Cara Minum Rum yang Betul

Sebotol, atau lebih baik setong rum, adalah sifat yang sangat diperlukan dalam filem lanun. Pada satu masa ia juga menggantikan mata wang dalam kalangan tertentu. Tetapi apabila difikirkan, ia adalah minuman bangsawan. Terdapat banyak jenama, setiap satunya mempunyai rasa yang unik dan perlu dihidangkan dengan betul.

Apa itu rum?

Minuman beralkohol yang kuat datang ke Eropah dari Amerika Selatan dan Australia. Negara pengeluar utama ialah Cuba, Martinique, Jamaica, Republik Dominican dan Barbados. Jumlah yang lebih sederhana dihasilkan di India, Tobago dan Trinidad. Apabila bercakap tentang kualiti, varieti terbaik datang dari Amerika Latin dan Caribbean. Keanehan geografi cukup difahami. Di latitud inilah tebu, yang merupakan asas untuk molase dan sirap, ditanam pada skala perindustrian. Tanpa bahan-bahan ini minuman kehilangan semua daya tarikannya dan tidak dianggap asli. Keterjangkauannya dipastikan oleh harganya yang rendah berbanding dengan cognac, dan kekuatannya membolehkannya mengumpulkan sekumpulan besar peminat. Pada mulanya ia dianggap sebagai minuman untuk pelaut dan dibawa dalam pelayaran untuk membasmi kuman air, tetapi ia tidak bertahan lama sebagai antiseptik. Setelah melihat kesan yang menggembirakan dengan cepat, pelayar mula menyahcemar hampir secara berterusan.

Menarik: minuman itu mendapat namanya pada abad ke-17. Selepas 1670 apabila mereka cuba mengharamkannya rum menjadi lebih popular.

Sehingga 1740 ia diminum tanpa cair, paling baik dengan penambahan sedikit jus lemon. Pelaut cepat menjadi ketagih, kehilangan bentuk manusia dan keupayaan melawan dan sebaliknya mengalami sirosis hati dan gangguan mental. Edward Vernon, laksamana tentera laut British, adalah orang pertama yang membunyikan penggera, mengarahkan supaya hanya kuantiti terhad produk cair yang dikeluarkan. Dipanggil grog, minuman itu adalah sebahagian daripada catuan wajib untuk kelasi sehingga tahun 1970.

Percubaan pertama untuk membuat alkohol daripada jus tebu dan hasil sampingan pengeluaran gula telah dibuat sejak lama dahulu. Ahli sejarah menunjukkan abad pertama Masihi. Sudah dalam nota perjalanan Marco Polo menyebut kenalannya dengan minuman yang menyerupai rum yang kurang halus. Minuman moden itu tidak banyak mengubah resipi dan masih diperbuat daripada bahan mentah tebu yang ditapai, tetapi ditapai, disuling dan berumur dalam tong kayu oak.

Pada asalnya rum mempunyai rasa berminyak, sukar untuk diminum, tetapi ia berpatutan dan dijual hampir di mana-mana. Sehingga pergantian abad XIX dan XX ia dianggap sebagai minuman untuk segmen penduduk termiskin, untuk meminumnya dalam masyarakat tinggi dianggap sebagai rasa tidak enak. Perubahan bermula apabila orang Sepanyol mengumumkan tender untuk meningkatkan kualiti minuman. Ramai yang bertindak balas, tetapi keputusan terbaik dicapai oleh Don Facundo Bacardi Masso. Hasil daripada eksperimen, perubahan dalam masa penuaan dan teknologi penyulingan jenis baru diperoleh, dipanggil rum pucat. Ia mempunyai kelebihan yang ketara:

 • teknik pengeluaran yang lebih moden, membolehkan ia dibuat dalam kuantiti yang banyak;
 • kualiti tinggi;
 • rasa yang lebih ringan;
 • ketiadaan minyak fusil.

Tahun 1862 dikenali oleh para ahli sebagai tarikh penciptaan jenama Bacardi yang terkenal.

