sejumlah besar hujah untuk mengesahkan pilihan mereka. Di pasaran dunia mereka terkenal:

 1. Jack Daniels dihasilkan di Amerika.
 2. Chivas Regal, Scotland, dalam barisan 6 jenis.
 3. Johnnie Walker terdiri daripada barisan klasik, siri pengumpul, segmen mewah dan koleksi edisi terhad.
 4. Ballantine’s dihasilkan oleh orang Scotland, dari masa ke masa garis itu dibeli oleh Perancis, julatnya termasuk 12 jenis, resipi tidak berubah sejak penubuhan syarikat.
 5. Macallan menawarkan 7 jenis dan disenaraikan dalam Buku Rekod Dunia Guinness kerana menjual sebotol wiski bernilai £250,000.
 6. Hankey Bannister terkenal dengan wiski malt tunggal yang berkualiti, syarikat itu diasaskan pada tahun 1757, resipi dijaga dengan teliti dan diiktiraf oleh campuran lembut seimbang roh dari kilang penyulingan firma, tiada bahan mentah pihak ketiga digunakan.
 7. White Horse dinamakan sempena kedai minuman yang dimiliki oleh pemilik kilang penyulingan, campuran ini dihasilkan daripada 40 jenis malt dan semangat bijirin.
 8. Grouse Terkenal terkenal dengan rasa berkrim yang menakjubkan selepas 10 tahun penuaan.
 9. Grant’s telah memenangi banyak anugerah dalam segmen wiski dengan sekurang-kurangnya 12 tahun penuaan.
 10. Hitam dan Putih menggabungkan rasa madu yang halus dengan harga yang agak rendah, dan kilang penyulingan itu sendiri diiktiraf sebagai kilang penyulingan tertinggi mengikut lokasi di Scotland.
 11. Jameson dibuat oleh kilang penyulingan terbesar di Ireland menggunakan resipi berusia 200 tahun.
 12. Black Velvet dibuat di Kanada dan benar-benar mempunyai rasa baldu.
 13. Crown Royal mula dihasilkan pada pertengahan abad XX dan serta-merta memperoleh kejayaan besar, selain rasa yang kaya, reka bentuk botol yang hebat memainkan peranan.

Antara varieti Jepun, seseorang boleh memilih 10 varieti terkemuka, tetapi ia dieksport ke negara-negara Asia dan jarang mencari jalan ke rak Rusia.

Komposisi dan kalori

Sebagai asasnya salah satu tanaman bijirin:

 • rai;
 • barli;
 • jagung.

Soba digunakan lebih jarang, dan di Jepun mereka mencampurkan beras, jagung dan bijirin. Teknologi pengeluaran adalah hampir sama. Rasa yang paling pedas dengan kualiti tinggi berasal dari barli. Ia adalah jenis ini yang masuk ke dalam kategori koleksi dan elit.

Nilai kalori berbeza dalam julat 250 kcal. Angka yang tepat bergantung pada bahan mentah.

Peraturan menghidangkan wiski

Untuk mendapatkan keseronokan penuh dan menikmati ensemble rasa dan aroma wiski, adalah perlu untuk memerhatikan keadaan suhu tertentu, memilih hidangan yang sesuai dan mencipta rombongan yang sesuai.

Wiski dianggap sebagai minuman bangsawan dan tidak boleh dihidangkan bersama makanan. Ia boleh dihidangkan sebagai minuman beralkohol atau penghadaman, tetapi sentiasa selain daripada hidangan. Dianggap sebagai minuman lelaki, wiski memerlukan kekangan. Tidak kira betapa feminis membuat bising tentang kesaksamaan, tidak kira betapa marahnya pembahagian jantina, tetapi bunga dan tuala renda adalah berlebihan. Kulit, kayu dan pencahayaan terkawal kelihatan lebih organik di pedalaman, di mana keseronokan wiski tanpa tergesa-gesa dirancang.

Minuman itu kuat, dan masanya datang pada sebelah petang atau petang. Kesannya, menenangkan, falsafah dan tidak tergesa-gesa mesra, juga melupuskan ini.

Suhu

Tindak balas yang dibenarkan adalah sangat kecil, dari 18 hingga 20 darjah. Ini dijelaskan oleh keunikan komposisi. Cecair yang lebih hangat akan memperoleh bau pedas minyak sivushnyh. Penyejukan yang lebih mendalam akan membawa kepada fakta bahawa rasa dan aroma akan kekal tidak ditemui.

