Cara minum tequila dengan betul

Minuman agave biru tidak segera mendapat kekuatan dan populariti. Untuk masa yang lama ia dihasilkan dan digunakan hanya di Mexico, tetapi kemudian ia dengan cepat mendapat kemasyhuran dunia. Jenama tequila terkenal muncul, helah pemasaran asal telah direka untuk meningkatkan tahap jualan yang menghasilkan perarakan kemenangan minuman melalui bar di negara Eropah.

Apa itu Tequila

Mematuhi definisi yang ketat, hanya minuman beralkohol yang kuat boleh dipanggil tequila. Ia diperbuat daripada jus agave biru melalui penapaian dan penyulingan di salah satu daripada 5 negeri Mexico. Jenis lain tidak diiktiraf sebagai tequila sebenar, yang termaktub dalam set piawaian yang berkaitan.

Sejarah minuman

Nama asalnya ialah oakley, kemudian mescal, tetapi kedua-duanya tidak menarik minat para conquistador yang tiba di negara itu. Mereka telah terbiasa dengan minuman yang lebih kuat dan menggunakan sistem penyulingan mereka pada varieti tempatan, yang meningkatkan tahap alkohol dengan banyak. Tetapi varieti ini juga diabaikan. Ia dihasilkan dalam kuantiti yang kecil dan mustahil untuk membelinya di luar Mexico. Ini berterusan sehingga abad ke-17, apabila kilang pertama dibuka dan pengeluaran mengambil skala perindustrian. Minuman agave secara beransur-ansur menjadi produk eksport.

Pada tahun 1758 keluarga Cuervo membeli tanah untuk menanam agave. Pilihan datang ke bandar Tequila. Dalam tempoh 30 tahun, keluarga itu telah melancarkan pengeluaran bahan mentah tempatan dari ladang mereka dan mendapat kebenaran untuk menjual minuman itu. Nama itu diberikan selepas bandar itu dan ia berjaya ditangkap.

Rasa khusus tidak menarik bagi penduduk negeri lain, jumlah jualan kekal sangat kecil. Penghantaran eksport tequila dipenuhi dengan hampir tidak peduli oleh orang Amerika. Keadaan ini berlarutan sehingga awal abad XIX, apabila minuman itu menerima hadiah istimewa di pameran dunia.

Langkah seterusnya benar-benar cerdik. Untuk menarik perhatian pelanggan kepada kebaharuan alkohol ini, pengeluar meletakkan cacing dalam setiap botol, tetapi bukan yang biasa, hanya tinggal di agave. Mereka mencapai dua matlamat: mereka mencipta jenama yang dikenali dan menyingkirkan sebahagian besar perosak yang merosakkan tanaman. Aditif ini juga berfungsi sebagai penunjuk kualiti minuman. Dalam jenis asal, cacing itu kekal utuh, manakala dalam minuman palsu atau berkualiti rendah ia mula larut.

Kemasyhuran dunia sebenar datang kepada tequila pada pertengahan abad XX. Pada tahun 1978, Mexico menggubal nama itu sebagai harta intelek dan mula dengan cemburu menjaga kualiti minuman yang dihasilkan, menghukum peniru jenama itu dengan teruk.

Jenis

Bahagian utama dibahagikan kepada dua kumpulan. Satu termasuk jenis yang dibuat hanya daripada jus agave tanpa bahan tambahan, yang lain termasuk minuman dengan kehadiran gula tebu dan sirap jagung. Penggredan seterusnya ialah tempoh penuaan. Ini digunakan untuk menentukan jenis tequila ini:

 • putih, tidak berumur, baru dihasilkan;
 • muda, yang diwarnai dengan pewarna khas;
 • Tequila emas yang juga diwarnakan menyerupai versi lama;
 • berehat, matang selama dua hingga satu tahun;
 • vintaj, yang berumur 12 hingga 36 bulan;
 • Lebih tua, dihasilkan daripada jus 100% dan berumur lebih daripada 3 tahun.

Jenama terkenal

Tequila sebenar hanya dibuat di 5 negeri Mexico, dengan setiap jenama mempunyai ciri tersendiri.

Sauza

Mempunyai rasa karamel yang lembut dengan rasa selepas yang panjang dan pelbagai rupa, dianggap sebagai salah satu yang paling popular untuk koktel dan minuman tulen. Ia mempunyai enam jenis, berbeza dalam penuaan dan nuansa rasa.