Keanehan pengeluaran

Rum adalah seperti lanun dalam banyak cara. Ia tidak mempunyai tanah air, tiada resipi yang tepat dan tiada masa penuaan. Hanya bahan mentah tebu dan tahap kekuatan adalah wajib. Adalah dipercayai bahawa rum pertama dihasilkan di Barbados, tetapi tidak ada data yang tepat.

Untuk mendapatkan warna yang indah dan nuansa rasa minuman selepas pemurnian diletakkan dalam tong kayu oak. Dan pengeluar berjimat cermat telah menyesuaikan diri untuk menggunakan bagi tujuan ini bekas selepas penuaan bourbon, yang dijual dengan harga yang hampir tiada. Masalahnya ialah mengikut teknologi semangat mulia mungkin berumur dalam tong baru sahaja, mengeluarkan semua spektrum aroma. Nah, walaupun tong yang sudah tepu dengan wap alkohol akan berfungsi dengan baik untuk rum, semakin kuat dan lebih wangi.

Untuk rekod: di kawasan tropika panas, adalah mustahil untuk mengekalkan suhu rendah di bilik bawah tanah tempat rum berumur. Tahap purata dikekalkan pada kira-kira +30, yang menyebabkan tempoh penuaan minuman dikurangkan dengan faktor 2 hingga 3.

Jenis

Rum tidak mempunyai piawaian seperti itu. Untuk menjadi lebih tepat, mereka adalah individu untuk setiap rantau dan dicirikan oleh tahap kekuatan dan masa penuaan:

 • Venezuela – 40% dan 2 tahun “berehat” dalam tong.
 • Mexico – 40% dan 8 bulan minimum.
 • Republik Dominican – 6 jenis utama dari 40 hingga 75% dan tidak kurang daripada 12 bulan penuaan.

Di Cuba, mereka melakukan lebih mudah, mengambil masa rehat selepas penyulingan sebagai asas klasifikasi. Selepas 3 tahun penuaan rum dipanggil “emas”, tinggal dalam tong selama lebih 7 tahun melayakkan minuman itu dipanggil “gelap”, manakala “Blanc” biasanya dijual sejurus selepas pengeluaran.

Selalunya rum diklasifikasikan mengikut tempat pengeluaran, menambah warna kebangsaan. Oleh itu, di kawasan berbahasa Inggeris, termasuk Jamaica, resipi termasuk banyak molase, yang memberikan minuman gelap rasa dan kekayaan tertentu. Negara berbahasa Sepanyol terkenal dengan rum yang ringan dan lembut. Kawasan pengeluaran termasuk Cuba dan Puerto Rico. Minuman paling tradisional berasal dari pulau berbahasa Perancis, Guadeloupe dan Martinique.

Varieti

Tanpa mengira jenama, mereka digredkan:

 • cahaya atau perak;
 • gelap;
 • berperisa;
 • teguh;
 • berumur;
 • elixir rum.

Setiap varieti mempunyai ciri-ciri rasa dan peraturan minumnya sendiri.

Adalah lebih baik untuk mula berkenalan dengan minuman baru dengan versi berkualiti, supaya tidak kecewa dengannya pada masa akan datang, kerana kesan pertama sentiasa paling kuat. Di kebanyakan negara pengeluar terdapat pemimpin yang tidak diragui, yang dipanggil semula di tempat pertama, bercakap tentang minuman kelasi dan lanun.

Republik Dominican.

Dalam senjatanya adalah trio yang dipanggil “B”. Jenama ini terkenal dan memegang peneraju dalam pasaran alkohol segmen ini.

 1. Bermudez mempunyai 2 jenis dan seterusnya sambungan kepada nama utama. Aniversario berumur sekurang-kurangnya 12 tahun, memperoleh warna keemasan-kemerahan yang menarik. Ia terkenal dengan perisa karamel, kayu hangat dan buah-buahan kering panggang. Don Armando menampilkan nota sitrus, sedikit jus tebu dan karamel. Tempoh penuaan adalah dua tahun lebih pendek. Ia memenangi emas di Pertandingan Antarabangsa di Sepanyol.
 2. Brugal mendapat namanya daripada pengasas kilang rum. Permulaannya begitu berjaya sehingga kini ia adalah salah satu daripada tiga pengeksport terkemuka di negara ini. Ia terkenal kerana membangunkan resipi Extra Viejo yang gelap.
 3. Barceló yang terkenal agak muda, pengeluaran dibuka pada tahun 1929. Varieti yang paling terkenal ialah Blanco, Añejo, Dorado. Jenama Imperial dan Premium Blend menjadi pemenang pingat emas berulang dalam siri premium.