Pilihan pinggan mangkuk

Tiada peraturan yang ketat; nasihat daripada pakar sangat bertentangan. Sesetengah orang menganggap bahawa hanya cawan rendah dan berat dengan bahagian bawah tebal yang sesuai. Orang lain mengatakan bahawa rasa tertumpu dengan baik dalam gelas wain. Sebaliknya, perlu mengikut telunjuk jiwa dan memilih sesuatu di dalam almari yang selesa untuk dipegang di tangan anda. Apabila memilih, perlu dipertimbangkan bahawa dos optimum 1 hidangan tidak lebih daripada 30-50 gram.

Keistimewaan hidangan

Sebotol minuman mulia tidak pernah diletakkan di atas meja makan. Untuk tujuan ini, ia diletakkan secara berasingan di atas meja kopi yang kecil, mungkin berhampiran sofa yang selesa atau kerusi berlengan empuk. Wiski bertujuan untuk perbualan, bukan untuk memuaskan rasa lapar.

Pematuhan adab

Norma tingkah laku dalam syarikat tuan-tuan dan puan-puan yang mulia belum dibatalkan, dan jika anda ingin mematuhinya, anda harus mempertimbangkan bahawa:

 1. Dalam syarikat lelaki, mana-mana peserta perbualan boleh mengisi cermin mata.
 2. Di pesta yang bising minuman tidak dihidangkan, ia memerlukan kesunyian dan kelonggaran.
 3. Sekiranya terdapat wanita dalam syarikat itu, hanya tuan rumah yang memantau kesempurnaan gelas yang dituangkan.
 4. Varieti ringan digunakan sebagai aperitif, yang gelap ditawarkan selepas makan.

Penting: straw koktel dan wiski tidak serasi, walaupun sebagai koktel.

Cara minum wiski dengan betul

Kekuatan minuman adalah dari 32 hingga 50 darjah. Minuman tunggal sesuai dengan cerut, tetapi perbualan yang lebih panjang adalah mustahil tanpa snek yang baik, walaupun hidangan perayaan baru-baru ini berakhir.

Minum dengan apa

Pakar tidak membenarkan pencampuran, mengatakan bahawa setitik wiski lebih baik daripada segelas wiski disiram. Mereka betul dengan cara mereka sendiri, menghadkan diri mereka untuk minum petang atau malam, duduk di kerusi berlengan yang selesa dengan kotak-kotak di riba mereka dan melihat pendiangan yang menyala. Tetapi ada kemungkinan untuk menggabungkan minuman. Jika dilakukan dengan bijak, rasa tidak akan hilang, tetapi akan mengambil nuansa baru. Selalunya dibenarkan:

 • Coke;
 • jus;
 • kopi.

Perlu diambil perhatian: segelas kecil air mineral tanpa gas akan menyegarkan lelangit apabila merasai beberapa jenis.

Kudapan apa

Pilihan berbeza mengikut negara, tetapi asasnya tetap sama.

 1. Varieti yang lebih ringan. Mereka adalah yang paling ringan, rasa mudah dikuasai oleh julat yang kaya. Itulah sebabnya pelbagai makanan laut disyorkan, termasuk ikan merah salai atau kukus, udang, kerang, kerang, koktel laut panggang dengan sos halus.
 2. Scotch. Lidah anak lembu, permainan, buah zaitun mesti ada di atas meja. Keju keras, tembikai, ikan salai diiktiraf sebagai tambahan yang baik. Sos pedas, banyak rempah, dan buah sitrus tidak dibenarkan.
 3. Bourbon. Serlahkan rasa dengan stik berair dan semua jenis hirisan daging. Buah-buahan, kek, dan coklat pahit adalah varian kedua yang boleh diterima. Golongan bangsawan syarikat akan menekankan cerut mahal dan perbualan yang tenang.
 4. wiski Jepun. Keju dan produk Jepun dibenarkan berada di atas meja. Hidangan sushi, tauhu dan ikan juga bagus.

Cara minum pelbagai jenis wiski

Jawapan kepada soalan ini pastinya akan membunyikan permintaan untuk menentukan jenis wiski yang dimaksudkan. Dan ini adalah logik, kerana setiap jenama mempunyai nuansa rasa sendiri, yang mana mereka disukai oleh gourmets.

Jack Daniels

Para penikmat cenderung untuk mempercayai bahawa ia tidak berbaloi untuk merosakkan rasa minuman dengan bahan tambahan dan makanan ringan. Ketulan ais atau batu sejuk khas digunakan untuk mengekalkan suhu dan mendedahkan rasa. Dalam koktel keutamaan diberikan kepada resipi klasik, seperti “Manhattan”, dalam komposisi menggunakan jenis biasa.