Sierra

Keanehan pengeluaran terdiri daripada penggunaan kon agave mentah. Pengeluaran bermula pada tahun 1982, resipinya unik, untuk kualiti yang lebih tinggi dan kekuatan penyulingan dua dan tiga kali ganda digunakan. Ia mempunyai empat jenis. Yang paling matang, Milenario, dibahagikan kepada 6 jenis. Harga untuk botol 0.7 liter berkisar antara 1,200 hingga 2,500 rubel, bergantung pada kekuatan dan kematangan.

Leyenda del Milagro

Termasuk 7 jenis dengan personaliti rasa yang cerah:

 1. Perak dibezakan dengan kejelasan dan rasa yang halus, dibotolkan sejurus selepas pengeluaran, bukan dimakan.
 2. Reposado kejutan dengan nota-nota madu kekacang dengan sentuhan buah eksotik, vanila dan kayu manis dalam rasa selepas itu.
 3. Anejo selepas 2 tahun penuaan dalam tong oak mendapat warna keemasan yang indah, disyorkan untuk diminum tulen, untuk menikmati sepenuhnya gabungan coklat, kelapa dan jejak tembakau yang mulia.
 4. Simpan Siler dengan keseimbangan sempurna agave dan lemon dengan sedikit herba pedas. Ia berumur selama 30 hari.
 5. Reserve Reposado berumur lebih lama, sehingga 6 bulan, memperoleh aroma vanila dan cognac.
 6. Rizab Anejo kekal sehingga 2 tahun selepas penyulingan, ia mempunyai warna dalam gelap dan campuran kompleks aroma tembakau dan vanila.
 7. Unico II ialah gabungan beberapa jenis, dihargai kerana rasa yang kompleks dan aroma buah dan rempah yang berterusan.

Agavita .

Dibezakan dengan rona cerahnya, semua jenis mempunyai nota lada dalam rasa dengan gelombang rasa yang panjang dan hangat. Ia dianggap sebagai model minuman tradisional. Pemimpin jenama yang diiktiraf:

 • Blanco;
 • emas;
 • Anejo;
 • Platinum.

Harga purata untuk sebotol ialah 2000-3800 rubel.

Tequila 1921

Ia dicipta sebagai penghormatan kepada revolusi Mexico. Ia mempunyai tiga jenis mengikut masa penuaan. Ia dihasilkan oleh teknologi kuno hanya menggunakan bahan semulajadi. Menurut legenda, tong Tequila ditemui, yang umurnya melebihi 60 tahun. Ciri-ciri perisa minuman yang ditemui menjadi penanda aras.

Menarik: terdapat 3 minuman keras krim yang dibuat berdasarkan jenama ini.

Tres Sombreros.

Jenama ini dihasilkan di negeri Jalisco, mempunyai banyak anugerah, label menunjukkan helang dan 3 hiasan kepala kebangsaan, sombreros. Kandungan alkohol minuman agave adalah 81%. Terdapat lima jenis dengan tahap alkohol 38%. Kos sebotol mencapai 3500 rubel. Secara rasmi jenama itu didaftarkan pada tahun 1974.

Penaung

Jenama ini dibezakan oleh sebilangan besar jenis, kaedah pengeluaran manual, kualiti tinggi dan kos yang sama. Harga untuk sebotol 4000 rubel untuk varieti biasa yang tidak berumur dianggap agak boleh diterima. Gran Burdeos elit, berehat dalam tong wain, ditawarkan untuk dijual pada harga 65 ribu. Walaupun titik harga tinggi, permintaan selalunya melebihi penawaran.

Rancho Viejo.

Terdapat dua jenis minuman. Perak yang lebih muda mempunyai rasa yang cerah dan tart. Emas mempunyai warna keemasan dan rasa hangat lembut yang amat dihargai oleh wanita, menyimpan sepotong oren dengan sedikit taburan kayu manis untuk minuman.

Rancho Alegre.