Jamaica

Di negara ini rum telah lama menjadi minuman kebangsaan. Banyak resipi berasaskannya telah dicipta di sana serta resipi unik untuk minuman yang sangat dinikmati dalam bentuk tulennya. Rum Jamaica mudah dikenali dengan gabungan perisa yang tidak dapat dilupakan dan ketepuan peliknya. Teknologi pengeluarannya dipelihara sepenuhnya, yang menghasilkan minuman beraroma likat dengan nota tart tanpa rasa manis tambahan. Minuman untuk eksport menjalani penulenan berganda, penyulingan wajib dan penuaan yang lama dalam tong kayu oak. Mereka mahal, tetapi kualitinya tidak dapat dinafikan.

 1. Kapten Morgan adalah salah satu daripada tiga jenama terbaik di dunia. Ia terkenal kerana imej lanun yang menakjubkan bersandar pada tong dengan minuman kegemarannya. Syarikat British Diageo, pengeluar jenama itu, telah membangunkan rangkaian keseluruhan minuman di bawah satu jenama, mengira lebih daripada 20 item dengan kekuatan dari 35 hingga 55%.
 2. Appleton hebat dan patut diiktiraf sebagai salah satu yang terbaik. Rasa pelbagai dimensi termasuk molase, kulit oren, aroma kayu dan rasa rempah yang cerah. Ia dihasilkan di kemudahan tertua di pulau itu. Ia biasanya dimakan dalam bentuk tulennya. Varieti ini hanya dihasilkan daripada tebu yang ditanam di ladang ladang dengan nama yang sama, jadi ia tergolong dalam varieti terroir. Perlu diperhatikan bahawa pengeluarannya meningkat setiap tahun sebanyak 5-10%, dan masih bekalannya tidak memenuhi permintaan.

Cuba

Di sinilah jenama paling popular, “Bacardi”, dihasilkan. Sebanyak enam jenama dihasilkan di negara ini, termasuk yang paling terkenal. Mereka tidak bersaing antara satu sama lain tetapi memegang gelaran rum terbaik di dunia.