Kuda putih.

Air sejuk pasti diletakkan di atas meja. Gabungan istimewa rasa asap dan gambut dalam minuman kadangkala perlu dineutralkan selepas beberapa teguk. Tiada nuansa istimewa dalam meminum jenama ini; varieti elit diminum dalam bentuk tulen, sementara yang lain membenarkan pencairan dengan jus epal atau soda.

Sedikit helah: seteguk pertama harus dipegang di dalam mulut sedikit lebih lama dan rasakan proses pendedahan rasa.

Label merah.

Ia juga lazimnya diminum tanpa cair, menikmati gabungan unik asap gambut dan asas yang matang dalam mata air tempatan khas. Ia penuh dengan mineral, memberikan variasi rasa yang mudah dikenali. Dalam koktel, jenis dengan masa penuaan yang minimum digunakan, menggabungkannya dengan cola, kopi atau jus.

Jemeson

Di pub Ireland, adalah kebiasaan untuk menghidangkan sebotol air yang jernih dan sejuk bersama wiski. Pinggan keju dan ikan salai dihidangkan sebagai pembuka selera. Ini menamatkan keseronokan kulinari apabila keseronokan minuman itu bermula. Jus dengan rasa neutral sesuai untuk koktel.

Bolehkah saya minum wiski selepas minuman lain?

Ya tapi kenapa? Kekuatan itu membolehkan anda “meningkatkan tahap” tanpa keluar pada waktu pagi dalam mabuk yang kejam. Tetapi perlu diingat bahawa wiski adalah egois bangsawan dan tidak bertolak ansur dengan pesaing.

 1. Bir dan wiski diperbuat daripada barli, bahan mentahnya serupa, gabungannya tidak buruk jika anda tidak jatuh ke dalam fanatik dan tidak mengukur keseronokan dengan liter.
 2. Gabungan dengan wain bukanlah pilihan terbaik. Kedua-dua minuman mempunyai sejambak rasa individu, jadi tidak perlu mencampurkannya. Satu-satunya fakta yang menjadi alasan percampuran sedemikian adalah untuk beralih ke syarikat lain. Tetapi ia patut dimulakan dengan wain.
 3. Selepas vodka, hanya peminum yang melampau minum wiski. Walaupun tahap kekuatan yang hampir sama, bahan mentahnya berbeza, yang pasti menjejaskan perasaan pagi. Dan yang paling penting, tiada champagne sebelum atau selepas.

Koktel dengan wiski: resipi

Jenis alkohol ini tidak bertolak ansur dengan saingan, wataknya keras dan berterus terang. Resipi koktel tidak mengandungi bahan yang kompleks dan mudah disediakan.

Manhattan

Resipi itu dikatakan telah dicipta pada akhir abad kesembilan belas, dengan cepat menjadi klasik dan kini menjadi item menu yang mesti ada di kebanyakan bar. Untuk membuatnya, jus oren dan aprikot, wiski, dan beberapa ais diambil dalam perkadaran yang sama. Campuran digoncang dalam shaker, dituangkan ke dalam martin dan dihiasi dengan ceri.

Whiskey Cola

Semudah yang boleh dan sama popular. Dua bahan diambil dalam perkadaran yang sama, dicampur dan dihidangkan serta-merta sebelum soda kehilangan buihnya yang terkenal.

Kopi Ireland

Lebih sukar untuk disediakan, tetapi memberikan pengalaman rasa yang tidak dapat dilupakan daripada gabungan krim, kopi, sirap gula, air dan wiski berumur berkualiti. Kopi dibancuh terlebih dahulu, kemudian bahan-bahan lain dimasukkan ke dalam adunan siap dan dihiasi dengan krim putar.

Wiski Sauer

Dari segi populariti ia terus mengekalkan tempatnya dalam lima teratas. Ia diperbuat daripada wiski, jus lemon dan sirap gula. Mereka mengimbangi rasa dan wiski meningkatkan sejambak nota sitrus segar dan aroma alkohol elit yang mendalam. Selepas mencampurkan dalam shaker, tuangkan adunan ke dalam gelas tinggi, tambah beberapa titis wain merah dan 2 kiub ais. Kaca itu dihiasi dengan lingkaran limau atau oren.