Resipi ini dicipta hanya 20 tahun yang lalu, tetapi ia telah mendapat kasih sayang dan rasa hormat para ahli. Teknologi pengeluaran memerlukan bahan mentah untuk berdiri sekurang-kurangnya 2 hari dalam autoklaf dengan suhu tetap 70-80 darjah. Jus yang terhasil ditapai selama 10 hari, bertukar menjadi wain, dari mana selepas penyulingan dua tequila diperolehi. Ia sentiasa berehat dalam tong selama sekurang-kurangnya setahun. Kekuatan dikurangkan daripada 50% kepada 38. Cecair dibotolkan dengan label tersendiri dengan meterai standard kualiti dan petunjuk tempat pengeluaran.

Jose Cuervo

Jenama yang paling terkenal dan tertua, pemenang banyak pameran antarabangsa dan bertaraf dunia. Ia mempunyai rasa yang sangat lembut dan diperbuat daripada dua jenis agave, mengikut teknik purba. Botol pertama resipi ini ditawarkan untuk dijual pada tahun 1800. Sehingga hari ini, jenama itu sinonim dengan kualiti minuman.

Jenama juga terkenal dan dikenali:

 • Cazadores;
 • Messicano Alteno;
 • Camino Real;
 • Olmeca;
 • Loquita;
 • Espolon;
 • Erradura;
 • Ley 925;
 • Azteca.

Komposisi dan kalori.

Tequila diperbuat daripada jus agave, dengan gula tertentu di dalamnya. Hanya sebahagian daripadanya ditukar semasa penapaian, dan dalam campuran jenis jenis sirap lain ditambah dengan sengaja. Jadi terdapat karbohidrat dalam jumlah yang kecil, sehingga 17.02%, dalam minuman. Nilai kalori setiap 100 gram adalah 231 kcal. Dalam program kawalan berat badan, patut dipertimbangkan sama ada menikmati minuman itu bernilai berundur dari kursus yang dipilih atau sama ada lebih baik untuk membenarkan diri anda hanya berkhidmat demi pesta estetika dan gustatory.

Cara minum tequila dengan betul

Jenis alkohol ini agak muda berbanding dengan cognacs yang dihormati dan vintaj, wain atau bulan yang sangat disayangi. Walau bagaimanapun, orang -orang Mexico membuat usaha untuk jenis tradisional dan bukan sahaja meletakkan cacing dalam botol, meningkatkan minat dan permintaan pengguna, tetapi juga membangunkan sistem keseluruhan peraturan minum tequila. Dan bar di negara lain telah menambah mereka.

Tequila bercampur dengan koktel, mabuk dalam tongp tanpa makanan ringan atau aditif, atau menghirup santai dengan cara wiski mahal. Kaedah minum bergantung pada jenis dan tahap kualiti minuman. Gred rendah mempunyai rasa pedas dan memberikan mabuk berat. Tidak kira bagaimana anda melepaskannya, hasilnya tidak akan menjadi yang terbaik. Varieti elit yang matang adalah perkara lain. Di sana ia patut mengambil kira semua kehalusan penggunaan untuk pendedahan penuh rasa.

Kaedah Klasik

Ia terkenal dari filem dan membayangkan kehadiran garam dan sepotong kapur di atas meja. Kaedah ini mengimbangi rasa, yang sering digunakan dalam kalangan belia, di mana para peserta terhad dan memilih minuman berkualiti sederhana. Prosedur:

 • Taburkan sedikit garam di luar telapak tangan berhampiran ibu jari;
 • menjilatnya dengan tajam;
 • Minum tequila di tongp;
 • Menjilat kapur berair dengan keseronokan;
 • Nikmati aftertaste.

Tequila Mexico

Hanya jenis jus agave 100%, berumur sekurang -kurangnya 6 bulan, diiktiraf di negara ini. Ia mempunyai warna amber emas, rasa telah dibuka dan mendapat kedalaman. Ia dihidangkan dalam gelas tinggi dan nipis. Anda perlu minum sedikit dan mengesan jalan cecair ke bawah gullet, berikutan haba yang semakin meningkat secara beransur -ansur. Jika anda merasakannya, anda boleh garam sekeping kapur kuning kecil dan letakkan di lidah anda untuk beberapa saat.