 1. Bacardi adalah pemimpin selama lebih daripada 60 tahun. Ia terkenal dengan teknologi unik rum berambut perang. Saudara Bacardi, pengasas pengeluaran, mempunyai beberapa penemuan dalam bidang pembuatan rum. Mereka berjaya menemui ketegangan yis yang stabil yang boleh menahan suhu tinggi bahan mentah tebu dan membangunkan teknologi penapisan khas dengan bantuan arang aktif daripada asas kayu dan kelapa. Penemuan penting ialah mencari perkadaran optimum apabila mencampurkan rum dan air, serta sistem yang mantap dan masa penuaan dalam tong. Banyak cerita yang menghiburkan dikaitkan dengan minuman ini. Langkah pengiklanan asal ialah peletakan pada botol imej kelawar yang digayakan, yang dianggap suci dan membawa tuah. Penduduk buta huruf dengan cepat mengetahui hubungan antara gambar dan minuman murah berkualiti, hanya menuntut rum dengan tikus di pub. Menariknya, rasa itu sangat disukai oleh Ratu Sepanyol, yang melawat pulau itu pada tahun 1888, sehingga kontrak dibuat untuk membekalkan produk itu ke mahkamahnya. Tidak lama kemudian, sebahagian kecil rum ringan menyelamatkan nyawa pewaris kecil itu dengan membasmi kuman ususnya dan memberinya kekuatan untuk menghadapi demam.
 2. Havana Club menduduki tempat kelima dalam pengeluaran dan jualan. Bacardi dan Pernod Ricard telah bersaing untuk mendapatkan hak untuk berjaya selama bertahun-tahun. Pertaruhannya tinggi, tetapi setakat ini tidak ada pemimpin yang tidak dipertikaikan. Dua belas jenis dihasilkan, antaranya kelas premium tambahan termasuk Solera San Cristobal, Máximo Extra Añejo. Sesetengah jenis hanya dijual di Sepanyol dan tidak dieksport. Contohnya ialah Ritual Cubano. Sebahagian besar minuman adalah gelap, dengan warna keemasan, matang panjang, kuat. Jenis ringan ialah Añejo Blanco, berehat dalam tong sekurang-kurangnya 1.5-2 tahun selepas pengeluaran, rasa dirasai dengan ceri, vanila dan koko, sering digunakan untuk koktel. Para penikmat varieti lain memilih untuk tidak bercampur dan menikmati rasa tulen.
 3. Legendario dipanggil elixir Cuba kerana ia kurang daripada standard sebanyak 1 darjah, tetapi ia mempunyai konsistensi likat, kaya, rasa yang terungkap secara beransur-ansur. Kilang penyulingan pertama di mana minuman popular itu dihasilkan telah dijadikan muzium rum. Kini enam kilang dibuka untuknya, bekerja mengikut teknologi tradisional tanpa perasa dan aroma. Enam jenis rum dihasilkan, kelas premium termasuk Gran Reserva 15 Años dengan penuaan sekurang-kurangnya 15 tahun.
 4. Santiago de Cuba dianggap berkualiti tinggi dan popular bukan sahaja di Cuba, tetapi juga di luar negara. Terdapat enam jenis, daripada Carta Blanca terang kepada Santiago de Cuba 500 yang gelap dan matang. Empat jenis tergolong dalam kelas super-premium.
 5. Matusalem ialah contoh bagaimana nama yang dipilih dengan tepat selepas berusia 10 tahun alkitabiah membantu syarikat untuk terus bertahan dalam tahun-tahun paling sukar dalam krisis ekonomi, sambil tidak kehilangan kualiti pengeluaran dan populariti dengan pelanggan. Kandungan alkohol disimpan dalam lingkungan 40%. Daripada 6 jenis, yang paling mahal ialah Gran Reserva Solera 23, rasa didominasi oleh warna kacang dan marmalade dengan sedikit madu, sherry dan badam.
 6. Varadero berumur dua kali. Mula-mula roh berada di dalam tong, dan kemudian, selepas pengeluaran, minuman itu sendiri. Beberapa tong berusia 60-80 tahun digunakan. Seperti set pembinaan, mereka dibongkar, dipecat dan dipasang semula, tanpa menggunakan paku. Keretakan itu ditutup dengan bahan buluh, dan bekas diisi dengan air. Sebaik sahaja mereka bengkak dan menjadi kedap udara, tong kembali bekerja, menyimpan salah satu jenis aromatik Varadero di bawah tudung.

India

Untuk masa yang lama, produk negara ini hanya dihasilkan untuk jualan domestik dan tidak memasuki pasaran antarabangsa. Percubaan pertama untuk mengeksport hanya dibuat pada awal abad ke -21. Biksu lama yang gelap dikagumi oleh pelancong, dan Light Elvis, sekali di luar India, segera menjadi pesaing yang serius kepada jenis Caribbean lama.

Trinidad dan Tobago

Pengeluar jenama Kraken menemui satu pemasaran pemasaran asal. Mereka berumur bukan minuman tetapi botol itu sendiri memberikan suasana Victoria. Mereka mengambil kira sebahagian besar butiran, termasuk mencurahkan leher, pemegang simetri untuk cengkaman yang mudah, imej raksasa laut dalam misterius. Beberapa pengguna, mengambil karya ini, akan meneka bahawa pengeluaran telah dijalankan selama kurang dari 10 tahun. Kumpulan pertama dikeluarkan pada tahun 2010 dengan kekuatan yang mengagumkan sebanyak 40 hingga 47%. Memandangkan hampir tidak ada masa untuk penuaan, mereka mengambil cara lain dan menyimpannya dalam tong hanya 1-2 tahun dan menambah herba semulajadi ke pangkalan. Para pembuat mendakwa telah menambah 11 herba, termasuk kayu manis dan halia. Warna diberikan oleh penambahan karamel, rasa ternyata sempurna untuk campuran koktel.