Faedah dan kemudaratan wiski

Dalam kebanyakan kes, alkohol yang kuat adalah ubat pertama dan ditetapkan dalam bentuk titisan. Ia melegakan sakit perut dengan sempurna, menyembuhkan jangkitan usus, dan mempunyai kesan santai pada badan dan jiwa. Para bhikkhu adalah orang pertama yang menguji khasiat perubatannya. Di hospital monastik, wiski digunakan untuk membasmi kuman, sebagai bantuan tidur ringan, anti-radang dan antibakteria. Dos terapeutik yang kecil merangsang otot jantung, peredaran darah, kelajuan persepsi.

Pada diagnosis tumor kanser sebahagian kecil wiski menyekat degenerasi selular lagi, memberikan masa yang diperlukan untuk kursus rawatan. 30 ml sehari akan mengeluarkan kahak dari paru-paru, menghilangkan sembelit, dan berfungsi sebagai perisai terhadap perkembangan penyakit Alzheimer.

Bukan produk itu sendiri yang menyebabkan kemudaratan, tetapi jumlahnya yang berlebihan. Ia juga tidak disyorkan untuk minum alkohol pada kanak-kanak, wanita hamil, orang yang mempunyai jiwa yang tidak stabil.

Cara membuat wiski di rumah

Terdapat peminat minuman bukan sahaja di Scotland dan Ireland. Kadang-kadang anda ingin membuat produk yang disayangi sendiri, dan ia agak realistik. Untuk penyediaan yang anda perlukan:

 • 8 kg malt barli;
 • 32 liter air;
 • 300 gram yis ditekan hidup.

Penting: yis hanya dicairkan dengan air suam dan berdiri. Dalam penapaian sejuk tidak akan bermula, dalam budaya panas akan mendidih.

Rasanya dipengaruhi bukan sahaja oleh kualiti malt, tetapi juga oleh air. Sebaiknya ambil mata air atau air yang ditapis. Rebus pun tak guna.

Malt dihancurkan menjadi kepingan saiz sederhana, lebih mudah bagi pemula untuk membeli bahan mentah dengan saiz yang betul. Semangkuk air dipanaskan hingga 70 darjah, malt dituangkan di sana dengan kacau berterusan mengikut arah jam. Campuran harus homogen, tanpa ketulan. Tutup penutup dengan ketat, bawa ke 65 darjah dan simpan pada suhu malar selama 1.5 jam. Penyempurnaan proses ditentukan oleh stratifikasi campuran, di mana cecair diringankan, dan penggantungan mendap ke bahagian bawah.

Bekas cepat disejukkan hingga 25 darjah, tuangkan yis yang dicairkan, tetapkan perangkap bau dan pindahkan ke bilik sejuk yang gelap. Masa penapaian berlangsung selama 15 hari, campuran dikacau setiap hari dengan tangan atau kayu. Kemudian penyulingan berganda dijalankan, di mana hasil produk siap akan menjadi 4-5 liter dengan kekuatan dalam 45 darjah.

Bahagian yang paling penting ialah penuaan dalam tong kayu oak atau bekas dengan pasak kayu. Ia mengambil masa sekurang-kurangnya 6 bulan. Hanya dalam kes ini minuman mendapat palet rasa yang diperlukan dan aroma yang tidak dapat dilupakan.

Fakta menarik tentang wiski

 1. Minuman ini mempunyai julat terkecil suhu yang disyorkan untuk disajikan dan hanya 3 darjah antara +18 dan +20.
 2. Sekali disumbat ia boleh bertahan satu abad tanpa kehilangan kualiti.
 3. Churchill adalah pakar wiski yang hebat dan walaupun semasa kegawatan ekonomi dia tidak membenarkan jumlah penanaman barli berkurangan.
 4. Pertikaian antara Ireland dan Scotland mengenai siapa di antara mereka yang menemui resipi wiski masih berterusan.
 5. Wiski diterjemahkan sebagai “air hidup”, nama yang diberikan kepadanya oleh sami yang membuatnya.

Adalah dipercayai bahawa kira-kira 5,000 jenis minuman telah dibangunkan dan dihasilkan, jika anda mengira perubahan paling kecil dalam resipi. Pakar mengatakan bahawa wiski tidak tahan bercampur dengan jenis alkohol lain dan pasti ada kebenarannya. Dan yang paling penting, minuman ini tidak bertolak ansur dengan kekecohan dan penggunaan semasa berlari. Ia memerlukan persekitaran yang sesuai dan barulah mendedahkan kedalaman rasa dan keajaiban rasa.

Мakanan Berkhasiat