Apa yang perlu dibuat untuk pembuka selera

Tidak ada produk luar yang diperlukan untuk menikmati minuman itu, tetapi jarang ada yang dapat mengehadkan diri mereka dengan satu pukulan 50 ml semasa pesta. Oleh itu, persoalan pembuka selera timbul sepenuhnya. Untuk alkohol yang kuat, mereka mengesyorkan pemotongan daging daging lembu, daging babi dan, kurang kerap, kambing. Ayam asap dan payudara ayam belanda, keju keras dan sosej asap berjalan lancar dengan aperitif. Untuk mengambil alih parti yang benar -benar Mexico, pertimbangkan sos tradisional.

 1. Guacamole. Termasuk pulpa alpukat, tomato, bawang, lada hitam, dan ketumbar. Bahan -bahan membuat jisim homogen, yang mempunyai rasa tajam dan spesifik yang berjaya melengkapkan daging panggang.
 2. Salsa. Sos ini juga terkenal jauh di luar Mexico. Komposisi ini lebih kompleks, termasuk feta, zaitun, minyak zaitun, bawang putih, garam, jus lemon dan herba cincang. Ia biasanya dipasangkan dengan burritos. Hidangan ini adalah campuran beberapa jenis daging yang dibalut dengan roti pita, lengkap dengan kacang, bawang putih dan lada panas.

Garam dan kapur yang dihiris ke dalam lingkaran lut adalah suatu keharusan untuk mengekalkan tradisi.

Cara Minum Tequila di Mexico

Terutama dihormati di negara ini adalah pelbagai jenis jus tulen. Adalah biasa untuk meminumnya.

Koktel Tequila: Resipi

Tequila Sunrise

Minuman terdiri daripada jus oren, sirap grenadine merah, tequila perak dan banyak ais. Semua bahan hanya bercampur, kecuali kiub ais, yang ditambah segera ke kaca. Setengah kepingan oren berfungsi sebagai hiasan. Hidangkan dalam kaca tinggi dengan jerami.

Tequila Boom

Dimasak dengan kilat, minuman dengan cara yang sama. Terdiri daripada 50 ml tequila perak dan 100 ml sprite. Kedua -dua bahan itu dicurahkan ke dalam kaca tinggi dengan bahagian bawah tebal. Tutupnya dengan serbet atau telapak tangan, goncangkannya dengan tajam dan jatuhkannya di atas meja. Caranya ialah minum minuman berbuih dalam voli.

Margarita

Maklumat mengenai wanita yang koktel itu didedikasikan telah lama hilang, tetapi percutian untuk menghormati minuman itu masih ada dan jatuh pada 22 Februari. Adalah lebih baik untuk mempercayakan penyediaan kepada seorang bartender yang berpengalaman, yang dengan teliti memerhatikan perkadaran bahan -bahan. Tequila muda, sirap gula, minuman keras oren, ais dihancurkan, dan beberapa tetes kapur dan garam dituangkan ke dalam shaker. Campuran bercampur dengan kuat dan dicurahkan ke dalam mangkuk dengan rim garam. Selalunya mereka menggunakan gelas berbentuk luas atau martink.

Faedah dan bahaya tequila

Beberapa kesimpulan yang tidak dijangka dibuat oleh saintis ketika mengkaji sifat -sifat tequila. Ternyata ia mengandungi fructans khas yang meningkatkan bilangan lacto- dan bifidobacteria dalam usus, mewujudkan persekitaran yang optimum untuk mereka. Jus agave, walaupun ditapai, mengandungi inulin, yang mengaktifkan usus dan meningkatkan selera makan.

Memihak kepada minuman mengira hakikat bahawa gula yang terkandung di dalamnya tidak diserap oleh badan, tetapi tidak berubah. Bahan -bahan di Agave dan jusnya dapat melambatkan kehilangan kalsium dari tisu tulang dan mengekalkan ketumpatannya, yang mengurangkan risiko osteoporosis.

Kami bercakap mengenai dos terapeutik yang tidak melebihi 50 ml beberapa kali seminggu. Dengan penggunaan minuman keras semua kualiti positif memperoleh kelemahan yang besar dan teruk memukul kesejahteraan, dan diberi harga alkohol yang berkualiti, dan di poket.

Menurut legenda, Tequila adalah hadiah dari tuhan -tuhan kepada penduduk Mexico. Hadiah ilahi harus dirawat dengan hormat dan penghormatan kepada mereka, menikmati rasa dan proses minum di syarikat yang baik.

Мakanan Berkhasiat