Barisan Angostura dicipta berdasarkan prinsip pilihan pilihan. Ia mempunyai jenis untuk semua citarasa dan peristiwa. Terdapat hadiah, muda, manis, tua, kuat dan eksperimen. Lebih sering daripada tidak, pilihan pelanggan jatuh pada reserva koktel yang jelas atau Royal Oak Select, juga digunakan dalam campuran kompleks. Kelas premium termasuk Angostura 1787, 1919, 1824, dijual di luar negara. White Oak Rum, yang berumur di tong bourbon dan dengan rasa kaya yang kering, adalah dan masih minuman kegemaran Trinidad.

Komposisi dan kalori

Kerosakan khas kepada rum angka tidak membawa, seperti yang mempunyai penunjuk 220 kcal setiap 100 ml. Ia dihasilkan dari produk sampingan yang tersisa dari pengeluaran gula tebu. Varieti elit dibuat dari tebu yang ditanam hanya di kawasan tertentu. Resipi termasuk molase, karamel dan bahan tambahan herba. Ia digunakan sebagai aperitif, pencerna, dalam koktel, dan memasak.

Apa yang boleh diminum rum: Gelas yang betul

Sampel pertama alkohol ini bertujuan untuk pelaut dan bahagian miskin penduduk yang tidak pernah mempunyai cermin mata atau kristal. Mereka minum dari cawan dan botol, mengambilnya dengan mereka pada perarakan yang panjang atau meninggalkannya untuk minuman keras di rumah. Secara beransur -ansur menaikkan tangga sosial, Rum mula memperoleh niat bangsawan dan menuntut sikap istimewa. Para peniaga telah membuat peraturan bahawa aroma dan rasa adalah yang terbaik apabila gelas dipilih mengikut pelbagai. Tiada bentuk khas dan ketebalan kaca diperlukan untuk rum, susunan dan gelas dari stok sedia ada akan dilakukan dengan baik. Dalam bentuk murni, varieti gelap diminum dari susunan wiski. Bentuk tulip memaksimumkan sejambak jenis yang mantap.

Gelas dengan bahagian bawah yang menebal boleh menjadi saiz. Mereka digunakan untuk berkhidmat dengan ais. Tahap ketelusan dan warna tidak mempunyai banyak kepentingan. Banyak pilihan bergantung pada format percutian. Untuk get-togethers yang mesra, gelas tembakan dengan tepi yang sedikit berbeza adalah ideal. Dos kecil, mudah diminum, estetika cantik. Untuk minuman berkualiti tinggi Cognac Flutes lebih sesuai. Untuk disesuaikan dengan gelas sherry atau minuman keras. Semua bekas ini direka untuk berkhidmat dengan rum yang tulen dan tidak teratur.

Untuk koktel panas dan pukulan minuman kacamata Ireland pada batang sederhana dengan satu atau dua pemegang pada setiap sisi adalah sesuai.

Apa yang hendak diminum dan bagaimana snek pada rum

Connoisseurs minum minuman tanpa makanan dan tanpa makanan ringan. Adalah dipercayai bahawa ia cukup mandiri dan tidak memerlukan sebarang bahan tambahan. Bagi mereka yang kurang berpengalaman atau lebih suka mengekalkan fikiran mereka untuk jangka masa yang lebih lama, adalah wajar untuk membiasakan diri dengan peraturan keserasian makanan terlebih dahulu.

Ia perlu mengambil kira: jenis pembuka selera harus sesuai dengan jenis rum dan tidak mengganggu sejambak rasa.

putih

Ia jarang diminum dalam bentuk tulen, dalam kebanyakan kes digunakan sebagai asas koktel. Sebagai minuman beralkohol, ia dihidangkan dalam gelas kecil, dipanaskan di tapak tangan sebelum teguk pertama. Pembuka selera harus ringan, supaya tidak merosakkan selera makan. Pilihan buah sitrus yang dihiris, dengan penekanan pada limau nipis dan limau, serta daging ayam belanda yang dipanggang dan disejukkan akan sesuai. Hirisan keju, sayur-sayuran dan sosej kecil atau sandwic ham boleh dihidangkan.

Hitam

Kursus ini hanya membenarkan kopi, coklat gelap dan cerut mahal sebagai iringan. Hidangan hirisan sitrus juga boleh. Warna gelap diperolehi selepas penuaan yang lama dalam tong hangus. Tiada pewarna tambahan digunakan. Palet kaya dibuka secara beransur-ansur, jangan merosakkannya dengan cola atau minuman lain, dan jangan mengatasinya dengan makanan ringan.

Bacardi

Terdapat beberapa jenama dalam senjata jenama itu, daripada putih muda kepada super elit. Tetapi ciri umum dalam setiap minuman adalah keaslian dan kedalaman rasa. Pengilang tidak menggunakan penambah dan penstabil sebagai prinsip. Semua jenis lebih baik dirasai daripada gelas kecil atau gelas pukulan dengan dinding nipis. Dengan cara ini ia lebih cepat panas dengan kepanasan tangan dan mendapat suhu optimum. Bagi mereka yang biasa minum minuman keras, anda perlu menyediakan air atau jus yang baru diperah. Untuk snek, daging atau buah dan hirisan sitrus, coklat cair, nanas yang dipotong dadu akan sesuai.

Kapten Morgan

Di banyak negara adalah penanda aras untuk kumpulan minuman ini. Jika kekuatan tidak membenarkan anda menikmatinya dalam bentuk tulen, jus lemon atau kelapa adalah tambahan yang boleh diterima. Kedua-duanya dengan agak lembut mengekalkan struktur asas tanpa merosakkannya dengan kekotoran. Anda boleh menghidangkan hirisan coklat pahit, nanas, oren.

Penting: anda tidak boleh meninggalkan rum dalam botol terbuka, ia kehilangan kekuatan dan kebanyakan rasa. Pilihan penyimpanan yang ideal dianggap sebagai kelalang perak.

Barceló

Norma apabila mengambil jenama ini dianggap menghidangkan ais atau air bersih yang sangat sejuk. Gelas adalah lebih baik untuk dipilih tanpa batang, minuman harus sedikit sejuk sebelum disajikan. Untuk pembuka selera, makanan laut, keju keras, pastri dan buah-buahan disediakan, di mana buah sitrus lebih disukai.

Rum kelapa.

Ia dihasilkan di Barbados dan lebih biasa dirujuk sebagai minuman keras untuk tahap kemanisan dan kekuatannya, tidak melebihi 21%. Ia terdiri daripada rum putih, air, gula dan jus kelapa. Ia dihidangkan dalam bentuk tulen dan sebagai sebahagian daripada koktel. Ia mungkin disertakan dengan pencuci mulut, buah-buahan atau ais krim. Cara klasik menghidangkannya adalah sebelum kopi.

Bolehkah ia diminum dalam bentuk tulen?

Beginilah ia dimakan oleh para ahli, menikmati sejambak dan menikmati rasa selepas itu. Untuk tujuan ini, anda boleh memilih apa-apa jenis rum. Selalunya pilihan jatuh pada jenis premium yang gelap atau keemasan dan tambahan dengan tempoh penuaan yang panjang.

Koktel rum: resipi

Dengan Coke.

Yang paling mudah untuk disediakan dan yang paling biasa. Ia memerlukan 50 ml rum, 3 kali ganda jumlah cola, 1\4 buah limau. Tuangkan ais ke dalam gelas tinggi sehingga separuh, kemudian perah jus dari kapur dan tambah rum. Selesaikan gambar dengan soda. Tidak perlu kacau, semuanya akan berlaku secara semula jadi jika anda menjaga susunan pertukaran cecair.

Pina Colada

Komposisinya agak rumit, tetapi resipinya adalah ciri khas banyak pertubuhan highfalutin. Ia terdiri daripada rum terang dan gelap, masing-masing 60 dan 15 ml, 50 ml sirap kelapa dan dua kali lebih banyak jus nanas. Masukkan ais hancur dan jus seperempat limau ke dalam adunan dan campurkan dalam shaker. Hidangkan dalam gelas tinggi, dengan cincin nanas sebagai hiasan wajib. Kemungkinan variasi dengan minuman keras Malibu, strawberi segar.

Mojito

Terkenal dengan sifat menyegarkannya yang indah. Asasnya ialah rum, soda dan daun pudina segar. Terdapat sedikit rahsia untuk persiapan yang berjaya. Pertama letakkan bahan pudina, maka kapur, tuangkan 15 ml sirap gula di atas lapisan dan memerah ringan di dalam kaca supaya rasa minty bercampur dengan rasa lemon. Kemudian tuangkan ais, tuangkan soda dan rum ringan.

Bilangan koktel berasaskan rum tidak boleh dikira. Bersama dengan resipi klasik, yang baru selalu muncul, mengejutkan rasa dan penampilan.

Faedah dan bahaya rum

Kualiti yang berguna dibuktikan oleh hakikat bahawa minuman itu adalah bahagian wajib dari diet untuk para privat dan pegawai -pegawai Tentera Laut British. Alkohol yang kuat membunuh E. coli, membasmi air, dapat mengurangkan perasaan dalam demam. Ia digunakan untuk menenangkan dan berehat selepas hari yang sibuk, sebagai sebahagian daripada grog, ia boleh menghalang selesema sekiranya hipotermia.

Kerosakan dari produk diperolehi apabila dimakan dalam kuantiti yang banyak. Hati dan buah pinggang tidak menahan pukulan besar -besaran, gagal mengatasi tugas mereka. Terdapat banyak pencinta rum berkualiti rendah dan alkoholik kronik. Segala -galanya mesti sederhana, dan kemudian rasa akan membawa hanya emosi positif.

Cara membuat rum di rumah

Mereka yang ingin bereksperimen akan digalakkan oleh fakta bahawa pada satu masa minuman itu juga dihasilkan di USSR. Pada masa yang sama, mereka melakukannya dengan baik tanpa bahan mentah tebu, menggantikannya dengan bahan -bahan lain.

Perlu diingat bahawa tanpa penyulingan dan penuaan dalam tong anda mendapat tincture biasa, tetapi dengan warna yang sama dan jauh menyerupai rasa tradisional.

Penyediaan cepat akan mengambil masa dua minggu. Dalam komposisi:

 • 2 liter bulan atau alkohol;
 • 40 g gula atau madu, anda tidak perlu mencari gula tebu;
 • 0.5 g vanila;
 • 3-4 g kopi tanah;
 • 5 g kulit kayu oak.

Sekiranya dikehendaki, alkohol boleh digantikan oleh vodka, tetapi tahap produk siap akan jatuh. Penyediaannya sangat mudah. Gula harus dibakar ke dalam karamel, jika badan tidak menerimanya, kemudian ganti bahan dengan madu. Kemudian masukkan semua komponen dalam botol atau balang, tuangkan alkohol dan tutup dengan ketat. Bertegas di tempat yang gelap, hangat, kacau setiap hari dengan menggegarkan bekas, kecuali selama 48 jam terakhir. Kemudian tuangkan produk siap ke dalam bekas yang bersih melalui hos nipis, tanpa mengganggu sedimen. Untuk kebenaran yang lebih besar, minuman yang dihasilkan harus berumur di dalam balang dengan jalur oak atau tongkat sehingga 1 tahun.

Fakta menarik

 1. Di Amerika, Australia dan Kepulauan Caribbean, rum digunakan bukan emas.
 2. Harga begitu rendah sehingga penduduk pulau termiskin dapat membelinya.
 3. Tidak ada resipi yang tepat, dan pembahagian ke dalam jenis adalah berdasarkan tempat pengeluaran.
 4. Sehingga separuh kedua abad ke -20, minuman beralkohol ini adalah sebahagian daripada rizab wajib bagi pelaut.
 5. Penambahbaikan dalam teknologi membawa kepada kemunculan jenis elit, dan Rum menjadi minuman masyarakat yang tinggi.

Rum mempunyai perjalanan yang luar biasa dari produk yang ditapai ke harta kebangsaan. Sejarahnya layak mendapat novel pengembaraan, dan varieti sangat bervariasi sehingga mereka dapat memenuhi langit -langit yang paling menuntut.

Мakanan Berkhasiat